Dodaj do ulubionych

Ile min. gotować zielona fasolkę szparagowa?

20.05.10, 16:00
Kupiłam taka, ale nie wiem ile ją gotować aby była dobra, 30 minut?
Obserwuj wątek
      • pinkink3 Re: Ile min. gotować zielona fasolkę szparagowa? 20.05.10, 20:24
        Jesli masz micro, na dno naczynia z fasolka wlej lyzke wody, posol, popieprz,
        przykryj szczelnie folia przylepna i wsadz na okolo 4 minuty.
        Jest w sam raz miekka i ciagle w zywo zielonym kolorze.

        Oczywiscie czas gotowania dostosuj do mocy kuchenki. Moja ma 1300W, czyli nie
        jest specjalnie silna.
        • minniemouse Re: Ile min. gotować zielona fasolkę szparagowa? 20.05.10, 22:52
          ja jestem za zdrowym zywieniem, i akurat fasolka bardzo dobrze nadaje sie na gotowanie na parze,

          do gotowania na parze potrzebne sa oczywscie odpowiednie garnki:
          www.kitchenfantasy.com/images/spaghettipots.jpg
          z dziurkami, tylko w przeciwienstwie do tych na makaron ten z dziurami jest krotki.

          no wiec fasolke obrabia sie tak samo jak do gotowania (czyli obcina koncowki) po czym myje, i wrzuca do gara z dziurkami
          (w miedzyczasie w drugim gotuje sie woda), soli i przerzuca lekko aby sol rownomiernie sie rozlozyla
          (lub soli warstwowo)

          mam kuchenke elekryczna wiec na mojej gotuje ok 15 minut.

          do tego zwykla bulka tarta ale prawie bez tluszczu, po prostu przypieczona.

          Minnie
        • qubraq Re: Ile min. gotować zielona fasolkę szparagowa? 21.05.10, 17:39
          pinkink3 napisała:

          > Oczywiscie czas gotowania dostosuj do mocy kuchenki. Moja ma
          > 1300W, czyli nie jest specjalnie silna.

          Pinki słodka, przeciez nigdy nie pracujesz na pelnej mocy magnetronu;
          masz przeciez pokrętło ktorym nastawiasz moc średnią operacji np,
          90W 160W 350W itd. az do maksymalnej - moj Łyrpul ma moc 850W ale ja
          pracuje na ogól na 750W i np. szklanka herbaty 400 ml jest
          dostatecznie podgrzana po 2 minutach ale micro pracuje w cyklu 17
          sekund praca i 4 sekundy odpoczynku i znow 17 sekund pracy i tak
          dalej; 2 minuty to akurat 6 cykli po 17 sekund i 5 przerw po 4
          sekundy... :-)
          Ja robie fasolke szparagową żółtą ale z mrożonki i nie w micro tylko
          na kuchni na malenkim gazie na maśle i podlewam jeszcze ciutke
          bulionem z zupy warzywnej plus przyprawy - wlasnie kuchnia "woła", ze
          fasolka jest juz dobra i musze leciec ją wyłączyć :-))
          Pzdr
          • pinkink3 Jedrus, 21.05.10, 20:28
            qubraq napisał:

            >
            > Pinki słodka, przeciez nigdy nie pracujesz na pelnej mocy magnetronu;
            > masz przeciez pokrętło ktorym nastawiasz moc średnią operacji np,
            > 90W 160W 350W itd. az do maksymalnej

            Jedrus, nie mow do mnie o megatronach jakichs, bo ich nie znam i chyba nie mam
            ochoty poznawac;).

            Ja nic nie nastawiam, tylko naciskam guziki na czas.
            Albo na rozmrozenie--wtedy musze wcykac wage (w funtach;).
            Albo cykam na guzik z nazwa potrawy np.'baked potato', ....
            Owszem, mam guzik na 'power level', ale po pierwsze tam sa procenty, a po
            drugie go raczej nie uzywam.
            Sciskam Cie.

            PS.
            Czy juz jest w Polsce fasolka 'mamut'? Probowalam sadzic tutaj, ale nie wyrosla
            a kupis sie nie da(.
            • qubraq Pinki, 22.05.10, 18:13
              pinkink3 napisała:

              > Jedrus, nie mow do mnie o megatronach jakichs...

              magnetronach... :-) magnetron to lampa elektronowa generująca wysoką
              czestotliwość fali, taka sama jak w radarze :-)

              > Sciskam Cie.

              wzajemnie :-)

              > Czy juz jest w Polsce fasolka 'mamut'? Probowalam sadzic tutaj,
              > ale nie wyrosla a kupis sie nie da(.

              dowiem się i Ci zamelduję, dobrze?
      • Gość: magda Re: Ile min. gotować zielona fasolkę szparagowa? IP: *.aster.pl 21.05.10, 19:25
        > Rety, po półgodzinie wyjdzie Ci mus fasolowy w kolorze starych
        oliwek.
        >
        > Wrzucasz do wrzątku na 3-4 minuty, no 5 max, następnie od razu
        odcedzasz i
        > przelewasz lodowatą wodą albo wrzucasz wręcz kostki lodu do garnka
        zalanego
        > zimną wodą. Dzięki temu fasolka zachowa żywy zielony kolor.

        Chyba żarty sobie stroisz. 3-4 minuty? Max 5? Autorka chce fasolkę
        ugotować, a nie jeść na surowo. Rozgotowana fasolka nie jest fajna,
        ale nie przeginajmy w drugą stronę. Moim zdaniem 10 minut to minimum
        (jeśli lubi się warzywa al dente; jeśli nie - więcej). Najlepiej po
        prostu próbować w trakcie gotowania.
      • minniemouse Re: Ile min. gotować zielona fasolkę szparagowa? 21.05.10, 23:48
        a ja zachecam do gotowania na parze. do wody bowiem przechodza te odzywcze skladniki ktore potem wylewamy, no bo co.

        a tak znacznie mniejsza ilosc ucieka z para.
        oprocz fasolki tak mozna przyprzadzac kalafior, brokuly, szparagi,
        marchewke, i inne.
        co sie nie nadaje to np szpinak, szpinak trzeba gotowac bo w szpinaku sa te szczawiany wapnia ktore musza sie ulotnic z para podczas gotowania.

        a takw ogole to Polacy maja tendecje do przegotowywania warzyw.
        a warzywa powinny byc ugotowane na lekko twarde, nie miekkie.

        Minnie

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka