Dodaj do ulubionych

tort z krążków bezowych z czym i jak?

21.01.10, 18:10
Pomożecie? Chcę zrobić tort na urodziny córki. Mam gotowy tort bezowy (duży),
kupiłam 2 śmietanki 0,5l 36% tłuszczu, mam 5 śmietan fixów. Pomysł jest taki
by przełożyć krążki bezowe ubitą śmietaną i owocami: kiwi, banan, brzoskwinia
z puszki. Niestety doświadczenia w temacie nie mam. Zastanawiam się czy:
1 taka ilość śmietany będzie ok? ile dodać śmietan fixów? I czy w ogóle taka
śmietana jest odpowiednia
2 taki zestaw owoców będzie ok? nie chcę by tort był mdły, dlatego kiwi, ale
waham się... czy te owoce (soki) nie spowodują "rozpuszczania" tortu?
3 może jakieś inne owoce, ale w ogóle coś innego?
4 Ile godzin przed podaniem zrobić tego torta?
5 Czy będzie się dobrze kroił? Nie rozleci się?
Może macie jakies inne pomysły, będę wdzięczna
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: tort z krążków bezowych z czym i jak? 21.01.10, 18:30
      To ma wygladac tak: beza, bita smietana, owoce, beza, bita
      smietana, owoce - tak?

      Proporcje fixow sa na opakowaniu (chyba jeden jest na 0,2l-0,25l
      smietanki. Tak samo sposob uzycia. Chociaz kupias bardzo tlusta
      smietane, wiec i tak sie ubije - fixow uzyj tylko wtedy, jesli tort
      ma postac pare godzin przed zjedzeniem. Jesli masz zamiar go
      przygotowac zaraz przed przyjęciem, to zdecydowanie z nich
      zrezygnuj - ich uzycie sprawi, ze tak tlusta smietana bedzie bardzo
      ciężka.

      Pamietaj o cukrze waniliowym do smietany. Ale tak w ogole to slodz
      ją mało - beza to prawie sam cukier.
      Taki tort zle sie kroi, ale ma to do siebie, ze swietnie wyglada
      nawet jesli sie rozpadnie.
      Jesli dobrze odsaczysz brzoskwinie, to sok z owocow nie wplynie na
      konsystencję tortu, bo kiwi i banany sa malo slodkie. Ja bym jednak
      wywalila banany (są bardzo slodkie i niezbyt dekoracyjne, wiec nie
      beda mialy dobrego wplywu ani na smak, ani na wyglad) i dala jakies
      czerwone owoce - np w ostatniej chwili przed wydaniem dodalabym
      mrozone maliny do owocow na wierzchu tortu. Stanowilyby ladny
      kontrast dla zielonego kiwi i pomaranczowozlotych brzoskwin, a nie
      mialyby czasu, zeby sie rozpuscic i zafarbowac wszystko sokiem.
      • chicarica Re: tort z krążków bezowych z czym i jak? 22.01.10, 10:40
        Jeśli chodzi o tort bezowy, to lepiej jednak ten fix dać, bo wilgoć ze śmietanki
        potrafi wsiąkać w bezę, przez to beza robi się niesmaczna a ze śmietanki zostaje
        cienka tłusta warstwa. Widziałam już taki tort i dlatego mimo wszystko dałabym
        ten fix.
        W Gdańsku była kiedyś cukiernia, gdzie tort bezowy robili ze śmietaną bez cukru,
        albo z minimalną i praktycznie niewyczuwalną ilością cukru. Był GENIALNY -
        niestety ostatnio zmienili recepturę i już robią z cukrem :( Moim zdaniem
        wystarczająco dużo cukru jest już w samej bezie i niesłodka śmietana idealnie to
        równoważy, wbrew pozorom nie jest niesmaczna, wręcz przeciwnie.
        Z połowy owoców zrobiłabym warstwę MIĘDZY śmietaną, drugą połowę położyłabym na
        wierzchu.
    • annjen Re: tort z krążków bezowych z czym i jak? 21.01.10, 18:58
      kiedyś robiłam taki tort z drylowanymi wiśniami z zalewy, był smaczny. powinnaś
      go zrobić kilka godzin wcześniej, myślę że ok. 3 max. 4, bo potem może
      rozmięknąć. a mój patent na deser bezowy jest taki: beza-lody truskawkowe
      najlepiej grycana-beza-lody waniliowe-beza-bita śmietana, na śmietanę można
      dorzucić świeżą truskawkę tuż przed podaniem. dodam, ze robię to kilka godzin
      przed podaniem, śmietanę natomiast nakładam tuż przed.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka