Dodaj do ulubionych

Proszę o pomoc osoby zorientowane w temacie.

IP: 80.51.195.* 17.02.04, 16:31
Jaka jest kolejność podawania potraw na uroczystym obiedzie? Przystawki - czy
dla każdego odzielnie, czy na dużum tależu? Zupa podana w wazie, czy na
talerzach? Kiedy podać wino - zaznaczam, że będzie to jedyny alkohol. Czy
wino powinno być jednego gatunku, czy do wyboru, do koloru. Jestem
początkującą gospodynią, nie bywam na przyjęciach, za wszystkie wskazówki
będę wdzięczna.
Obserwuj wątek
    • kinamina Re: Proszę o pomoc osoby zorientowane w temacie. 17.02.04, 16:42
      wciemno moge powiedziec tyyle?
      kolejnosc: przystawki, zupa, danie glowne, desery, owoce +kawa, herbata
      jeski chodzi o wino to zalezy... mozna je podac do dania glownego biale do
      bialych mies czerwone do czerwonych najlepiej polwytrawne, lub mozna je podac
      do deseru - wtedy polslodkie
      jesli podajesz jedna przystawke np. pasztet to kazdemu na talerzeku
      przystrojone.. jesli to maja byc przekaski to na polmiseczkach
      zupa w wazie jest bardzo elegancka... wedrowanie z wieloma talerzami... (zupa
      stygnie i goscie czekaja nie wiadomo na co)
      • Gość: moniska Re: Proszę o pomoc osoby zorientowane w temacie. IP: *.tele2.pl 17.02.04, 17:00
        Hmm jak pracowalas w luksusowej restauracji to dam slowo ze twoja
        charakterystyka win do gatunku miesa jest bardzo bledna. Odsylam na forum o
        winach. Aczkolwiek co do reszty sie zgadzam ;-)))


        Zupa w wazie kojarzy mi sie ze stolowka, ale co racja to racja, jak oddzielnie
        noszona to stygnie z tym ze jesli to domowe przyjecie to i atmosfera domowa i
        ktos z gosci moze Tobie pomoc, bo ty kelnerka nie jestes tylko gospodynia.

        Moje obiady rodzinne wygladaja tak:

        Jezeli zupa to juz z przystawek rezygnuje;

        - zupe czesto serwuje cebulowa zapiekana z grzankami i serem zoltym, kokilki sa
        gorace i trzeba w ostroznie podawac ale warto bo sa zachwyty gosci, przy okazji
        wersja dosc tania na elegancka zupo-przystawke

        - zakaski zimne - na talerzykach ukladam mozarelle z pomidorkiem polewam oliwa
        i octem balsamicznym a przyprawy na stole, do tego pieczywki i maselko
        czosnkowe i ziolowe, a pozniej drugie glowne danie

        Wino sugeruje podac juz do przekaski i spokojnie sie nim delektowac, przygotuj
        tez kieliszki na wode.

        Aha no i jak deser planujesz to porcje na glowne danie przygotuje takie
        restauracyjne czyli male, bo sie wszyscy najedza za bardzo i padną.

        Udanego przyjątka.

    • emka_1 Re: Proszę o pomoc osoby zorientowane w temacie. 17.02.04, 16:46
      obiad oficjalny, czy uroczysty w rodzinnym gronie? sposób podania przystawek
      zalezy od tego co będzie przystawką. zupa oczywiście w wazie, jeśli nalewana do
      talerzy, a nie podana np. w bulionówkach. wino musi pasować do dania, więc
      raczej wesja do wybory, do koloru odpada. znaczy moga, a nawet powinny być rózne
      wina, ale serwowane do konkretnych dań.
      • Gość: moniska Re: Proszę o pomoc osoby zorientowane w temacie. IP: *.tele2.pl 17.02.04, 17:19
        Oj tam ja klotliwa nie jestem absolutnie w temacie wina bo to temat rzeka.
        Osoby starsze lubia wina slodkie np. moj dziadek martini uwielbia vermucik
        znaczy sie.

        Tak z pomyslu na przystawke to raczej tez ciezko sie dla osob starszych
        wstrzelic, ale mozarella sie sprawdzila w moim przypadku przyjeciowym. Mysle ze
        roladki z lososia z serkiem almette i ogoreczkiem kiszonym posiekanym tez latwo
        sie wchloną ;-))

        Tak sobie mysle o tym debiucie przyjeciowym i strasznie slodkie mi sie to
        wydaje. Te przygotowania, nerwy czy sie uda. Ehhh szkoda ze kulinarnie nie
        jestem poczatkujaca.
      • Gość: Camille Re: Proszę o pomoc osoby zorientowane w temacie. IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 17.02.04, 17:23
        To tez zalezy od kraju. Np w USA przystawki podaje sie zazwyczaj przed
        posadzeniem gosci do stolu, kazdy dostaje talerzyk, serwetke i widelczyk w reke
        i naklada zsobie z polmiskow ktore sa rozstawione na zasadzie bufetu. Do tego
        tez podaje sie/generalnie/biale wytrawne wino.Chodza przy tym po domu, do
        ogrodka, rozmawiaja, itp. Potem towarzystwo idzie do stolu gdzie zaczyna
        sie /znowu zazwyczaj/od salaty. Po niej nastepuje danie glowne, z winem/wtedy
        zmieniamy na czerwone jesli miesa sa ciezkie np. wolowina, wieprzowina czy
        kaczka; a kurczak, ryba i inne lzejsze miesa ida dalej z bialym/. Potem jest
        chwilowa przerwa i podaje sie kawe i deser.
        Wiem na pewno, ze we Francji jest przyjete to troche inaczej/np. salata po
        daniu glownym, potem sery,itp/ wiec co kraj to obyczaj.
        Jest tez 2 szkoly podawania- serwowanie porcji na talerzach oraz w tzw. stylu
        rodzinnym, czyli na polmiskach, kazdy bierze ile chce. Oba sa tu przyjete, z
        tym ,ze ten serwowany jest uwazany za bardziej elegancki i stosowany na
        wiekszych uroczystosciach.
        Styl bufetowy jest tez jak najbardziej przyjety, robimy to wtedy gdy mamy
        wiecej gosci niz miejsc przy stole.
    • Gość: ewe Re: Proszę o pomoc osoby zorientowane w temacie. IP: 80.51.195.* 17.02.04, 18:22
      1. Przystawki - pomidor, seler, lub coś innego nadziewanego odpowiednim farszem
      i odpowienio zapieczone ( coś w tym stylu), chciałabym coć z ryby, owoce morza
      mogą nie znależć amatorów.
      2. Zupa - krem - myślę o porowej lub z brokułów
      3. Mięso pieczone pokrojone w plastry, przybrane warzywami, sos na
      4. Ziemniaki ( kiedyś jadłam udekorowane śliwkami, ale może być coś innego )
      5. Surówki 2 do wyboru
      6. Deser
      7 Wino
      Nie wiem czy to jest dopuszczalne? Chciałabym dobrze wypaść.
      • kinamina Re: Proszę o pomoc osoby zorientowane w temacie. 17.02.04, 18:30
        z tymi przystawkami to ciezko... jeszcze sie zastanow.. a moze ja cos fajnego
        znajde i ci podesle (Makłowicz ostatnio robil placki ziemniaczane z lososiem :)

        zupa krem to jak mowilam... w miseczkach
        mieso zaryzykowalabym podanie w calosci to robi wrazenie kiedy wnosisz ogromna
        pieczen na stol, a chlopa zatrudnij do krojenia plastrow... sos mozna podac w
        sosjerce.... mozna upiec ziemniaki w folli z przyprawami, albo tradycyjne pire.
        surowki mysle, za jakies pikantne np z pora i ogorkow kiszonych, dobrze tez
        podac buraczki kuleczki z octu, grzybki i papryke matynowana... do pieczonego
        miesa obowiazkowo czerwone wino.
        a co na deser? ciasto? sernik polany wisniami? szarlotka z galka lodow? salatka
        owocowa z bita smietana? lody?
        zrob ciekawy wystroj na stole: rozsypane orzech, kwiaty, serwetki itd
    • kinamina Re: Proszę o pomoc osoby zorientowane w temacie. 17.02.04, 18:37
      PRZYSTAWKI ZIMNE, w odróżnieniu od pozostałych potraw, podaje się wszytskie na
      raz. mogą być do wybory: kanapki, tartinki, różnego rodzaju koreczki, warzywa z
      diapami, potrawy z jaj, pikantne sałatki, wędliny ryby, drób w galarecie,
      pieczone mięsa, rolady pasztety. Nieodzownym dodatkiem do potraw z jaj ryb i
      mięsa są zimne sosy.

      PRZYSTAWKI GORĄCE podaje sie na ogół porcjowane zawsze w niewielkiej ilości np.
      1 grzanka, 1 paszteciek z filizanka barszczu. Niekóre przystawki można
      przygotować odpowienio wcześniej, przechowywać w lodówce, i odgrzać tuż przed
      podaniem.
    • Gość: ewe Re: Proszę o pomoc osoby zorientowane w temacie. IP: 80.51.195.* 17.02.04, 20:01
      Stół planuję przyozdobić kwiatami,wzdłuż stołu z boku obrusu przyczepić szarfę
      z kokardkami, kolorowo w jednej tonacji. Chciałabym zabłysnąć, gdyż będę
      gościła niektóre osoby po raz pirwszy. Chciałabym stworzyć miłą lecz uroczystą
      atmosferę. Dlatego chciałabym, żeby to był obiad inny od wszystkich, nawet tych
      świątecznych. Poradź czym zabłysnąć.
      • kinamina Re: Proszę o pomoc osoby zorientowane w temacie. 17.02.04, 20:45
        hm... sorki ale nie uwazasz ze kokardki sa troche banalne...
        a moze stol wiosenny? mozna juz kupic bazie i cos zielonego, tulipany,
        narcyzy... oczywiscie świece
        wrazenie,,, podaj plonocy tort lodowy.... wystarczy nasaczyc kostki cukru
        spirytusem
        to musi byc cos niebanalnego...
        mozesz upiec wielkiego indyka nadziewanego jablkami
        mozna zrobic deske serow na przystawke.... male kanapeczki z lososiem itd
        • hania55 nieszczęsna deska... 17.02.04, 20:48
          kinamina napisała:

          >> mozna zrobic deske serow na przystawke.... male kanapeczki z lososiem itd

          Po raz enty napiszę - podawanie serów na przystawkę = mord na kubkach
          smakowych, które po takiej dawce wrażeń zostaną znieczulone na resztę posiłku.
          Równie dobrze możesz w ramach przystawki podać tort bezowy oblany czekoladą.
          • wedrowiec2 Re: nieszczęsna deska... 17.02.04, 20:52
            hania55 napisała:
            >na kubkach smakowych, które po takiej dawce wrażeń zostaną znieczulone na
            resztę posiłku. Równie dobrze możesz w ramach przystawki podać tort bezowy
            oblany czekoladą.

            Nieważne haniu55, że mord na kubkach. Grunt, że jest modne:)
            • wedrowiec2 Re: nieszczęsna deska... 17.02.04, 21:01
              Już miliony lat temu, we wczesnym dzieciństwie znałam wierszyk wg A. Milne`a
              pt. Sniadanie króla. Wierszyk długi, ale zacytuję jego fragment
              Pasztet z dzika z trufelakmi,
              Dwa bażanty z kasztanami,
              Rybę w sosie, tłuste prosię
              I z bananów pyszny krem,
              Potem inne są DESERY
              Tort kawowy, CZTERY SERY
              itd. (podkreślenie moje)
              Nie wiem dlaczego tak dużo ludzi uważa, że sery to przystawka do obiadu.

              I jeszcze fragment z linku
              www.restaurants.pl/savoir_vivre/kolejnosc-potraw.htm
              Dania na przyjęciu podajemy w kolejności następującej:
              - przystawki zimne,
              - przystawki gorące,
              - zupy,
              - dania rybne i mięsne,
              - sery,
              - deser,
              - owoce,
              - kawę i herbatę.
          • tralalumpek Re: nieszczęsna deska... 17.02.04, 23:43
            hania55 napisała:

            > kinamina napisała:
            >
            > >> mozna zrobic deske serow na przystawke.... male kanapeczki z lososiem
            > itd
            >
            > Po raz enty napiszę - podawanie serów na przystawkę = mord na kubkach
            > smakowych, które po takiej dawce wrażeń zostaną znieczulone na resztę
            posiłku.
            > Równie dobrze możesz w ramach przystawki podać tort bezowy oblany czekoladą.




            bardzo trafna uwaga haniu, jednoczesnie ma sie ta deska do uroczystegp
            eleganckiego obiadu jak piesc do nosa
    • kinamina Re: Proszę o pomoc osoby zorientowane w temacie. 17.02.04, 22:59
      przekąska

      Tarta z porami



      --------------------------------------------------------------------------------
      ciasto:
      300 gram mąki pszennej
      6 dag otrębów
      13 dag półtłustego twarogu
      2 duże jaja
      3 łyżki oleju
      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      nadzienie:
      1 duży i gruby por
      2 łyżki oleju
      2 jaja
      30 gram sera topionego
      80 gram sera żółtego
      6 łyżek mleka
      kilka plastrów szynki albo boczku wędzonego
      150 ml śmietany
      1/3 łyżeczki soli
      pieprz, gałka muszkatułowa

      --------------------------------------------------------------------------------

      Składniki ciasta połączyć ze sobą i zagniatać tak długo, aż masa będzie
      jednolita. Większą częścią ciasta wykleić spód średniej tortownicy wysmarowanej
      olejem. Z reszty zrobić dość wysoki brzeg, dzięki któremu nadzienie nie
      wypłynie podczas pieczenia.
      Pory pokroić w grube półplastry i poddusić na oleju. Równomiernie rozłożyć je w
      dokładnie wyklejonej ciastem tortownicy. Poukładać kostki sera topionego i
      kawałki sera żółtego.
      W miseczce wymieszać mleko, śmietanę, jajka, sól, pieprz i gałkę muszkatułową.
      Powoli wylać na ciasto.
      Na wierzchu poukładać plastry szynki albo wędzonego boczku.
      Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


    • kinamina Re: Proszę o pomoc osoby zorientowane w temacie. 18.02.04, 12:24
      Przystawka

      SZASZŁYKI Z BRZOSKWINIAMI
      Składniki 30 dag piersi z kurczaka, 1 czerwona papryka, 15 dag szynki w
      plastrach, kilka pieczarek, 3 frankfuterki, 6 małych pomidorów, brzoskwinia z
      puszki, 1 por, 2 łyżki oleju, słoiczek ketchupu, sól, pieprz.
      Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki. Pieczarki i
      pomidory umyć. Paprykę oczyścić i pokroić na kwadraty. Frankfuterki pokroić na
      małe kawałki. Szynkę złożyć na pół i zrolować. Brzoskwinię osączyć na sicie,
      pokroić. Por umyć, zieloną część pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni
      rozgrzać olej, wrzucić mięso i frankfuterki, smażyć 5 minut, wyjąć łyżką
      cedzakową. Kurczaka posolić i popieprzyć. Na tym samym oleju usmażyć pieczarki
      i paprykę. Na szpikulce nadziewać kolejno wszystkie składniki szaszłyka.
      Podawać z ketchupem.
    • Gość: EWE Re: Proszę o pomoc osoby zorientowane w temacie. IP: 80.51.195.* 18.02.04, 14:43
      Właśnie o to mi chodziło , o ptrawy, które na 100% udają się a przy tym są
      smaczne i niepospolite, zadowolą wszystkich. Taka tarta czy szaszłyki zapewne
      będą wszystkim smakować, ładnie je podam dodając zieleninkę . Prosiłaby o
      dalsze inspiracje. Ja osobiście lubię smakować wszystko, jednak sądzę, że
      gdybym podała owoce morza lub sery ( pleśniowe) moje towarzystwo ( część)
      byłaby głodna.
      • kinamina Re: Proszę o pomoc osoby zorientowane w temacie. 20.02.04, 03:08
        GUACOMOLI
        Składniki Przepis
        - 2 avocado
        - sól, pieprz
        - 1/2 cebuli
        - 1/2 pomidora
        - sok z 1-ej limonki /ew. cytryny/
        - 1 łyżka majonezu
        - chipsy kukurydziane NAChos
        Miąż z avocado rozgnieść widelcem,
        połączyć z posiekaną cebulą,
        pokrojonym w drobną kostkę pomidorem.
        Dodać majonez, sok i przyprawy- wymieszać.schłodzić.
        Jeść nabierając chipsami.

      • kinamina Re: Proszę o pomoc osoby zorientowane w temacie. 20.02.04, 03:10
        Schab pieczony z piwem i serem
        Składniki Przepis
        1 kg schabu bez kości 14 plastrów żółtego ostrego sera 100 ml jasnego piwa 2
        łyżeczki sproszkowanego kminku 10 ml rosołu (może być z kostki) sól i pieprz
        MIęso umyć i osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem. Posypać sproszkowanym kminkiem.
        Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Podlać piwem i piec w mocno nagrzanym
        piekarniku przez ok 85 min. W czasie pieczenia w miarę potrzeby podlewać
        rosołem. Na 10 min przed końcem pieczenia naczynie przykryć. Upieczony schab
        ponacinać na 3/4 grubości (ok. 14 nacięć). W nacięcia nałożyć plastry sera o
        wielkości przystosowanej do głębokości nacięć. Tak przygotowaną pieczeń zapiec
        w piekarniku do stopienia się sera. Podawać z ziemniakami i sałatą
      • kinamina Re: Proszę o pomoc osoby zorientowane w temacie. 20.02.04, 03:11
        Sałatka z ziemniaków po niemiecku
        70 dkg ugotowanych w łupinach ziemniaków 3 jajka ugotowane na twardo100 ml
        majonezu 60 ml gęstej kwaśnej śmietany 2 łyżki soku z cytyny 2 łyżki
        posiekanego świeżego koperku sól i pieprz do smaku Obrane ziemniaki i jajka
        pokroić w kostkę. Dodać posiekany koperek, majonez, śmietanę i sok z cytryny.
        Doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne
        miejsce na 30 min.
    • kinamina Re: Proszę o pomoc osoby zorientowane w temacie. 20.02.04, 03:13
      Deser karmelowy
      Składniki Przepis
      budyń karmelowy albo toffi
      pół litra mleka
      bita śmietana (ubita z kremówki z cukrem albo Śnieżka z torebki, albo w sprayu)
      łyżka albo dwie ajerkoniaku
      wiórki czekoladowe albo kakao do posypania
      ciasteczka albo dowolne owoce do dekoracji Budyń ugotować według przepisu na
      opakowaniu, pamiętając żeby nie dodać za mało mleka, musi nam wyjść krem, a nie
      sztywny budyń.
      Po ostygnięciu nałożyć warstwę do salaterki, na to cienką warstewkę śmietany
      ubitej z ajerkoniakiem, potem znów budyń, bitą smietanę, budyń i dekoracyjny
      kleks śmietany.
      Deser posypujemy czekoladą i dekorujemy.

      Bitej śmietany powinno być raczej mniej niż więcej, w przeciwnym razie deserek
      może wyjść Wam za słodki. Lepiej sypnąć ciut więcej cukru do budyniu.
      Prawdziwe włoskie TIRAMISU
      Składniki Przepis
      -200- 300g serka mascarpone (może też być zwykły homogenizowany naturalny)
      -3 jajka
      -20- 30 podłużnych biszkoptów
      -3 łyżki cukru
      -2 filiżanki mocnej kawy
      - 3 łyżki alkocholu (najlepszy jest likier Amaretto, Grand Marnier ale może też
      być zwykła wódka zmieszana z zapachem migdałowym)
      -szczypta soli
      -kakao


      1. Żółtka ukręcić z cukrem, stopniowo dodawać ser.
      2. Z białek i szczypty soli ubić pianę na sztywno i dodać do masy żółtkowo-
      serowej.
      3. Wymieszać alkochol z kawą, dodać 2 łyżki wody
      4. Moczyć biszkopty w kawie z alkocholem krótko
      5. Kłaść warstwy: biszkopty- masa serowa- biszkopty- masa serowa
      6. Całość posypać przesianym przez sitko kakao i chłodzić 6- 12 godzin



Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka