rozyczko 21.12.09, 23:34 Mam przepis na rolade z bita smietana. Chce ja wziac do znajomych na Swieta, ale boje sie, ze smietana zacznie wyplywac ze srodka jeszcze przed podaniem? Sluszne mam obawy? Jak dlugo wytrzymaloby to w lodowce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: ania_m Re: Jak dlugo bita smietana bedzie sztywna IP: *.pools.arcor-ip.net 22.12.09, 00:13 a jesli usztywnilabys ta smietane zelatyna? Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Jak dlugo bita smietana bedzie sztywna 22.12.09, 00:23 Niestabilizowana (czyli taka 'gola')bita smietana puszcza wodę. W pojemniku po paru godzinach odddziela sie warstwa tluszczu i rzadsza pianka na dole - nastepnego dnia to rzadsze zmienia sie w śmietanową wodę. W roladzie niestabilizowana smietana bedzie te wilgoc oddawac biszkoptowi. Z jednej strony to fajnie, bo taki przesycony wonia smietanki wilgotny biszkopt jest fajny, z drugiej - smietanowego nadzienia bedzie coraz mniej, rolada sie splaszczy, a i przy krojeniu nie bedzie wygladac imponująco. Znam trzy metody stabilizowania smietany: * czekolada: rozpuszczona w kapieli wodnej hartujesz paroma lyzkami ubitej nieslodzonej smietany i to dodajesz do reszty. Moze byc 1:1, moze byc 1:2 dla smietany, moze byc gorzka, mleczna albo biala, mozesz do tego dodac odrobine alkoholu (nie za duzo, bo sie smietana zetnie), albo cokolwiek, albo nic - i tak jest pyszne. * fixem - latwo, lekko i przyjemnie. Proporcje na opakowaniu, trzeba tylko pamietac, zeby go rzeczywiscie mieszac z cukrem pudrem, bo niektore fixy robią grudki. Uwaga - szybko zastyga, wiec ubij, naloz na biszkopt i zawiń. Trzyma swietnie. *zelatyną - namocz zelatyne, rozpusc (bez gotowania! jesli sie zagotuje wywal i zrob od nowa), zahartuj i dodaj do smietany. Dziala tak samo jak fix, tylko wiecej papraniny i wolniej zastyga. Proporcje takie jak na opakowaniu (ilosc plynu zastepujesz iloscia smietany), albo - zwlaszcza zimą - mozesz dac zelatyny mniej, do mniej-wiecej polowy mniej - zalezy jak jędrna konsystencja ci sie marzy. Rolady ze stabilizowana smietana sa o wiele trwalsze - moga wytrzymac pare dni. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Jak dlugo bita smietana bedzie sztywna 22.12.09, 10:04 Zależy, jaka to śmietana. Ja czasem robię krem do tortu ze śmietanki 36%. Taki tort może stać kilka dni w lodówce i nic się nie rozpływa. Ale do rolady chyba powinien być mniej "maślany" krem, ze śmietanki 30%. Taką trzeba usztywnić. Odpowiedz Link Zgłoś
rozyczko Re: Slicznie dziekuje :) 22.12.09, 10:15 Czy moze wie jeszcze ktos, jak sie nazywa taki "Fix" do smietany , ale na rynku angielskim? Czego mam szukac? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ania_m Re: Slicznie dziekuje :) IP: *.pools.arcor-ip.net 22.12.09, 10:21 np dr oetker whip it :) uzylam googla. ty chyba tez potrafisz? szukaj pod "whipped cream stabilizer" Odpowiedz Link Zgłoś
rozyczko Re: Slicznie dziekuje :) 22.12.09, 10:31 hehe ...jeszcze raz baaardzo dziekuje :) Uratowalyscie moj pomysl na ciasto :) Odpowiedz Link Zgłoś
rozyczko Re: sprawdzilam ten "Whip it" Dr. Oe... 22.12.09, 10:45 niestety nie jest on dostepny w uk - udalo mi sie znalezc tylko amerykanskie strony :/... chyba, ze przeziebienie rzucilo mi sie na oczy :-P Powalcze z ta zelatyna i zobacze co z tego wyjdzie. Awaryjnie kazalam MM kupic mascapone :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ania_m Re: sprawdzilam ten "Whip it" Dr. Oe... IP: *.pools.arcor-ip.net 22.12.09, 11:15 niech malzonek popatrzy wsrod akcesoriow do pieczenia. w niemczech stoi obok cukru waniliowego, proszku do pieczenia, polew itp. wiecie jak sie nazywa, do dziela! :) Odpowiedz Link Zgłoś
rozyczko Re: patrzyl - nie ma :/ 22.12.09, 12:01 bedzie zelatyna, wiec trzymajcie kciuki :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Marek żelatyna IP: *.cust.tele2.de 22.12.09, 12:42 Ja zawsze uzywam zelatyny. Rozpuszczasz zelatyne w 1/2 szklanki wody/smietany/wody z sokiem cytrynowym (ja lubie sok), a potem dolewasz powoli pod koniec ubijania smietany. Wazne: -Dolewac powoli, nie wszystko naraz, tylko po trochu i cały czas ubijac (bo inaczej smietana sie rozpłynie), -Płyn nie powinien byc goracy (temperatura pokojowa albo troche powyzej). Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: żelatyna 22.12.09, 12:46 A po co sok? Przeciez to zwieksza prawdopodobienstwo katastrofy - kwas może zwarzyć śmietanę. (I obstaje przy hartowaniu zelatyny, wtedy wszystko bedzie ok, ubijajac smietane za dlugo mozna ja przebic). Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Marek Re: żelatyna IP: *.cust.tele2.de 22.12.09, 12:53 Ja tak robie, i dotychczas zawsze sie udawało (no, poza jednym razem kiedy wlałem wszystko naraz i zrobiło sie znowu płynne) Zreszta, mozna zamiast soku dac kawe, albo jakis alkohol czy cos innego do smaku. Odpowiedz Link Zgłoś