Dodaj do ulubionych

Śledź po japońsku - pomocy!

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.04, 01:11
Podpowiedzcie jak sie robi sledzie po japonsku? Zna ktos przepis?
Moi tesciowie przychodza do mnie na kolacje, a tesc uwielbia ta potrawe i
chcialabym mu zrobic przyjemnosc :)
Dzieki za pomoc
A.
Obserwuj wątek
    • kwieta4 Re: Śledź po japońsku 25.02.04, 01:37
      Autor: maurycy
      Data: 17.12.2001 14:59 / forum Kuchnia

      Śledź po japońsku
      na 4 osoby
      PRODUKTY:
      4 połówki śledzi matjasów
      3 łyżki oleju [słonecznikowy, sojowy]
      1 cebula
      2 średnie ogórki konserwowe
      1/3 puszki groszku konserwowego
      2 jajka na twardo
      pieprz mielony
      majonez do dekoracji
      zielenina do dekoracji
      Śledzie wymyć pod bieżącą wodą, osączyć. Zalać olejem. Po odczekaniu ok. 30
      min. ułożyć śledzie promieniście na półmisku, składając na pół. Ugotowane na
      twardo jajka przekroić na połówki i ułożyć wokół śledzi. Jajka udekorować
      majonezem. W środek półmiska ułożyć warstwami: posiekaną cebulę i pokrojone w
      kostkę ogórki konserwowe. Na wierzch ułożyć groszek. Na koniec przyprawić
      świeżo zmielonym lub utłuczonym pieprzem i przystroić zieleniną.



          • kwieta4 Re: Śledź po japońsku 25.02.04, 02:17
            i brniemy dalej...(mialas racje!! ale ja tak nie robilam)

            śledź po japońsku
            Składniki:
            4 śledzie,2 cebule,zalewa octowa z przyprawami,8 jaj na twardo,puszka zielonego
            groszku,śmietana

            www2.gazeta.pl/kobieta/651448,24306,-780748,P_KOBIETA_PRZEPISY.html
            Sposób przyrządzania: śledzie wyfiletować i zamarynować trzdycyjnie, następnie
            zamarynowaną połówką śledzia owinąć jajko na twardo,ustawić na talerzyku w
            otoczeniu zielonego groszku i do tego śmietanka lub jak kto woli majonez
            Kuchnia: moja
            Czas przyrządzania: 25 minut
            Na ile osób: 8
            Wegetariańskie: Tak


            • kwieta4 Re: Śledź po japońsku 25.02.04, 02:23
              Przepis MniaMowicza
              śledzie Japończyka
              autor: kresska
              data dodania: 11.02.2003 12:23

              Jak większość smakowitych przepisów znalazłam go w zeszycie mojej babci, gdzie
              kartki mają więcej lat niż ja. Przepis jest dla osób które lubią EXTREMALNIE
              SMACZNE POTRAWY.

              czas: do 30 minut
              trudność: średniołatwe
              liczba porcji: zależy kto jaki ma apetyt....
              kalorie: mało

              liczba opinii: 0
              kategoria: Ryby

              składniki
              85 dag śledzi
              4 jaja
              10 dag fasoli białej
              15 dag majonezu
              1 średnie jabłko (lekko kwaskowate)
              10 dag cebuli
              sól
              cukier
              pieprz (ewentualnie)

              Do dekoracji:
              pietruszka (natka)
              słodka papryka w proszku

              sposób przygotowania:
              Wcześniej śledzie musimy oczyścić i namoczyć (24h) pamiętając o zmienianiu im
              wody. Potem należy zrobić z nich filety (pamiętaj o ściągnięciu skóry).

              Jajka trzeba ugotować na twardo, pozbawić skorupki i przekroić na połówki.

              Fasolę musimy ugotować tak, by była miękka, ale nie rozgotowana.

              Jabłko i cebule należy pokroić w drobną kostkę.

              Wszystkie składniki (oczywiście prócz jajek i śledzia) wymieszaj dokładnie z
              majonezem i dodaj szczyptę soli i cukru (ewentualnie odrobinę pieprzu czarnego).

              Sos japoński (czyli ten, który przed chwilą zrobiliśmy) należy napołyć na
              półmisek a na nim ułożył jajka połówkami a na nich pokrojonego śledznia.
              Najlepiej wygląda udekorowane pietruszką i posypane czerwona słodka papryką.

    • aska_o Re: Śledź po japońsku - pomocy! 25.02.04, 11:22
      Kwieta4 dziękuję Ci bardzo!
      Zrobię tę drugą wersję, ponieważ teść w sprawach jedzenia wyznaje zasadę inż.
      Mamonia "lubię to co znam" i tak wielka rewolucja na talerzu raczej by mu sie
      nie spodobała ;)
      Jeszcze raz dziękuję
      A.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka