mayessa 12.06.10, 18:28 Jadłam sałatkę grecką w Zapiecku. Podano do niej jakiś zielony sos. W oliwie była taka zielona "masa". Pyszny!!! Co to mogło być?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annajustyna Re: zielony sos do sałaty -jaki??? 12.06.10, 18:51 A jak mniej wiecej smakowal ten sos? Odpowiedz Link Zgłoś
mayessa Re: może rozgnieciona żaba? 12.06.10, 19:19 NA pewno było to z octem (dodatek winegret?). Chyba się tam znów wybiorę za jakiś czas i wtedy zapytam co to było Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Inka Re: zielony sos do sałaty -jaki??? IP: *.icpnet.pl 12.06.10, 19:27 Może pesto? Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: zielony sos do sałaty -jaki??? 12.06.10, 19:33 a jasne, pesto tradycyjnie przyrzadza sie z octem :))) wyglada mi to raczej na odmiane salsa verde lub jej pokrewnych. typuje, ze podstawa byla posiekana natka pietruszki, cukier, sol, ocet z czerwonego wina, oliwa, odrobina czosnku, ociupina korniszona, moze kapary, sardele? wszystko drobniutko posiekane na nieomal gladka mase. naprawde nie mozna bylo wywiedziec sie na miejscu co to bylo? :( Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Inka Re: zielony sos do sałaty -jaki??? IP: *.icpnet.pl 12.06.10, 19:49 ania_m66 napisała: > a jasne, pesto tradycyjnie przyrzadza sie z octem :))) Pesto można robić z mnóstwa rzeczy i na wiele sposobów, zrób tylko z jakiejś zieleniny z oliwą, dodaj potem octu i zobaczysz co wyjdzie i jak będzie wyglądać. Pesto to rodzaj sosu robiony na wiele sposobów. Na tym forum było mnóstwo przepisów, poszukaj. Ciekawe na jakiej podstawie wytypowałaś te sardele w sosie do sałatki greckiej... Chciałaś ze mnie zakpić a się z lekka wygłupiłaś. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: zielony sos do sałaty -jaki??? 12.06.10, 22:47 dziekuje, ale ja wiem co to pesto :) jesli mialas na mysli inne niz bazylia, piniole, parmezan, czosnek + oliwa, nalezalo to napisac. w klasycznej salsa verde masz sardele (anchovies)- sa one o ile sie orientuje rowniez uzywane w srodziemnomorskiej kuchni greckiej, wiec bylyby jak najbardziej na miejscu. kapary i czosnek rowniez. nie upieram sie przy korniszonach, ale reszta mogla byc wlasnie posiekana, a nawet zmiksowana pietruszka z w/w dodatkami i oliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
wesola_wdoowka Re: zielony sos do sałaty -jaki??? 12.06.10, 21:00 Jakaś zmiksowana zielenina z "łącznikiem" (jakieś nasiona, pestki, orzechy)? Coś jak w pesto? Bazylia, pietruszka, szpinak, rukola, sałata... Nawet natka z marchwi. Daj znać jak odkryjesz co to było a najlepiej zrób zdjęcie. :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Anka Re: zielony sos do sałaty -jaki??? IP: *.adsl.hansenet.de 12.06.10, 22:43 sos pistacjowy Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: xxx Re: a może miętowy? IP: *.adsl.hansenet.de 12.06.10, 23:12 A moze podaj przepis? Odpowiedz Link Zgłoś
mayessa Re: zielony sos do sałaty -jaki??? 13.06.10, 11:32 Dziękuję za KONKRETNE wpisy. Napisałam maila do restauracji - może odpiszą... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Inka Re: zielony sos do sałaty -jaki??? IP: *.icpnet.pl 13.06.10, 12:36 Jeśli dostaniesz odpowiedź to koniecznie się nią z nami podziel. :) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: zielony sos do sałaty -jaki??? 13.06.10, 15:27 A moze podstawa bylo awokado? Czesto z nim robie. Odpowiedz Link Zgłoś