Dodaj do ulubionych

Łazanki z kapusta, makaron z serem białym

IP: *.zefa.pl 02.02.04, 13:23
Wiem, że to sa jedne z najprostrzych potraw, ale ja ich robic nie umiem, nie
musi byc łopatologicznie bo i tak przyprawie je pod swój smak ale powiedzcie
chociaz jak to sie mniej wiecej robi..

Łazanki - przede wszystkim jaka kapusta itp....

Makaron z bialym serem - jaki ser itp... chodzi mi o wersje na ostro ze
skwareczkami a nie na slodko z cukrem


Dzieki z góry
Obserwuj wątek
      • default Re: Łazanki z kapusta, makaron z serem białym 02.02.04, 14:05
        Gość portalu: pn napisał(a):

        > po raz 100tny napisze na forum, makaron + twarog (ser bialy dla nie ktorych) -

        > kulinarną zgrozą!!!

        Dlaczego??? Bo Ty nie lubisz?
        To jeszcze nie powód.

        Makaron lepiej wziąć taki grubszy, np. kolanka albo kokardki, chociaż niektórzy
        wolą cienkie wstążki. Ja posypuję pokruszonym białym serem, ale np. ostatnio
        moja córka robiła sobie z twarożkiem typu "Bieluch" i stwierdziła, że jeszcze
        lepsze. Oczywiście całość polewam tłuszczykiem ze skwarkami i solę po wierzchu.
        Pycha.
        Kapustę do łazanek robię ze słodkiej, uszatkowaną duszę z odrobiną oleju,
        dorzucam podsmażoną cebulkę i trochę przecieru pomidorowego, ale
        niekoniecznie,papryka, kminek, sól, dobra jest też przyprawa Kamisu "do bigosu
        i potraw z kapusty". Można pomieszać trochę z kiszoną, jest ostrzejszy smak.
        Łazanki kupuję gotowe, chociaż na Wigilię, do maku, zrobiłam sama - jajko,
        mąka, woda, wyrobić, rozwałkować, pokroić w kwadraciki, podsuszyć, ugotować.

    • Gość: figa Re: Łazanki z kapusta, makaron z serem białym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.04, 21:31
      Lazanki z serem i smietana
      ==========================
      30dag tlustego sera twarogowego
      2 zoltka, 3 lyzki smietany 22%
      maslo sol pieprz bulka tarta

      === ser zemlec rozetrzec z zoltkami dodac sol pieprz smietane
      lazanki ugotowac przestudzic wymieszac z serem
      naczynie zaroodporne wysmarowac maslem posypac tarta bulka
      wlozyc makaron z serem
      skropic stopionym maslem
      zapiekac 25 min w 180 st.C
      osobno zrobic skrarki z wedzonego boczku

      == z kapusta
      - mozna z kapusta biala
      - mozna z kapusta kiszona

      napisz jak wolisz , wtedy napisze przepis

    • Gość: Annette Re: Łazanki z kapusta, makaron z serem białym IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 03.02.04, 10:52
      Moja ukochana wersja makaronu z białym serem na ostro to:
      Makaron ze skwarkami i grznkami czosnkowymi z bryndzą lub białym serem:

      makaron (zazwyczaj biorę świderki)
      dwie kromki pszennego chleba
      2 łyżki oliwy
      6 plastrów wędzonego boczku
      2 ząbki czosnku
      świeżo zmielony, czarny pieprz
      kawałek bryndzy lub białego sera- około 15 dag

      Makaron gotuję w osolonej wodzie z łyżką oliwy.
      Czosnek obieram i kroję w drobna kostkę.
      Kromki chleba kroję w kostkę o boku 0,5 cm.
      Boczek kroję w kostkę o boku ok. 1 cm.
      Bryndzę rozgniatam widelcem na drobne kawałki.
      Rozgrzewam oliwę na patelni, dodaję czosnek i smażę go przez chwilę, aż jego
      smak przejdzie do oliwy (uważam, żeby się nie przypalił). Czosnek wyjmuję,
      dodaję kostki chleba i smażę, aż staną się chrupiące.
      Chleb zdejmuję z patelni, wrzucam na nią boczek i smażę do uzyskania
      chrupiących skwarek.
      Ugotowany, gorący makaron wykładam na talerze (najlepiej ogrzane). Posypuję
      grzankami chlebowymi, skwarkami, usmażonym czosnkiem oraz pieprzem.
      Wierzch posypuję bryndzą lub serem. Osobno czasem podaję kwaśną śmietanę.
    • brunosch makaron z serem białym 03.02.04, 10:57
      Jeśli lubisz ostre smaki, to spróbuj tak:
      W czasie, gdy makaron się gotuje, rozgnieć dokładnie biały ser + koreczki
      helskie + grubo zmielony pieprz.
      Połącz z gorącym makaronem i surowym żółtkiem, aż makaron będzie dokładnie
      oblepiony. Posyp świeżą bazylią, można jeszcze skropić oliwą.
    • Gość: figa Re: Łazanki z kapusta, makaron z serem białym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.04, 11:25
      Lazanki z kapusta i grzybami
      ===============================
      1/2 glowki bialej kapusty ca.60dag
      1 duza cebula
      3-5 dag suszonych grzybow
      maslo 3 1/2 lyzki
      sol pieprz
      maslo i bulka tarta
      ================
      kapuste oczyscic z grubych czesci poszatkowac sparzyc osaczyc
      cebule obrac pokroic w kostke lekko zrumienic na 2 lyzkach masla
      dodac kapuste
      1/2 szklanki lekko posolonego wrzatku dusic 4--50 min
      wode uzupelniac w miare wyparowywania
      grzyby oplukac moczyc 2 godz w 3/4 szkl cieplej wody
      w tej wodzie gotowac 45 min na malym ogniu
      wyjac z wywaru, zemlec , dodac do kapustywymieszac sol pieprz do smaku
      polaczyc z lazankami
      naczynie zaroodporne wesmarowac maslem i posypac bulka
      wlozyc lazanki skropic roztopionym maslem zapiekac 25 min w 180 st.C

      Kapuste kiszona porzadnie wyplukac przed duszeniem , reszta j.w
      znalazlam tez przepis na slodko
      lazanki z orzechami i rodzynkami
      jak chcesz- napisz
      pozdrawiam

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka