alinka_li
26.03.10, 21:27
Przeglądałam sobie Kulinarny Atlas Świata z GW i znalazłam tam taki przepis:
* Ciasto:
* 1/2 kg mąki
* po 1 małym pęczku natki pietruszki i bazylii
* 3 jajka
* 2 żółtka
* 1 białko
* Farsz:
* 25-30 dag ricotty
* 25 dag mozzarelli
* 3 garstki parmezanu
* 1 cebula
* 3 ząbki czosnku
* oliwa
* masło
* 10 listków bazylii
* pieprz
* Sos czerwony:
* 1-2 pokrojone pomidory
* oliwa
* czosnek
* bazylia
* sól
* pieprz
* Sos żółty:
* 1 fiolka szafranu
* 100 ml białego wina
* 1 łyżka masła
* 150 ml śmietany 30-proc.
Ravioli verdi - sposób przygotowania
Zrób farsz: na oliwie z masłem zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Przestudź,
dodaj posiekaną bazylię i pieprz.
Zrób ciasto: listki zieleniny zmiksuj z żółtkami i jajkami. Zagnieć z mąką,
wyrób i rozwałkuj. Pokrój na pasy.
Ułóż porcje nadzienia, ciasto posmaruj białkiem. Przykryj wolną częścią
ciasta, dociśnij. Pokrój radełkiem na kwadraty, ugotuj w osolonej wodzie. Zrób
sos czerwony: na oliwie podsmaż czosnek i pomidory, dodaj posiekaną bazylię,
przypraw.
Zrób sos żółty: szafran zaparz w gorącym winie z masłem. Śmietanę zredukuj na
patelni, dodaj szafran. Gotuj do zgęstnienia, posól. Sosy podawaj do ravioli.
Niestety, błędny, bo w opisie przyrządzania pominięto zupełnie sery które
miały iść do farszu. Jak się powinno dodać mozarellę? Trzeba zetrzeć na tarce?