Gość: aga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.04, 20:40 poproszę o propozycje nieskomplikowanych dań, które można zrobić z bakłażanem w roli głównej. dzięki ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marghe_72 Re: coś prostego z bakłażana IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.02.04, 21:11 Prosze bardzo np sos do makaronu moze być? potrzebny bakłażan , cukinia , pomidory (z 4-5) obrane ze skóry, cebula , czosek , oliwa. Bakłązany pokroic w plastry, posolić z obu stron i odstawć, muszą sie "spocić" Bakłazany opłukać; bałazany, cukinię i pomidory pokroic w kostke, cebule poszatkować, czosnek (2 ząbki ) wycisnąc przez praskę. Na oliwie podsmażyc czosnek i cebule, dodac bakłażana, podsmażyć króciutko, wrzucic cukinie i pomidory. Doprawic do smaku i dusić. Podawac z krótkim makaronem. Smacznego. M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: coś prostego z bakłażana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.04, 21:54 dzięki Marghe ;) czekam na więcej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: coś prostego z bakłażana IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.02.04, 22:01 Chcesz więcej? Proszę: Bakłazany "patriotyczne":)) 1 - 2 baklazany przecier pomidorowy lub pomidory w zalewie (ew, świeże , sparzone, obrane, pozbawiojne pestek) świeża bazylia (od biedy suszona ) chilli (śiwże lub w proszku) serek homogenizowany (typu Toska...) czosnek (sporo) oliwa z oliwek sól pieprz Bakłazany pokroić w plastry, posolić, odłożyć (niech sie pocą). Bazylię poszatkowac. Pomidory + oliwa+ bazylia + sol + pieprz +chilli gotowac na małym ogniu (ok 20 min). Serek homogenizowany połaczyc z przetartym (zmiażdzoneym) czosnkiem i solą. Wstawic do lodówki Bakłazany opłukac i osuszyc. Smażyc na beztłuszczowej patelni (lub na grillu) z obu stron (tylko króciutko) Na talerzu układać : sos pomidorowy bakłazany skropione oliwą serek z czosnkiem "wiezyczki" posypać pieprzem i udekorowac liskiem baz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: coś prostego z bakłażana IP: *.proxy.aol.com 04.02.04, 22:21 Chodzi mi po głowie zasada, że bakłażana nie kroi się normalnym nożem lecz nierdzewnym, a jeszcze lepiej niemetalowym. Kiedyś w Rumunii objaśniali mnie dlaczego siekają go nożem drewnianym. Podobno Mr. B. wchodzi w reakcję z metalem i efekt jest niegodny naszego podniebienia. Podobno. Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: coś prostego z bakłażana 04.02.04, 22:32 najprostszy przepis jaki znam, to pokrojonego w plastry baklażana usmażyć na patelni (na maśle) i zjeść z kromką ciemnego chleba, mniamuśne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: coś prostego z bakłażana IP: *.proxy.aol.com 04.02.04, 22:44 Bakłażan często się powtarza w przepisach wegetariańskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: coś prostego z bakłażana IP: *.proxy.aol.com 05.02.04, 00:45 puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=1531 Odpowiedz Link Zgłoś
anchan Re: coś prostego z bakłażana 05.02.04, 11:09 Oszukane ośmiornice: Bakłażana pokroić wzdłuż na dość grube plastry, posolić i odstawić na pół godziny. Opłukać, ponacinać w paski tak żeby trzymały się razem na węższym końcu. Usmażyć na oleju przyprawiając sosem sojowym i olejem sezamowym. W oryginalnej wersji posypuje się to na wydaniu płatkami suszonej ryby (katsuobushi), ale i bez tego jest świetne. Odpowiedz Link Zgłoś
maggie-c Re: coś prostego z bakłażana 05.02.04, 11:37 ja najbardziej lubie grillowane na sucho grube plastry, po czym posolone i skropione oliwa, ew. pietruszka. A wiecie ze nowe odmiany baklazana nie maja juz tej goryczki? I nie trzeba ich pozostawiac pod sola. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: coś prostego z bakłażana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.04, 15:10 tak na szybko, zwlaszcza jak jestem glodna, to kroje go w plastry, na patelnie na oliwe, na plaster baklazana plaster pomidora i plaster mozzarelli. Odpowiedz Link Zgłoś
mejbi Re: coś prostego z bakłażana 05.02.04, 15:13 Nieskomplikowany przepis? Oto on: Plasterki bakłażana posolić, popieprzyc, panierować w mące, jajku i bułce i smazyć na oliwie. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: coś prostego z bakłażana IP: 217.96.10.* 17.02.04, 13:02 podaje się to samo, czy z jakimiś dodatkami? z czym smakuje najlepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Zapiekanka z bakłażana i pomidorów 05.02.04, 19:04 1 bakłażan puszka pomidorów (latem oczywiście świeże - tak z 5-6 średnich sztuk) 1 opakowanie mozarelli bazylia oregano 1 średnia cebula minimum 3 ząbki czosnku (można więcej) oliwa czarny pieprz sól Bakłażana pokroić w plasterki (ok. 0.5 cm) i posolić. Zostawić na pół godziny. W tym czasie przygotować sos z pomidorów, tzn. udusić je na odrobinie oliwy z posiekaną cebulką, czosnkiem, bazylią, oregano i świeżo zmielonym pieprzem. Bakłażana odsączyć z soku. Smażyć na oliwie i wyłożyć połową usmażonego bakłażana naczynie żaroodporne. Wylać 2/3 sosu pomidorowego. Przykryć resztą bakłażana. Zalać resztą sosu pomidorowego. Przykryć pokrojoną w plastry mozarellą. Zapiekać kilka minut (dopóki mozarella się nie rozpuści) w temperaturze 200C. Odpowiedz Link Zgłoś
candyfreak Baklazany na kanapki 12.02.04, 01:01 BAKLAZANY NA KANAPKI -pokroic w plastry 0,5 cm przesypac sola i zostawic na 1-2 godziny - odsaczyc wode - baklazany ulozyc na blaszce i zgrilowac w piekarniku, az stana sie rumiane - przelozyc do miseczki, gdzie nalezy zasypac je bazylia (moze byc mieszanka wloska) dodac kilka rozgniecionych zabkow czosnku, zalac oliwa - odstawic do lodowki na kilka dni PYCHOTA!!! Odpowiedz Link Zgłoś