nobullshit
16.12.09, 20:37
Nigdy nie robiłam, w tym roku mam zamówienie, wrzuciłam w wyszukiwarkę i
zgłupiałam, bo:
- okazało się, że kapusta kwaszona, nie świeża
- wszędzie jest mowa o boczku / wędzonce, więc jak się to ma do postnej Wigilii
- co z grzybami? Dodaje się czy nie?
A może kapusta z grochem i kapusta z grzybami to dwie różne potrawy?
Na rozum i mój smak wzięłabym świeżą kapustę (może nawet włoską), suszone
grzyby, olej lniany, i dodała osobno ugotowany groch. Ale czy będzie to
Tradycyjny Danie Wigilijne?
Mam też dodatkowy kłopot - lecę do dzikiego kraju, w którym kapusty kiszonej
nie dostanę. Musiałabym ją targać. Wolałaby więc coś ze świeżej kapusty (do
kupienia na miejscu), grzyby i olej w walizce upchnę.
Czy ktoś mógłby rozjaśnić mi w głowie?