Dodaj do ulubionych

kącik bezmięsny

25.02.04, 11:20
"Wychodząc naprzeciw zapotrzebowaniom odbiorców" :))) stwórzmy wątek z
daniami bezmięsnymi.
W ubiegłym tygodniu pisał o tym Pichciarz, teraz też odezwało się kilka osób
szukających czegoś bezmięsnego. A jeszcze mamy przed sobą 40 dni, w czasie
których wiele osób przestrzega nakazów postu. Podzielmy się więc przepisami.
marzy mi się jeszcze taki podział wewnętrzny: dania wegetariańskie, ryby,
warzywa, zupy - może łatwiej będzie potem coś dla siebie znaleźć?
Obserwuj wątek
    • kociamama dania wegetarianskie - 25.02.04, 11:27
      Dla milosnikow ziemniakow i pora, moja ulubiona zapiekanka:

      ziemniaki pociete na plasterki, przyprawione (jak kto lubi, ale dobrze jest
      dodac sol, pieprz i kminek) - pierwsza warstwa, (oczywiscie warstw plasterkow
      ziemniakow kilka, tak pol teflonowej patelni, albo wiecej, w zaleznosci od
      ilosci osob i apetytu), kazda warstwe przyprawic. Aha, na spod patelni troche
      oliwy.

      Nastepna warstwa to posiekane pory tez przyprawic, na gore ser zólty a na ser
      czosnek posiekany na drobno. Calosc polac troszke oliwa. Zapiekac ile potrzeba,
      az ziemniaki zmiekna. (ok pol godziny).

      Smacznego.
      KOciamama.
      • jottka Re: dania wegetarianskie - 25.02.04, 11:35

        smarujemy grubo masłem foremke, układamy warstwe cieniutko pociętych plastrów
        ziemniaka, sól, pieprz, dowolne przyprawy, następna warstwa nieco grubiej
        pociętej cukini (ale takiej małej, nie tych gigantów jesiennych), przyprawy,
        znowu ziemniaki i tak aż do wyczerpania sie surowca. na wierzchu mają być
        ziemniaki, zalewamy śmietaną, do piekarnika na 200" na jakie 0,5h


        boskie jest :) to jest zmodyfikowany przepis z gw, tam było bez cukini. tez
        dobre, ale z cukinią lepsze.
        • Gość: Liska A może nazwa dania w "temacie"? IP: 81.210.125.* 25.02.04, 11:40
          A może, tak jak to zasugerował Brunosch, w temacie będziemy pisać nazwę dania,
          na które przepis podajemy, bo - jak znam życie - wątek rozrośnie nam się bardzo
          szybko i bardzo intensywnie i łatwiej nam będzie potem znaleźć przepis na coś,
          na co mamy ochotę?
          :-)
        • kociamama papryka faszerowana 25.02.04, 11:46
          Moze byc czymkolwiek, ale ostatnio zrobilam ja tak:

          usmazylam papryke na oliwce (w calosci, odcielam to na gorze z zielonym,
          wydrazyłam nasiona, te dupki ze galazka tez warzne, na przykrywki). Zapewne
          mozna ja upiec, albo grillowac, ale nie dysponuje tymi wynalazkami, wiec
          usmazylam w garze na oliwce, az sie zrobila miekka i troche sczerniala)

          przygotowalam nadzienie:

          awokado (jedno) + fromaz czosnkowy (moze byc tez pół fety + czosnek), do rego
          oliwki posiekazne na drobno i bazylia + oliwa - kapka. Cala paste zagniesc
          razem, wlozyc do papryk - porcja na 2 papryki.

          Mozna calosc jeszcze podpiec, ale jak czas nagli nie trzeba.

          Do tych papryk proponuje ryz (cos a la pilaw) czyli na 2 malych cebulkach
          usmazonych na oliwce i dwoch zabkach czosnku uprazyc ryz chwile, doprawic,
          dolac wody. Jak ryz nasiaknie dodac pomidora posiekanego i ostre papryczki do
          smaku. Pycha!!
      • Gość: look Re: dania wegetarianskie - IP: *.tele2.pl 07.07.05, 23:01
        czy te ziemniaki mają byc wczesniej ugotowane??
      • toffino Re: dania wegetarianskie - 07.08.05, 15:29
        A ja polecam super proste i szybkie ziemniaki w folii.
        Ziemniaki(ok.3 na osobe) należy obrać i ponacinać w poprzek-w nacięcia wkladać
        plastry cebuli,papryki... Na kawałku folii aluminiowej położyć ok.łyżeczkę
        masła,nadziane zimniaki,które należy posypać np Vegetą,ziołami-
        oregano,prowansalskie lub to co się lubi.Folię zawinąć. Wszystkie ziemniaki
        przełożyć na patelnię, podlać wodą,którą w trakcie pieczenia należy uzupełniać,
        by się nie przypaliło.Jest to świetna alternatywa,gdy się nie ma grilla. Ja
        podaję z sosem-łyżka majonezu, 3-4 łyżki śmietany,vegeta,zioła.Smacznego!
    • Gość: Liska Zupa z żółtego grochu IP: 81.210.125.* 25.02.04, 11:38
      Ugotowałam wczoraj - jest pożywna i pyszna, idealnie smakuje w zimowy wieczór.
      Przepis pochodzi z książki "Zupy na cały rok" brata Wiktora z opactwa Notre-
      Dame. Często korzystam z tej książki i, jak do tej pory, nie miałam ani jednej
      wpadki.

      Przepis na 6 porcji:

      4 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
      2 pokrojone cebule
      1 gałązka selera naciowego, cienko pokrojona
      1 duża marchewka cienko pokrojona'
      1 średniej wielkości rzepa, pokrojona w kostkę
      8 szklanek wody
      pół kabaczka, obranego i pokrojonego na kawałki
      1 1/2 szkl żółtego grochu w połówkach
      1 gałązka tymianku
      1 liść laurowy
      świeża siekana natka pietruszki (ja dałam cały pęczek)
      sól i pieprz do smaku

      1. Wlac oliwę do dużego garnka. Dodać pokrojoną cebulę i smażyć na średnim
      ogniu, aż zmięknie. Dodać seler, marchew i rzepę. Wymieszać i smażyć jeszcze
      przez minutę.
      2. Dodać wodę, kawałki kabaczka, groch, tymianek, liść laurowy i siekaną natkę.
      Przykryć i zagotować.
      3. Gotowac powoli na średnim ogniu przez 45-60 min. Dodac sól i pieprz do
      smaku. Dobrze wymieszać i gotować na małym ogniu przez 10 min. Wyjąć liść
      laurowy i podawać zupę gorącą.
      Smacznego.
    • brunosch ryba w cebuli 25.02.04, 12:00
      Jeśli jest ryba w kostkach, to co najmniej po dwie na osobę, ale powinna być to
      biała ryba dorszowata
      ze 3 cebule średniej wielkości
      ze 4 zgniecione ząbki czosnku
      cytryna
      sól, pieprz, natka pietruszki
      Rybę nacieramy roztartym czosnkiem, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i
      zostawiamy na godzinę.
      Naczynie do zapiekania wyłożyć warstwą cebuli, ułożyć (surową!!!) rybę, warstwa
      cebuli itd, całość bardzo obficie skrapiamy cytryną (ja biorę całą, nie licząc
      tej, którą użyłem na wstępie), wlewam tak z łyżkę oleju, a jak trzeba, to
      jeszcze trochę pieprzu, na górę pietruszka i przykryte wkładam do gorącego
      piekarnika. Jak zacznie pachnieć (najpierw niezbyt sympatycznie, potem
      smakowicie) to trzeba poczekać z 15-20 minut i gotowe.
      Trudno nazwać, co się z tą rybą dzieje, bo ani pieczona, ani duszona. Ona się
      sama we własnym sosie robi.
      • Gość: Dorota Re: ryba w cebuli IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 02.04.04, 20:55
        Rybka w piekarniku; powiedz mi prosze ile czasu jej potrzeba?
        • brunosch Re: ryba w cebuli 07.07.05, 20:13
          w sumie 35, najwyzej 40 minut. Polegam raczej na wechu. Od chwili gdy zacznie
          PACHNIEC, to najwyzej 20 minut. Piekarnik rozgrzany do 180-200 st.
      • bardzo_luba Re: ryba w cebuli 17.07.04, 14:24
        Czuć pyszny przepis, ale ryba to mięso.
        • brunosch watek jest bezmiesny, 07.07.05, 20:14
          postny, a nie wegetarianski.
    • funana coś lekkiego-sałatka z mango 25.02.04, 13:37
      Taka moja ulubiona sałatka..o ciekawym smaku
      mango
      sok z 1/2 lub więcej cytryny (wg życzenia i wielkości owoca)
      świeża kolendra
      Mango obieram i kroję w kostkę, dodaję sok z cytryny i listki kolendry,
      mieszam. Odstawiam do lodówki na ok 1/2 godziny i podaję.
      funana
    • brunosch pasty do chleba 25.02.04, 13:51
      1. z awokado
      awokado rozetrzeć z czosnkiem + pokrojone w kostkę jajko na twardo + sól i
      pieprz
      2. ser żółty starty na wiórki + drobno pokrojona cebula + jajko na twardo w
      kosteczkę + majonez
      3. zmiksowana drobna fasolka + koreczki helskie + cebula albo szczypiorek +
      sól, pieprz
      • Gość: Liska Jajka faszerowane IP: 81.210.125.* 26.02.04, 19:09



        1.Gotujemy jajka na twardo. Obieramy, przekrawamy na pół, wyjmujemy żółtka.
        2.Na patelni przysmażamy na maśle cebulkę pokrojoną bardzo drobniutko i starte
        na tarce pieczarki. Solimy, pieprzymy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki +
        ew, świeże zioła.
        3. Żółtka mieszamy z usmażonymi pieczarkami i wkładamy do białek. Dekorujemy
        majonezem.


        • hania55 Re: Jajka faszerowane 26.02.04, 19:12
          Jeszcze inne jajka faszerowane:

          Jajka gotujemy na twardo. Przekrawamy je na pół i ze skorupek wyjmujemy całą
          zawartość. Białka siekamy drobno, a żółtka ucieramy z masłem. Wszystko razem
          wymieszać, dodać sól, pieprz i posiekany szczypiorek. Nałożyć wszystko z
          powrotem do skorupek, posypać tartą bułką i podsmażyć na maśle. Zjadać od razu.
      • szpiczak pasta jajeczna 16.08.04, 12:02
        zmielic cale ugotowane na twardo jajka dodac maslo i majonez,do
        smaku.posolic.pycha ze swieza buleczka.
    • petelka Re: czerwone+czarne+białe.... 25.02.04, 15:00
      ...czyli moja ulubiona sałatka z pomidorów z czarnymi oliwkami i serem feta;
      -pomidory pokoić w ósemki, wlożyć do salaterki (najlepiej szklanej),
      -na pomidory rzucić ser feta pokrojony w kostkę oraz sporą garść czarnych
      oliwek,
      -skropić sokiem z cytryny i dobrą oliwą,
      -dorzucić łyżkę zielonego pieprzu.
      Zajadać z delikatnym, białym pieczywem.
      Smacznego:)))
      ps. przepis ściągnęłam kiedyś z 'Mniammniam'
      • Gość: FF8,5 Re: gorący camembert na szybko :) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.02.04, 16:13
        Wstawić kółeczko camembert do piekarnika.
        Mocno ogrzane wyłożyć na talerz, obok łyżki żurawiny...
        Mniam.
    • Gość: krystyna_jl Re: kącik bezmięsny Soczewica. IP: 81.185.167.* 25.02.04, 19:14
      koniec stycznia/pocatek lutego bylo kilka dobrych przepisow na soczewice,
      swietne zrodlo bialka roslinnego.
      • Gość: krystyna_jl Re: kącik bezmięsny Makarony z..... IP: 81.185.167.* 25.02.04, 19:21
        no i byly tez swietne makarony: z brokulami, z porami, itd...
        Trudno wszystko przepisywac...proponuje zapisywac to co bylo,tylko w tytule,
        dla odswiezenia pamieci, a potem szukac na wyszukiwarce.
    • hania55 Ryba uniwersalna 25.02.04, 20:04
      Przepis pochodzi z "Kuchni Neli", a ja przyrządzam w ten sposób większość ryb
      mrożonych (piszę z pamięci).

      Rybę pokroić w kilkucentymetrowe kawałki (wszystko jedno jaką, tylko nie
      kostkę). Obtoczyć w mące wymieszanej z solą i odstawic na 10 minut. Na patelni
      rozgrzać oliwę lub oliwę zmieszaną z olejem (powinno być jej dużo - tak na 1 cm
      wysokości co najmniej). Kawałki ryby otrzepać z nadmiaru mąki i wrzucić na
      patelnię. Smażyć na złoto z obydwu stron. Podawać zaraz z cytryną. Na zimno
      można z majonezem.
    • brunosch zupa zielona 26.02.04, 09:24
      - seler naciowy (liście i ze 2 - 3 łodygi)
      - por
      - szczaw (można przecier ze słoika)
      - można dodać kilka liści młodej kapusty, albo pekińskiej.

      podsmażyć wszystko to na maśle.
      Jak zmięknie, to połączyć z wywarem warzywnym + liść + ziele. Pogotować chwilę.
      Na koniec zmiksować. Można podawać z jajkiem na twardo albo grzankami. Można do
      gorącej zupy włożyć jeszcze łyżkę masła albo trochę gęstej śmietany każdemu na
      talerz.
    • petelka Re: ziemniaczane talarki urozmaicone... 26.02.04, 09:48
      ...czosnkiem i żółtym serem.
      Surowe ziemniaki pokroić na plasterki. Wrzucić na gorący olej i smażyć aż do
      ich zrumienienia. Nastepnie posolić, dodać pokrojony czosnek, przemieszać.
      Posypać utartym, żółtym serem, przykryć pokrywką i smażyć jeszcze przez parę
      minut na małym ogniu (do rozpuszczenia się sera).
      Ja do tego obowiązkowo robię surówkę z cebuli, papryki, pomidora, ogórka
      kiszonego z dodatkiem oliwy oraz soli i pieprzu.
      • kociamama placki ziemniaczane z serem i porem 26.02.04, 09:55
        Kolejna kombinacja moich ulubionych warzyw.

        Zrobic zacier na placki (ja robie same starte ziemniaki+ jajko, oliwa,
        przyprawy) do zacieru wrzucic posiekanego pora i czosnek, wymieszac. Smazyc
        placki z jednej strony, obrocic, posypac startym zoltym serem.
        • petelka Re: jak juz mowa o plackach ziemniaczanych... 26.02.04, 10:00
          ...to podaję moją ulubioną wersję:
          - ciasto na placki przygotowujemy tradycyjnie, z tym że dodajemy do nich
          duuużooo ziół (majeranek, tymianek, zioła prowansalskie). Usmazone placki
          serwujemy z sosem jogurtowym: z utartego, świeżego ogórka odlewamy powstaly
          sok, dodajemy roztarty czosnek, sól, pieprz i jogurt).
          Ojejku, ale sobie apetytu narobiłam.;))) Chyba wiem, co będę jadładziś na
          obiad.:))))
          • hania55 Re: jak juz mowa o plackach ziemniaczanych... 26.02.04, 16:37
            A ja czasami dodaję do ciasta na placki startą cukinię, czasem jeszcze zółty
            ser (starty na tarce o grubych oczkach). Pyszne są takie ziemniaczano-cukiniowe
            placki.
            • Gość: ms Re: jak juz mowa o plackach ziemniaczanych... IP: *.ze.tarnow.pl 02.04.04, 14:41
              Wlasnie, jak raz zrobilam takie ziemniaczano-cukiniowe placki to uznalam je za
              jedyne sluszne :) Podaje je z twarozkiem wymieszanym ze smietana i zimnym
              mlekiem do popicia - wystarczy wspomniec mojemu mezowi wspomniec o tym daniu to
              od razu jest w kuchni :)

              Pozdrawiam
              MS
    • petelka Re: pieczone plastry bakłażana 26.02.04, 09:55
      Przede wszystkim trzeba bakłażana pozbawić goryczki: kroimy go na plastry,
      solimy, odczekujemy ok. 30 min. i następnie ścieramy z nich powstałe kropelki.
      Na blasze natłuszczonej olejem układamy plastry bakłażana. Na każdym plastrze
      kładzimy pokrojonego pomidora, posypujemy pokrojonym (lub wyciśniętym - jak kto
      woli) czosnkiem, solą i pieprzem, przykrywamy plasterkami sera (najlepsza
      byłaby mozarella). Wsadzamy do rozgrzanego piekarnika i.... cierpliwie czekamy
      na efekt ze ślinką cieknącą aż do pasa.;)))
      • Gość: krystyna_jl Re: pieczone plastry bakłażana IP: *.170.62.62.internet9t.9massy1-1-ro-bas-2.9tel.net 06.03.04, 16:56
        mam gosci w domu (moje urodziny jutro) i zrobilam na przystawke plastry
        baklazana Petelki....WSZYSTKIM SMAKOWALO i prosili podziekowac, co niniejszym
        czynie :)))
        Poniewaz maz, dzieci i ziec jutro maja sie zajac pichceniem na urodzinowy obiad
        (moje swieto, wiec jestem gosciem przy stole - taka tradycje wprowadzilam),
        prosili zapytac, czy ktoras z moich utalentowanych kolezanek, nie przyjechalaby
        im pomoc?! :)))
      • dethy Re: pieczone plastry bakłażana 18.07.04, 09:19
        ja pod pomidorka wkladam jeszcze kawalek sera zoltego
    • brunosch Bratheringi 26.02.04, 10:07
      Czyli śledzie opiekane (ale może to być też inna ryba)
      - świeże, tzw "zielone" śledzie po nasoleniu i skropieniu cytryną opanierować i
      usmażyć na złoto.
      - Zrobić marynatę: 1 : 3 części octu 10% i wody zagotować z liściem, zielem,
      cebulą pokrojoną w talarki, cukrem, pieprzem i solą.
      - Usmażone ryby zalać chłodną marynatą i odstawić do lodówki na kilka godzin.

      Jadłem tak zrobionego karpia. Niebo w gębie!!!
    • Gość: elask Re: kącik bezmięsny IP: *.itpp.pl 26.02.04, 15:05
      przypominam poczciwą "Parzybrodę"- 1/2 główki kapusty poszatkować, bocZek
      pokroić w kostkę , podsmażyć nie rumieniąć zbytnio, wrzucić posiekaną cebulę a
      jak się zaszkli,dorzucić kapustę, można podlać odrobinąś wody. Posolić,
      popieprzyć i dusić. Jak będzie już na wpół miękka, dorzucić parę pokrojonych w
      kostkę ziemniaków i dusić dalej aż ziemniaki będą miękkie.Przyprawić
      majerankiem. Ziemniaki nie powinny się rozciapać. Do tego jajko sadzone i cały
      obiad-odgrzewane też dobre.
      • Gość: Cynamoon Re: Ro placki raz jeszcze. ale jakie...!!! IP: *.it / 62.233.189.* 26.02.04, 15:16
        Do surowych plackow ziemniaczanych dodajemy kiszona kapuste, drobno pokrojona.
        W stosunku do objetosci ziemniakow, ma byc jakas 1/3 i smazymy na rumiano.
        Prosta sprawa a wrazenie n i e s a m o w i t e!!!
        Sprobujcie!
      • Gość: do Elask Re: kącik bezmięsny IP: *.it / 62.233.189.* 26.02.04, 15:18
        Elask, mialo byc bez miesnie, a tam boczek jest :-)))
        • funana Re: kącik bezmięsny 26.02.04, 15:36
          Elask, nie martw sie w knajpie Pod Złotym Linem w Serocku wypatrzyłam kiedyś w
          menu w dziale dania jarskie jajecznicę z kiełbasą;-))
        • Gość: elask Re: kącik bezmięsny IP: *.itpp.pl 26.02.04, 17:44
          Biję sie w piersi, można w zupełności robić bez boczku , ale tyci,tycieńki
          kawałek chyba nie zaszkodzi ;)
          • Gość: Krycha Re: kącik bezmięsny IP: *.jgora.dialog.net.pl 26.02.04, 18:29
            Wszystko zależy od człowieka
      • kociamama To kącik bezmięsny!! Co za boczek??? 26.02.04, 18:18
        • jottka Re: To kącik bezmięsny!! Co za boczek??? 26.02.04, 18:29
          boczek kapusty

          bierzemy kapuste, obkrawamy jej boczki, póki sie sięgniemy głąba, po czym
          gotujemy wg metody wskazanej przez elaska, proste :)
    • dziuunia Zupa z selera naciowego 26.02.04, 16:35
      Pokroić 1 dużą cebulę w piórka,3 ząbki czosnku w plasterki i obsmażyć na maśle
      lub oleju.Dodać pokrojony w plasterki 1 spory seler naciowy zachowując listki
      ze środka na później.Wszystko przesmażyć chwilę i zalać bulionem(ok.1,5litra)
      dodając 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub też jak kto woli 1 puszkę
      pomidorów w zalewie.Doprawić pieprzem i ew.solą i gotować aż seler będzie
      miękki ale chrupiący.Teraz można ale nie trzeba zaprawić 1/2 szklanką śmietany
      18% wymieszanej z łyżką mąki i przegotować.Na talerzu posypać posiekanymi
      wcześniej odłożonymi świeżymi listkami selera.Można w wersji mięsnej dodać do
      tej zupy trochę boczku czy też jakiejś wędliny wędzonej ale bez tego też
      smakuje dobrze.
      • Gość: krystyna_ Re: Minestrone... IP: 81.185.191.* 26.02.04, 16:40
        ...przyszlo mi do glowy, ale nigdy sama nie gotowalam; zawsze Wlosi u mnie
        gotowali...wiec moze ...Linn?...sama chetnie skorzystam z przepisu: smaczne,
        zdrowe i pozywne.
    • dziuunia Szybki sos serowy do makaronu 26.02.04, 16:43
      To jest sos na bazie beszamelu,a ponieważ nie wszyscy pewnie wiedzą jak go
      zrobić to podaję krok po kroku.
      Rozpuścić w rondelku 1 łyżkę masła.Jak się rozpuści dodać 1 łyżkę mąki i
      zasmażyć chwilkę nie dopuszczając do ściemnienia lub przypalenia.Teraz wlać
      ok.2 szklanki mleka 2% od razu wszystko naraz.Dokładnie mieszając doprowadzić
      do wrzenia i mieszać aż sos zgęstnieje.Doprawić solą pieprzem i świeżo startą
      gałką muszkatołową.Dodać teraz 3 lub 4 trójkąciki sera topionego i trzymając na
      małym gazie mieszać aż serki się rozpuszczą.Można dodać też starkowany ser
      gouda lub parmezan,jak kto woli.Przyprawy też w/g smaku.Ja nie dodaję już
      żadnych przypraw ale oregano jest całkiem na miejscu wydaje mi się.Sos gotowy.
    • aliceparis tarta z warzywami 26.02.04, 17:42
      Ciasto: pol kostki masla, szklanka maki, szczypta soli, troche letniej wody

      Wyrabiamy ciasto, wkladamy je na pol godz. do lodowki, a nastepnie wykladamy
      nim blaszke, nakluwamy widelcem (zeby nie robily sie bable) i pieczemy na 180
      st. przez 15 min.

      Farsz: dowolne warzywa, najlepiej ciutke podgotowane lub podduszone i
      przyprawione (cebula, cukinia, marchew, groszek zielony, brokuly, papryka,
      rowniez pieczarki, do wyboru). Taki farsz wyklada sie na podpieczone ciasto.

      Calosc zalewa sie "sosem" z 2 kubeczkow jogurtu naturalnego, jajka, przypraw i
      czosnku, mozna dodac troszke bialego sera lub twarozku.

      Piecze sie calosc ok. pol godziny na 200 - 220 stopni. Pod koniec pieczenia
      mozna posypac wierzch startym zoltym serem.
    • aliceparis grilowana papryka 26.02.04, 17:46
      Czerwona papryke myjemy i w calosci wkladamy do piekarnika rozgrzanego do 220
      stopni. Pieczemy przekrecajac co jakis czas. Kiedy jest juz troche sczerniala i
      pokryta "bablami" wyjmujemy ja i wkladamy do foliowej torebki. Gdy ostygnie,
      obieramy ja ze skory, usuwamy nasiona i kroimy w grube paski.

      Wkladamy ja do miseczki i zalewamy obficie sosem z oliwy z oliwek, octu
      winnego, soli, pieprzu, czosnku i cukru. Wstawiamy do lodowki na kilka godzin,
      zeby sie przegryzlo.

      Jemy ze swieza bagietka lub jako dodatek do obiadu.
      • hania55 Re: grilowana papryka 26.02.04, 19:14
        Taka papryka jest pyszna na kanapkach z kozim twarożkiem. Mozna też zrobic z
        niej ruloniki nadziane kozim twarożkiem - przekłuć wykałaczką, i już :-)
      • Gość: krystyna_jl Re: grilowana papryka IP: 81.185.217.* 28.02.04, 00:45
        Alice, my tez sie tym opychamy...ja robie tak samo z 3 paprykami: czerwona,
        zolta i pomaranczowa, dla uczty oka.
        Pozdr.
    • aliceparis makaron z brokulami i migdalami 26.02.04, 17:51
      Makaron (najlepiej krotkie rurki) gotujemy.

      Rozyczki brokulow podgotowujemy 5 min.

      W tym czasie rozgrzewamy oliwe (sporo), do ktorej dodajemy rozgnieciony zabek
      czosnku i migdaly w platkach i lekko podsmazamy (uwaga platki sa delikatne i
      lubia sie spalic, zdjac z patelni, jak tylko zaczna nabierac zlotego koloru!).
      Do makraronu wrzucamy brokuly i polewamy oliwa z czosnkiem i migdalami.
    • aliceparis roladki z baklazana 26.02.04, 17:55
      Plastry baklazana grilujemy lub pieczemy troszke (oczywiscie po wczesniejszym
      posoleniu i usunieciu gorzkiego soku, to juz wszyscy znamy na pamiec).

      Kazdy plaster smarujemy serkiem kozim (lub innym, jak kto lubi).

      Na to kladziemy suszonego pomidora, baklazana zawijamy i spinamy wykalaczka.
      Potem ukladamy na blasze i troche zapiekamy, ale jak ktos lubi to mozna tez
      jesc na zimno.
    • Gość: ofka Re: kącik bezmięsny IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.02.04, 11:36
      placki z selera: zetrzeć na grubej tarce (korzeniowy) dalej jak do
      ziemniaczanych dodać jajko, trochę mąki, sól, pieprz, ewentualnie czubricę i
      smażyć. Dobrze smakują z zimną, gęstą śmietaną.
    • aliceparis makaron z sosem serowym i orzechami 27.02.04, 12:21
      Makaron (najlepiej krotkie rurki lub swiderki) gotujemy.

      Garsc orzechow wloskich zalewamy wrzatkiem i namaczamy. Potem pluczemy orzechy
      i je kroimy, ale niezbyt drobno.

      Do malego rondelka dajemy kubek smietany i podgrzewamy na malym ogniu caly czas
      mieszajac. Dodajemy pokruszony ser plesniowy typu rokpol, pieprz i mieszamy az
      do rozpuszczenia sie sera.

      Makaron zalewamy sosem serowym i posypujemy orzechami.
    • aliceparis ciasto francuskie nadziewane 27.02.04, 12:27
      Mrozone ciasto francuskie rozmrazamy.

      Przygotowujemy farsz. Moze to byc np.:

      1. duszona cebula + czosnek + pieczarki
      2. przesmazony szpinak z czosnkiem serem feta
      3. drobno pokrojone i duszone dowolne warzywa
      4. ser zolty + ser feta + oliwki + ketchup

      Ciasto kroimy na prostokaty. Nakladamy farsz i zalepiamy ciasto (jak pierogi).
      Pieczemy na zloty kolor w piekarniku na 220 st. (30 - 45 min.).
      • aliceparis Re: ciasto francuskie nadziewane 27.02.04, 12:30
        Aha, wersja latwiejsza jest taka, ze ciasta nie kroimy, tylko calosc smarujemy
        farszem, zwijamy jak rolade, a po upieczeniu kroimy w grube plastry.

        Mozna rowniez przekroic ciasto na pol i zrobic takie 2 "duze pierogi" jak pizze
        calzone, wtedy np. dajemy jeden taki duzy "pierog" na osobe.
        • kwieta4 Ryba w/g mojej Mamy 28.02.04, 09:41
          rybe/filety/ obtoczona w mace podsmazam chwile z obu stron, ukladam w
          zaroodpornym naczyniu, sole, pieprze, ew. posypuje ziolami do ryb, na kazdy
          kawalek klade po lyzeczce kwasnej smietany, wierzch posypuje zoltym serem.
          przykrywam folia i wkladam do piekarnika na 15 min. gotowe, przed polozeniem na
          stol/w naczyniu, w ktorym sie pieklo/posypuje czerwona papryka i natka
          pietruszki. Pycha z kartofelkami!
          • kwieta4 faszerowana papryka/pomidory cd 28.02.04, 10:59
            www.kulinaria.pl
            Faszerowane pomidory i papryka /- ciekawa kompozycja z bialym serem/
            Po strąku czerwonej i żółtej papryki, 2 strąki zielonej papryki, 4 duże
            pomidory, 25 dag ścisłego twarogu półtłustego, 3 jaja, 4 młode cebulki ze
            szczypiorem, mały słoiczek czarnych oliwek, 2-3 łyżki oliwy, ząbek czosnku, sok
            z połowy cytryny, pół łyżeczki sosu worcester, 2 łyżki bułki tartej, pieprz, sól
            Strąki papryki umyć, przekroić na pół, oczyścić z pestek. Pomidory umyć, z
            każdego ściąć czubek i łyżeczką wydrążyć miąższ. Ułożyć pomidory na sitku tak,
            by wyciekł z nich sok. Do twarogu wbić jaja i utrzeć na gładką masę, dodać
            drobno posiekaną cebulkę wraz ze szczypiorem, oliwki pokrojone w plasterki i
            czosnek roztarty z solą. Przyprawić masę solą, pieprzem, sosem worcester i
            sokiem z cytryny. Jeśli trzeba, zagęścić bułką tartą. Naczynie żaroodporne
            wyłożyć folią aluminiową posmarowaną oliwą. Napełnić farszem połówki pomidorów
            i papryki, ułożyć na folii. Brzegi folii lekko zagiąć. Upiec w gorącym
            piekarniku lub na grillu. Podawać z pieczywem i surówką z porów i selera
            naciowego. 100 g - 85 kcal.
      • Gość: Magda Re: ciasto francuskie nadziewane IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 02.04.04, 12:06
        Mam pytanko; czy mozna nastepnego dnia podawac te przekaske na cieplo? Czy
        nadaje sie do odgrzania? Jak smakuje na zimno? Dziekuje
    • Gość: Monika "schabowe" z selera i sera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.04, 14:46
      Seler (korzeń) obrany obgotować, jak będzie prawie miękki wyjąć, ostudzić,
      pokroić na plastry, (można też odrotnie - najpierw pokroić potem obgotować -
      chyba jest szybciej, ale więcej smaku "wycieka") pomiędzy dwa plasterki włożyć
      grubszy plaster sera żółtego - odpowiednio "dokrojony" kształtem, posypać solą,
      pieprzem itd, opanierować w jajku i bułce, usmażyć jak schabowe. Można też -
      wersja mniej kaloryczna - bez tego sera w środku, po prostu każdy plasterek
      osobno opiec.
      Dobre i szybkie
    • staua Re: kącik bezmięsny 02.03.04, 18:39
      podciagam watek, moze ktos cos doda...dla mnie bardzo inspirujacy (wczoraj
      zrobilam grillowana papryke)
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka