karlusia.m 21.12.09, 20:22 ... no wlasnie i co dalej?:) Moje dzieci maja urodziny w II dzien swiat i nie bedziemy nic zamiawiac w cukierni. Mam gotowy spod biszkoptowy. Macie jakies pomysly zeby nie stac w kuchni a bylo ladnie i smacznie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arribeth Re: Tort na gotowym spodzie... 21.12.09, 23:56 Proponuję krem najprostszy z możliwych: bita śmietana + owoce. Ubijasz na sztywno śmietankę kremówkę (co najmniej pół litra, myślę że więcej też nie zaszkodzi) z cukrem pudrem (ilość do smaku, trzeba próbować). Śmietanka 30 a nawet 36 %. Ubijasz od razu na szybkich obrotach miksera, cukier dodajesz jak już będzie sztywna. Możesz dodać śmietanfix by utrwalić konsystencję, ja jednak do tortu wolę żelatynę, jestem pewniejsza że się nie rozleci. Łyżeczka, może dwie powinna wystarczyć. Rozpuszczasz ją w niewielkiej ilości wrzątku, mieszasz z kilkoma łyżkami ubitej śmietany i dopiero wtedy dodajesz do reszty kremu. Możesz dodać owoce z puszki lub świeże, kakao, pokrojone mocno stężałe galaretki, kawę zwykłą lub cappuccino, wiśnie z syropu razem z odrobiną soku dla smaku i koloru, możesz też zamiast żelatyny dodać płynną galaretkę rozpuszczoną w pół szklanki wody, powstaje wtedy fajna pianka o dowolnym smaku. Dekorujesz jak fantazja podpowie. Jest jeden minus - taki krem łatwo chłonie zapachy i trzeba uważać, w jakim towarzystwie przebywa w lodówce. Lodówka jest niezbędna, ew. balkon, ale nie przy ujemnych temperaturach:) Druga możliwość: tort na bazie budyniowca 25 dag masła roślinnego w kubeczku, 2 jajka, 1 budyń śmietankowy na 3 szklanki mleka (produkuje takie Delecta), 3 szklanki mleka, 4 łyżki żelatyny, 1/2 szklanki cukru pudru, biszkopty (w Twoim przypadku gotowy spód) dowolne owoce, galaretka, do nasączenia mocna herbata lub kawa lekko osłodzona. Na mleku ugotuj budyń i ostudź. Masło utrzyj z cukrem, dodawaj po jednym jajku i po trochu budyń. Na koniec dodaj chłodną żelatynę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody. Tortownicę wyłóż biszkoptem, skrop kawą lub herbatą. Wlej masę, wstaw do lodówki do stężenia. Na wierzchu ułóż owoce i zalej tężejącą galaretką. Można eksperymentować ze smakiem budyniu. Wersja malinowa: budyń malinowy, do nasączenia sok lub syrop malinowy rozcieńczony wodą, na wierzchu oczywiście maliny i takaż galaretka. (Albo truskawkowa z mrożonymi owocami) Wersja kawowa: żelatyna rozpuszczona w słabej, lekko posłodzonej kawie, do nasączenia osłodzona kawa, na wierzch truskawki i galaretka truskawkowa. Wersja czekoladowa: zamiast budyniu śmietankowego czekoladowy. To jest naprawdę pyszne ciasto, krem smakuje trochę jak sernik na zimno. Odpowiedz Link Zgłoś
kreatywni Re: Tort na gotowym spodzie... 11.02.10, 16:55 Dla dzieci polecam tropikalny: - gotowe spody - bita śmietana - do bitej śmietany dodajesz pokrojone kiwi, banany, ananasy - na wierzch też owoce, które zalewasz "tropikalną" galaretką Dla dorosłych: - gotowy spód czekoladowy (namaczasz w wiśniówce) - bita śmietana - do bitej śmietany dodajesz wiśnie w spirytusie - na wierzch tarta czekolada Na lato: - gotowe spody - krem jogurtowy (taki w proszku) - do kremu dodajesz owoce leśne: jagody, jeżyny, maliny - na wierzch owoce + galaretka (owoce leśne) Mój ulubiony: - gotowe spody (jasne) - krem ajerkoniakowy (gotowy w proszku) - do kremu brzoskwinie Odpowiedz Link Zgłoś