Dodaj do ulubionych

Jak zrobić kapuśniak z kwaśnej kapusty????

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.04, 14:05
Właściwie to ciągle nie wiem,czy kapuśniak i kwaśnica to jest to samo?Nie
ważne,powiedzcie mi ,jak się gotuje kapuśniak ,bo ślinka mi leci od
tygodnia!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Tess Re: Jak zrobić kapuśniak z kwaśnej kapusty???? IP: *.telia.com 15.02.04, 14:17
      gotujesz baze zupy na miesie z wszystkimi warzywami jakie lubisz,
      a odzielnie obotowujesz kiszona kapuste,
      sprawdzajac uprzednio czy nie zakwasna
      wtedy przeplucz po zimna woda.
      przed gotowaniem kiszonej kapusty zawsze jad podsmazam z cebulka,
      Jak baza zupy juz gotowa dodajesz uprzednio
      ugotowana kiszona kapuste chwile zagotowujac ,
      uwazaj ze sola bo kapusta kwasna juz solona,
      przyprawy wedlug gustu smakowego
      lisc laurowy/ziele angielskie/pieprz/kminek-odrobinke itp......

      pozdrawiam zyczac smacznego....
    • brunosch kwaśnica 16.02.04, 10:44
      przepisy na kapuśniak już Ci podano, to teraz czas na kwaśnicę:
      Potrzebne Ci będą:
      1. żeberka wędzone, albo inna wędzonka
      2. sok spod kiszonej kapusty
      3. warzywa
      4. przyprawy (ziele angielskie, liść, sól, pieprz, majeranek)
      5. żółtko
      Z warzyw, wędzonki gotujesz wywar, jak mięso miękkie to je wyjmujesz, kroisz w
      kostkę, wywar przecedź, pokrojone mięso włóż spowrotem do zupy.
      Wlej kwas kapuściany i zagotuj + majeranek + sól i pieprz.
      W miseczce zamieszaj żółtko z gorącą zupą i wlej do garnka.
      Podaje się to z kładzionymi kluskami (najlepiej z tartych ziemniaków)
    • Gość: anka Re: Jak zrobić kapuśniak z kwaśnej kapusty???? IP: 80.51.195.* 16.02.04, 11:30
      Podsmażasz cebulę, dodajesz boczek wędzony pokrojony w kosteczkę, gdy to jest
      złotego koloru dodajesz kapustę kiszoną, wcześniej pokrojoną, wszystko
      przesmażasz jeszcze parę min. W garnku gotujesz wodę, do gotującej wody
      dodajesz ziemniaki pokrojone w plastry, gotujesz na półmiękko. Do ziemniaków
      dodajesz to z patelni. Przyprawiasz wegetą, pieprzem. Czosnek rościerasz z solą
      i dodajesz do zupy. Mnie bardzo smakuje.
    • magwys Re: Jak zrobić kapuśniak z kwaśnej kapusty???? 16.02.04, 18:35
      Witam! oj, mi też ślinka poleciała na myśl o kapuśniaku:)) U mnie robi się go
      nieco inaczej -
      Żeberka albo boczek z żeberkiem - ale nie wędzony!
      kapusta kiszona
      liść laurowy
      ziele angielskie
      pieprz
      sól
      kasza perłowa 1-2 łyżki płaskie(albo wiejska, ale nie pęczak!)
      do garnka wkłada się wszystko naraz - kapustę, mieso i przyprawy, kaszę też i
      wody tyle, ile talerzy zupy ma być + jedna szklanka "dla garnka". Zagotować i
      zmniejszyć ogień, gotować do miękkości mięsa. Pod koniec dodać troszkę
      majeranku (pomoże przeżyć tę kapustę:)
      Kasza fajnie się rozklei i nie będzie żadnych ziarenek, a kapuśniak nie będzie
      rzadki. U nas kapuśniak z ziemniakami gotowanymi w zupie nazywa się "dziad"!!!
      A ten po mojemu podaje się z ziemniakami ugotowanymi osobno, okraszonymi
      skwareczkami, na osobnym talerzyku - PYCHA!!! Kurczę, jak lubię :) jutro
      zrobię. SMACZNEGO!!!
      • magwys Re: Jak zrobić kapuśniak z kwaśnej kapusty???? 16.02.04, 22:48
        magwys napisała:

        > Witam! oj, mi też ślinka poleciała na myśl o kapuśniaku:)) U mnie robi się go
        > nieco inaczej -
        > Żeberka albo boczek z żeberkiem - ale nie wędzony!
        > kapusta kiszona
        > liść laurowy
        > ziele angielskie
        > pieprz
        > sól
        > kasza perłowa 1-2 łyżki płaskie(albo wiejska, ale nie pęczak!)
        > do garnka wkłada się wszystko naraz - kapustę, mieso i przyprawy, kaszę też i
        > wody tyle, ile talerzy zupy ma być + jedna szklanka "dla garnka". Zagotować i
        > zmniejszyć ogień, gotować do miękkości mięsa. Pod koniec dodać troszkę
        > majeranku (pomoże przeżyć tę kapustę:)
        > Kasza fajnie się rozklei i nie będzie żadnych ziarenek, a kapuśniak nie
        będzie
        > rzadki. U nas kapuśniak z ziemniakami gotowanymi w zupie nazywa
        się "dziad"!!!
        > A ten po mojemu podaje się z ziemniakami ugotowanymi osobno, okraszonymi
        > skwareczkami, na osobnym talerzyku - PYCHA!!! Kurczę, jak lubię :) jutro
        > zrobię. SMACZNEGO!!!
        No i by było niedobre - bo zapomniałąm o CEBULI!!! ! sporą cebulkę pokrajaną w
        piórka też trzeba koniecznie dodać! No i teraz dopiero - SMACZNEGO :)))
    • tralalumpek Re: Jak zrobić kapuśniak z kwaśnej kapusty???? 16.02.04, 21:15
      Gość portalu: Kapuściana głowa napisał(a):

      > Właściwie to ciągle nie wiem,czy kapuśniak i kwaśnica to jest to samo?Nie
      > ważne,powiedzcie mi ,jak się gotuje kapuśniak ,bo ślinka mi leci od
      > tygodnia!!!



      Przyznam, że ja nie tak dawno dowiedziałam się jaka jest różnica pomiędzy
      kwaśnicą a kapuśniakiem. Kapuśniak znałam i czasem robię ale kwaśnicę jadłam
      pierwszy raz dwa lata temu w Polsce. Mam natomiast dobrą znajomą, która jest
      rodowitą góralką i wytłumaczyła mi co to jest prawdziwa góralska kwaśnica.
      Zostałam nawet takową potrawą poczęstowana, na własne życzenie.
      Jest to zupa na rosole wieprzowym, do której dodaje się kwasu z kapusty i
      podaje z ziemniakami.Ot i tyle.
      Ja natomiast trochę zmodernizowałam przepis i na grzebieciku kurzym gotuję
      rosół, wrzucam oczywiście jarzyny, jedno opakowanie kapusty kiszonej razem z
      sokiem (500g), dwa ząbki czosnku, liść laurowy, 1 cebulę (kostka) podsmażoną na
      maśle, pieprz. Podaje z chlebem. Najlepiej smakuje w letnie dni.

      Kapuśniak dla mnie musi byc na wędzonce, z kawałkami mięsa no i oczywiście
      gęściejszy ....

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka