GoĹÄ: sylwia IP: *.ds3.agh.edu.pl 20.01.10, 09:33 jak właściwie robi się gulasz? jakie mięso jest najlepsze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: yśty witaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.10, 09:57 www.kucharz1935.republika.pl/alfaspis.html szukaj w tej książce pod G , sama się zorientujesz,że gulasz można robić z wielu gatunków miesa,nie wyłączając wariacji współczesnych-np gulasz z żołądków,czy wątrobek kurzych. To stare nazewnictwo nie jest czymś strasznym,jak bedziesz miała problemy pomożemy Ci rozszyfrować ( co to np jest marmolada pomidorowa).Generalnie prawie wszystkie gulasze robi się podobnie więc jakoś Ci to pójdzie.Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs zo zalezy od osoby 20.01.10, 11:51 Gość portalu: sylwia napisał(a): > jak właściwie robi się gulasz? jakie mięso jest najlepsze? my uwielbiamy z serca wolowego i wolowiny przerosnietej(zelistej), ogolnie mozna z kazdego tylko przyprawy sie sie zmieniaja i czas przygotowania, Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: gulasz 20.01.10, 14:16 Zależy jak zdefiniujemy gulasz. Potrawa, która w Polsce zwie się gulaszem trochę się różni od gulaszu węgierskiego, podam przepis właśnie na polski gulasz. Najczęściej robi się go z wieprzowiny. Ja osobiście preferuję łopatkę. Kroję ją w dość drobną kosteczkę wycinając wszystko "brzydkie". Odpadów jednakowoż nie wyrzucam tylko zalewam zimną wodą i gotuję. W międzyczasie kawałek wędzonej słoniny kroję w kostkę i wytapiam w garze z grubym dnem. Z braku wędzonej słoniny można użyć zwykłego smalcu a w ostateczności oleju, ale na oleju dużo gorzej smakuje. Na gorącym tłuszczu obsmażam mięso, po chwili dodaję grubo pokrojoną cebulę i drobno pokrojoną marchewkę. Kiedy warzywa się zrumienią zalewam wszystko wywarem z odpadów mięsnych. Dodaję listek laurowy i ziele angielskie, skręcam gaz i gotuję długo na małym ogniu w razie potrzeby dolewając wody. Kiedy mięso jest miękkie solę i pieprzę potrawę. Opcjonalnie, można dodać czosnku i ostrej papryki. Odpowiedz Link Zgłoś
krysia2000 Re: gulasz 20.01.10, 18:56 Bardzo ładnie wytłumaczyła kuma Figgin. Choć na Węgrzech ich gulasz to coś nieco innego niż nasz, to zasada ogólna jest podobna. Na rozgrzanym tłuszczu rumieni się cebulę i mięso. Przez ich zbrązowienie uzyskuje się ciemny kolor sosu. Mięso pokrojone jest w zazwyczaj w kostkę. Następnie mięso z cebulą dusi się. Można w mięsnym wywarze, można w wodzie, można w piwku, a nawet po wielkopańsku, w winie. Przyprawia się różnie, choć kilka szczypt suszonej słodkiej papryki to dobry ukłon w stronę naszych bratanków. Sos na koniec można zaklepać, np ciemną zasmażką, kwaśną śmietaną, mąką albo pieczywem. Tak więc w grę wchodzą zasadniczo dwie techniki cieplnej obróbki: obsmażenie na rumiano (wysoki ogień) i duszenie (niski ogień, długo i pod przykryciem). Odpowiedz Link Zgłoś
forencka Re: gulasz 20.01.10, 15:56 Najlepsze jest świeże! A gulasz najbardziej lubię wołowy, po węgiersku jakoś, np tak. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: gulasz 20.01.10, 17:27 Jestem leń wiec ide do mojego sklepu osiedlowego, prosze pana Arka na dziale miesnym o półkilową porcję mięsa wieprzowego na gulasz; kupuję do tego Fix do gulaszu i po godzinie niecalej mam dobry goracy gulasz i teraz zaczynam zabawę z doprawianiem go w zależnosci od okolicznosci humoru nastroju no i tego co bedzie na garni...Po to w koncu mam trzy szafki z przyprawami i ziolami i jeszcze troche gdzies poutykane miedzy minerałami a szyszkami po innych szafkach :-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: x pół kilograma mięsa to ja wyciągnę z garnka IP: *.unitymediagroup.de 20.01.10, 17:48 w trakcie duszenia, żeby sprawdzić, czy już jest miękkie :) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: pół kilograma mięsa to ja wyciągnę z garnka 22.01.10, 17:16 Gość portalu: x napisał(a): > w trakcie duszenia, żeby sprawdzić, czy już jest miękkie :) Ty masz zaplecze domowe a u mnie pół kilo gulaszu starczy na 3 dni! Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek Re: gulasz 21.01.10, 01:52 Ja najbardziej lubię gulasz z pręgi wołowej. Owszem, dusi się to dość długo - co najmniej 3 godziny na minimalnym ogniu, ale efekt jest wart oczekiwania. Mięso rozpływa się w ustach. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: x Re: gulasz IP: *.dip.t-dialin.net 21.01.10, 12:26 "Niektórzy polecaja wołowinę ale jak dla mnie nawet po długim gotowaniu wołowina jest za twarda.Tak więc osobiście polecam wieprzowinę."-w przepisie na bogracz proponujesz wolowine, a wiec jak to jest z ta wolowina??;) Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: gulasz 21.01.10, 16:13 Jako, że wątek gulaszowy się nieśmiało rozrasta, a ja wielką fanka gulaszowych wariacji jestem dorzucę jeszcze co nieco. Gulasz wołowy. Kilo karkówki wołowej oprawiam tak, jak w poprzednim przepisie. Obsmażam na wędzonej słonince, zalewam wywarem i tutaj zaczynają się różnice. Po pierwsze nie daję marchweki a samą cebulę, po drugie przed zalaniem wywarem z resztek oprószam całość mąką. Potem dodaję do sosu kilka goździków, kawałek kory cynamonowej, szczyptę cukru a jak mam to dolewam czerwone wino. Ziele angielskie i listek laurowy takoż lądują w sosie. Wszystko dusi się bardzo długo, najczęściej nastawiam gulasz wieczorem i pilnuję go do późnych godzin nocnych i znowu zaczynam rano. Kiedy prawie jest gotowy dosalam, dopieprzam i daję trochę i ostrej i słodkiej papryki. Taki gulasz podaję z jakimiś kluskami siemniaczanymi, kopytkami, plackami albo coś w tym guście. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: sylwia Re: gulasz IP: *.ds3.agh.edu.pl 21.01.10, 17:10 dzięki wielkie za wszystkie wskazówki.muszę powiedzieć,nie bez dumy :P że mój pierwszy gulasz,który zrobiłam kilka tygodni temu nieznacznie tylko różnił się od przedstawionych tutaj. zrobiłam tak : pokroiłam cebulkę i podsmażyłam na oliwie,dodałam pokrojoną w kostkę karkówkę.chwilę podsmażyłam razem,dodałam pokrojoną drobno marchewkę i seler,wrzuciłam kilka listków laurowych i kuleczek ziela angielskiego.podłam bulionem (niestety z kostki,następnym razem ugotuję te skrawki i tym podleję) to razem się wolniutko gotowało,potem dodałam kilka łyżeczek przecieru pomidorowego,sól,pieprz i trochę słodkiej i ostrej papryki. jeszcze raz dziękuję wszystkim :) Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: gulasz 21.01.10, 21:16 No to gratuluję udanego debiutu. Pozwolę sobie udzielić rady. Po pierwsze nie dodawaj bulionu z kostki, jak nie chce ci się wygotowywać skrawków wystarczy sama woda. Po drugie naprawdę spróbuj obsmażać na smalcu, różnica jest niesamowita! Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Gulasz szegedyński 22.01.10, 14:33 jest tez bardzo smaczny, osobiscie robie go z miesa wolowego i wieprzowego(1:1) a ta kapusta kiszona daje mu cos swiezego, Odpowiedz Link Zgłoś
upl Re: gulasz 22.01.10, 14:47 hm nie wiem czy to "prawdziwy" gulasz ale ja robie rozne wariacje, ale ta ostatnio najczesciej - gulasz z makaronem albo taka a to nie gulasz ale podobne ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: AnkaKw Re: gulasz IP: *.enterpol.pl 23.01.10, 16:32 Ja do gulaszu dorzucam dwa suszone grzybki. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: gulasz 23.01.10, 17:20 Gość portalu: AnkaKw napisał(a): > Ja do gulaszu dorzucam dwa suszone grzybki. a to swoja drogą ale od dośc juz dawna dodaje do mięsa drugie tyle podsmazonych na masle na cebuli drobno skrojonych pieczarek a w lecie grzybow lesnych podgrzybkow czy kozakow... Odpowiedz Link Zgłoś
smutas13 Re: gulasz 01.12.23, 07:12 qubraq napisał: Ja do gulaszu dorzucam dwa suszone grzybki. a to swoja drogą ale od dośc juz dawna dodaje do mięsa drugie tyle podsmazonych na masle na cebuli drobno skrojonych pieczarek a w lecie grzybow lesnych podgrzybkow czy kozakow... O...jeszcze nie próbowałam, a grzyby uwielbiam. Następnym razem spróbuję dodać suszone lub pieczarki. Nie wiem tylko, jak tę nowość przyjmie mąż? Dziękuję za podpowiedź :) (Człowiek uczy się całe życie) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: gulasz 25.01.10, 17:06 zalezy od ilosci miesa tez ich kilka dodaje, najlepiej jak sa zmielone i dodane przed koncem duszenia, wtedy beda mialy jeszcze czas dodac swojego smaku i aromatu, Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: figgin Up! IP: *.146.77.236.nat.umts.dynamic.eranet.pl 25.01.10, 20:32 Gulasz z ozora. Wycinam z ozora ślinianki, zalewam go zimną wodą i gotuję około 3\4 godzin. Obieram go ze skóry klnąc i zaprzysięgając się, że nigdy więcej nie zrobię ozora. Na smalcu rumienię cebulkę. Dodaję ozór pokrojony w plastry, zalewam wodą, w której się obgotował, dodaję nieco kminku, ziele angielskie, liście laurowe. Chwilę duszę na małym ogniu, ale nie za długo, dodaję śmietanę i chrzan. Najlepsze z delitkatnymi kluseczkami i ćwikłą. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Up! 27.01.10, 14:19 Gość portalu: figgin napisał(a): > Gulasz z ozora. > Wycinam z ozora ślinianki, zalewam go zimną wodą i gotuję około 3 \4 godzin. > Obieram go ze skóry klnąc i zaprzysięgając się, że nigdy więcej nie zrobię > ozora. Na smalcu rumienię cebulkę. Dodaję ozór pokrojony w plastry, zalewam > wodą, w której się obgotował, dodaję nieco kminku, ziele angielskie, liście > laurowe. Chwilę duszę na małym ogniu, ale nie za długo, dodaję śmietanę i > chrzan. Najlepsze z delitkatnymi kluseczkami i ćwikłą. conajmniej 2godz.pomalu z dodatkiem warzyw, dodaje tez troche octu ulatwia obieranie, Odpowiedz Link Zgłoś
oliwia23097 Re: gulasz 18.11.23, 16:24 zpm-karol.pl/gulasz-przepis-mieso-zaklady-miesne-karol/ bardzo polecam tego bloga razem z super przepisem sama na soczysty gulasz wpadajcie zaglądajcie i gotujcie :) Odpowiedz Link Zgłoś