Dodaj do ulubionych

średnica formy do tarty jaka?

10.03.04, 09:29
jak powinna być? taka klasyczna dla 2 głodnych osób? planuję dziś zakup :-)
aha, lepsza ceramiczna? niż inna?
proszę o rade,
l.
Obserwuj wątek
    • speni Re: średnica formy do tarty jaka? 10.03.04, 10:10
      Jeśli w Twoim mieście jest Ikea to gorąco polecam z ich sklepu formę
      ceramiczną, można ją używać w mikrofalówce, piekarniku i myć w zmywarce. Jest
      naprawdę bardzo fajna i ma średnicę bodajże 24 cm, idealna na dwie osoby
      (żarłoczne):-)). Ja robię do niej ciasto z 200g mąki, 150 miękkiego masła,
      szczypta soli i jedno jajko.
    • Gość: Liska Re: średnica formy do tarty jaka? IP: 81.210.125.* 10.03.04, 10:14
      No więc ja przetestowałam już:
      - teflonowe
      - szklane
      - jednorazowe
      - aluminiowe
      I najchętniej sięgam po te szklane, bo chociaż najdroższe z całej drużyny,
      najlepiej się sprawdzają, bo ani się nie rysują, ani nic do nich nie przywiera.
      Dodatkowym plusem jest to, że jeszcze w trakcie pieczenia można ocenić, czy
      spód jest wystarczająco upieczony, co czasem nie jest takie oczywiste np. w
      przypadku ciast z dużą ilością owoców albo innego, rzedkiego nadzienia.
      Najbardziej rozczarowały mnie formy teflonowe, bo przy częstym używaniu, szybko
      rdzewieją albo odpada od nich farba.

      Weź pod uwagę, że większość przepisów na tarty jest na foremkę o małej średnicy
      22-24 cm i często trzeba się mocno napracować, żeby wystarczyło ciasta. Jeśli
      pieczesz coś dla 2 bardzo, bardzo głodnych, to zwiększyłabym ilość składników o
      połowę i upiekła w formie 30 cm, a dla średnio głodnych w mniejszej.
      :)
    • lunatica kupiłam! 19.03.04, 21:05
      kupiłam... ze względów finansowych i czasowych wybrałam się do Ikei i tam też
      zakupiłam polecaną przez speni ceramiczną formę... w niedzielę zadebiutuję i ja
      i ona :-)
      pozdrawiam wszystkich tartowców!
      • dethy Re: średnica formy do tarty jaka?upieczona ! 20.03.04, 20:17
        Aaaaaaaaa!!! Rozwalila sie przy nakladaniu na talerze :(( Smak super,wyglad
        taki sobie,no i nie mialam jak jej nalozyc,aby sie nie rozwalila...:((
        Jutro dla gosci musze upiec inna.Tylko jaka?? Jak to zrobic,aby byla taka (tak
        wygladajaca) jak w sklepie,tzn ciasto ,masa budyniowa,owoce albo
        ciasto,owoce ,galaretka(?)? Taka ladnie wygladajaca z
        kiwi,bananami,brzoswiniami,winogronem np.

        Liska,a Twoja tarta tatin tez sie tak rozwala?
        • Gość: Liska Re: średnica formy do tarty jaka?upieczona ! IP: 81.210.125.* 20.03.04, 22:48
          Dethy,
          moja już się nie rozwala, bo znalazłam na nią sposób: specjalną szeroką
          łopatkę, którą nakładam pokrojone kawałki. Pierwsze tarty jakie robiłam,
          wyjadaliśmy łyżkami albo garściami;-)
          Teraz nie pozwalam nikomu nakładać, robię to sama.
          Kroję DELIKATNIE tzn nie nerwowo (myślę, że wiesz, co mam na myśli pisząc o
          tatin;-) i łopatką ze stali nierdzewnej przekładam na talerzyk.
          Potrzeba trochę wprawy:-)

          Kiedyś w kawiarni Armaniego w Mediolanie jadłam Tatin, która była taka bardziej
          spoista - wydaje mi się, że oni dodają do niej specjalny środek spajający masę.
          Miałam kiedyś w ręku ulotkę firmy produkującej nabłyszczacze do
          żywności, "kleje" i inne cuda i tam był też produkt, który zapobiegał
          rozpadaniu się tego typu masy. Oczywiście w 100% sztuczny: E 87909, E 67890 itd.
          Zastanawiam się nad czyms naturalnym do zagęszczenia tych jabłek - może agar
          agar albo mąka ziemniaczana? Pojęcia nie mam, bo zawsze zapominam, żeby
          spróbować.

          Ktoś niedawno podawał przepis na tartę z kremem budyniowym i owocami, nie wiem
          czy to nie była Cynamoon, więc może z tego przepisu skorzystasz?
          Ja jeszcze b. lubię tartę migdałowo-jabłkową wg przepisu N. Rubinstein - tamta
          się nie rozpada.
          :)
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka