Dodaj do ulubionych

Tagliatelle w sosie curry z kurczakiem i gruszką

IP: 77.79.212.* 25.02.10, 12:24
Witam!
Czy może mi ktoś pomóc w przygotowaniu tagliatelle w sosie curry z kurczakiem,
gruszką i migdałami??
Jadłam to przepyszne danie dwa razy w restauracji i chętnie przyrządziłabym je
w domu, ale nie wiem jak... To znaczy sama nazwa potrawy mówi wszystko, tylko
jak to zrobić? Jak się robi sos, kiedy te gruszki i migdały?? Może ktoś zna
przepis...
Będę wdzieczna za każdą podpowiedź ;)
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: Tagliatelle w sosie curry z kurczakiem i grus 25.02.10, 12:42
      jak znam zycie (i to forum), zaraz przyjdzie tu pewna australijska dama z
      wykladem o prawdziwym tajskim i indyjskim curry i zacznie sie wysmiewac z potrawy :)
      nie przejmuj sie, twoje danie nie ma nic wspolnego, jak sadze oczywiscie, bo
      tego konkretnego nie jadlam, z kuchnia orientalna, a raczej z post-koloniala.
      ja zrobilabym tak:
      piers kurczaka pokroilabym w male kawaleczki. posolilabym, popieprzyla.
      wrzucila na rozgrany olej. obsmazyla. dodalabym z lyzke dobrego lagodnego
      proszku curry (firmy kamis nie jestdobre, polecam wizyte w kuchniach
      swiata). smazylabym z minutke dalej az curry zacznie intensywnie pachniec.
      nastepnie zalalabym z filizanka bulionu z kurczaka i slodka smietanka (co
      najmniej pol filizanki) i zaczelabym redukowanie sosu. w miedzyczasie obralabym
      i pokroila na kawalki gruszke i skropila sokiem z cytryny. dodalabym ja do sosu.
      niestety rozne sa gruszki gatunki, dlatego ciezko mi jest powiedziec kiedy ja
      dodac, aby sos byl aksamitny, a gruszka sie nie rozciapciala.
      na koncu calosc doprawiabym sola, ew szczpta curry i sokiem cytrynowym.
      domyslam sie, ze danie bylo dosc lagodne w smaku?
      na suchej patelni uprazylabym platki migdalow na zloto. posypalabym calosc na
      talerzu.
      jak gotowac tagiatelle, raczej wiesz? ;)
      zielone mozna latwo kupic w bomi i nie tylko.
      • Gość: cui Re: Tagliatelle w sosie curry z kurczakiem i grus IP: 77.79.212.* 25.02.10, 12:56
        Wow! Odebrało mi mowę jak super to opisałaś... Bardzo dziękuję!
        Potrawę jadłam w restauracji podającej się za włoską, i jest to rzeczywiście
        bardzo łagodna potrawa. No i smakuje wspaniale. Mam raczej prymitywny,
        tradycyjny i mało wyszukany gust smakowy :/ Połączenia mięsa z owocami nie
        zawsze mi odpowiada - a tu proszę - takie super połączenie, które siedzi mi w
        głowie i... kubkach smakowych ;)
        Jeszcze raz dziękuję za pomoc i pozdrawiam!
        • ania_m66 Re: Tagliatelle w sosie curry z kurczakiem i grus 25.02.10, 13:10
          a prosze bardzo i mam nadzieje, ze to z grubsza bedzie "to".
          pamietaj tylko, w szczegolnosci jesli nie lubisz potraw b. pikantnych, aby na
          proszku curry pisalo "mild/lagodne".
          i majac na mysli "slodka smietanke" pisalam o takiej kremowce 30% do ubijania z
          kubeczka badz kartonika.
          raczej nie dodawaj do sosu bialego wina, ktore normalnie do takich smietanowych
          kombinacji dobrze pasuje. z nuta curry mogloby sie bardzo pogryzc.
          i jesli nie bardzo podchodza ci zestawienia mieso + owoce nie znaczy to, ze masz
          prymitywny gust.
          w ogole zaden gust jedzeniowy nie jest "prymitywny" (no chyba, ze ktos uznaje
          wylacznie zupki z proszku, chrupki, chipsy i wizyty w macdonnaldzie,
          wtedy mozliwe, ze przytaknelabym).
          • bene_gesserit Re: Tagliatelle w sosie curry z kurczakiem i grus 25.02.10, 13:37
            ania_m66 napisała:

> a prosze bardzo i mam nadzieje, ze to z grubsza bedzie "to".
            > pamietaj tylko, w szczegolnosci jesli nie lubisz potraw b.
            pikantnych, aby na
            > proszku curry pisalo "mild/lagodne".
            > i majac na mysli "slodka smietanke" pisalam o takiej kremowce 30%
            do ubijania z
            > kubeczka badz kartonika.

Jesli chodzi o gotowanie, w Polsce od paru lat dostepne sa dwa albo
            wiecej gatunki smietany 18%, ktora sie nie warzy. Nazywaja
            sie 'specjalna do zup i sosow'. Sos jest lzejszy, a w dodatku są
            tansze.
            • ania_m66 Re: Tagliatelle w sosie curry z kurczakiem i grus 25.02.10, 14:03
              wyobraz sobie, ze w niemczech tez :)
              nazywaja sie wtedy "legere".
              tym niemniej osobiscie polecam raczej mniej 30% niz 18%.
            • linn_linn Re: Tagliatelle w sosie curry z kurczakiem i grus 25.02.10, 14:29
              Ja do curry z kurczaka dodaje jogurt grecki.
              • bene_gesserit Re: Tagliatelle w sosie curry z kurczakiem i grus 25.02.10, 14:30
                Polski sie warzy, grecki polski tez.
                • ania_m66 Re: Tagliatelle w sosie curry z kurczakiem i grus 25.02.10, 14:44
                  do curry z kurczaka to ja tez dodaje jogurt. ale do sosu curry z owocami i
                  migdalami lepsza jest slodka smietanka :)
                  i nieprawda, ze polski jogurt sie warzy. zaden sie nie warzy. wystarczy
                  rozprowadzic go w malej ilosci wrzacego sosu przed dolaniem do potrawy.
                  jogurty niskoprocentowe wystarczy wymieszac z plaska lyzeczka maki i tez po
                  problemie.
                  gotuje bedac w polsce wiele potraw z jogurtem, w tym arabska zupe z jogurtu,
                  soczewicy i szpinaku. gotuje sie nia dosc dlugo, jogurt zostaje gladki. wszystko
                  jest kwestia techniki :)
                  • bene_gesserit Re: Tagliatelle w sosie curry z kurczakiem i grus 25.02.10, 14:55
                    Nie, nie wystarczy, bo w ten sposob wlasnie zrujnowalam sobie
                    wspaniale danie. Najwyrazniej masz wspaniala technike dodawania
                    goracego sosu do jogurtu.
                    • ania_m66 Re: Tagliatelle w sosie curry z kurczakiem i grus 25.02.10, 15:15
                      podam ci date mojego nastepnego przyjazdu do warszawy, bo stamtad jestes prawda?
                      zatrzymuje sie wtedy u znajomych i pichce. b. czesto dania wlasnie z jogurtem.
                      moze wpadniesz na szybkie szkolenie? ;)
                      jogurt musisz bardzo strarannie roztrzepac rozga, dodac po lyzce goracy
                      sos/plyn, dokladnie zamyrdac. po czym calosc ostroznie i caly czas mieszajac
                      polaczyc z reszta. gaz ma byc maly i trzeba mieszac. jesli sie boisz. dodaj na
                      koncu i nie gotuj a wrecz zestaw z palnika. poprzez zimny jogurt temperatura i
                      tak spadnie i samo z siebie dalej gotowac sie nie bedzie.
                      patent z maka sprawdza sie zawsze, ale uzyam go tylko do zup. i rowniez hartuje
                      przed wlaniem.
                      • bene_gesserit Re: Tagliatelle w sosie curry z kurczakiem i grus 25.02.10, 15:30
                        Dziekuje, tej techniki uczyla mnie babcia, trzydziesci lat temu. Na
                        jogurt nie działa.
                • linn_linn Re: Tagliatelle w sosie curry z kurczakiem i grus 25.02.10, 15:24
                  Grecki to grecki, nie polski. Robilam tez z wloskim albo wloskim greckim, ale
                  najlepszy jest oryginany grecki. Niestety nie zawsze moge kupic.
                  • ania_m66 no i z tego wszystkiego 25.02.10, 19:27
                    naszlo mnie dzisiaj na cos podobnego :)
                    poniewaz akurat skomponowalam wlasnorecznie proszek curry dla znajomej, ktora ma
                    bardzo silna alergie na czosnek w kazdej postaci, ktory znowu jako proszek
                    wystepuje sladowo w wiekszosci gotowych mieszanek, oraz nie moze jesc nawet
                    lekko pikantnie (jakas zaawansowana przypadlosc blony sluzowej zoladka)wykonalam
                    europejskie "curry" z pokrojonej na paski piersi indyka, rzeczonego proszku
                    curry, smietanki i puszki ezgotycznej salatki owocowej skladajacej sie z
                    kawaleczkow brzoskwini, ananasa, pojedynczych wisienek koktajlowych i winogron.
                    calosc wyszla bardzo lagodnie, acz nadzwyczaj aromatycznie.
                    podalam z basmati, zajadalysmy sie obie. z tym, ze ja sobie jednak calosc lekko
                    doprawilam pikantnym proszkiem curry na talerzu.
                    polecam bardzo!
                    z tym, ze jako danie absolutnie europejskie bez "indyjskich" aspiracji :)))
                    • Gość: senin "pewna australijska dama" nigdy nie przebije,,, IP: *.253-210-128.QLD.netspace.net.au 25.02.10, 20:06
                      twoich rozwleklych wykladow na temat wszystkiego wiec sie moze owej
                      damy przestan czepiac, bo nie ma zamiaru wdawac sie w polemike na
                      KAZDY temat, zwlaszcza z wszystko-lepiej-wiedzacymi-zNiemiec

a curry z tagiatelle to nie moja bajka wiec wspanialomyslnie
                      zostawilam je tobie

• Gość: ania_m66 Re: Tagliatelle w sosie curry z kurczakiem i grus IP: *.146.198.96.nat.umts.dynamic.eranet.pl 27.02.10, 22:55
      Bardzo dziękuję za przepis! Zrobiłam dokładnie tak, jak to opisałaś - tagliatelle wyszło pyszne! Goście chwalili i mam nadzieję, że nie kłamali ;) Gdyby nie do końca ścięta panna cotta kolacja byłaby bez zarzutu ;)
      Jeszcze raz dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
    • Gość: cui Re: Tagliatelle w sosie curry z kurczakiem i grus IP: *.146.198.96.nat.umts.dynamic.eranet.pl 27.02.10, 23:16
      Ojoj... To powyższe to ja napisałam... Wpisując "ania_m66" myślałam, że to tytuł
      postu, który chciałam, aby trafił do Ciebie (tak, abyś go od razu wypatrzyła).
      Przepraszam za pomyłkę... za bardzo jestem przywiązana do swojego nicka, aby
      podkradać je innym ;)
      I jeszcze raz dzięki za pomoc.
      • aggax Re: Tagliatelle w sosie curry z kurczakiem i grus 28.02.10, 08:30
        Podejrzane to trochę :) Jakby ktoś sam zsobą rozmawiał, tylko zapomniał nick zmienić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka