Dodaj do ulubionych

Kaszka KUSKUS

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.04, 10:50
Napiszcie, proszę co można z tej czy z tą kaszką zrobić??
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • marghot Re: Kaszka KUSKUS 26.02.04, 10:52
      jeśli masz na myśli kuskus 'expresowy", to możesz np. zagotować kawałki mięsa
      (drobiu lub/i wołowiny)z warzywami - podobnie jak na rosól, ale mięso w
      paseczki. dodać do tego bulionu kuskus i gotowe
      • giezik Re: Kaszka KUSKUS 26.02.04, 11:10
        Sama kasza - zalej lekkim wywarem (z jarzyn, drobiu, miesnym, jak sobie
        zyczysz). Gdy napecznieje i bedzie gotowe, skrop cytryną, dodaj łyżke masla i
        wymieszaj. Do tego mozesz zrobic wszelkie mieszanki warzywne - pomidroy,
        papryka, ciecierzyca, w gestych ssoach. Z kawalkami miesa badź bez.

        wczoraj kuskus uzylem do curry z indyka z ananasem
        • Gość: krystyna_ Re: Kaszka KUSKUS IP: *.20.185.81.internet9tcollecte.9massy1-1-ro-bas-2.9tel.net 26.02.04, 12:45
          z ratatujem (ratatouille), dla odmiany.
          • Gość: babeczkaa Re: Kaszka KUSKUS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.04, 12:54
            proszę podajcie jeszcze jakies ciekawe rozwiązania kulinarne z kuskusem.
            Przywiozlam sobie z Tunezji malutki woreczek i chętnie zaczęłabym używac,
            dzieki za przepisy,pozdrawiam
            Babeczkaa
            • Gość: krystyna_ Re: Kaszka KUSKUS IP: *.20.185.81.internet9tcollecte.9massy1-1-ro-bas-2.9tel.net 26.02.04, 13:31
              Babeczka, na pewno jadlas w Tunezji prawdziwy kuskus (danie); moze znajdziesz w
              wyszukiwarce przepis? wtedy uwazaj z dodaniem harissy!...bo inaczej, pieklo w
              gebie! Ja czasami mam na to smak, ale nie potrafie tak zrobic, jak w arabskiej
              restauracji.
              A w lecie lubie chlodne taboulé...oprocz tego przepisu wyzej, napewno
              znajdziesz na wyszukiwarce jeszcze inne przepisy (juz bylo)...
              • babeczkaa Re: Kaszka KUSKUS 26.02.04, 14:05
                :) Harissę też sobie przywiozłam i czasem dodaję do sosów do mięsa, niestety
                nie można przesadzić bo piekielnie piecze cały przewód pokarmowy :)
                Babeczka
    • Gość: marghe_72 Re: Kaszka KUSKUS IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.02.04, 12:57
      Powiedzmy ze to przepis na sałatkę Tabule' (to moja wersja)
      Kaszkę zalac wrzącą, lekko osoloną wodą . Odczekać az woda sie wchłonie,
      rozdrobnic widelcem. Wcisnąc duuuuzo soku z cytryny, wkroić pomidora i ogórka.
      Jesc. Mozna dodac posiekaną natkę
      M.
      • marghot Re: Kaszka KUSKUS 26.02.04, 13:04
        skoro przywiozłaś kuskus z Tunezji, to raczej nie jest on kaszką ekspresową, a
        wymagającą gotowania.
        Polecam dodanie ciecierzycy, cukini gotowanej w bulionie oraz porów.
        • babeczkaa do marghot :) 26.02.04, 13:16
          a jakies mięso do tego może być?
          • marghot Re: do marghot :) 26.02.04, 13:19
            w Tunezji serwują kuskus z:
            kurczakiem, wołowiną lub rybą no i z kiełbaskami mergez (a'la nasze kabanosy,
            tylko, że ostrzejsze)
            • babeczkaa Re: do marghot :) 26.02.04, 13:21
              Dziękuję,pozdrawiam
              • marghot Re: do babeczki :) 26.02.04, 13:22
                smacznego życzę i miłych wspomnień z Tunezji :))
      • Gość: Tess Re: Kaszka KUSKUS IP: *.telia.com 26.02.04, 13:05
        Marghe,
        przygotowuje podobnie
        ja dodaje jeszcze owoce morza + papryki pokrojone
        przyprawiam na ostro

        rowniez podaje do gulaszu
        • ewa2233 Re: sałatka z KUSKUSem 26.02.04, 13:51
          Kuskus expresowy przygotować wg przepisu na opakowaniu.
          + pokrojona papryka konserwowa
          + ogórek marynowany
          + kukurydza
          + majonez

          do tego najlepiej świeży chleb z masłem ( może być wędlina )
    • Gość: Pichciarz Re: Kaszka KUSKUS IP: *.proxy.aol.com 26.02.04, 14:17
      Dlaczego w Polsce przyjęło się nazywać kuskus "kaszką"? Przecież jest to
      product mączny z kategorii "pasta". Nikt chyba nie upiera się nazywać
      zacierki "kaszką".
      Tylko proszę nie przypisywać mi, że nazywam kuskus zacierkami!
      • g.b.d Re: Kaszka KUSKUS 26.02.04, 16:32
        Gość portalu: Pichciarz napisał(a):

        > Dlaczego w Polsce przyjęło się nazywać kuskus "kaszką"? Przecież jest to
        > product mączny z kategorii "pasta". Nikt chyba nie upiera się nazywać
        > zacierki "kaszką".
        > Tylko proszę nie przypisywać mi, że nazywam kuskus zacierkami!

        Kuchciarzu, z calym uszanowaniem, ale ja jestem przekonana, ze kuskus to jednak
        kasza, ze zmielonych ziaren przenicy, czyli jednak co innego niz produkt z
        kategorii "pasta".
        Pozdrawiam wszystkich milosnikow kuskusu.
    • Gość: irka Re: Kaszka KUSKUS IP: *.kabelA.oprit.rug.nl 26.02.04, 14:46
      czesc,
      akurat wczoraj na obiad mialam kuskus z potrawka z kurczaka, a przed chwila
      wymyslilam lunch z resztki kuskus: podsmazylam cebulke, do tego dodalam resztke
      kuskus z wczoraj, pokrojona fete, starty ser zolty, doprawilam sosem sojowym.
      Smaczne!!!
    • g.b.d Re: Kaszka KUSKUS 26.02.04, 16:28
      Ja robie do kuskusu taki sos, podobny jak do makaronu. Podsmazam na patelni
      mielone mieso z cebulka, dodaje do tego zolta papryke pokrojona w kostke i
      pomidory z puszki bez skorki, tez pokrojone w kostke. No i oczywiscie
      przyprawy, ale to juz wg wlasnego uznania.
      Uwazam, ze z tym kuskusem to wielka wygoda, bo ani gotowac tego nie trzeba,
      tylko wrzatkiem zalac, ani przyprawiac specjalnie tez nie, skoro sos do tego
      jest. No i pyszny:-)
    • aremo Re: Kaszka KUSKUS 26.02.04, 18:46
      Latem :
      -taboule z pokrojonymi pomidorami, dużą ilością zielonej pietruszki (ma być jej
      bardzo dużo, wtedy to prawdziwa taboule), dobrą oliwą, sokiem z cytryny.
      Ewentualnie z oliwkami.

      Raczej zimą:
      -tadżin
      Średniej wielkości kurczak(ja daję same udka) bez skóry obsmażyć na oliwie,
      przełożyć do garnka z grubym dnem zalać rosołem (szklanka), dodać łyżkę miodu,
      3 pokrojone ząbki czosnku, po pół łyżeczki mielonego pieprzu, cynamonu i
      imbiru, po kilkunastu minutach dodać 2-3 marchewki i 2 cebule pokrojone w
      plastry oraz trochę szafranu lub łyżeczkę kurkumy. Dusić ok.30 minut. Pod
      koniec dodać natkę pietruszki i jeśli ktoś chce kilkanaście zielonych oliwek i
      skórkę z cytryny pociętą w paseczki. Dusić jeszcze z 10 minut . Sos powinien
      być gęsty i aromatyczny. Idealnie komponuje się z kuskusem.

      I jeszcze sałatka jedzona poza domem (bar sałatkowy). Jest w niej obok kuskusu
      szynka , ser zółty pokrojony w kosteczkę Chyba trochę papryki, fasolka
      czerwona, chyba brokuły. Wszystko to polane sosem jogurtowo-czosnkowym.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka