menk.a 25.05.10, 11:49 Naszło mnie na naleśniki. Uwielbiam serek homogenizowany, ale z nim to raczej deserowe naleśniki. Jakie są Wasze ulubione? Które robicie najczęściej?;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paulinaa Re: Wasze ulubione nadzienia do naleśników 25.05.10, 12:34 ulubione: serek śmietankowy + tuńczyk szpinak + camembert / lazur truskawki + bita śmietana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kach Re: Wasze ulubione nadzienia do naleśników IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.10, 12:37 Na słodko: -twarożek wymieszany z cukrem i śmietaną -z homogenizowanym serkiem waniliowym i rodzynkami -z bananem i czekoladą -z owocami (maliny, jagody) i ze śmietaną -z dżemem, najlepiej z czarnej porzeczki Inne: -z nadzieniem ruskim (jak do pierogów ruskim) -z nadzieniem bolońskim (jak do spaghetti bolognese) -ze szpinakiem i fetą/ricotta albo zwykły almette -z kurczakiem, warzywami (sałata, pomidor, ogórek, czarne oliwki, papryka) i tzatziki -z łososiem i serkiem śmietankowym oraz koperkiem Lubię naleśniki :) Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Wasze ulubione nadzienia do naleśników 25.05.10, 14:18 Banany i czekolada... To jakoś na ciepło robisz? A czy te inne, zwłaszcza z nadzieniem jak do ruskich, zasmażasz potem?;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kach Re: Wasze ulubione nadzienia do naleśników IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.10, 14:31 Banana kroję na grubsze plastry, do tego dodaję np. nutellę, zawijam to w naleśnika (tworząc kopertę) i do piekarnika :) Po podaniu można jeszcze gałkę loda albo bitą śmietanę dodać. Szczyt rozpusty, ale ja tak lubię od czasu do czasu :) Akurat ruskie odsmażane lubię najbardziej. Można na ciepło, można do piekarnika albo odsmażane na patelni. Odpowiedz Link Zgłoś
mancipi Re: Wasze ulubione nadzienia do naleśników 25.05.10, 22:41 lepsza od czekolady jest nutela Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Ja tylko na słodko IP: 213.101.240.* 25.05.10, 14:08 dżem pomarańczowy + Campari, bita śmietana + truskawki, powidła śliwkowe + cynamon Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Ja tylko na słodko 25.05.10, 14:17 Śliwki i cynamon? Do tej pory nie próbowałam, bo cynamon to z jabłkami albo do białego serka mi pasował. Spróbuję.;) Odpowiedz Link Zgłoś
marbor1 Re: nadzienia różne 25.05.10, 14:20 Szpinak + pieczarki + feta i różne przyprawy Ser biały + kandyzowana skórka pomarańczowa własnego wyrobu Tuńczyk + ser biały + plus różne przyprawy Nadzienie jak do ruskich pierogów Łosoś wędzony + serek śmiet. + dużo św. koperku. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa2233 Re: Wasze ulubione nadzienia do naleśników 25.05.10, 14:16 żółty ser + szynka + kukurydza (może być keczup) na wierzchu kawałek sera pleśniowego do tego osobno - pomidor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kach Re: Wasze ulubione nadzienia do naleśników IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.10, 14:37 Przypomniały mi się jeszcze jedne, daaaawno ich nie robiłam. Ścierasz marchew - podsmażasz, cebulę drobno - podsmażasz, na koniec pieczarki - również podsmażasz aż odparują. Mieszasz wszystko razem i siuuup do naleśnika. Czasem lubię taką wersję bezmięsną. Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Wasze ulubione nadzienia do naleśników 25.05.10, 14:56 To dzisiaj chyba będą te.:D Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Wasze ulubione nadzienia do naleśników 25.05.10, 23:43 Zrobiłam. Dodatkowo do farszu dołożyłam serek topiony. A potem naleśniory jeszcze obtoczyłam w jajku i w bułce i usmażyłam. Super. :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotkah Re: Wasze ulubione nadzienia do naleśników IP: *.hsd1.il.comcast.net 26.05.10, 00:10 Z miesem.Gotowane albo pieczone mieso przepuszczone przez maszynke z ugotowanymi warzywami i ta masa podsmazona na patelni z duza iloscia usmazonej cebuli.Niestety sama jakos nalesnikow nie robie wiec daawno temu takie jadlam. Czasem robie raz na ruski rok takie z bialym serem,cukrem i cynamonem. Odpowiedz Link Zgłoś
lillyth Re: Wasze ulubione nadzienia do naleśników 25.05.10, 15:12 z twarożkiem, płatkami migdałów i wiśniami z kurczakiem, serem feta, curry i sosem czosnkowym Odpowiedz Link Zgłoś
ewikowa Re: Wasze ulubione nadzienia do naleśników 25.05.10, 15:33 'arabskie' mieso mielone wolowe cebulka czosnek,ziele angielskie, cynamon, slodka papryka sol pieprz meksykanskie - mieso jak na chilli con carne 'na gesto' posypac serem zoltym na slodko najbardziej lubie tylko z sokiem z cytryny i cukrem pudrem - wiecej mi nie potrzeba do szczescia:)) Odpowiedz Link Zgłoś
hermina25 ja jestem ostra dziewczyna ;) 25.05.10, 15:31 -szpinak,gorgonzola lub mozarella -pieczarki,mozarella -mięso mielone -paseczki piersi z kurczaka,papryka,ser żółty,ananas -cukinia,bakłażan,kabaczek i jedyne na słodko -banan,nutella Odpowiedz Link Zgłoś
selica Re: Wasze ulubione nadzienia do naleśników 25.05.10, 16:24 Najbardziej fantastyczne nadzienie do naleśników zawiera waniliowy serek i śliwki jakieś takie powidłowe, dodatkowo naleśnik z tymże nadzieniem polany jest jakimś waniliowym jogurtem (wolę nie myśleć, że jest to na przykład śmietana...) i posypane piernikiem. Niemożebnie słodkie, ale jak nie zjem raz na jakiś czas, to jestem chora. Do zamówienia w Manekinie w Toruniu, co ciekawe bydgoskie menu przemilcza tę pozycję, ciekawe jak tam w innych miastach. W warunkach domowych zawsze będę obstawiać twarożek w środku, a na wierzchu jogurt i kupa brązowego cukru. Jak chcę sobie zrobić wyjątkowo dobrze, to sobie jeszcze takiego naleśnika odsmażę, choć potem tego żałuję. Odpowiedz Link Zgłoś
klara551 Re: Wasze ulubione nadzienia do naleśników 25.05.10, 16:37 A ja ubijam jajo z cukrem,dodaję twaróg i rodzynki,druga warstwa to jabłko starte na wiórki i posłodzone z cynamonem,3 warstwa nadzienia to jakikolwiek dżem.Naleśniki zawijam i wstawiam do piekarnika na kilkanaście minut.Podaję z bitą śmietaną,lodami albo sosem pomarańczowym. wychodzi pychota,bo każdy zawinięty i zapieczony naleśnik ma w sobie kilka smaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x tylko konfitury, IP: *.unitymediagroup.de 25.05.10, 16:32 malinowa lub z owoców leśnych :) Odpowiedz Link Zgłoś
kozak_k Re: Wasze ulubione nadzienia do naleśników 25.05.10, 17:56 mascarpone+rum+rodzynki, trochę pudru Odpowiedz Link Zgłoś
pitupitu10 Re: Wasze ulubione nadzienia do naleśników 25.05.10, 18:45 Rozprażone jabłka, rodzynki, cynamon, cukier, szczypta imbiru. W wykonaniu mamy: z kapustą jak na pierogi. Odpowiedz Link Zgłoś
nieskorzanka Re: Wasze ulubione nadzienia do naleśników 25.05.10, 21:59 Plaster żółtego sera, plaster pomidora, podduszona z przyprawami cebula, zawinięte to w kopertę z naleśnika, zapieczone na wolnym ogniu na patelni pod przykrywką. Pycha!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wypasiona_foczka Re: Wasze ulubione nadzienia do naleśników 25.05.10, 21:57 Nie lubię słodkich naleśników. Robię "wytrawne" z usmażoną na oliwie z czosnkiem czerwoną fasolą, pokrojoną czerwoną papryką i posiekanym świeżym lub puszkowanym pomidorem + chili oczywiście. Wszystko razem duszę aż będzie miękkie i ostre, nadziewam naleśniki a wierzch posypuję tartym serem. - Odpowiedz Link Zgłoś
lashqueen Re: Wasze ulubione nadzienia do naleśników 26.05.10, 16:27 Z serem i wanilią na słodko oraz z szynką parmeńską i szpinakiem wytrawne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotkah Re: Wasze ulubione nadzienia do naleśników IP: *.hsd1.il.comcast.net 26.05.10, 21:41 czy naprawde nikt nie lubi klasycznych,prostych nalesnikow z bialego sera?albo tych z miesem?jestem jedyna? Odpowiedz Link Zgłoś
marbor1 Re: Wasze ulubione nadzienia do naleśników 26.05.10, 23:03 Z mięsem to robię krokiety. Jeśli gotuję rosół, to zawsze z mięsa z rosołu robię albo krokiety, albo pierogi. Z serem też lubię takie na słodko i potem podsmażone na maśle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Azazelle Re: Wasze ulubione nadzienia do naleśników IP: *.adsl.inetia.pl 27.05.10, 12:00 Lubię z serem :) W wersji udoskonalonej, na której widok rodzina puka się w głowę. Biały ser na słodko, koniecznie z cynamonem. Wszystko lodowate. Na wierzch częściowo rozmrożone truskawki i maliny (taki sos z rozgniecionych, ale nie mogą się rozmrozić do końca) oraz nie-do-końca skamieniały jogurt naturalny. I na wykończenie trochę musli, żeby było coś chrupiącego ;-) Poza tym lubię wytrawne - siekana wątróbka, usmażona z pieczarkami, cebulą, papryką, czosnkiem, sklejona parmezanem i z dodatkiem chorej ilości natki pietruszki. Można zapiec, można na teflonie, żeby naleśnik niejako zesztywniał i stał się częściowo chrupiący. I sos czosnkowy, o! Odpowiedz Link Zgłoś
otterly Re: Wasze ulubione nadzienia do naleśników 27.05.10, 14:46 Dodam jeszcze mój niedawny wynalazek: starta marchewka podduszona z cebula, do tego starta cukinia i dużo curry. Podduszam tylko chwile, żeby nie zrobiła się ciapa. Na końcu trochę groszku z puszki, albo czerwonej fasolki, albo kukurydzy - jak kto lubi. Zawijam w naleśnik, odpiekam lub odsmażam i podaję z sosem czosnkowym. Szybkie i diablo pyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
mona_mayfair Re: Wasze ulubione nadzienia do naleśników 27.05.10, 17:35 Na slodko z wszelakimi dzemami/konfiturami/powidlami, z serem, jablkami, truskawkami+ cos do polania. Wytrawne bardzo rozne, zaleznie od stanu lodowki;) Z miesem mielonym, cos a'la chilli con carne, zapieczone z beszamelem i zoltym serem; z kurczakiem i pieczarkami, albo w formie kebaba( robie z kurzym biustem, kapusta pekinska, pomidorem, ogorkiem, kukurydza i sosem czosnkowym, zawijam w folie jak kebab rollo) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marajka Re: Wasze ulubione nadzienia do naleśników IP: *.ghnet.pl 27.05.10, 18:09 Brokuły+ser+sos czosnkowy Pasta z orzechów+polewa czekoladowa Odpowiedz Link Zgłoś
easz Re: Wasze ulubione nadzienia do naleśników 28.05.10, 11:18 - farsz jak do pierogów z kapustą i grzybami, dosyć pikantny, - twaróg solony z cebulką przysmażoną, ew. plus boczek/jakaś wędzonka/ew. kminek, - warzywa z mrożonki chińskiej plus jakiś sos pomidorowy & co, - na słodko raczej nie jem, jeśli już, to z twarożkiem, z dżemem, z jabłkami (albo duszone do środka naleśnika, albo kawałeczki do ciasta, przed smażeniem) - zastanawiam się jak by smakowały naleśniki z mascarpone i co by do tego pasowało jeszcze..? Odpowiedz Link Zgłoś
genova51 Re: Wasze ulubione nadzienia do naleśników 28.05.10, 11:26 Z bitą śmietaną i jagodami z białym serkiem, brzoskwiniami i polane polewą czekoladową z mięsem i warzywami a nawet z pasztetową Odpowiedz Link Zgłoś
genova51 Re: Wasze ulubione nadzienia do naleśników 28.05.10, 11:30 prostuję /przejęzyczenie/ nie z pasztetową, a z pasztetem np. z drobiu. To tak na szybko, a smaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~kk Re: Wasze ulubione nadzienia do naleśników IP: *.warszawa.vectranet.pl 30.04.13, 17:50 z mascarpone: - biały ser + mascarpone (tyle samo twarogu i mascarpone albo więcej mascarpone), zmiksować na gładką masę, posłodzić odrobinę; naleśniki smarować serowym nadzieniem i niedużą ilością kwaśnego dżemu (polecam z czarnych porzeczek) - z mascarpone i żurawiną - www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/zurawina/nalesniki_z_zurawina/przepis.html Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Wasze ulubione nadzienia do naleśników 29.05.10, 17:01 Po prostu powidła śliwkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: Wasze ulubione nadzienia do naleśników 29.05.10, 17:36 Szpinak, feta i czosnek. Mięso z pomidorami , cebulą i papryką przy czym cebula i papryka dodane pod koniec i chrupkie. Jako przyprawa kumin i pepperoncino. Naleśniki na słodko jem tylko u mamy lub babci i jest twaróg jako nadzienie. Odpowiedz Link Zgłoś
komanchu z malinami albo z makiem i miodem 30.04.13, 10:20 Na słodko: Z malinami utartymi z cukrem. Z truskawkami i z rumem. Z masa makowo-miodową - ucieram mak razem z miodem i kroplą aromatu migdałowego. Z kremem kokosowym - wiórki kokosowe mielę w młynku do kawy i do tak uzyskanej masy dodaję miód i kandyzowaną skórkę pomarańczy oraz aromat waniliowy. Aby masa była bardziej kremowa i lżejsza można dodać kilka łyżek jogurtu. Na pikantnie: Pasta jajeczno-serowa z ziołami - można wykorzystać szczypiorek, ale też młodą pokrzywę, komosę albo szpinak. Zieleninę drobno siekamy i smażymy z jajkiem oraz tartym żółtym serem (opcjonalnie z czosnkiem), a następnie miksujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Odpowiedz Link Zgłoś
amused.to.death Re: Wasze ulubione nadzienia do naleśników 30.04.13, 15:18 z nutellą i mandarynkami z puszki. ewentualnie nutella i bita śmietana. Odpowiedz Link Zgłoś