Dodaj do ulubionych

sos do makaronu bez sera i pochodnych mleka?

01.02.10, 23:14
Szukam dobrych pomysłów na sosy do pasty.
Jeden warunek: bez sera i innych pochodnych mleka, niestety.
Może ktoś podpowie jakiś dobry przepis?
W moich zasobach wszystko jest ze śmietaną, masłem albo z
parmezanem :(
Obserwuj wątek
    • very.martini Re: sos do makaronu bez sera i pochodnych mleka? 02.02.10, 00:21
      A masło może być?
      Z Twojego postu pachnie jakąś alergią, a masło
      już w zasadzie nie podpada pod mleczne alergie,
      bo to sam tłuszcz i woda. Makaron z bardzo
      dobrej jakości masłem w chwilach desperacji też
      jest ok:)
      Jest cała trochę przepisów na sosy z warzywami
      podduszanymi na oliwie (penne z pomidorami to
      przecież klasyka), jest też kilka przepisów na
      makarony z mięsem.
      Mój ulubiony mariaż to cukinia z kokardkami -
      młodą cukinię gotuję na parze, starszą duszę w
      maśle. Jakoś nie przekonuje mnie dosypywanie do
      tego żadnych ziół, ale są tacy, których
      przekonuje:)

      16%VOL
      22%VAT

      --
      takie tam... forum homeopatia
    • bene_gesserit Re: sos do makaronu bez sera i pochodnych mleka? 02.02.10, 00:24
      Najprosciej? Oliwa i czosnek. Albo oliwa i cokolwiek - np oliwki,
      kapary i kurczak, albo pesta (w malakserze) z oliwy, orzechow
      (wloskich, laskowych, nerkowcow, pestek dyni i slonecznika) i
      natki, koperku, rukoli, brokulow, pomidorow suszonych, oliwek itd
      itd.

      Mniej prosto - z sosem na bazie pomidorowego, z dowolnymi (od ryb,
      miesa i frutti di mare po rozne warzywa) dodatkami.
      Przykladowy przepis -
      oczywiscie, tak naprawde nie trzeba podsuszac pomidorow w piecu,
      wystarczy odparowac na patelni, noi o tej porze koniecznie pomidory
      z puszki.


      --
      śpiewali kiepsko, ale bronili swego prawa do fałszowania
    • figgin1 Re: sos do makaronu bez sera i pochodnych mleka? 02.02.10, 01:18
      Wszystko masz z mlecznoserowymi produktami? Pomidorowy ich nie zawiera,
      brokułowy, wątróbkowo-selerowy (miksujesz wątróbkę w ugotowanym korzeniem selera
      i podsmażasz z czoskiem i bazylią) tuńczykowy (na oliwie szklisz cebulę,
      dodajesz puszkę tuńczyka i zioła, jak lubisz możesz dodać pomidory) bakłażanowy,
      makrelowy... Ojej, dużo tego w sumie...
      --
      Kot zjadł mi sygnaturkę :(((
      demotywatory.pl/1495/Abstynencja-seksualna
    • forencka Re: sos do makaronu bez sera i pochodnych mleka? 04.02.10, 13:16
      Warzywne z oliwą (groszek i pieczarki, brokuły i szynka, brokuły i czosnek,
      cukinia i cebula...).
      Pomidorowe z mięsem (bolognese) i bez, putanesca (pomidory, oliwki, anchois),
      bakłazan i pomidory.
      Z owocami morza czosnkiem i oliwą.
      Z pesto.
      Warzywa z boczkiem.
      --
      Poradnik początkującego kucharza
    • wypasiona_foczka Re: sos do makaronu bez sera i pochodnych mleka? 04.02.10, 17:28
      Sos Arabiata - pomidory w puszce, dodajesz do zeszklonej na oliwie cebulki z czosnkiem do tego posiekana papryczka chilli (ma być mocno pikantne) + opcjonalnie oliwki.

      Makaron z boczkiem: kupujesz dobrej jakości, tłusty boczek, najlepej "tradycyjnej" produkcji (ja w sklepie proszę o pokrojenie w niezbyt cienkie plasterki). Boczek kroisz na duże kawałki, wrzucasz na niewielką ilość oliwy i na małym ogniu smażysz go na chrupko. W międzyczasie gorujesz makaron, odcedzasz, dorzucasz na patelnię z boczkiem i wytopionym z niego tłuszczem, przyprawiasz solą i świeżo mielonym pieprzem i duuuużo świeżej natki pietruszki na wierzch. Przepyszne i proste.
      --
      "Trzeba żyć tu by wiedzieć, co dosłownie jest co noc
      Gdy samochody płoną, latarnie gasną,
      Los przypadkowych pieszych łapie za gardło.
      Ten świat jest pułapką, tu nawet z nieba wrócę,
      Ten świat to Bałuty stąd nie da się uciec..."
    • sabinac-0 Re: sos do makaronu bez sera i pochodnych mleka? 04.02.10, 18:34
      Podsmazasz na oliwie tunczyka z puszki i kilka filecikow anchovis, zalewasz
      bialym winem i dusisz razem. Mozna dodac dowolne ziola (bazylie, szalwie,
      pietruszke) i sok z cytryny.

      Drugi przepis jest z kuchni tajskiej, dobrze wychodzi z makaronem ryzowym: na
      oleju podsmazasz posiekana cebule, czosnek i lyzeczke pasty chilli "sambal
      oelek", dodajesz mielona wieprzowine i smazysz razem, nastepnie dodajesz
      pomidory (obrane i pokrojone w kostke lub z puszki) i dusisz. Jesli sos jest
      zbyt rzadki, mozesz zagescic lyzka koncentratu pomidorowego. Na koniec
      doprawiasz tajskim sosem rybnym i odrobina ciemnego cukru. P.S. sos rybny i
      sambal oelek kupisz we wszystkich duzych supermarketach.

      Kolejny przepis: kawalki miesa z kaczki lub kurczaka wyfiletowac (skorka moze
      zostac), pokroic w mala kostke, podsmazyc na oliwie z kawalkiem masla, dodajac
      posiekane lub starte na grubej tarce jarzyny (cebula, czosnek, marchew, seler
      naciowy, cukinia), zalac bialym winem i dusic az jarzyny beda miekkie, mozna
      dodac ziola (bazylia, pietruszka). Zamiast drobiu mozna uzyc bialej ryby.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka