Dodaj do ulubionych

gotowanie z 5 lub mniej skladnikow

29.05.10, 16:22
zainspirowana blogiem
www.epicurious.com/articlesguides/everydaycooking/family/5ingredientsrecipes

chetnie sprobowalabym waszych ulubionych przepisow
mysle, ze woda, sol i pieprz mozna wylkuczyc z tego ograniczenia :-)

najprostsze takie, co od razu przyszly mi na mysl sa np ryz
zapiekany z musem jablokowym, pierogi ruskie, leniwe, nalesniki,
makaron z serem....
Obserwuj wątek
    • coralin Re: gotowanie z 5 lub mniej skladnikow 29.05.10, 17:55
      Młoda kapusta z cebulą, koperkiem,śmietaną.
      Schab z ziołami prowansalskimi i gotowana fasolka szparagowa.
      Karkówka z cebulą i przyprawami, a do tego cokolwiek jako dodatek.
      Mogłabym tak wymieniać do wieczora. Większość rzeczy, które jem i robię jest
      prosta i mało składnikowa.
    • very.martini Re: gotowanie z 5 lub mniej skladnikow 29.05.10, 18:03
      1. zupa z max 5 warzyw - no problemo, opcji jest mnóstwo, nie chce
      mi się wypisywać wszystkich
      2. moje ulubione danie to ziemniaki z masłem, ale to się nie liczy
      jako danie chyba. To samo można powiedzieć o fasolce.

      3. placki ziemniaczane zwane przez moją Babcię okupacyjnymi:
      ziemniaki, trochę mąki ziemniaczanej, jakiś tłuszcz. Plus ulubiony
      dodatek, a nawet dwa, skoro zostały dwa składniki.

      4. Warzywa faszerowane sobą nawzajem: w środku ryż/ kasza/ kuskus
      plus trzy inne warzywa. Nie przyprawiam za bardzo takich rzeczy,
      więc nie wiem, czy się liczy;).

      5. Modyfikacja przepisu na falafel, który nie ma prawa się udać, bo
      nie mam maszynki do mięsa, a ciecierzyca to twarda sztuka, więc
      robię sobie rozdziabane:

      * namoczona przez kilkanascie godzin ciecierzyca (jedna albo dwie
      garstki) zmasakrowana różnymi sposobamy na tyle, na ile się da
      * cebula
      * 2 łyżki mąki z ciecierzycy
      * olej (jestem na etapie ryżowego)
      (*pietruszka)

      Cebulę wrzucam na rozgrzany olej i podduszam. Z tych rozłupanych
      ziarenek i mąki robię breję i dorzucam do cebulki (jak ktoś lubi
      chrupiące, do może dorzucić więcej mąki). Całość jest gotowa, kiedy
      groch przestanie mieć posmak skrobi, a mąka jest chrupiąca. Jeśli
      ktoś lubi, może sobie sypnąć pietruszką. Nazwałabym to jajecznicą z
      cieciorki, gdyby nie to, że pękam ze śmiechu na widok określeń typu
      "wędlina sojowa";)

      Jest to na pewno ciężkostrawne, niezdrowe, tłuste, ale ja lubię:).
      Posolić trzeba.

      też bym tak mogła jeszcze przez godzinę:)

      16%VOL
      22%VAT

      --
      takie tam... forum homeopatia
    • 363636r Re: gotowanie z 5 lub mniej skladnikow 29.05.10, 19:00
      Kasza gryczana ze skwarkami i zsiadłe mleko, maślanka, kefir...
      Szpecle zrumienione na maśle i kiełbasa na gorąco ( kiełbasę można jako jeden
      składnik? ).
      Makaron z serem, cukrem i cynamonem.
      Ziemniaki tłuczone z masłem, jajka sadzone albo z w koszulkach, zielony groszek
      albo fasolka szparagowa albo sałata.
      Jeszcze sporo by się uzbierało, lubię proste jedzenie.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka