Dodaj do ulubionych

nigdy jeszcze nie uzywałam oliwy...;-(

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.10, 22:10
jakoś wystarczał mi kujawski, ale chyba dojrzałam do zmiany. stad pytanie:
czy kierować się przy zakupie oliwy? czy ta sama nadaje się i do pieczenia i
do sałatek? kiedyś u kogoś znajomego jadłam jakieś mięso usmażone na oliwie i
smak był paskudny/zapach też. chyba dlatego nabrałam dystansu, ale jak oglądam
programy kulinarne w których oliwa leje się szerokim strumieniem, a ostatnio
przeczytałam pełna smaków książkę "tysiąc dni w Toskanii" to postanowiłam to
zmienić;-)
z góry dziękuję!
Obserwuj wątek
    • lashqueen Re: nigdy jeszcze nie uzywałam oliwy...;-( 03.02.10, 23:11
      Do smaku i zapachu oliwy trzeba sie przyzwyczaic. Na poczatku tez wydawala mi sie okropna, a dzis z wielka przyjemnoscia zjadam chleb moczony w surowej oliwie, czy makaron in bianco, tj. bez zadnego dodatku, polany tylko zimna, surowa oliwa.
      Uzywam tej samej oliwy zarowno do salatek, jak i do krotkiego smazenia.
      Na poczatek wybierz oliwe o lagodnym smaku.
      --
      italia-od-kuchni.blogspot.com/
      • very.martini Re: nigdy jeszcze nie uzywałam oliwy...;-( 03.02.10, 23:16
        Właśnie dzisiaj to miałam na kolację, wbrew
        zakazom lekarza i dietetyczki pohłonęłam chleb
        z oliwą:) Oba mam na indeksie chwilowo:)

        Kiedyś też nie znosiłam oliwy, wręcz skręcało
        mnie od jej zapachu, który bardziej kojarzył mi
        się z jakimś kiepskiej jakości detergentem.
        Najpierw zaczęłam smarować nią ciało, a dopiero
        potem jeść, więc może to kwestia powolnego
        przyzwyczajenia.

        16%VOL
        22%VAT

        --
        takie tam... forum homeopatia
    • Gość: miu Re: nigdy jeszcze nie uzywałam oliwy...;-( IP: *.fbx.proxad.net 04.02.10, 00:01
      Zwykle tak z nami jest, ze nowe smaki nam "nie podchodza", bo nie
      jestesmy do nich przyzwyczajeni :)

      Poniewaz jeszcze nie oswoilas sie ze smakiem oliwy, kup na poczatek
      jakas mala butelke, "extra vergine" (lepiej miec dwie: do smazenia
      tansza i do salatek extra vergine, ale daj sobie czas nie
      zastawiajac kuchni oliwami i zacznij od czegos dobrego). Ja bym
      wybrala toskanska, bo greckie czy sycylijskie beda raczej bardziej
      wyraziste, czyli na poczatek mniej smaczne.

      Gdy bedziesz smazyla mieso na oliwie dodaj maslo. Moze nawet
      poczatkowo rob odrotnie: dodaj troche oliwy do masla :) Potem
      zmieniaj proporcje.
      Albo dugi sposob, najlepiej zaczac latem: uzywaj samej oliwy, ale
      szalej wtedy z poludnowymi warzywami i ziolami oraz serami. Powstana
      charakterystyczne dla poludnia dania, oliwa bedzie tylko kropka nad
      i juz nie bedzie obcym smakiem, tylko niezbednym elementem dania :)
      • eeela Re: nigdy jeszcze nie uzywałam oliwy...;-( 05.02.10, 02:09

        > Zwykle tak z nami jest, ze nowe smaki nam "nie podchodza", bo nie
        > jestesmy do nich przyzwyczajeni :)

        A mnie właśnie oliwa podeszła natychmiast. Odkryłam ją bardzo dawno temu, i
        zakochałam się od pierwszego spróbowania :-) Początkowo miałam nawet straszną
        fazę na wcinanie oliwy zaprawionej z lekka czosnkiem z białym pieczywem. Dziś
        już tak nie robię, chyba że od święta, bo to jednak nie jest najzdrowsze, wcinać
        tyle białego pieczywa na codzień.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka