Dodaj do ulubionych

pasta curry, sos sojowy... kuchnia azjatycka?

IP: *.szczecin.mm.pl 03.03.10, 11:14
małż robił zakupy i teraz mam w lodówce czerwoną pastę curry, mleczko kokosowe, sos sojowy jasny... chyba ma ochotę na kuchnię azjatycką :) może podpowiecie do czego je wykorzystać? nigdy dotąd nie korzystałam z takich produktów.
dziękuję i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: senin Re: pasta curry, sos sojowy... kuchnia azjatycka? IP: *.253-215-116.QLD.netspace.net.au 03.03.10, 11:45
      znajdz w galerii potraw watki johanny albo thiessy o kuchni tajskiej

      sos sojowy jasny wprawdzie z tajskim curry nie ma nic wspolnego ale
      od biedy mozna nim zastapic sos rybny (nastepnym razem jak ci
      zasmakuje kupisz rybny - tani jest)


      jesli nie chce ci sie szukac watkow w GP to zrob bardzo prosta (acz
      zupelnie jak oryginalna) czerwona tajska curry

      niezbyt lubie podawac takie przepisy ale niech tam, jesli to Twoja
      pierwsza proba, to proponuje piersi kurczaka pokrojone na male
      kawalki podsmazyc na bardzo goracym oleju az zmienia kolor i dodac
      czubata lyzke pasty curry. Smazyc przez nastepna minute i dodac
      mleko kokosowe. Jesli uzylas 2 piersi kurczaka to dodaj prawie cala
      puszke mleka kokosowego.

      gotuj przz nastepne 5 minut (nie dluzej)!! w miedzyczasie dodaj sos
      sojowy by 'dosolic', pol lyzeczki cukru i troche soku z cytryny (2-3
      lyzki),dobrze byloby otrzec skorke z cytryny zanim dodasz sok.


      lepszy bylby sos rybny zamiast sojowego, to naprawde istotny smak w
      tajskich curry

      limonka zamiast cytryny tez bylaby lepsza
      i liscie limonki kafir i tajska bazylia, i swieza kolendra

      ale jesli twoja pasta curry jest przyzwoita, to wszystkie te smaki
      powinny byc w niej zawarte


      sos sojowy wprawdzie nie jest tu prawidlowym skladnikiem, ale jesli
      nigdy dotad nie mialas stycznosci z tymi ssmakam,i to mozesz do
      uzyc ...just in case, gdyby ci to zupelnie nie pasowalo ... po co
      kupowac sos rybny zatem;))
    • Gość: b0b Re: pasta curry, sos sojowy... kuchnia azjatycka? IP: *.acn.waw.pl 03.03.10, 11:59
      Można zrobić tajskie czerwone curry lub danie w podobnym stylu.

      Tak najprościej:

      podsmazyc krotko na oleju paste z czosnku i imbiru, dodać trochę
      pasty curry, dodac male kawalki piersi z kury.

      Mozna dodac pędy bambusa, bakłażana, szalotke czy jakieś inne warzywa
      np. mrozonke zajatycka lub z puszki.

      Dodac papryczke chili, trawe cytrynową, trochę soku i skórki z
      limonki no i oczywiście mleko kokosowe.

      Doprawic sosem rybnym (ew. solą) oraz cukrem najlepiej brazowym

      Chwile pogotowac i gotowe. Do tego ryż.

      Podalem z glowy, wyjdzie smaczne ale mozna szczegolow o "czerwonym
      curry" poszukać w necie. Żółte i zielone podobnie się robi ale są
      łagodniejsze.
        • Gość: ania_m Re: pasta curry, sos sojowy... kuchnia azjatycka? IP: *.pools.arcor-ip.net 03.03.10, 12:28
          podstawowa roznica miedzy curry indyjskim i tajskim jest metoda obrobki
          termicznej (no dobra, smaki tez sa jakby inne, wiec moze jedna z
          podstawowych roznic)
          o ile polecone przez przedpiszcow metody z powodzeniem stosowane sa w kuchni
          indii, o tyle w tajlandii wlewa sie mleko kokosowe do woka, najczesciej polowe
          zalecana w przepisie, miesza sie, dodaje paste curry, miesza i gotuje az
          czerwony (jesli pasta curry czerwona)olej z pasty wyplynie na powierzchnie.
          wtedy dodaje sie pokrojone mieso, gotuje pare minut do jego miekkosci. potem
          wlewa sie reszte mleka kokosowego, dodaje np odcedzonego bambusa w plastrach z
          puszki i po minutce calosc jest gotowa. co do doprawiania napisano juz u gory.
          limetka bedzie lepsza od cytryny, cukier brazowy zastapi palmowy a jasny sos
          sojowy od biedy rybny.
          jesli masz mozliwosc podaj posypane swieza kolendra, kilkoma listkami bazylii
          (moze byc europejska zamiast bardziej anyzkowej tajskiej), posiekanym swiezym
          czerwonym chili i posiekana zielona cebulka-dymka - tym polskim grubszym
          szczypiorem z cebulka :)
          • Gość: b0b Re: pasta curry, sos sojowy... kuchnia azjatycka? IP: *.acn.waw.pl 04.03.10, 09:50
            Z ta metoda obrobki to chyba jest jak z metoda lepienia pierogow -
            kazdy ma swoja. Znam metode o ktorej piszesz ale widzialem rowniez -
            chocby tajskiego kucharza w kuchni tv, ktory podsmazal czosnek i paste
            curry zanim dodal mleko kokosowe. Tak samo robi w swoich przepisach z
            curry Vatcharin Bhumichitr, ktory amatorem nie jest. Nie ma tu wiec
            jakiejs wielkiej i niezmiennej filozofii dla kazdej omawianej kuchni,
            zwlaszcza, ze obie laczy bardzo wiele.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka