Dodaj do ulubionych

GĘŚ mam całą gąskę oczyszczoną razem z łebkiem?brr

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.09, 21:22
i co dalej...co mam z nią zrobić
do zamrażarki się nie zmieści
pomocy!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: yśty Witaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.09, 21:39
      poczytaj to(o gęsi):
      www.dziczyzna.com.pl/z87.html
      Jest teraz chłodno,a nawet zimno. Jesli zrobisz marynatę możesz
      zamarynowaną gęś ulokować w garze gdzieś gdzie jest zimno,to nie
      musi byc chłodziarka,może byc zimna piwnica, nieogrzewany
      strych.W takiej marynacie może poleżeć kilka dni(dłużej niż w
      przepisie) Ja trzymałem mięso w marynacie do 5 dni.Myśle,że
      tyle Ci wystarczy.
      Na mrozie jej nie trzymaj. Nie wiem, czy mróz nie zaszkodziłby
      jej. Nie eksperymentowałem tak
    • poszukiwaczsmaku Re: GĘŚ mam całą gąskę oczyszczoną razem z łebkie 18.12.09, 18:09
      O gęsi niedawno było na forum, kliknij tu

      forum.gazeta.pl/forum/w,77,104034369,104034369,Mloda_polska_ges.html
      Możesz też spokojnie skorzystać z tego przepisu podanego przez Artura Moroza,
      właściciela jednej z najlepszych kuchni w Sopocie. Przygotowana w ten sposób gęś
      nawet powinna poleżeć po przygotowaniu dobre kilka dni przed wydaniem, jest
      wtedy o wiele lepsza niż podana zaraz po upieczeniu.

      www.poszukiwaczesmaku.pl/przepis/ges-z-bulaja
    • Gość: bernadeta75 Re: GĘŚ mam całą gąskę oczyszczoną razem z łebkie IP: *.adsl.inetia.pl 19.12.09, 10:42
      gęś jest co roku u nas na swieta, zazwyczaj po kupieniu lezy sobie
      (bo sie w lodowce nie miesci) przez kilka dni np na balkonie jak
      jest mróz tak ja w tej chwili, potem na 3 dni przed jest odladzana,
      na dwa dni przed swietami marynujemy ja, tzn dosc duzo iloscią
      ząbków czosnku rozgniecionych i wymieszanych z solą nacieramy z
      kazdej strony ges, z zewnatrz i od srodka, nastepnie ges lezy w tym
      w brytfance cały dzien i cała noc oczywiscie w chodzie. Pieczemy ja
      wieczorem po wigili tak zeby na pierwszy dzien swiat byla gotowa.
      Ges nie ptrzebuej duzo tłuszczu bo sama sie upiecze w swoim
      wytapianym wiec na poczatek na palnik brytfanke z gesia na dno
      brytfanki troche oleju ges sie szybko obsmaza zeby załapała ladny
      kolor nastepnie przykrywa i do piekarnika na 180st na jakies 1,5 do
      2h w zaleznosci od jej wielkosci. co jakis czas nalezy wytwarzany
      sos uzupełniac woda zeby sie ges nie przypalila i odwracac ja. i to
      wszystko jest tradycyjnie bez zadnych udziwnien, faszerowań itp.
      upieczona i to odkad pamietam od 30 lat tak samo. pyszna aczkwolwiek
      jak to ges troche tłustawa. wytworzony sos wykorzystujemy do białych
      ślaskich klusek.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka