Dodaj do ulubionych

Śledzie pod pierzynką - jak zrobić?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.09, 12:28
Z góry dziękuję za podpowiedź. Nie przepadam za śledziami, rzadko je robię.
Zostałam poproszona o zrobienie śledzi pod pierzynką. Macie jakiś sprawdzony
przepis?
Obserwuj wątek
    • vandikia Re: Śledzie pod pierzynką - jak zrobić? 21.12.09, 12:55
      wymoczone matiasy kroję na niewielkie kawałki - ok 2 cm i układam na
      półmisku, na to kładę cienką warstwę majonezu, na nie warstwę cebuli
      pokrojonej w drobną kosteczkę, na to warstwę ogórka kiszonego, na
      koniec białko z jajka na twardo też drobno posiekane i na samą górę
      starte na tarce żółtko, lekko sypię solą i pieprzem wierzch
    • genova51 Re: Śledzie pod pierzynką - jak zrobić? 21.12.09, 13:55
      5-6 filetów
      szklanka kwaśnej śmietany
      2 łyżki musztardy
      łyżka octu 6%
      duża cebula, jabłko
      2 łyżki oliwy, pieprz

      Śledzie pokroić na kawałki. Śmietanę wymieszać z musztardą, oliwą, octem. Dodać
      jabłko starte na tarce, cebulę pokrojoną w kostkę, pieprz. Wymieszać. Przykryć
      "pierzynką" śledzie. Odstawić do lodówki.

      II. Śledzie
      ogórek kiszony lub konserwowy
      majonez, żółty ser

      Matiasy pokroić na kawałki, na nie ogórek pokrojony w kostkę lub półplasterki.
      Na wierzch położyć grubą warstwę majonezu, na którą zetrzeć na tarce żółty ser.
      • Gość: ja Re: Śledzie pod pierzynką - jak zrobić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.09, 13:56
        sledzie z zalewy octowej
        cebula
        jajko
        majonez
        warstwy można powtarzać,górę posypać serem żółtym
        • jacek1f nasza rodzinna pierzynka jest skromna: 22.12.09, 14:09
          cebula i jabłko pokrojone w kosteczkę taką samą, posypane cukrem i odstawione na godzineę, potem do tego smietana 12, lub 18, wymieszane i na 2-3 godziny przed podaniem przykryte śledzie.
    • jagoda85 Re: Śledzie pod pierzynką - jak zrobić? 22.12.09, 19:34
      Mam przepis od znajomej z Kijowa. Oni to nazywają "Szuba".

      Kilka filetów śledziowych pokrojonych w kostkę
      5 ziemniaków ugotowanych w łupinach pokrojonych w kostkę
      5-7 buraków(ilośc zależy od wielkości) ugotowanych w łupinach
      startych na grubej tarce
      5 marchwii ugotowanych ze skórką, startych na grubej tarce
      5 kiszonych ogórków pokrojoych w kostkę
      sól
      pieprz
      majonez

      Na spód naczynia kładziemy ziemniaki, potem śledzie, lekko kropimy
      majonezem, potem nakładamy marchew, kiszony ogórek, na wierzch
      dajemy buraki, polewamy majonezem. Oczywiście warstwy warzyw solimy
      i pieprzymy. Warstwy warzyw i śledzi można powtarzać, ale zawsze na
      wierzchu powinny być buraki. Szubę robimy dobę wcześniej, lub
      przynajmniej kilka godzin, aby szuba nabrała smaku i ładnego
      różowego koloru.
      • rozyczko Re: ja tez tak robie i jest pycha! nt 22.12.09, 20:31
        • loganmylove Re: ja tez tak robie i jest pycha! nt 22.12.09, 23:29
          Z ciekawości zajrzalam w wątek bo nabrałam ochoty na taką wersję śledzia i teraz
          zgłupiałam z nadmiaru przepisów:-) Najbardziej podoba mi się wersja z burakami
          ale czy mogłabym zastąpić gotowanego takim ze słoika-marynowanym?
          • rozyczko Re: ja tez tak robie i jest pycha! nt 22.12.09, 23:37
            mysle, ze tak... ogorki przeciez tez sa kiszone lub z octu :)
    • emigrantka34 Re: Śledzie pod pierzynką - jak zrobić? 22.12.09, 23:55
      u mnie za pierzynke robi tylko warstwa cebuli ugotowanej w zalewie
      octowej z dodatkiem przypraw korzennych oraz jablka winne: wartswa
      ceubli, warstwa jablek, sledzi i tak na przemian az do zapelnienia
      sloika. potem wlewam zalewe octowa, sloik zakrecam i do lodowki na noc.
      przed podaniem pozbywam zlewam zalewe do osobnego naczynia. smietane (z
      odrobina zalewy) dodaje przed podaniem. nie lubie sledzi przelezalych w
      smietanie, moim zdaniem smietana jelczeje juz na trzeci dzien - wole
      odac swieza przed podaniem.
    • Gość: perls Re: Śledzie pod pierzynką - jak zrobić? IP: *.u.itsa.pl 23.12.09, 09:59
      a u mnie: śledzie, buraki, zmieniaki ugotowane w łupinkach, cebula,
      ogórek kiszony, jajko, ser zółty i śmietana ( smam lub z jogurtem).
      Smacznego!
      • yasemin Re: Śledzie pod pierzynką - jak zrobić? 23.12.09, 20:46
        U mnie czasem się robi właśnie takie śledzie na Wigilię- najbardziej
        podobny do mojego jest przepis vandikii, jeszcze tylko groszku się
        trochę dodaje. Tylko że moja rodzinka nazywa to "śledziami po
        japońsku", ciekawe dlaczego?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka