Dodaj do ulubionych

Tradycja rosołu i schabowego na niedzielny obiad

11.04.10, 13:32
Rosół z makaronem na pierwsze danie, potem obowiązków schabowy z ziemniaczkami
i surówką.
To tradycyjna potrawa Polaków. Ale czy nadal jest praktykowana w Waszych domach?
Znam naprawdę bardzo wiele rodzin, którzy nie wyobrażają sobie niedzieli bez
schaboszczaka.
Z kolei znam też ludzi, którzy wręcz "brzydzą" się tą tradycją.
Mieszkam w bloku i w każdą niedzielę rano słyszę jak sąsiedzi tłuką kotlety na
obiad, a na klatce schodowej unosi się aromat gotowanego rosołku.
Jakie jest Wasze zdanie na temat niedzielnego schaboszczaka na talerzu?
A po drugie: czy ktoś wie, skąd ta tradycja rosołu i schaboszczaka wzięła się
właśnie w Polsce? :)
Zapraszam do dyskusji
Obserwuj wątek

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka