Dodaj do ulubionych

coś prostego z bakłażana

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.04, 20:40
poproszę o propozycje nieskomplikowanych dań, które można zrobić z
bakłażanem w roli głównej.
dzięki ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: marghe_72 Re: coś prostego z bakłażana IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.02.04, 21:11
      Prosze bardzo np sos do makaronu moze być? potrzebny bakłażan , cukinia ,
      pomidory (z 4-5) obrane ze skóry, cebula , czosek , oliwa.
      Bakłązany pokroic w plastry, posolić z obu stron i odstawć, muszą sie "spocić"
      Bakłazany opłukać; bałazany, cukinię i pomidory pokroic w kostke, cebule
      poszatkować, czosnek (2 ząbki ) wycisnąc przez praskę. Na oliwie podsmażyc
      czosnek i cebule, dodac bakłażana, podsmażyć króciutko, wrzucic cukinie i
      pomidory. Doprawic do smaku i dusić.
      Podawac z krótkim makaronem.
      Smacznego.
      M.
      • Gość: aga Re: coś prostego z bakłażana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.04, 21:54
        dzięki Marghe ;)
        czekam na więcej...
        • Gość: marghe_72 Re: coś prostego z bakłażana IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.02.04, 22:01
          Chcesz więcej? Proszę:
          Bakłazany "patriotyczne":))
          1 - 2 baklazany
          przecier pomidorowy lub pomidory w zalewie (ew, świeże , sparzone, obrane,
          pozbawiojne pestek)
          świeża bazylia (od biedy suszona )
          chilli (śiwże lub w proszku)
          serek homogenizowany (typu Toska...)
          czosnek (sporo)
          oliwa z oliwek
          sól
          pieprz
          Bakłazany pokroić w plastry, posolić, odłożyć (niech sie pocą).
          Bazylię poszatkowac.
          Pomidory + oliwa+ bazylia + sol + pieprz +chilli gotowac na małym ogniu (ok 20
          min).
          Serek homogenizowany połaczyc z przetartym (zmiażdzoneym) czosnkiem i solą.
          Wstawic do lodówki
          Bakłazany opłukac i osuszyc. Smażyc na beztłuszczowej patelni (lub na grillu)
          z obu stron (tylko króciutko)

          Na talerzu układać :
          sos pomidorowy
          bakłazany skropione oliwą
          serek z czosnkiem
          "wiezyczki" posypać pieprzem i udekorowac liskiem baz
    • Gość: Pichciarz Re: coś prostego z bakłażana IP: *.proxy.aol.com 04.02.04, 22:21
      Chodzi mi po głowie zasada, że bakłażana nie kroi się normalnym nożem lecz
      nierdzewnym, a jeszcze lepiej niemetalowym. Kiedyś w Rumunii objaśniali mnie
      dlaczego siekają go nożem drewnianym. Podobno Mr. B. wchodzi w reakcję z
      metalem i efekt jest niegodny naszego podniebienia. Podobno.
    • tralalumpek Re: coś prostego z bakłażana 04.02.04, 22:32
      najprostszy przepis jaki znam, to pokrojonego w plastry baklażana usmażyć na
      patelni (na maśle) i zjeść z kromką ciemnego chleba, mniamuśne
      • Gość: P. Re: coś prostego z bakłażana IP: *.proxy.aol.com 04.02.04, 22:44
        Bakłażan często się powtarza w przepisach wegetariańskich.
        • Gość: P. Re: coś prostego z bakłażana IP: *.proxy.aol.com 05.02.04, 00:45
          puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=1531
    • anchan Re: coś prostego z bakłażana 05.02.04, 11:09
      Oszukane ośmiornice:
      Bakłażana pokroić wzdłuż na dość grube plastry, posolić i odstawić na pół
      godziny.
      Opłukać, ponacinać w paski tak żeby trzymały się razem na węższym końcu.
      Usmażyć na oleju przyprawiając sosem sojowym i olejem sezamowym. W oryginalnej
      wersji posypuje się to na wydaniu płatkami suszonej ryby (katsuobushi), ale i
      bez tego jest świetne.
    • maggie-c Re: coś prostego z bakłażana 05.02.04, 11:37
      ja najbardziej lubie grillowane na sucho grube plastry, po czym posolone i
      skropione oliwa, ew. pietruszka.

      A wiecie ze nowe odmiany baklazana nie maja juz tej goryczki? I nie trzeba ich
      pozostawiac pod sola.
      • Gość: kaska Re: coś prostego z bakłażana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.04, 15:10
        tak na szybko, zwlaszcza jak jestem glodna, to kroje go w plastry, na patelnie
        na oliwe, na plaster baklazana plaster pomidora i plaster mozzarelli.
    • mejbi Re: coś prostego z bakłażana 05.02.04, 15:13
      Nieskomplikowany przepis? Oto on:
      Plasterki bakłażana posolić, popieprzyc, panierować w mące, jajku i bułce i
      smazyć na oliwie. Smacznego.

      • Gość: aga Re: coś prostego z bakłażana IP: 217.96.10.* 17.02.04, 13:02
        podaje się to samo, czy z jakimiś dodatkami? z czym smakuje najlepiej?
    • hania55 Zapiekanka z bakłażana i pomidorów 05.02.04, 19:04
      1 bakłażan
      puszka pomidorów (latem oczywiście świeże - tak z 5-6 średnich sztuk)
      1 opakowanie mozarelli
      bazylia
      oregano
      1 średnia cebula
      minimum 3 ząbki czosnku (można więcej)
      oliwa
      czarny pieprz
      sól

      Bakłażana pokroić w plasterki (ok. 0.5 cm) i posolić. Zostawić na pół godziny.
      W tym czasie przygotować sos z pomidorów, tzn. udusić je na odrobinie oliwy z
      posiekaną cebulką, czosnkiem, bazylią, oregano i świeżo zmielonym pieprzem.
      Bakłażana odsączyć z soku. Smażyć na oliwie i wyłożyć połową usmażonego
      bakłażana naczynie żaroodporne. Wylać 2/3 sosu pomidorowego. Przykryć resztą
      bakłażana. Zalać resztą sosu pomidorowego. Przykryć pokrojoną w plastry
      mozarellą. Zapiekać kilka minut (dopóki mozarella się nie rozpuści) w
      temperaturze 200C.
    • mychapycha Re: coś prostego z bakłażana 11.02.04, 20:29
      podciągam
    • candyfreak Baklazany na kanapki 12.02.04, 01:01
      BAKLAZANY NA KANAPKI

      -pokroic w plastry 0,5 cm przesypac sola i zostawic na 1-2 godziny
      - odsaczyc wode
      - baklazany ulozyc na blaszce i zgrilowac w piekarniku, az stana sie rumiane
      - przelozyc do miseczki, gdzie nalezy zasypac je bazylia (moze byc mieszanka
      wloska) dodac kilka rozgniecionych zabkow czosnku, zalac oliwa
      - odstawic do lodowki na kilka dni
      PYCHOTA!!!

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka