Dodaj do ulubionych

salatka-surowka z kielkami

IP: *.lodz.msk.pl / 62.233.147.* 18.02.04, 22:31
Macie moze jakis przepisy na salatke albo surowke z kielkami rzodkiewki?bede
wdzieczna...
P.S. A jakie Wy jakdacie kielki?Bo ja wlasnie sie zastanawiam, z czego mozna
jesc... ;)
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • jottka Re: salatka-surowka z kielkami 19.02.04, 12:16
      kiełki można wrzucać do czego bądź, rzodkiewkowe są ostre, więc można zastąpić
      nimi pora albo cebulę w popularnych sałatkach, jeśli ktoś niespecjalnie lubi te
      warzywa. na kanapki są b dobre (dowolny ser, pomidor + kiełki)

      kiełki pszenicy są słodkie i zapychające, lepsze z marchewką na przykład,
      kiełki soczewicy, słonecznika czy fasoli są dobre na samodzielną sałatkę,
      lucerny są takie bez wyrazu

      w wersji sałatki-śmietki, tj. co jest pod ręką: bierzemy kapustę pekińską,
      dodajemy kiełki, kukurydzę, oliwki albo ogórek kiszony, pomidora, zalewamy
      winegretem, odstawiamy na kwadrans
      • saiss Re: salatka-surowka z kielkami 19.02.04, 18:46
        jottka napisała:


        > warzywa. na kanapki są b dobre (dowolny ser, pomidor + kiełki)
        A skad ja teraz wezme pomidor? ;)

        Dziekuje za pomysly!!!
        Oczekuje wiecej :P
        Pozdrawiam!
        • Gość: agus7 Re: salatka-surowka z kielkami IP: *.elartnet.pl / *.elart.com.pl 19.02.04, 22:00
          oto moja surowka (chyba juz ja podawalam):

          kielki z zielonej soczewicy (moje ulubione i najlatwiejsze do wyhodowania w
          domu) + ogórek kiszony + papryka czerwona + drobno pokrojona cebulka.
          do tego troszke soku z ogorkow kiszonych, troche dobrej oliwy, szczypte soli,
          troche swiezego pieprzu i jakies ziola (np. "ziola do salatek", suszona natka).

          wymieszac. zajadac. swietne do obiadu!
          • jottka Re: salatka-surowka z kielkami 19.02.04, 22:12
            jak sie doda musztardy z całymi ziarenkami gorczycy, to jest jeszcze lepsze :)
    • kinamina Re: salatka-surowka z kielkami 20.02.04, 03:18
      KIEŁKI FASOLKI MUNG W SOSIE JOGURTOWYM

      300 g zielonej fasolki mung
      10 g cieciorki
      1,5 szkl. jogurtu naturalnego
      1 łyżka startego świeżego korzenia imbiru
      2 liście laurowe
      1 łyżeczka curry
      1 mała ostra papryczka
      pęczek świeżych liści kolendry
      3 łyżki masła

      Fasolkę mung umyj i zalej na noc przegotowaną chłodną wodą. Następnego dnia
      odlej wodę i zawiń fasolkę w mokrą, bawełnianą ściereczkę. Pozostaw ją tak na
      co najmniej 24 godziny, aż fasolka wykiełkuje. Pilnuj, aby ściereczka przez ten
      czas była mokra.
      Cieciorkę zmiel w młynku elektrycznym na proszek i odmierz z niego 2 łyżki,
      które zmieszaj z jogurtem i odstaw.
      Posiekaj papryczkę.
      W garnku o grubym dnie rozgrzej masło, dodaj imbir, papryczkę i curry. Cały
      czas mieszając, smaż przyprawy 1 minutę. Dodaj kiełki, zamieszaj i zalej wodą,
      tak aby je zakrywała. Gotuj na średnim ogniu 40 minut, cały czas uzupełniając
      wodę.
      Kiedy fasolka zmięknie, dolej do garnka jogurt wymieszany z mączką z
      cieciorki,1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę soli. Cały czas mieszając, pogotuj
      wszystko jeszcze 5 minut.
      Liście kolendry umyj i drobniutko posiekaj. Przed podaniem udekoruj nimi
      potrawę w miseczkach.

      Potrawa ta pochodzi z Indii, jej oryginalna nazwa to Mithi ghani dahl. W
      Indiach je się ją z ryżem lub ćapati (indyjskim chlebem). Dobrze smakuje też z
      daniami z kuskusu lub białym pieczywem. Liście kolendry można zastąpić natką
      pietruszki.




      ZIEMNIACZANA ZAPIEKANKA Z KIEŁKAMI RZODKIEWKI

      0,5 kg ziemniaków
      100 g kiełków rzodkiewki
      2 łyżki masła
      100 g łagodnego sera żółtego, np. goudy

      Ziemniaki powinny być wszystkie mniej więcej takiej samej, średniej wielkości.
      Dokładnie je umyj i gotuj w łupinkach 15-20 minut w osolonej wodzie.
      Kiełki przepłucz zimną wodą. Rozgrzej piekarnik do 175 st. C. Ser zetrzyj na
      tarce o grubych oczkach. Masło rozpuść w rondelku, dodaj szczyptę pieprzu i 3/4
      łyżeczki soli.
      Ugotowane ziemniaki odcedź, ostudź i obierz. Pokrój na grube plastry i
      wymieszaj z roztopionym masłem i kiełkami. Ułóż wszystko w naczyniu
      żaroodpornym i posyp serem. Wstaw do piekarnika na 20 minut. Podawaj na kolację
      z sałatą w śmietanie.




      KIEŁKOWA SAŁATKA

      po 50 g kiełków: lucerny, soczewicy, cieciorki, fasolki mung i słonecznika
      1 duże awokado
      1 ogórek
      1 zielona papryka
      1/2 cytryny
      szczypta świeżo zmielonego pieprzu białego
      2 łyżki oliwy z pestek winogron lub z oliwek

      Kiełki przepłucz w chłodnej wodzie. Miąższ awokado pokrój w niedużą kostkę.
      Ogórek obierz i pokrój w plasterki. Paprykę przekrój na pół, usuń nasiona,
      potnij w wąskie, długie słupki. Wyciśnij sok z cytryny.
      Wszystkie warzywa wraz z kiełkami wymieszaj w dużej misce, skrop sokiem z
      cytryny i oliwą. Dopraw solą i białym pieprzem do smaku.

      Sałatkę najlepiej przyrządzać tuż przed podaniem. Po paru godzinach miąższ
      awokado ciemnieje i sałatka wygląda mniej estetycznie, choć jest nadal
      wyśmienita.




      KIEŁKOWE KIESZONKI

      3 mrożone spody na pizzę
      200 g kiełków mieszanych do wyboru
      2 pomidory szczypta kurkumy
      1 szkl. gęstej kwaśnej śmietany
      6 dużych liści kruchej sałaty
      2 kiszone ogórki
      6 plasterków wędzonego sera

      Spody na pizzę upiecz w piekarniku według przepisu na opakowaniu. Powinny być
      lekko rumiane. Ostudź je i przekrój każdy na pół. Otrzymasz w ten sposób 6
      półkoli. Każdy z nich delikatnie natnij nożem wzdłuż tak, aby powstał rodzaj
      kieszonki.
      Kiełki przepłucz dokładnie letnią wodą, osusz, podziel na 6 części. Umyj sałatę
      i pomidory, osusz.
      Ogórki i pomidory pokrój w plasterki. Śmietanę zmieszaj z pieprzem, kurkumą i
      pół łyżeczki soli.
      Do każdej kieszonki włóż liść sałaty, 2 plasterki pomidory i ogórka, plasterek
      wędzonego sera, jedną część kiełków, a tuż przed podaniem wlej 3 łyżki sosu
      śmietanowego.

      Kieszonki są wspaniałe na piknik. Zapakuj składniki oddzielnie do plastikowych
      pudełek i połącz dopiero na miejscu.
    • Gość: saiss Re: salatka-surowka z kielkami IP: *.lodz.msk.pl / 62.233.147.* 20.02.04, 09:03
      A jak wychodowac kielki domowym sposobem?Uswiadamiajcie...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka