Dodaj do ulubionych

Czy ktoś stosował Vegetaline olej kokosowy?

IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.01.10, 18:59
Jak wrażenia, czy dobry, smaczny i ekologiczny?
czy ktoś stosował nie tylko do jedzenia (np. do stosowania na
skórę)?
dzięki.
Obserwuj wątek
    • marciasek Re: Czy ktoś stosował Vegetaline olej kokosowy? 29.01.10, 19:27
      Owszem. Do smażenia się nadaje. Niestety, wyłacznie do produktów aromatycznych, dobrze przyprawionych, bo czuć go świeczką, bynajmniej nie kokosem.

      Na skórę i do włosów stosowałam, ale nie w wydaniu kuchennym, tylko monoi - olej kokosowy z ekstraktem tahitańskich kwiatów tiaré. Czysty można kupić na ebayu, a wersję komercyjną w Yves Rocher (ongiś było to prawdziwe monoi, ale ze względu na to, że w temperaturze pokojowej przechodziło w stan stały i nie dawało się wylać z butelki, zmniejszono zawartość oleju kokosowego; nadal jest to dobry kosmetyk, ale już nie taki sam).
    • princesswhitewolf Re: Czy ktoś stosował Vegetaline olej kokosowy? 30.01.10, 16:37
      Nie Vegitaline ale innych firm oleje kokosowe uzywam od paru lat. I przyznaje racje kolezance wyzej jaka napisala ze jest on bardzo aromatyczny. Wiec swietnie sie nadaje do nalesnikow, do pieczenia ciast zamiast masla, do racuchow itd.

      Nigdy nie slyszalam aby olej kokosowy byl szkodliwy. Wrecz przeciwnie. Czytalam mase artykulow o jego zaletach dla zdrowia. Pelno takich informacji wlasnie w necie.
        • marciasek Re: Czy ktoś stosował Vegetaline olej kokosowy? 30.01.10, 21:33
          Mitologia, albo wynik pomyłki - szkodliwy i najtańszy jest olej z kanoli (canola oil), a nie kokosowy.

          Mit wziął się stąd, że tłuszcz kokosowy składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych. Owszem, ale to jest wierzchołek góry lodowej. Nie wszystkie tłuszcze nasycone są szkodliwe, tak samo jak i nie każdy cholesterol jest zły. Kwasy wchodzące w skład tłuszczu kokosowego są lekkostrawne, a ich cząsteczki nie przedostają się do krwiobiegu, jak to ma miejsce w przypadku "złych" kwasów nasyconych. Można zatem swobodnie go stosować, nieźle nadaje się do smażenia ponieważ ma bardzo wysoką temperaturę dymienia. Poza tym jest stosowany w cukiernictwie do wyrobu czekolady (a to ze względu na to, że w temperaturze pokojowej jest stały) oraz wchodzi w skład niektórych margaryn. Nie namawiam, bo akurat ja go nie lubię, ale nie ma potrzeby obawiać się, że zaszkodzi.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka