Dodaj do ulubionych

Przyjęcie na 30 osób - co przygotować, żeby...

25.01.10, 14:20
Nie zbankrutować? :)

Jakie macie pomysły?

Myślałam o pieczonym kurczaku (np. udka + skrzydełka) i do tego 2-3 sałatki do
wyboru - to oczywiście jako danie główne. Wcześniej chcę podać kanapeczki,
jakieś przystawki etc. Jest to raczej "studencka" impreza (sami młodzi i
studenci), więc budżet trochę ograniczony.

Nie jestem też wybitną kucharką, więc błagam o jakieś w miarę proste przepisy ;)
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: Przyjęcie na 30 osób - co przygotować, żeby.. 25.01.10, 14:51
      No cóż, ja jestem doświadczoną kucharką, ale na kanapki dla 30 0sób
      bym sie nie porywała- strasznie pracochłonne w takiej ilości, a
      trzeba je nerwowo robic w ostatniej chwili, by byly świeze. Kurczak
      OK, bo sam się piecze, jest zima, więc pomyśl może o
      bigosie/chilli/bograczu/zupie gulaszowej itp- tanie, efektowne,
      latwe w przygotowaniu i jednogarnkowe.
      • agngrz Re: Przyjęcie na 30 osób - co przygotować, żeby.. 25.01.10, 15:03
        Kanapki tak czy siak będą ;) Mam na to cały dzień. Chcę jeszcze dwa ciasta
        upiec, więc

        Bigosu nie umiem, więc nie zrobię.
        Pomyślę jeszcze o zupie gulaszowej i bograczu, dzięki :)
        • ania_m66 Re: Przyjęcie na 30 osób - co przygotować, żeby.. 25.01.10, 15:12
          moze raczej chili con carne zamiast bograczu? jest zdecydowanie tansze.
    • menk.a Re: Przyjęcie na 30 osób - co przygotować, żeby.. 25.01.10, 15:15
      Może wyjdę na skąpiradło ostatnie, ale spytam: impreza 'studencka', 30 osób, czy
      tylko gospodarze ponoszą koszty? Czy pozostali goście mogą przynieść z sobą?
      Będziesz miała mniej pracy i poniesiesz mniejsze wydatki.
      Z zupełnej ciekawości pytam. Chyba, że to jakieś przyjęcie z jakiejś okazji.
      Wtedy niekoniecznie składkowe.


      Spróbuj wykombinować, tak jak sugeruje koleżanka wyżej, jakieś danie
      jednogarnkowe. Do tego jakieś 2-3 przystawki.
      fasolka po bretońsku,
      zapiekanka warzywna, makaronowa,...
      zapiekane z serem parówki (może trafisz na jakieś niezłe)
      kanapki
      jakieś sałatki
      koreczki
      krokiety
      pieczarki faszerowane lub zwyczajnie panierowane i usmażone
      zapewne znajdą się tam nieśmiertelne paluszki, chipsy czy inne orzeszki

      Przepisów pełno w sieci, wybierz coś, co Ci smakuje. Mnie w kuchni zbyt często
      ponosi fantazja, więc zazwyczaj żadne z moich dań się nie powtarza.

      Aha kilka dni temu jadłam prostą i pyszną sałatkę.
      Starty na tarce o grubych oczkach żółty ser, posiekany szczypior (można zastąpić
      porem), majonez, oliwa, wyciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz,...
      Najlepiej smakuje z chlebem razowym na zakwasie, pokrojonym w grubej pajdy...
      Pyszne.
      Wada: niestety capi potem z ust. :D
      Niekoniecznie polecana dla osób liczących kalorie.
      • agngrz Re: Przyjęcie na 30 osób - co przygotować, żeby.. 25.01.10, 15:20
        W zasadzie to parapetówka połączona z moimi imieninami, więc pomogą i przygotują
        coś tylko dwie moje przyjaciółki - reszta zapewne zjawi się z alkoholem i
        prezentami :) Znając życie to i tak pewnie ktoś coś jeszcze przyniesie.

        Pomysł z zapiekanką makaronową - IDEALNY :D Dzięki :)
        • menk.a Re: Przyjęcie na 30 osób - co przygotować, żeby.. 25.01.10, 15:26
          agngrz napisała:

          > Pomysł z zapiekanką makaronową - IDEALNY :D Dzięki :)

          Zapiekanka sycylijska Może
          okaże się inspiracją dla Ciebie. ponadto koniecznie zajrzyj na fotoforum. ;)
      • gazeta_mi_placi Re: Przyjęcie na 30 osób - co przygotować, żeby.. 25.01.10, 16:07
        >Aha kilka dni temu jadłam prostą i pyszną sałatkę.
        Starty na tarce o grubych oczkach żółty ser, posiekany szczypior (można zastąpić
        porem), majonez, oliwa, wyciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz...

        Dziewczyna pisze,że ma ograniczone środki,a Ty jej wyjeżdżasz z drogim żółtym serem,drogim majonezem i jeszcze droższą oliwą.
        Żal.pl
        • agngrz Re: Przyjęcie na 30 osób - co przygotować, żeby.. 25.01.10, 16:13
          Hahah... Bez przesady ;) Majonez i ser żółty i tak muszę kupić :P
          • gazeta_mi_placi Re: Przyjęcie na 30 osób - co przygotować, żeby.. 25.01.10, 16:37
            Chyba,że tak...
        • menk.a Re: Przyjęcie na 30 osób - co przygotować, żeby.. 25.01.10, 18:49
          gazeta_mi_placi napisała:

          > >Aha kilka dni temu jadłam prostą i pyszną sałatkę.
          > Starty na tarce o grubych oczkach żółty ser, posiekany szczypior (można zastąpić
          > porem), majonez, oliwa, wyciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz...
          >
          > Dziewczyna pisze,że ma ograniczone środki,a Ty jej wyjeżdżasz z drogim żółtym
          serem,drogim majonezem i jeszcze droższą oliwą.
          > Żal.pl

          O matko jedyna, jaka ja niegramotna.:|
    • Gość: alexa0000 Re: Przyjęcie na 30 osób - co przygotować, żeby.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.10, 15:27
      W sobote bedę mieć impreze urodzinową, na 22 osoby, i mam juz
      ciarki z tego powodu. Na pewno bedzie bigos i gulaszowa na
      ciepło.Jesli chodzi o zimne przekąski, to deski z pasztetem
      (wariacja-jeden normalny, jeden z orzechami i suszonymi sliwkami),
      jaks inna wedlina. Moze jajka w majonezie. Wyjeżdzam na 3 dni i
      wracam w piatek,wiec nawet nie mogę przygotowac wielu potraw. Troche
      mnie to przygnębia, bo uwielbiam gotować, pierniczyc sie z
      krewetkami, przegrzebkami na sałacie itp, ale przy tylu ludziach
      normalnie wena mnie opuszcza. Te gulaszowa i bigos zrobie zdisiaj, i
      wystawie po prostu na mróz do soboty.
    • mhr-cs Re: Przyjęcie na 30 osób - co przygotować, żeby.. 25.01.10, 15:52
      jakies 2-3pasty
      i rozne bagietki pokrojone do tego,
      mozesz upiec takie sama
      z paryka,chili itd.
      napewno znajdziesz pare przepisow
      • dzioucha_z_lasu Re: Przyjęcie na 30 osób - co przygotować, żeby.. 25.01.10, 16:09
        O - to jest bardzo dobry pomysł - kilka miseczek z pastami o różnych
        smakach, bagietka - i każdy się sam obsługuje. Do tego warzywka
        pokrojone w słupki - marchew, ogórek, papryka, seler naciowy - też
        do nabierania past.Jak by Ci się chciało bawić, to możesz część past
        wykorzystać do zrobienia roladek - plastry wędliny smarujesz pastą z
        twarożku ( w supermarkecie można kupić gotowe pasty na wagę,
        wystarczy jeszcze trochę doprawić po swojemu, będzie szybciej,)
        zwijasz w rulon, przewiązujesz kawałkiem szczypiorku lub łodyżką
        pietruszki i gotowe. Bardzo efektowne.
    • dzioucha_z_lasu Re: Przyjęcie na 30 osób - co przygotować, żeby.. 25.01.10, 16:03
      1. Catering zamówić.
      2. Zrobić jednak składkową - to żaden wstyd i tylko ktoś bez
      wyobraźni może się obrażać. Kazdy coś przynosi i tyle, chyb, ze
      znajomi traktują Cię jak jadłodajnię.
      3. Jako wkład własny - sałatki, kilka rodzajów, z ryzem, makaronowa,
      jakaś owocowa. Możesz zrobić kilka różnokolorowych galaretek, potem
      pokroić w grubszą kostkę, wymieszać, dosać np. pokrojone brzoskwinie
      i rodzynki, wymieszać w duzej misie i obok bita śmietana jako
      dodatek - banalnie proste, tanie i ładnie wygląda.

      • agngrz Re: Przyjęcie na 30 osób - co przygotować, żeby.. 25.01.10, 16:12
        1. Za drogo, odpada.
        2. Składkowy jest alkohol, to wystarczy. Poza tym nikt nie traktuje mnie jak
        jadłodajni, to jest impreza z jakiejś tam okazji i chcę sama ją przygotować :)
        Nie pytam przecież jak wyżywić 30 osób za 50 zł ;) Mam kasę, ale nie mogę sobie
        pozwolić na jakieś mega drogie jedzenie i tyle :)
        3. Sałatki robię dwie - z kukurydzą, szynką, serem etc. i drugą owocową :)
        Grecką i jeszcze jarzynową ma przyrządzić kumpela :)
        • lee-aa Re: Przyjęcie na 30 osób - co przygotować, żeby.. 25.01.10, 21:11
          Masz rację kurczak będzie najbardziej ekonomiczny, ale może zamiast tradycyjnego
          pieczonego wymyślisz coś bardziej kreatywnego - np kurczaka zapiekanego z
          bekonem, pieczarkami i serem? Robi się praktycznie samo, a wygląda dość
          efektownie. Dzień wcześniej zamarynuj udka lub piersi (sól, pieprz, czosnek,
          papryka, czubryca, może też być gotowa przyprawa do gyrosa). W dniu zero kroisz
          pieczarki, wrzucasz na wysmarowaną oliwą blachę, każdy kawałek kurczaka zawijasz
          w bekon/szynkę/boczek układasz na pieczarkach i zasypujesz żółtym serem.
          Wrzucasz do piekarnika na mniej więcej 45 minut. świetnie się z tym komponują
          pieczone łódeczki ziemniaczane (ziemniaki dokładnie myjesz, kroisz w ćwiartki,
          spryskujesz oliwą, posypujesz ziołami i do piekarnika na ok 45 min - ja mam
          piekarnik z termoobiegiem więc piekę pod mięsem).
          Jeśli towarzystwo jest otwarte na nietypowe jedzenie możesz zrobić curry z
          owocami morza (ok kilograma mrożonych mieszanych owoców morza, słoiczek pasty
          curry, mleczko kokosowe, czosnek, jogurt naturalny, miód lub cukier, sól, ew sok
          pomarańczowy). NA patelni podgrzewasz oliwę wrzucasz pastę curry (dawkuj
          ostroznie), ząbek czosnku, opłukne pod wrzątkiem owoce morza i przez moment
          podsmażasz na ostrym ogniu. Wlewasz mleczko kokosowe, dodajesz miód do smaku,
          dosalasz, czekasz aż zabulgocze, zdejmujesz z ognia, wlewasz jogurt, mieszasz i
          ewentualnie doprawiasz pastą curry. Do tego ryż.
          Możesz też poszaleć z tortillami - w które da się włożyć wszystko - kurczaka z
          cukinią, papryką, pomidorami, bazylią i serem pleśniowym; szynkę, ser, ananasa;
          sos boloński; pieczarki uduszone z porem,warzywa z patelni, łososia lub inną
          rybę ze szpinakiem.
          Tak naprawdę jest sporo możliwości. Ważne, żeby było niebanalnie i sympatycznie
    • agngrz A co myślicie o kiełbaskach bankietowych? 25.01.10, 22:04
      I jak je podawać?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka