Dodaj do ulubionych

jak zrobic GLOLONKE z pieca????prosze o pomoc:)

IP: *.media4.pl / 81.219.224.* 29.02.04, 09:44
Obserwuj wątek
      • kwieta4 Re: jak zrobic GLOLONKE z pieca 29.02.04, 20:59
        •i jeszcze jeden forumowy pomysl mi sie zwieruszyl miedzy 'delicjami'

        Golonkę gotujemy w wodzie z listkami laurowymi, zielem angielskim, pieprzem,
        gałką muszk, czosnkiem - prawie do miękkości. Po pewnym czasie dodajemy spory
        kiliszek wódki - szybciej mięknie. Następnie nacinamy skórę w kratkę, układamy
        w naczyniu zaroodpornym na warsztwie zrumienionej cebuli, podlewamy delikatnie
        piwem, a samą golonkę smarujemy miodem rozcieńczonym piwem. Posypujemy
        ziołami - cząber, szałwia i zapiekamy. Można zamiast piwa użyć półwytrawnego
        czerwonego wina
    • kwieta4 Re: jak zrobic GLOLONKE z pieca????prosze o pomoc 29.02.04, 20:56
      ja nie pieke, ale kiedys z apetytyem skopiowalam 'stare' wypowiedzi, bo moze
      bedzie okazja skorzystac:))
      cztery wersje - masz wiec jakis dodatkowy wybor

      1. Umyta i oczyszczoną golonkę nacieramy sola pieprzem , ostra papryka i
      kropimy ostrym tabasco . Wkładamy do piekarnika i pieczemy dosyć długo az
      będzie brązowa. Wtedy dodajemy duuuuuuużo pokrojonej w plasterki cebuli dalej
      opieczemy a na koniec dosyć dużo pokrojonego w kostkę czosnku.

      2. opiekane w piekarniku i polane piwkiem. Następnie zawinięte w folię (taki
      rękaw do pieczenia), z przyprawkami różnymi, łacznie z czosneczkiem, zieleniną,
      i cebulką, dopiekało a raczej dusiło się to-to jeszcze (na oko, więc nie wiem
      ile czasu), i wylądowało na talerzach z ziemnakami, musztardą... i obowiązkowo

      3./Golonka po bawarsku /w.g mister1 z 09.01.2003/
      dwie golonki tylne każda po 800 - 1000 gr
      sól
      biały pieprz z młynka
      30 gr smalcu
      1/4 l. gorącej wody
      1 cebula
      1 lisc bobkowy
      2 goździki
      2 jagody jałowca
      1/8 l. mocnego ciemnego piwa
      Płuczemy golonki pod bieżąca gorąca woda, osuszamy papierem skórkę nacinamy
      ostrym nożem w romby mocno przyprawiamy solą i pieprzem. W dużej brytfannie
      rozgrzewamy smalec i obsmażamy w nim golonki, podlewamy następnie 1/8 l.
      gorącej wody. Obrana cebule kroimy na pół, jedna polowe szpikujemy goździkami,
      druga liściem laurowym, razem z jałowcem dajemy do brytfanny. Wstawiamy do
      pieca w temperaturze 200 stopni na 2 godziny. Podczas pieczenia podlewamy po
      trochę resztą gorącej wody. Po godzinie pieczenia zaczynamy polewać golonki po
      trochę piwem po wierzchu, dzięki czemu utworzy się chrupiąca skorka. Po
      upieczeniu wyjmujemy golonki, pozostały sos z brytfanny przecedzamy do
      garnuszka, zagotowujemy, dodajemy trochę wody. Podajemy z duszona kwaśna
      kapusta, knedlami bułczanymi, sosem i piwem.

      4.Golonka na ostro /wg.bruno z 13.06.2003/
      Trzeba przygotować:
      1,5 lub 2 kg golonki
      3 średnie cebule
      2 l zimnej wody
      4 łyżki cukru
      4 łyżki wódki
      1/2 szklanki sosu sojowego, albo 1/4 maggi i 1/4 szklanki wody
      2 łyżeczki imbiru suszonego (albo 4-5 plasterków świeżego)
      2 łyżki smalcu
      ****
      Mięso oczyścić, opłukać, naciąć skórkę - ja tnę w zygzaki, potem to fajnie
      wygląda.
      Włożyć do garnka o grubym dnie, wlać zimną wodę, zagotować, zdejmować
      szumowiny z wierzchu, w sumie gotować przez 30 min. i odlać 1/3 płynu. (To
      bardzo ważne!)
      Cebulę pokroić w duże kawały, wrzucić do gara, wlać sos sojowy, wódkę,
      cukier, imbir i smalec. Gotować przez 2 godziny, odwracając mięso co 30 min.
      Gdy wyparuje 1/4 sosu zwiększyć ogień, na ostrym ogniu gotować, aż wyparuje
      kolejne 1/2 objętości. W efekcie sos powinien być gęsty, esensjonalny,
      ciemnobrunatny i lśniący.
      Do tego świeża bułka (żeby jakoś sos wylizać z talerza). Rozmarzyłem się...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka