Dodaj do ulubionych

potrawy z udek kurczaka-szukam przepisu

13.02.04, 16:55
Mąż kupił mnóstwo udek (właściwie samych nóżek) z kurczaka. Co dobrego i w
miarę prostego mogę z tym zrobić? Podajcie mi jakieś fajne przepisy. Dzięki!
Iwa
Obserwuj wątek
    • Gość: Aga Re: potrawy z udek kurczaka-szukam przepisu IP: *.tvgawex.pl 14.02.04, 09:40
      Ja robię tak:
      udka posolić, papryka, vegeta - odstawić na ok 1 godz. żeby przeszły
      przyprawami. Nastepnie w żaroodpornym naczyniu pod przykrywą upiec w mikrofali
      ok. 10-15 min. Wyjąć, zlać powstały sos.
      W międzyczasie przygotować sos: 2 łyżki miodu, 2 łyżki musztardy, 1 łyżka
      ketchupu, bazylia, curry, oregano (mało). Tym sosem nasmarować udka i z
      powrotem włożyć do mikrofali bez przykrycia na ok.3-5 min.
      Smacznego!
    • Gość: gość: wir Re: potrawy z udek kurczaka-szukam przepisu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.02.04, 13:38
      Kurczak cocodans
      Składniki:
      Kurczak, boczek wędzony, 12 małych cebulek, 12 małych pieczarek, czerwone wino
      wytrawne, masło, seler naciowy, tymianek, listek laurowy, zielona pietruszka,
      bulion drobiowy.
      Wykonanie:
      Przeciąć kurczaka przy kręgosłupie, podważyć skórę, odpowiednio podcinając
      pokroić na 8 równych części. Do foliowej torebki włożyć osolonego kurczaka,
      wlać wino czerwone wytrawne, włożyć kawałek natki pokrojonego selera naciowego,
      tymianek i listek laurowy, czosnek, pieprz. Torebkę włożyć do pojemnika, aby
      nie wyciekło wino. Trzymać w lodówce przez dobę. Kurczaka osuszyć, podrumienić
      a maśle. Boczek wędzony pokroić w kostkę lub w paski, (nadaje smak),
      blanszujemy tj.. Wrzucić do wrzącej wody, a później do zimnej wody, aby pozbyć
      się soli. Podsmażyć. Małe cebulki wrzucamy do wrzątku, później do zimnej wody -
      wtedy łupina z cebuli zejdzie bez problemu. Odciąć korzonki i końcówkę.
      Obsmażyć na maśle. Większe kawałki mięsa poukładać na spód foremki, mniejsze i
      piersi na górę. Grzyby, cebulę, boczek powkładać na wierzch + bulion drobiowy i
      wino. Wywar powinien sięgać 3/4 formy. Przykryć papierem, i do piekarnika.
      Sos: to, co zostało z pieczenia zlać. Do formy dodać trochę tłuszczu z
      pieczenia, mąki i wymieszać. Dodać wywar z pieczeni i przecedzić. Polać nim
      mięso i posypać zieloną pietruszką.
      Do tego obgotowana cukinia i marchew obsmażona na maśle.
      Przepis ze Szkoły kucharskiej. Zamiast kurczaka mogą być udka.Potrawa bardzo
      smaczna i wykwintna. Polecam.
    • Gość: grwt wg-Małkowicza IP: *.future-net.pl 16.02.04, 12:27
      właśnie wczoraj się produkaował w TV na ten temat, ale skrzydaełka o były -
      chyba nie ma różnicy??: udka z grila
      zaprawa: oliwa z oliwek, 4 łyzki miod płynny, kilkanaście kropli tabasco,włozyć
      udka na 40 min, sol i pieprz na końcu, 30-40 min na chłodniejszym miejscu grila
    • petelka Re: potrawy z udek kurczaka-szukam przepisu 16.02.04, 12:40
      Udka w sosie pomidorowym:
      4 udka natrzeć solą, pieprzem, podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu aż się ładnie
      zarumienią. Dodać pomidory (uwaga: w oryginalnym przepisie był 1 kg świeżych,
      obranych ze skórki, ja z wrodzonego lenistwa zastępuję to pomidorami z puszki),
      4 cienko pokrojone ząbki czosnku, majeranek i tymianek. Dusić ok. 20 min.
      Ja takie udaka podaję z ryżem lub kaszką kus-kus. Jako dodatek pasuje mi
      zielona sałata.;)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka