Dodaj do ulubionych

Tagliatelle w sosie curry z kurczakiem i gruszką

IP: 77.79.212.* 25.02.10, 12:24
Witam!
Czy może mi ktoś pomóc w przygotowaniu tagliatelle w sosie curry z kurczakiem,
gruszką i migdałami??
Jadłam to przepyszne danie dwa razy w restauracji i chętnie przyrządziłabym je
w domu, ale nie wiem jak... To znaczy sama nazwa potrawy mówi wszystko, tylko
jak to zrobić? Jak się robi sos, kiedy te gruszki i migdały?? Może ktoś zna
przepis...
Będę wdzieczna za każdą podpowiedź ;)
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: Tagliatelle w sosie curry z kurczakiem i grus 25.02.10, 12:42
      jak znam zycie (i to forum), zaraz przyjdzie tu pewna australijska dama z
      wykladem o prawdziwym tajskim i indyjskim curry i zacznie sie wysmiewac z potrawy :)
      nie przejmuj sie, twoje danie nie ma nic wspolnego, jak sadze oczywiscie, bo
      tego konkretnego nie jadlam, z kuchnia orientalna, a raczej z post-koloniala.
      ja zrobilabym tak:
      piers kurczaka pokroilabym w male kawaleczki. posolilabym, popieprzyla.
      wrzucila na rozgrany olej. obsmazyla. dodalabym z lyzke dobrego lagodnego
      proszku curry (firmy kamis nie jestdobre, polecam wizyte w kuchniach
      swiata). smazylabym z minutke dalej az curry zacznie intensywnie pachniec.
      nastepnie zalalabym z filizanka bulionu z kurczaka i slodka smietanka (co
      najmniej pol filizanki) i zaczelabym redukowanie sosu. w miedzyczasie obralabym
      i pokroila na kawalki gruszke i skropila sokiem z cytryny. dodalabym ja do sosu.
      niestety rozne sa gruszki gatunki, dlatego ciezko mi jest powiedziec kiedy ja
      dodac, aby sos byl aksamitny, a gruszka sie nie rozciapciala.
      na koncu calosc doprawiabym sola, ew szczpta curry i sokiem cytrynowym.
      domyslam sie, ze danie bylo dosc lagodne w smaku?
      na suchej patelni uprazylabym platki migdalow na zloto. posypalabym calosc na
      talerzu.
      jak gotowac tagiatelle, raczej wiesz? ;)
      zielone mozna latwo kupic w bomi i nie tylko.
      • Gość: cui Re: Tagliatelle w sosie curry z kurczakiem i grus IP: 77.79.212.* 25.02.10, 12:56
        Wow! Odebrało mi mowę jak super to opisałaś... Bardzo dziękuję!
        Potrawę jadłam w restauracji podającej się za włoską, i jest to rzeczywiście
        bardzo łagodna potrawa. No i smakuje wspaniale. Mam raczej prymitywny,
        tradycyjny i mało wyszukany gust smakowy :/ Połączenia mięsa z owocami nie
        zawsze mi odpowiada - a tu proszę - takie super połączenie, które siedzi mi w
        głowie i... kubkach smakowych ;)
        Jeszcze raz dziękuję za pomoc i pozdrawiam!
        • ania_m66 Re: Tagliatelle w sosie curry z kurczakiem i grus 25.02.10, 13:10
          a prosze bardzo i mam nadzieje, ze to z grubsza bedzie "to".
          pamietaj tylko, w szczegolnosci jesli nie lubisz potraw b. pikantnych, aby na
          proszku curry pisalo "mild/lagodne".
          i majac na mysli "slodka smietanke" pisalam o takiej kremowce 30% do ubijania z
          kubeczka badz kartonika.
          raczej nie dodawaj do sosu bialego wina, ktore normalnie do takich smietanowych
          kombinacji dobrze pasuje. z nuta curry mogloby sie bardzo pogryzc.
          i jesli nie bardzo podchodza ci zestawienia mieso + owoce nie znaczy to, ze masz
          prymitywny gust.
          w ogole zaden gust jedzeniowy nie jest "prymitywny" (no chyba, ze ktos uznaje
          wylacznie zupki z proszku, chrupki, chipsy i wizyty w macdonnaldzie,
          wtedy mozliwe, ze przytaknelabym).
          • bene_gesserit Re: Tagliatelle w sosie curry z kurczakiem i grus 25.02.10, 13:37
            ania_m66 napisała:

            > a prosze bardzo i mam nadzieje, ze to z grubsza bedzie "to".
            > pamietaj tylko, w szczegolnosci jesli nie lubisz potraw b.
            pikantnych, aby na
            > proszku curry pisalo "mild/lagodne".
            > i majac na mysli "slodka smietanke" pisalam o takiej kremowce 30%
            do ubijania z
            > kubeczka badz kartonika.

            Jesli chodzi o gotowanie, w Polsce od paru lat dostepne sa dwa albo
            wiecej gatunki smietany 18%, ktora sie nie warzy. Nazywaja
            sie 'specjalna do zup i sosow'. Sos jest lzejszy, a w dodatku są
            tansze.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka