mwookash 11.05.10, 15:37 Dostałem 300 g suszonej bazylii, czy da się z tego zrobić np. coś w rodzaju pesto? Z góry dziękuję za wskazówki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yuka66 Re: Suszona bazylia - jak łatwo zużyć dużą ilość? 11.05.10, 15:59 Niestety nie, do pesto musi byc swieza. Suszona mozesz uzywac do sosow. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Suszona bazylia - jak łatwo zużyć dużą ilość? 11.05.10, 16:10 Zrob potpourri albo saszetki do szuflady z bielizną. Suszona bazylia, zwlaszcza jak ma wiecej niz pol roku ma taki apteczny smrodek, lepiej z niej zrobic niejadalny uzytek. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Suszona bazylia - jak łatwo zużyć dużą ilość? 11.05.10, 17:10 bene_gesserit napisała: > Suszona bazylia, zwlaszcza jak ma wiecej niz pol roku ma taki > apteczny smrodek, lepiej z niej zrobic niejadalny uzytek. Bene, mam suszona bazylię sprzed roku i uzywam jej co jakis czas a nos mam jeszcze w porządku ale nie stwierdzam u niej "aptecznego smrodku" - słowo daję ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Suszona bazylia - jak łatwo zużyć dużą ilość? 11.05.10, 17:26 NO i tak to jest z ludzmi - ile razy sie natknelam na suszona bazylie, tyle razy mi smierdzi czyms dziwnym. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Suszona bazylia - jak łatwo zużyć dużą ilość? 12.05.10, 17:21 bene_gesserit napisała: > > NO i tak to jest z ludzmi - ile razy sie natknelam na suszona > bazylie, tyle razy mi smierdzi czyms dziwnym. a mnie pachnie suszoną bazylią :-) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Suszona bazylia - jak łatwo zużyć dużą ilość? 11.05.10, 16:13 Lepiej jest zrobic pesto z bazylii swiezej, a potem zamrozic. Suszona nie jest zbyt dobra: tzn. nie przypomina w ogole swiezej. Ostatecznie mozna mrozic listki, ale traca na urodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: Suszona bazylia - jak łatwo zużyć dużą ilość? 11.05.10, 17:39 Nie tylko wewnetrznie:)Bazylia swietnie dziala i zewnetrznie jako kosmetyk:)Mozesz wsypac do woreczka plociennego i do wanny wrzucic. Mozesz zalac wodka lub spirytem i bedzie swietny srodek na ukaszenie owadow.Albo garsc zalac wrzatkiem i masz jednoczesnie inhalator jak i odswiezacz powietrza:) Odpowiedz Link Zgłoś
justynka.q Da się 10.07.14, 11:04 Da się. Zamoczyć w zimnej wodzie z solą. Zmiksować z ziarenkami słonecznika, sokiem z cytryny, odrobiną oliwy, pieprzem. Będzie pyszna pasta do pieczywa. Odpowiedz Link Zgłoś
crises Re: Suszona bazylia - jak łatwo zużyć dużą ilość? 10.07.14, 13:21 Najlepiej trenując rzuty do kubła na śmieci. Suszona jest tak paskudna i tak dalece nie przypomina świeżej, że do niczego się nie nadaje. Odpowiedz Link Zgłoś