Dodaj do ulubionych

kurki, kurki, kurki...

IP: *.chello.pl 11.06.10, 20:09
niby to wiosna a nie jesień, ale jest ciepło i mokro więc grzyby w
lesie się pojawiły :) A że moi rodzice każdy weekend spędzają na
działce, to w każdy niedzielny wieczór otrzymuję ostatnio zapas kurek
na cały tydzień :) (inne grzyby też obrodziły, ale ja jadam tylko
kurki)
Macie jakieś fajne przepisy z kurkami? Bo zaczyna mi się nudzić
jajecznica z kurkami, kurki smażone, kurki w śmietanie.. Wczoraj
zrobiłam penne z sosem z gorgonzoli, kurkami i kurczakiem. Mam zamiar
zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym.
Macie jakieś inne pomysły? bo kolejny weekend się zbliża a mnie się
kurki jeszcze nie przejadły tylko pomysłów zaczyna brakować... :)
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: kurki, kurki, kurki... 11.06.10, 21:40

      Imo najlepsze polaczenia: kurki

      + duszona/karmelizowana cebula/szalotki
      + maslo, smietana
      + natka, koperek, gruby szczypior, tymianek, rozmaryn
      + zielone szparagi
      + blanszowane pory
      + ser plesniowy typu rokfor (szczegolnie dobry w polaczeniu z
      bekonem)
      + wszelkiego rodzaju szynki i wogole szlachetniejsze wędliny ze
      szczegolnym uwzględnieniem kielbasy z jałowcem)
      + ser kozi
      + ostry ser w rodzaju Gruyere'a albo Cheddara
      + oscypek i w ogole sery wędzone
      + slodka kukurydza z mrozonki i papryka
      + groszek zielony (swiezy albo z mrozonki, nie z puszki!)
      + rukola
      + kurczak, zwlaszcza jego bardziej wyraziste czesci, np trymowane
      mieso z udek
      + orzechy wloskie (podpieczone, np salata, szybko podsmazone na
      duzym ogniu kurki, orzechy. rukola i lekko czosnkowy winegret -
      mniam!)
      + beurre noisette (np
      w polaczeniu plus szalotki, szczypior i kurki na stostowanej
      bagiecie)
      + łosoś (normalny i wędzony)
      + pelnoziarnisty makaron (w polaczeniu z kurkami lepszy niz ten z
      bialej mąki)
      + ryz risottowy
      + biale wino
      + slodkie ziemniaki

      Mozesz z tego robic
      sosy, fritaty, tarty, zapiekanki, tosty, zupy - zwykle i kremy,
      pierogi z pieca (ciasto drozdzowe albo francuskie), lazanię, pizzę,
      nadzienie/sos do kurczaka, nalesniki i omlety, ba - nawet zrobic
      slone muffiny.

      A tak w ogole - kurki po zblanszowaniu mozna mrozic.
    • nchyb Re: kurki, kurki, kurki... 13.06.10, 18:31

      > Macie jakieś fajne przepisy z kurkami? Bo zaczyna mi się nudzić
      > jajecznica z kurkami

      o rety, sezon na kurki trwa tak krótko. Jak się może jajecznica z
      nimi znudzić? Albo smażone kurki na masełku z zieloną pietruszką...
      • momas Re: kurki, kurki, kurki... 14.06.10, 14:24
        moga:(...Jak sie ma w domu maniaka-grzybiarza...

        ja podduszam i mrozę... ale juz mam malo miejsca w zamrażarce...
        w occie tez robie...


        a do postu nizej - lasy rembertowskie bogate sa w kurki :)
      • Gość: gość Re: a gdzie? IP: *.chello.pl 13.06.10, 21:13
        są np w lasach chotomowskich pod Warszawą, i nie tylko kurki. Może nie
        jest to jakaś klęska urodzaju ale są i przy odrobinie cierpliwości da
        się tego trochę uzbierać. Przy tej pogodzie (gorąco i deszczowo) to i w
        innych lasach być powinny :)
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka