Dodaj do ulubionych

Polędwiczki wieprzowe - potrawy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.04, 11:31
Proszę o przepisiki na potrawy z polędwiczek wieprzowych. Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • dagg Duszone z cebulą 29.02.04, 13:13
      Ja najbardziej lubię podduszone z cebulą.
      Kroisz polędwicę na plasterki (nie trzeba rozbijać) mieszasz z talarkami
      cebuli, ulubionymi przyprawami i olejem. Nie solisz, bo stwardnieje - to robi
      się na końcu. Odstawić na kilka godzin do lodówki, potem na rozgrzaną patelnię.
      Gdy sie przurumieni przykryć i poddusić jeszcze na wolnym ogniu. Pycha!!

      Mam jeszcze fajny przepis na polędwiczki z miodem(znalezione tu na forum), ale
      nigdy nie robiłam, bo mi było szkoda nie zrobić tego co opisałam. Może jednak
      kiedyś sie przełamię...
      Dagmara

      Jeszcze się taaam żagiel bieli...
    • Gość: irka Re: Polędwiczki wieprzowe - potrawy IP: *.kabelA.oprit.rug.nl 29.02.04, 14:12
      poledwiczki nadziewam sliwkami suszonymi wymieszanymi z czosnkiem, owijam
      plastrami boczku, przyprawiam, do naczynia zaroodpornego, podlewam bulionem,
      pieke ok. 1 h.pycha!
    • Gość: gość : wir Re: Polędwiczki wieprzowe - potrawy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.02.04, 15:11
      dzisiaj w nocy był przepis na polędwicę z dzika ale może być również z
      wieprzowiny lub wołowa.
      Mięso zabejcować-Pokrojona włoszczyzna, ziele angielskie, listek laurowy,
      tymianek, estragon,majeranek,sól, pieprz, czerwone wytrawne wino.
      Mięso w całości podsmażyć na oliwie, ułożyć na brytwannie. Na wierzch mięsa
      poukładać połówki śliwek jedna przy drugiej. Obrać ziemniaki poukładać na
      blasze, przy polędwiczkach, do tego położyć nadziewane kwaśne jabłka. Jabłka
      przeciąć na pół, wydrążyć,włożyć borówki lub żurawiny. Można również obciąć
      wierzch jabłka wydrążyć nadziać i górną ściętą część jabłka nałożyć na jabłko
      i upiec razem z polędwicą i ziemniakami.

      Dzisiaj w nocy włączyłam TVN. Był podawany przepis na mięso z dzika
      (polędwica).Mięso z dzika można zastąpić schabem, lub wołowiną Mięso
      zabejcowane, upieczone z połówkami śliwek,(położyć na wierzch tak jak na ciasto
      za śliwkam)i do tego pieczone ziemniaki i jabłka nadziewane. Z jabłka odciąć
      wierzch, resztę wydrążyć i nadziać borówkami lub żurawiną,przykryć górną
      częścią jabłka.Upiec razem z mięsem, ziemniakami i jabłkami. Wyglądało to
      bardzo atrakcyjnie i smakowicie.

      • zyglis Re: Polędwiczki wieprzowe - potrawy 01.03.04, 15:40
        Gość portalu: gość : wir napisał(a):

        > dzisiaj w nocy był przepis na polędwicę z dzika ale może być również z
        > wieprzowiny lub wołowa.
        > Mięso zabejcować-Pokrojona włoszczyzna, ziele angielskie, listek laurowy,
        > tymianek, estragon,majeranek,sól, pieprz, czerwone wytrawne wino.
        > Mięso w całości podsmażyć na oliwie, ułożyć na brytwannie. Na wierzch mięsa
        > poukładać połówki śliwek jedna przy drugiej. Obrać ziemniaki poukładać na
        > blasze, przy polędwiczkach, do tego położyć nadziewane kwaśne jabłka. Jabłka
        > przeciąć na pół, wydrążyć,włożyć borówki lub żurawiny. Można również obciąć
        > wierzch jabłka wydrążyć nadziać i górną ściętą część jabłka nałożyć na jabłko
        > i upiec razem z polędwicą i ziemniakami.
        >
        > Dzisiaj w nocy włączyłam TVN. Był podawany przepis na mięso z dzika
        > (polędwica).Mięso z dzika można zastąpić schabem, lub wołowiną Mięso
        > zabejcowane, upieczone z połówkami śliwek,(położyć na wierzch tak jak na
        ciasto
        >
        > za śliwkam)i do tego pieczone ziemniaki i jabłka nadziewane. Z jabłka odciąć
        > wierzch, resztę wydrążyć i nadziać borówkami lub żurawiną,przykryć górną
        > częścią jabłka.Upiec razem z mięsem, ziemniakami i jabłkami. Wyglądało to
        > bardzo atrakcyjnie i smakowicie.
        > Czy to mięso lub polędwiczki mają bycpieczone w piekarniku i pod przykryciem?
        Jak dłudo i jaka temperatura?
    • Gość: gość: wir Re: Polędwiczki wieprzowe - potrawy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.02.04, 15:23
      Przepis od mojego kolegi z pracy
      Polędwica wołowa lub cielęca od Jurka
      Polędwicę pokroić na plastry. Posmarować miodem z musztardą. Podsmażyć ok. 1
      min. Z każdej strony. Włożyć do rondla wlać białe lub czerwone wino, w
      zależności od koloru mięsa. Wydaje mi się, że polędwicę wieprzową można również
      zrobić z tego przepisu podlewając wino czerwone. Ps. robiłam kiedyś białe mięso
      (cielęcinę) z białym winem i mnie nie smakowało. Wolę wino czerwone do potraw,
      mimo że,wg. wszystkich norm do białego mięsa nadaje się wyłącznie wino białe.

    • Gość: Mimi Re: Polędwiczki wieprzowe - potrawy IP: *.rasserver.net 29.02.04, 19:00
      Duszone w śmietanie z pieczarkami i cebulą.
      Coś jak "Strogonow". Pyszne.
    • marianka.m Re: Polędwiczki wieprzowe - potrawy 29.02.04, 20:12
      Zawsze się udaje i smakuje...
      Zrobiłam wczooraj na wczoraj i dziś:
      polędwica pokojona na ok. 1-1,5 cm plastry i rozgnieciona dlonią, zamarynowana
      musztardą, czosnkiem i pieprzem z odrobiną soli. Usmażona po min. 2 godz. na
      oliwie z pestek winogron (dusiłam ok. 40 min. z podsmażoną cebulą) podana
      obiadową porą z ziemiaczkami i mizerią i (do wyboru) zasmażaną kapustą lub
      śmietanowymi pieczarkami z podduszoną cebulą.

      Mężulowi smakowało bardzo - wczoraj i dziś. Mam nadzieję, że niebawem to
      potwierdzi...
      • zyglis Re: Polędwiczki wieprzowe - potrawy 01.03.04, 15:50
        marianka.m napisała:

        > Zawsze się udaje i smakuje...
        > Zrobiłam wczooraj na wczoraj i dziś:
        > polędwica pokojona na ok. 1-1,5 cm plastry i rozgnieciona dlonią,
        zamarynowana
        > musztardą, czosnkiem i pieprzem z odrobiną soli. Usmażona po min. 2 godz. na
        > oliwie z pestek winogron (dusiłam ok. 40 min. z podsmażoną cebulą) podana
        > obiadową porą z ziemiaczkami i mizerią i (do wyboru) zasmażaną kapustą lub
        > śmietanowymi pieczarkami z podduszoną cebulą.
        >
        > Mężulowi smakowało bardzo - wczoraj i dziś. Mam nadzieję, że niebawem to
        > potwierdzi...
        Smażona min. 2 godz. a potem duszona 40 minuT???
        • Gość: lubiacy zjesc Re: Polędwiczki wieprzowe - potrawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.04, 17:08
          a ja proponuje odwiedzic restauracje ZORNICA pod Częstochowa .... ojjj tam maja
          rewelacyjne poledwczki w sosie serowym, mniam, mniam
        • marianka.m Zyglis, najpierw uważnie przeczytaj,.... 01.03.04, 20:21
          ... a potem komentuj.
          Jeżeli zamarynowanie mięsa i usmażenie go po minimum 2 godzinach oznacza,
          według Ciebie, smażenie min. 2 godziny, to wytłumaczę jaśniej: marynata+mięso
          na minimum 2 godz. do lodówki, potem na patelnię do obsmażenia, na koniec do
          gara z podsmażoną cebulą i dusisz do momentu uzyskania sosu. Mam nadzieję, że
          teraz wszystko jasne. Jasne?
          • dzidecka Re: Zyglis, najpierw uważnie przeczytaj,.... 02.03.04, 13:10
            A robie szybciutko. Kroje na wieksze kostki, sole, pieprze, smaże na patelni. W
            rondelku rozpuszczam masło i daje kilka ząbków czosnku pokrojonych. Polędwiczki
            podaje z frytkami surówką z białej kapusty polane masełkiem czosnkowym.
            Pyyycha. Jadłam tak w Chłopskim Jedle i teraz robie w domku :)
    • Gość: ada Re: Polędwiczki wieprzowe - potrawy IP: *.tvgawex.pl 02.03.04, 18:51
      A ja robiłam ostatnio tak: polędwiczki pokrojone w grubsze plastry, troszkę
      rozbite dłonią, ułożone w brytfannie, doprawione. Na to zblanszowane brokuły i
      posypane tartym serem. zapieczone w piekarniku.
      Ten przepis mam z tego forum i naprawdę smakuje wysmienicie.
      • elf Re: Polędwiczki wieprzowe - potrawy 03.03.04, 16:15
        Uwielbiam poledwiczki, mają super smak i nie "wysychają" tak jak np. schab. Mam
        kilka przepisów ale tu przy sobie tyko jeden, jutro dopisze.
        Polędwiczki z pomarańczami:
        1 duża albo 2 małe polędwiczki wieprzowe (ok. 50-60 dkg), wyciśnięty sok z 3-4
        pomarańczy (szklanka albo trochę więcej), ćwierć szklanki białego wina
        ząbek czosnku, 1 łyżka sosu sojowego, łyżeczka maki ziemniaczanej, tłuszcz do
        smażenia, sól, pieprz
        Pokroić polędwiczki w plastry szerokości ok. 1 cm. Oprószyć mąką ziemniaczaną i
        pieprzem, obsmażyć na rumiano na mocno rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do
        rondla, posolić. Na patelnię z tłuszczem pozostałym ze smażenia wlać sok
        pomarańczowy, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i zagotować.
        Przelać ten sos do rondla z mięsem, wlać wino i dusić pod uchyloną pokrywką na
        małym ogniu aż polędwiczki będą miękkie (spróbować). Podawać z ryżem albo
        kuskusem i sałatką doprawioną na słodko (np. z selera i jabłka).
    • lu21 Re: Polędwiczki wieprzowe - potrawy 04.03.04, 13:10
      Trzeba je ugotować w kostce drobiowej - jakiś kwadransik, 20 min, a potem
      poczekać aż ostygną i pokropić w grube plasterki; mięsko wrzuca się do
      wcześniej rozrobionego wg [przepisu na opakowaniu sosu pieprzeowego Knorra -
      podaje się z klusjkami; pycha!
      • elf Re: Polędwiczki wieprzowe - potrawy 04.03.04, 15:24
        to jeszcze jeden przepis, szybki - robiłam wczoraj i wyszły pyszne: polędwiczki
        ok. 500 g pokroić w skośne plastry - płaskie, takie jakby kotlety. 3 pomidory
        zalać wrzątkiem, zdjąć skórkę. Polędwiczki podsmażyć 5 min na dużym ogniu,
        potem ok. 10 minut na mniejszym. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, do
        patelni zaś wrzucić pokrojone w kawałki pomidory i zioła: bazylia, majeranek,
        co kto lubi. Poddusić aż się pomidory rozpadną. Wrzucić masę pomidorową na
        polędwiczki, posypać grubo startym serem, wstawić do piekarnika na 190 st. na
        jakieś 20 minut. Jeść:))
        • default Re: Polędwiczki wieprzowe - potrawy 05.03.04, 13:08
          Najczęściej używam polędwiczek jako "pogotowia", kiedy trzeba błyskawicznie
          zrobić obiad czy kolację - kroję w plastry, rozbijam leciutko trzonkiem noża,
          posypuję pieprzem i majerankiem (w lecie świeżym, prosto z krzaczka). Na
          patelni rozgrzewam olej z łyżką masła, kotleciki smażę minutę z jednej i minutę
          z drugiej strony, solę - gotowe. Czasem dodaję do tego podsmażoną cebulkę, ale
          trzeba to zrobić wcześniej, bo cebula jednak wymaga więcej niż 2 minuty.
          Ostatnio zrobiłam polędwiczki w całości - obsypane solą i pieprzem obsmażyłam
          na oleju, dorzuciłam cebulę pokrojoną w ósemki i namoczone suszone grzyby (nie
          za dużo). Dolałam wody i się dusiło do miękkości, sos można zabielić śmietaną,
          ew. także odrobiną mąki, jak ktoś lubi gęste sosy. Uduszone polędwiczki kroję w
          plastry, polewam sosem, do tego kasza gryczana. Można też jeść na zimno, na
          chleb zamiast wędliny - pycha.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka