Dodaj do ulubionych

solid vegetable shortening - co to jest?

15.06.10, 12:19
Coś co utwardza krem? Bo jest podane jako skladnik do zrobienia "buttercream".
Musze zrobić na tyle ścisły krem, żeby zrobić drobne wzorki na cieście szprycą
(patrz wątek o torcie w kształcie Erniego). Tak, żeby mi sie nie rozjechały :/
Albo w ogóle macie pomysł jak zrobić taki sztywy krem? (Potem muszę jeszcze
pododawać barwniki...)
Obserwuj wątek
    • Gość: menta Re: solid vegetable shortening - co to jest? IP: 213.155.191.* 15.06.10, 12:31
      Tłuszcz cukierniczy (twardy). Czytaj: podła margaryna. Nie polecam :(
      • novinka1 Re: solid vegetable shortening - co to jest? 15.06.10, 12:50
        Kurcze, to co zamiast tego dać, żeby była twardsza masa? Żelatynę?
        • fettinia Re: solid vegetable shortening - co to jest? 15.06.10, 13:00
          Moze barwiony lukier jak tu?
          img291.imageshack.us/img291/6588/img3602yj5.jpg
        • bene_gesserit Re: solid vegetable shortening - co to jest? 15.06.10, 13:21
          Twardy po zastygnieciu krem uzyskasz z dobrej jakosci masla. Do
          tego smaczniejszy.

          Tylko sprawdz, czy twoje barwniki w ogole zabarwia krem na bazie
          tluszczu - niektore zle albo wcale nie rozpuszczaja sie w tlustym
          srodowisku.

          Imho zreszta mozesz uzyc bitej smietany, zwlaszcza jesli wzor na
          ciescie bedziesz punktowac rozetką (jak np
          tu)
          - krem musi byc plastyczny w trakcie wyciskania, a
          stezeje w lodowce.
          • spaceage Re: solid vegetable shortening - co to jest? 16.06.10, 14:30
            I tak i nie - masło musi być naprawdę dobrej jakości - co najmniej 90% tłuszczu
            - shortening ma tłuszczu jakieś 98%-99%, prkatycznie bez wody, w maśle bywa
            różnie. Shortening z reguły nie ma smaku margaryny ale trzeba uważać żeby nie
            było utwardzane uwodornieniem (tłuszcze trans), bo to raczej już naprawdę źle ;)
            • bene_gesserit Re: solid vegetable shortening - co to jest? 16.06.10, 15:28
              spaceage napisała:

              > I tak i nie - masło musi być naprawdę dobrej jakości - co
              najmniej 90% tłuszczu

              Eee tam. Normalne sklepowe maslo, z wymagana minimalna iloscia
              tluszczu mlecznego osiemdziesiat dwa chyba procent swietnie sie do
              kremu - takze takiego do ozdabiania - nadaje. Bita smietana tez.
              • spaceage Re: solid vegetable shortening - co to jest? 16.06.10, 15:58
                na domowe potrzeby jak najbardziej - przy profesce już nie koniecznie ta
                dodatkowa ilość wody czasami robi różnicę - najprostszy sposób to wyliczyć ile w
                maśle czy margarynie jest wody i o tyle dać mniej płynów (to niekoniecznie do
                kremu tylko ogólnie) ale nie wiem czy mi by się chciało :)
            • mhr-cs gdzie takie masz? 16.06.10, 15:46
              spaceage napisała:

              > I tak i nie - masło musi być naprawdę dobrej jakości - co najmniej
              90% tłuszczu
              > - shortening ma tłuszczu jakieś 98%-99%, prkatycznie bez wody, w
              maśle bywa
              > różnie. Shortening z reguły nie ma smaku margaryny ale trzeba
              uważać żeby nie
              > było utwardzane uwodornieniem (tłuszcze trans), bo to raczej już
              naprawdę źle ;
              > )
    • Gość: gość Re: solid vegetable shortening - co to jest? IP: *.adsl.inetia.pl 15.06.10, 12:55
      vegetable shortening to twardy tłuszcz kokosowy na przykład Planta:
      www.frisco.pl/product/5900300515004/PLANTA__Margaryna.xhtml
    • Gość: kwaśna śmietana Re: solid vegetable shortening - co to jest? IP: *.chello.pl 15.06.10, 16:00
      Buttercream robi się z masła/margaryny+cukier puder+2 łyżki mleka+aromat
      waniliowy (lub inny). 125 g tłuszczu+375 g cukru pudru+tyle mleka, żeby masa nie
      była sztywna jak kamień. Nie wiem jakie masz barwniki- ja mam w żelu Wiltona i w
      proszku, ale nie udało mi się jeszcze nigdy uzyskać bardzo intensywnego koloru w
      tej masie.
      • novinka1 Re: solid vegetable shortening - co to jest? 15.06.10, 18:36
        Ja mam barwniki w płynie, firmy Foster Clark, do tego czerwony w proszku
        Libelli. Wczoraj robilam eksperyment i zabarwilam trochę śmietany - wyszło mi
        krwistoczerwone.
        • Gość: dorotkah Re: solid vegetable shortening - co to jest? IP: *.hsd1.il.comcast.net 17.06.10, 00:03
          To ciekawe.Moja znajoma robi pyszne ciasto na pie(paj?)No i
          uzywa "od zawsze" vegetable shortening bo tak robila jej mama i
          babcia.W zwiazku z tym,ze zalezy jej na zdrowym jedzeniu zrobila ten
          pie na masle no i byl niezly ale nie tak dobry jak ten ze starego
          przepisu.Albo zesmy sie zasugerowali albo rzeczywiscie jej powiem
          zeby mniej wody dodala jesli jeszcze raz zrobi probe z maslem.
          • minniemouse Re: solid vegetable shortening - co to jest? 17.06.10, 04:48
            ja mysle ze to jest po prostu CERES?

            Minnie
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka