Dodaj do ulubionych

Ravioli verdi - długie, bo z "przepisem"

26.03.10, 21:27
Przeglądałam sobie Kulinarny Atlas Świata z GW i znalazłam tam taki przepis:

* Ciasto:
* 1/2 kg mąki
* po 1 małym pęczku natki pietruszki i bazylii
* 3 jajka
* 2 żółtka
* 1 białko
* Farsz:
* 25-30 dag ricotty
* 25 dag mozzarelli
* 3 garstki parmezanu
* 1 cebula
* 3 ząbki czosnku
* oliwa
* masło
* 10 listków bazylii
* pieprz
* Sos czerwony:
* 1-2 pokrojone pomidory
* oliwa
* czosnek
* bazylia
* sól
* pieprz
* Sos żółty:
* 1 fiolka szafranu
* 100 ml białego wina
* 1 łyżka masła
* 150 ml śmietany 30-proc.

Ravioli verdi - sposób przygotowania
Zrób farsz: na oliwie z masłem zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Przestudź,
dodaj posiekaną bazylię i pieprz.
Zrób ciasto: listki zieleniny zmiksuj z żółtkami i jajkami. Zagnieć z mąką,
wyrób i rozwałkuj. Pokrój na pasy.
Ułóż porcje nadzienia, ciasto posmaruj białkiem. Przykryj wolną częścią
ciasta, dociśnij. Pokrój radełkiem na kwadraty, ugotuj w osolonej wodzie. Zrób
sos czerwony: na oliwie podsmaż czosnek i pomidory, dodaj posiekaną bazylię,
przypraw.
Zrób sos żółty: szafran zaparz w gorącym winie z masłem. Śmietanę zredukuj na
patelni, dodaj szafran. Gotuj do zgęstnienia, posól. Sosy podawaj do ravioli.


Niestety, błędny, bo w opisie przyrządzania pominięto zupełnie sery które
miały iść do farszu. Jak się powinno dodać mozarellę? Trzeba zetrzeć na tarce?
Obserwuj wątek
    • mii.krogulska Re: Ravioli verdi - długie, bo z "przepisem" 26.03.10, 22:26
      Przepraszam, może się nie znam, ale cały ten przepis jest do d... a nie do kuchni.
      Ciasto: podali 1/2 kg mąki plus trzy jajka, dwa żółtka, jedno białko - jakiś
      obłęd, a nie pierożki!!!
      Farsz nie nadaje się do komentarza. Odpuść to sobie. To kłamliwy przepis.
    • marghe_72 Re: Ravioli verdi - długie, bo z "przepisem" 26.03.10, 23:02
      Przepis przekombinowany.
      Za dużo składników, za dużo sosów. Cały smak zniknie pod taką
      ilością dodatków.

      Jeśli chcesz zrobic ravioli, wolna droga :) Warto, bo domowe sa
      pyszne. Ale nie z tego przepisu.

      Wersja uproszczona:
      Makaron - na każde 100 g mąki - 1 jajko. Możesz zabarwić czym chcesz.
      Nadzienie - mozzarellą w kostkę (prawdziwą trudno się ściera bo jest
      miękka) + ricotta (lub zwykły biały ser) + parmezan + przyprawy -
      sól, pieprz

      A jako sos wystarczy coś takiego:
      na patelnię wklej nieco oliwy, dorzuć masła, dodaj 1 ząbek czosnku
      (w całości, on ma tylko oddać odrobinę smaku), wrzuc garśc bazylii i
      zdejmij z gazu.
      Ravioli ugotuj, wrzuć na patelnię z sosem i wymieszaj.
      Dla kolor możesz dodać pokrojonego w kostkę pomidora.
      Mozesz całość posypać parmezanem.
      • alinka_li Re: Ravioli verdi - długie, bo z "przepisem" 26.03.10, 23:20
        Dzięki Marghe:) Co prawda to nie wiedziałam (do teraz) czy chcę robić ravioli,
        ten przepis jakoś wpadł mi w oko, no i zdjęcie było ładne:)
        Ale Twój przepis pobudził moją wyobraźnię, brzmi tak smakowicie!
        • marghe_72 Re: Ravioli verdi - długie, bo z "przepisem" 26.03.10, 23:23
          :)
          Daj znać jak poszło jeśłi zdecydujesz się je zrobić

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka