Dodaj do ulubionych

dlaczego nie wyszło mi tiramisu?

29.05.10, 11:06
Proszę o pomoc w znalezieniu błędu, jaki zapewne popełniłam przy robieniu kremu do tiramisu. Pierwszy raz robiłam to ciasto i niestety krem wyszedł bardzo rzadki, nie stężał nawet po całonocnym leżakowaniu w lodówce (znaczy całe ciasto było w lodówce). Gdzie jest błąd? Jajka były pierwszej klasy (wsiowe, od gospodarza), wyjęłam je prosto z lodówki, serek też prosto z lodówki, cukru dałam ile trzeba. Gdy ukręciłam masę żółtkową to była ok - puszysta i dość gęsta, ale po dodaniu serka już jakaś rzadsza się zrobiła i nie pomogło dodanie mocno ubitej piany z białek.
Czy to wina serka? Dałam 500g na 6 jajek. Doradźcie proszę, bo generalnie ciasto jest pyszne w smaku, tylko ta konsystencja mało apetyczna - wszystko się rozlewa na talerzu.
Obserwuj wątek
    • benita5 Re: dlaczego nie wyszło mi tiramisu? 29.05.10, 11:27
      Nie mialam takiego zdarzenia, ale zgaduje: ze skoro za plynna konsystencja to
      jajka byly w rozmiarze xxl anie sklepowym s, przez co bylo nadspodziewanie duzo
      bialka w proporcji do marcaspone. Zalecam powtorke z mniejsza iloscia jaj ;O)
    • linn_linn Re: dlaczego nie wyszło mi tiramisu? 29.05.10, 11:55
      Moze tu znajdziesz odpowiedz:
      forum.gazeta.pl/forum/w,77,84442311,84490939,Re_mascarpone_krem_i_tiramisu_perfekcyjne.html
    • labellaluna Re: dlaczego nie wyszło mi tiramisu? 29.05.10, 12:48
      Oooo, to ja myślałam, że tiramisu to najprostsze ciasto na świecie, a tu się
      okazuje, że nie jest tak hop-siup. Widzę masę błędów, które zrobiłam, bo nawet
      nie wiedziałam, że trzeba inaczej. Głównym jednak błędem jest to, że miksowałam
      wszystko na za szybkich obrotach, także podczas łączenia piany z masą
      żółtkowo-serową.

      Bardzo dziękuję za linka i pomoc :
    • znana.jako.ggigus dalas za duzo jajek 29.05.10, 14:06
      ja daje 2 na 250 g, czyli maks. cztery (a nawet mniej, jak to wsiowe jajka od
      naprawde szczesliwych kur) na 500 g serka
      • mamagnoma Re: dalas za duzo jajek 29.05.10, 14:26
        Zawsze (profilaktycznie) uzywalam tego samego mascarpone firmy
        Galbani, ale nie zawsze tiramisu sie udawalo. Podejrzewalam, ze moze
        nie zawsze jest takie samo ;-) Juz podczas robienia masy widzialam,
        czy sie masa robi za rzadka, czy jest gesta i stezeje w lodowce.
        Faktycznie, mkiser wlaczony na szybkim obrotach wprowadza do ciasta
        za duzo powietrza. Poza tym, niezaleznie od samego przepisu trzeba z
        wyczuciem i po malu ddawac ubita piane z bialek, zeby wlasnie mas
        nie byla za rzadka. Jesli masa bedzie za rzadka to i zamrazalnik nie
        pomoze :-(
        • mel.la Re: dalas za duzo jajek 29.05.10, 15:01
          Ja na 500 g marscapone daje zawsze 5 zoltek ale tylko 3 bialka. Jak
          tiramisu jest gotowe wstawiam najpierw na kilka godzin do zamrazalnika,
          potem przekladam do lodowki.Zawsze sie udaje, raz tylko mi nie
          smakowalo, wygladalo jak zwazone, ale wtedy zamiast marscapone dalam
          serek Ricotta.
          • znana.jako.ggigus ehm, jakie bialka? 30.05.10, 16:09
            nigdy nich nie dodaje, zoltka ubite z cukrem plus mascarpone, pare sekund
            mikserem na srednich obrotach i kawa z wodka.
            Piany z jajek nie dodaja Wlosi, a oni sie znaja:)
            • linn_linn Re: ehm, jakie bialka? 30.05.10, 16:44
              "Nikt ich nie dodaje" to przesada. Na przestrzeni lat klasyczny przepis ulegl
              ewolucji i m.in. pojawily sie bialka.
            • mel.la Re: ehm, jakie bialka? 30.05.10, 19:31
              znana.jako.ggigus napisała:

              > nigdy nich nie dodaje, zoltka ubite z cukrem plus mascarpone, pare
              sekund
              > mikserem na srednich obrotach i kawa z wodka.
              > Piany z jajek nie dodaja Wlosi, a oni sie znaja:)

              Wiesz,zalezy ktorzy Wlosi, bo ja mam przepis od Wloszki i pierwsze
              slysze, ze do tiramisu nie dodaje sie ubitej piany z bialek.
              • corneliss Re: ehm, jakie bialka? 04.06.10, 11:22
                w ostatni weekend pierwszy raz robilam tiramisu, wyszlo bardzo ladne i smaczne.
                mam przepis bez piany z bialek i sie teraz zastanawiam czy cos przeoczylam...
            • Gość: rob Re: ehm, jakie bialka? IP: *.play-internet.pl 11.08.22, 09:07
              I tu się mylisz. Pracowałem u Sycylijczyka na kuchni i jednak dają ubite białka jaj, Poszukaj w Google tiramisu Giancarlo.
      • labellaluna jeszcze pytanko 29.05.10, 14:58
        Tak, jajka były od bardzo szczęśliwych kur. Co prawda nie były jakieś duże -
        jajka znaczy, ale jednak 6 sztuk. Następnym razem dam 4.


        I mam jeszcze pytanie:
        czy pianę z białek w momencie łączenia z masą serową, trzeba mieszać mikserem
        czy łyżką wystarczy?
        • mel.la Re: jeszcze pytanko 29.05.10, 15:07
          Piane z masa tylko recznie wymieszaj i to naprawde bardzo delikatnie.
          • labellaluna Re: jeszcze pytanko 30.05.10, 16:04
            dziękuję za porady :)
    • annjen Re: dlaczego nie wyszło mi tiramisu? 30.05.10, 16:31
      ja mam bardzo nieortodoksyjną metodę na konsystencję kremu - dodaję do niego w
      trakcie ubijania z żółtkami a przed dodaniem białek śmietan-fix (paczka na 500 g
      serka). no i dodaję maksymalnie dwa białka przy czterech żółtkach. wychodzi
      niezawodnie!
    • Gość: gość moje i tiramisu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.10, 19:22
      ja robię z przepisu z włoskiej książki.Na poczatku robię zabajone, czyli ucieram
      na parze zółtka z cukrem aż do osiągnięcia białego kremu, potem należy zabajone
      ostudzić. Potem dodaję ubite na sztywno 2 białka i ostrożnie mieszam.Na koniec
      dodaję oryginalny serek mascarpone. Układam na włoskich biszkoptach nasączonych
      delikatnie kawą i na godzinę do lodówki.Eksperymentowałam z polskimi
      zamiennikami ( biszkopty, serek) ale to nie to samo. Tak wykonane tiramisu jest
      super dla mnie porównywalne z oryginalnym (tylko nie ten sam klimat). jesli sa
      chętni to napisze cały przepis : )
    • jak_matrioszka Tiramisu ze smietana 31.05.10, 21:02
      Tiramisu po raz pierwszy robilam prawie 20 lat temu, proporcji nie pamietam, ale
      w waszych wpisach brak mi jednego: bitej smietany. Naprawde nikt nie robi
      tiramisu ze smietana, tylko wszyscy z samymi jajkami? Mi sie zdaza bialka
      ominac, ale bez bitej smietany jeszcze nie robilam.
      • marghe_72 Re: Tiramisu ze smietana 01.06.10, 01:09
        Matrioszko. Ze śmietaną nie robię nigdy, ona tylko .. rozrzedza ;)
        smak kremu.
        Białka smaku nie zmieniają a dodają puszystości
        • minniemouse Re: Tiramisu ze smietana 01.06.10, 01:27
          ale po co te spekulacje - na pewno miala MIESIACZKE.
          i dlatego.

          ;)

          Minnie
        • jak_matrioszka Re: Tiramisu ze smietana 03.06.10, 20:13
          Nnnoo dobrze, w wiekszosci sila, sprobuje waszym sposobem, bez smietany. Na
          konsystencji mi specjalnie nie zalezy, nigdy nie traktuje tiramisu jako ciasta,
          ktore w slicznych kawalkach ma sie prezentowac na talerzu. Dla gosci robie
          porcjowane w kielichach deserowych, moze sobie plywac ile chce :)
          • linn_linn Re: Tiramisu ze smietana 04.06.10, 11:44
            Moze za krotko trzymasz w lodowce?
      • Gość: Grazia Re: Tiramisu ze smietana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.10, 10:03
        Ja robię z ubitą śmietaną a dokładnie tak:
        Masa:
        250 g śmietanki 30% tł.
        100 g cukru pudru
        10 g żelatyny
        50 ml mleka
        1 serek do tiramisu Dr. Oetkera
        podłużne biszkopty

        Do nasączenia:
        2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
        łyżeczka cukru
        4 łyżeczki likieru Amaretto lub łyżeczka aromatu rumowego

        Sposób przygotowania:
        Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder.
        Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, połączyć z łyżką serka. Masę wymieszać z
        pozostałym serkiem oraz ubitą śmietaną.
        Przygotować napar: kawę rozpuścić w 3/4 szklanki przegotowanej wody, dodać
        cukier, likier lub aromat. Biszkopty maczać w zimnym naparze kawy, połowę z nich
        ułożyć na dnie tortownicy O 22-24 cm lub blaszki 28x24cm. Nałożyć połowę masy i
        równomiernie rozsmarować. Ułożyć drugą część nasączonych biszkoptów, rozsmarować
        resztę masy, tiramisu wstawić na godzinę do lodówki, przed podaniem posypać kakao.

        Jest to przepis z opakowania tego serka do tiramisu i wychodzi wspaniałe.
        • marghe_72 Re: Tiramisu ze smietana 09.06.10, 10:26
          Grazia, wybacz ale to co robisz niewiele ma wspólnego z tiramisu'
          • linn_linn Re: Tiramisu ze smietana 09.06.10, 11:04
            No wlasnie... Tiramisu' robi sie z mascarpone, a nie serka Oetkera. Na
            opakowaniu mascarpone takiego przepisu producent by nigdy nie podal.
            • Gość: Grazia Re: Tiramisu ze smietana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.10, 12:14
              Jak widać każdy robi nieco inaczej, mnie ta wersja smakuje i dlatego ją robię że
              nie akceptuję surowych jajek w przepisach:/
              • linn_linn Re: Tiramisu ze smietana 09.06.10, 14:41
                W takim razie nie mow, ze robisz tiramisu', a zreszta na surowe jajka sa metody.
                Ja sie nie boje, ale wiem, ze mozna tego problemu uniknac.
                • marghe_72 Re: Tiramisu ze smietana 09.06.10, 18:09
                  Nikt Ci nie broni robić deseru po swojemu, ale nie nazywaj go tiramisu
                  bo nim nie jest. Zelatyna, jakiś ser, brak jajek itp o tym świadczy
    • princesswhitewolf Re: dlaczego nie wyszło mi tiramisu? 04.06.10, 00:17
      jestem przeciwna dodawaniu skondensowanego mleka jak i smietanek fixow do
      czegokolwiek = wspolczesne dziadostwo. Tiramisu powinno wyjsc i bez tego. Kiedys
      nie bylo takich sztucznie podprawianych wynalazkow i tez tiramisu istnialo.
      • szadoka Re: dlaczego nie wyszło mi tiramisu? 09.06.10, 14:32
        co jest sztucznego w skondensowanym mleku???
        Ja robie tiramisu z jajkami ( ni boje sie surowych) w pucharkach.
        Nie ma obawy o wyglad i konsystencje, osobiscie wole wlasnie taka
        lekko polplynna.
    • upl Re: dlaczego nie wyszło mi tiramisu? 09.06.10, 13:06
      moim zdaniem problemem nie sa zoltka ale serek albo za duzo bialek - mieszanych za szybko
      jakiego uzylas?
      a piany z bialek daje oszczednie - stopniowo i nie mieszam mikserem ale lyzka
      ja robie tak: bez smietanki tiramisu proste
      ale raz zrobilam ze smietana bita i tez bylo dobre
      przede wszystkim zółtka musza byc dobrze ubite z cukrem
      musi powstac niemal biala masa
      i potem dodaje - stopniowo - mascarpone
      no i uzywam cukru pudru - latwiej sie rozpuszcza
    • Gość: gosc Re: dlaczego nie wyszło mi tiramisu? IP: *.dynamic.chello.pl 12.06.13, 19:47
      Beznadziejny film,totalna porażka...
    • Gość: paulina dlaczego nie wyszło mi tiramisu? IP: *.dolsat.pl 06.06.14, 10:19
      Witam , tez miałam taki problem raz. Zawsze krem wychodził przepyszny a pewnego dnia cos poszło nie tak .Żeby uratowac krem dodałam śniezke ( bita śmietane) w proszku i krem wyszedł jeszcze lepszy niz do tej pory. Od tamtego pechowego dnia zawsze dodaje śniezke do kremu.
    • bramborova Re: dlaczego nie wyszło mi tiramisu? 16.08.22, 18:22
      A serek był dobrze schłodzony? Bo to może być wina.
      • Gość: ruda Re: dlaczego nie wyszło mi tiramisu? IP: 195.205.134.* 20.08.22, 17:37
        ubic cale jajka i dodac goracy syrop cukrowy ciagle szybko ubijajac. Gdy calosc ostygnie dodawac po lyzce mascarpone. gotowe! 😁 4 jajka, 1 kg mascarpone, 250 g cukru. Bez surowych jajek.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka