Dodaj do ulubionych

Buraki przed gotowaniem barszczu trzeba obgotować?

23.12.09, 10:31
Witam,

Nurtuje mnie powyższe pytanie. Wszystkie przepisy mówią "ugotować buraki
pokrojone w plastry", ale gdy tak kiedyś zrobiłam z surowymi barszcz zamiast
czerwonego był brązowy.

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mhr-cs ugotoj buraki 23.12.09, 11:14

      cale albo upiecz w piekarniku(jak sie oplaca)
      potem zrobisz jak chcesz(nawet bez kwaszenia)
      ja na tarce grobej
      do rosolu troche octu(cytryna daje inny smak)
      potem tak samo jak inne przepisy,







        • mhr-cs to nie masz problemu 23.12.09, 12:16
          clementine_kruczynski napisała:

          > A właśnie, Mhr-cs. Moja mama też tak mówi, ale coś nie chciałam
          jej wierzyć, bo
          > żaden przepis o gotowaniu/podpiekaniu nie wspomina.
          > A barszcz wole niekwaśny, to fakt :-)

          jak lubisz niekwasny
          po prostu nie dodawaj nic kwasnego,
          pzd
        • qubraq Ugotoj buraki na barszcz a nie na zakwas!!! 23.12.09, 17:47
          O matko! Buraki do zakwasu idą surowe a na barszcz sie gotuje -
          radze te na barszcz gotować osobno około godziny, buraki wywalić, do
          tego wywaru z buraków wrzucić włoszczyznę i przyprawy i pogotować
          jeszcze pół godziny po czym zdjąć z ognia i teraz dopiero doprawic
          zakwasem buraczanym - barszczu już zakwaszonego nie wolno zagotowac
          tylko mocno podgrzać przed podaniem na stół :-)
    • Gość: zadumana Re: Buraki przed gotowaniem barszczu trzeba obgot IP: *.daewoo.lublin.pl 23.12.09, 12:23
      Zakwaszanie barszczu, żeby nie zrobił się brunatny nie ma nic
      wspólnego z kwaśnym barszczem. Trzeba dodać kwasku cytrynowego lub
      octu, po zagotowaniu barszczu i odczekaniu około 15-20 minut. Ale
      dodać tylko trochę (trzeba zrobić mały eksperyment) i to nie
      spowoduje zmiany smaku - tylko wpłynie na kolor.
      Przy 1,5 kg buraków daję kwasku na koniec łyżeczki od herbaty. Jak
      chcę barszcz kwaskowaty to daję więcej. Podobnie botwinka, buraczki
      jako jarzynka.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka