Dodaj do ulubionych

kuchnia hiszpańska - ratunku! o rety!

IP: *.tvk.torun.pl 01.03.10, 11:45
Na kuchni hiszpańskiej się nie znam, nigdy jakoś mnie do niej nie
ciągnęło, więc mam teraz problem. Zostałam zaproszona na imprezę w stylu
hiszpańskim i każdy ma coś przynieść do zjedzenia. Poczytałam i wyszło,że
Hiszpanie jedzą tylko paelle i tortille z ziemniaków. Wszędzie też piszą o
tapas, ale są one dość tajemniczym bytem bo z opisów wynika, że są małe,
pyszne, różnorodne i właściwie ze wszystkiego.
Bardzo proszę o wskazówki lub przepisy, raczej na przekąski, w stylu
hiszpańskim, na babską imprezkę.
Obserwuj wątek
    • Gość: alexa0000 Re: kuchnia hiszpańska - ratunku! o rety! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.10, 12:25
      Jesli znasz angielski, polecam to :
      www.chefnorm.com/tapas.html#Garlic%20Mushrooms
      Ja zaczynam dopiero przygode z tapas, a ostatnio zrobiłam:
      -migdały prazone na oliwie, wymieszane z sola
      -duże oliwki, zalane w słoiczku oliwą, do oliwy wrzucone czastki
      cytryny, kawałki czosnku, troche papryczki ostrej i swiezy tymianek
      (wszystko musi sie przegryżć przez jakis czas)
      -oliwki owiniete anchois
      -pokrojona na kęsy tortilla
      -szynka z kuleczkami melona

      Wszystko z wbitymi wykałaczkami.Chciałam zrobic małe ziemniaczki w
      sosie aioli, ale młodych jeszcze brak, a nie wiedziałam, jak bedą
      smakować stare w tej postaci.
        • Gość: alexa0000 Re: kuchnia hiszpańska - ratunku! o rety! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.10, 12:57
          W deserach nie pomoge, nigdy nie robiłam. Myslę, że mozna maczac, w
          wikipedii jest foto sosu w miseczce, obot oliwki do maczania, wiec
          chyba tak:).
          Gdybym to ja miała przyniesc jakies zimne tapas, a nie chciałoby mi
          sie bawic w czasochłonne robótki, to :
          -na wykałaczki nadziałabym składniki nastepujace: kulki melona,
          szynkę suszona, paprykę( najlepiej pieczona, w oliwie),oliwki,
          minipomidorki, karczochy, kawałki tunczyka, krwetki z zalewy
          oliwnej, pikle, małe cebulki, anchois-nie wszystkie na raz, w
          róznych kombinacjach. Poustawiałabym na oddzielnych talerzykach czy
          tez wrzuciła do miseczek i cześć. Osobno sos. Kupiłabym tez gotowe,
          nadziewane papryczki ( z tunczykiem czy serem). Ja w ogóle wychodze
          z założenia,że najlepsze danie podane brzydko smakuje gorzej niz
          srednie podane pieknie. A takie przekaski wygladaja pociagajaco,
          nawet jesli cześc bedzie kupna. W ostatecznosci mozna kupic
          papryczki w zalewie i samemu powpychac nadzienie tunczykowe czy
          serowe.
    • krysia2000 Re: kuchnia hiszpańska - ratunku! o rety! 01.03.10, 12:43
      > Poczytałam i wyszło,że
      > Hiszpanie jedzą tylko paelle i tortille z ziemniaków.

      No i chleb figowy jeszcze. I tarty migdałowe. I wieprzową polędwicę suszoną. I najlepsze na świecie suszone szynki. I pieczone kasztany. I chleb. I chłodnik czosnkowo-migdałowo-chlebowy. I ryby...

      Podam Ci łatwy przepis na ten chłodnik, co się Ajo Blanco nazywa. W sam raz na andaluzyjskie upały.

      - 4 ząbki czosnku;
      - pół do 3/4 czerstwej bagietki
      - pół do 2/3 szkl. migdałów (najlepiej w skórkach, niesparzonych)
      - 1,5 łyżki oliwy z oliwek
      - 2 szklanki wody
      - 1,5 łyżeczki octu z sherry
      - sól,
      - do dekoracji: połówki winogron i nać pietruszki.

      Czosnek obrać i posiekać na drobno, bagietkę namoczyć w wodzie. Migdały sparzyć i wyłuskać ze skórek. Wszystkie składniki zmiksować na gładko. Dosmaczyć octem i solą. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, albo najlepiej całą noc. Podawać z kawałkami winogron i pietruszką. Słodycz winogron bardzo fajnie łagodzi czosnkowo-kwaskowaty smak zupy.

      --
      To pisałam ja, Krysia2000, kuchmistrzyni samozwańcza.
    • janek53 Re: kuchnia hiszpańska - ratunku! o rety! 01.03.10, 12:46

      Patatas Bravas y Patatas alioli.

      Sa to dwa przyklady bardzo popularnych «tapas» w Hiszpanii.
      Doskonale do wina i piwa.

      Patatas bravas:

      - 0,5 ziemniakow w dosc duzych nieregularnych kawalkach (3-4) cm
      smazonych podobnie do frytek.

      Sos (ilosc dla 0,5 kg ziemniakow):

      - pol szklanki (125 ml) koncentratu pomidorowego (bardziej sos niz
      przecier);
      - lyzeczka (do herbaty) sosu Tabasco;

      Wymieszac wszystko i podgrzac 3-4 minuty na wolnym ogniu. Kiedy
      bedzie gorace, polac ziemniaki. Mozna spozywac na zimno lub goraco.
      Bedzie bardzo lekko piekace.

      Wyglada to tak: img98.imageshack.us/img98/5450/bravas3gb1.jpg

      Patatas alioli:

      Oryginalny sos alioli jest dosc trudny i pracochlonny w wykonaniu.
      Jest cos w stylu kogla-mogla tyle, ze na bazie oliwy y czosnku. Aby
      nie tracic czasu, proponuje gotowe sosy alioli lub w ostatnim
      przypadku, majonez z roztartym czosnkiem.

      Dodam, ze w kazdym przypadku "patatas al alioli", ziemniaki nalezy
      gotowac w mundurkach, nastepnie obrac ze skorki i podzielic
      na "czworo". Nie smazyc.

      Wyglada to tak: img261.imageshack.us/img261/1677/aline9.jpg
          • Gość: adele Re: aioli pracochłonne?? IP: *.chello.pl 01.03.10, 21:56
            Podaje przepis, z którego zawaze korzystam - za "Kulinariami francuskimi" (bo
            ZAPEWNE wiesz, ze ten postny niegdys sos przyrządzany jest we Francji, Włoszech
            i Hiszpanii w bardzo podobnej wersji).

            Obrany czosnek rozgniatasz z solą, ubijasz z żółtkami. Do tego małymi porcjami
            dodajesz oliwe - kiedy już zemulguje, dodajesz większe porcje. Doprawiasz
            pieprzem i cytryną.

            Tak więc - "Moja" - jak zaznaczasz, francuska (i klasyczna) wersja aioli opiera
            sie na zasadzie identycznej z zasadą przyrządzania majonezu: żółtko emulguje z
            olejem; dodatki smakowe - czy to czosnek, czy musztarda, czy cytryna - to juz
            upodobanie lub region.

            A teraz ja czekam na "Twoją" wersję sosu :)
            • Gość: j53 Re: aioli pracochłonne?? IP: 83.33.19.* 01.03.10, 22:04
              :-) ...Tak myslalem. Prawdziwy alioli NIE zawiera zóltka. Przyrzadza
              sie je WYLACZNIE z oliwy, czosnku i soli.

              To co przytaczasz to (zwany w Hiszpanii) "mayonesa de camionero"
              (majonez kierowcy ciezarówk) .. ten który sie podaje w przydroznych
              knajpach.

              Ten jest wlasciwy. Powodzenia w przygotowaniu i "przyjemnego"
              spedzenia czasu:

              forum.gazeta.pl/forum/w,77,29477080,29485865,Re_jak_zrobic_sos_alioli_.html
                • Gość: j53 Re: aioli pracochłonne?? IP: 83.33.19.* 02.03.10, 08:27
                  ...francuskie jak najbardziej :)

                  Na prawde bedzie to moja ostatnia wypowiedz w temacie:

                  Comme toutes les recettes traditionnelles plusieurs versions
                  existent selon les traditions locales.

                  L'aïoli traditionnel
                  ail
                  huile d'olive

                  L'aïoli sans pomme de terre
                  ail
                  jaune d'œuf
                  huile d'olive

                  L'aïoli aux pommes de terre
                  ail
                  pomme de terre cuite
                  huile d'olive

                  L'aïoli à la mie de pain
                  ail
                  mie de pain émiétté
                  huile d'olive
                  • Gość: adele Re: aioli pracochłonne?? IP: *.chello.pl 02.03.10, 10:47
                    Strasznieś przemądrzały. Aż faktycznie nie chce sie z tobą rozmawiać.

                    www.cuisine-france.com/recette/sauce-aioli.htm
                    www.marmiton.org/recettes/recette_aioli_17776.aspx

                    - i dziesiątki innych, tradycyjnych francuskich receptur.

                    Ale konczę dyskusje z tobą, bo takiej postawy - nieuzasadnionej niczym arogancji
                    - nie toleruję, chyba że rozmówca ma lat siedem i jest szansa, że kiedyś sie zmieni.

                    ("naprawdę" piszemy razem)

    • marghe_72 Re: kuchnia hiszpańska - ratunku! o rety! 01.03.10, 13:04
      Kuchnia hiszpańska jest bardzo bogata. Nie bardzo wiem skąd
      informacja, że tylko ziemniaki i paella :)

      Może zrobisz patatas bravas?
      www.google.pl/#hl=pl&source=hp&q=patatas+bravas&lr=&aq=f&oq=patatas+bravas&fp=ed81d5db1d49721d



      --
      miszmasz-marghe.blogspot.com/
      i
      malutki-kuchcik.blogspot.com/
      • Gość: kocila Re: kuchnia hiszpańska - ratunku! o rety! IP: *.tvk.torun.pl 01.03.10, 13:52
        Dziękuję za przepisy:)
        Ja wiem, że kuchnia hiszpańska jest różnorodna i ciekawa, ale jakoś nigdy w
        kuchni się nie spotkałyśmy (tzn. ja i kuchnia hiszpańska). Impreza, na którą się
        wybieram to wieczór panieński koleżanki lubującej się w tych klimatach, tak więc
        nie możemy jej zawieść. Przyznaję się też że, chcę przygotować coś takiego, no
        żeby dziewczynom szczęki opadły. Forum i Galerie czytuję od dawna, i wiedziałam,
        że wspomożecie smacznymi i przede wszystkim sprawdzonymi przepisami.
    • vanite Re: kuchnia hiszpańska - ratunku! o rety! 01.03.10, 20:01
      Na szczęście Hiszpanie nie jedzą megaskomplikowanych potraw. Tam jedzenie jest
      raczej proste, a ze świeżych składników.
      A dla mnie wcale nie jedzą paelli i tortilli, a same świństwa z owoców morza :)
      To łatwo zrobić, ale jako "wpisowe" na imprezę, to pewnie za drogo wychodzi.
      Gazpacho jest też łatwe do zrobienia, ale przekąskowo chyba nie pasuje.
      Tak naprawdę, to tapasów faktycznie jest jak psów. Jak zrobisz kurczaka w curry,
      czy sałatkę ziemniaczaną, to też będzie dobry tapas, bo chyba w każdym
      hiszpańskim barze możesz je dostać na zakąskę.
      Ze swojej strony na deser mogę polecić Arroz con leche, czyli pudding ryżowy z
      mlekiem, czasami z cynamonem. Chyba, że chce Ci się robić turron, który jest
      przepyszny (taki blok z miodu - słodki i twardy z migdałami)
      Jeśli jesteś angielskoczytna, to tu całkiem konkretny przegląd masz
      en.wikipedia.org/wiki/List_of_Spanish_dishes
      Powodzenia :)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka