Dodaj do ulubionych

Andruty do przekładania...

11.03.04, 15:15
Czy w jakimś mieście, w naszym kraju
można dostać dobre, nie kruszące się
i nadające do przekładania andruty?

W moim mieście Łodzi trafiają mi się tylko
egzemplarze, które podlegają degradacji
już w fazie transportu.
Jeśli uda mi się je dowieżć całe to i tak
w trakcie smarowania ich polewą kruszą się,
pękają i w efekcie nici z pysznego przekładańca.

Tęsknię za domowymi wafelkami,ale chyba nie mam
już szans żeby, przynajmniej w Łodzi, ich spróbować.
Z pozdrowieniami
Obserwuj wątek
    • seniwell Re: Andruty do przekładania... 11.03.04, 16:11
      sprobuj wyrobu innego producenta, wafle robia raczej mali wytworcy lokalni,
      moze sklepik na sasiednim osiedlu zaopatruje sie gdzie indziej

      czym przelozyc? nie przepadam za slodkimi masami z gotowanej puszki mleka
      skondensowanego u mnie w wafelkach jest kwasny dzem (najlepiej z czarnej
      porzeczki) w wersji lux - powidla sliwkowe, na zmiane z masa kakaowa (maslo i
      cukier puder ubite na puch, na koniec dobre ciemne kakao i kilka lyzek platkow
      owsianych)
      moze najbardziej elegancko to nie wyglada (lubia sobie platki albo kawalki
      owocow z dzemu wystawac nieco z rowno przycietych kawaleczkow) ale smak
      wynagradza uchybienia wzgledem wzroku
      • Gość: Cynamoon Re: Andruty do przekładania... IP: *.it / 62.233.189.* 11.03.04, 16:39
        Zgadza sie, w Lublinie sa dobre wafle :-)
        A mase ja robie tez dzemowo- kakaowa.
        masa kakaowa: kostka masla (ew. margaryny), niecalo szklanke cukru, 2 lyzki
        maki, 3 lyzki ciemnego kakao, szczypta soli, wszuystko rozpuscic na malenkim
        ogniu uwazajca by sie nei zagotowalo. Pod koniec dodac sporo olejku rumowego,
        arakowego lub migdalowego.

        Albo:
        Szklanka cukru
        szklanka smietany
        kostka masla(margaryny)
        torebka galaretki owocowej
        wszysko raezm rozpuscic dokladnie wymieszywujac na gazie.
        Wychodzi bardzo fajne.
        Mozna zrobic z roznych kolorow galaretek
        Az mi samej sie zachcialo. Chyba pobiegne do sklepu po surowce...
        • Gość: Dora Re: Andruty do przekładania... IP: 80.72.35.* 11.03.04, 16:50
          Niezawodny przepis na mase do przekładania wafli:
          1 kostka masła
          7 łyżek mleka
          1 szkl cukru
          2 łyżki kakao
          1 cukier waniliowy
          wszystko razem zagotować, dodać 1 szkl mleka w proszku zmiksować i przełożyć
          wafle. Wafle przycisnąć czymś ciężkim.
          Ja to robie czesto na jakieś imprezy i wafle "wychodzą" zawsze bardzo szybko.
      • kwieta4 Re: Andruty do przekładania... 11.03.04, 19:16
        TAKIE PRZEPISY SOBIE KIEDYS ZANOTOWALAM, ALE JESZCZE NIE WYPROBOWALAM, BO
        B.LUBIMY KAJMAK :))


        Masa na waffle #1
        kostka masła,- 3/4szklanki sukru,- 1/2szklanki mleka,- kieliszek wódki
        cytrynowej,- 2 łyżki czekolady w proszku,
        - 2 szklanki mleka w proszku (NIE może byc granulowane!!!!).
        Rozpuścić na małym ogniu masło w trakcie dodać mleko i cukier. Pod koniec
        dodajemy czekoladę i wódkę. Kiedy masa się ujednolici dodajemy, zdejmujemy z
        ognia. Do masy wsypujemy powoli mleko jednocześnie miksując. PRZEKLADAC WAFLE


        Masa na waffle #2 kaper/26.02.2004
        1 szklanka mleka w proszku, 1 szkl cukru pudru, 1 margaryna, 2łyżki kakao, 1/2
        szklanki mleka przegotowanego
        1 łyżka spirytusu i można dodać też posiekane orzechy włoskie.
        mleko zagotować ,wlać do rozpuszczonej margaryny i ucierać mikserem wszystkie
        składniki razem, pozostało tylko posmarować wafle.


        wafel z galaretą #1. kaper/26.02.2004
        1 margaryna, 6 łyżek cukru, 10 łyżek śmietany lub mleka(6)łyżek
        to wszystko rozpuścić w garnku,gdy cukier się dobrze rozpuści wsypać 1
        galaretkę pomaranczową lub inną, mieszać stale aż się rozpuści, gdy zacznie
        gęstnieć posmarować wafle


        Wafle z galaretką #2 wir /24.02.2004 ,Przepis z mniam mniam
        1 paczka wafli - 4 tafle -1 szklanka cukru -1 szklanka śmietany (12% lub 18%) -
        1 margaryna -1 cukier waniliowy -1 galaretka -1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego
        sposób przygotowania Cukier, margarynę, śmietanę, cukier waniliowy wkładam do
        garnka i na małym
        ogniu zagotowuję ciągle mieszając. Po zagotowaniu wyłączam palnik, dodaję
        galaretkę i mieszam masę aż do rozpuszczenia galaretki. Jeśli chcę aby masa
        była bardziej winna dodaję kwasek. Odstawiam garnek z masą aż do jej
        zgęstnienia (ok 1 godz.) od czasu do czasu mieszając. Smaruję wafle masą (tą
        stronę gdzie są większe oczka). Przechowuję zawiniętą w folię, aby nie wyschła.
        Takie wafelki są bardzo smaczne i można ich na prawdę dużo zjeść na raz.
        Zmieniając smaki galaretki za każdym razem otrzymujemy trochę inne wafelki.
    • Gość: goska Re: Andruty do przekładania... IP: *.gizycko.mm.pl 12.03.04, 08:24
      Przedmówczynie mają rację.Najleprze wafle robią małe wytwórnie.A może jeszcze
      to..
      Składniki:
      - 1 opakowanie wafli tortowych,
      - 2 czekolady gorzkie (200g - 65% kakao),
      - 15 dkg cukru pudru,
      - 1 opak. śmietanki,
      - opcjonalnie: 10 dkg drobno zmielonych orzechów,
      - 2-3 krople zapachu - rumowego lub migdałowego,
      - ew. mały kieliszek dobrej brandy.

      Jak przyrządzić?
      1) Przygotować "kąpiel wodną". Na ogniu ustawić większy garnek z wodą. Na nim
      umieścić mniejszy garnuszek, w którym będziemy mieszać naszą masę czekoladową.

      2) Do mniejszego garnuszka wlewamy śmietankę, dodajemy cukier puder. Wkładamy
      pokruszoną czekoladę i łyżkę masła. Wszystko to mieszamy od czasu do czasu. Gdy
      czekolada się rozpuści, mieszamy do chwili otrzymania jednolitej masy. Dodać
      orzechy i podgrzewać jeszcze jakiś czas, aż masa stanie się gęsta, jak dosyć
      gęsta śmietana. Po ostygnięciu dodajemy zapach lub kieliszek brandy.

      3) Wafle smarujemy tą masą po jednej stronie. Po posmarowaniu jednego, na
      wierzchu kładziemy następny, który znowu smarujemy - aż do wyczerpania masy
      czekoladowej. Ta ilość powinna wystarczyć na sute posmarowanie 5 wafli.
      Przykrywamy czystym waflem. Wynosimy w chłodne miejsce i tam obciążamy deską i
      jeszcze dodatkowymi ciężarkami (jakie kto ma do dyspozycji).

      4) Wafle powinny poleżeć w chłodzie i spokoju co najmniej 24 godz.

      5) Kroimy nożem z ząbkami zdecydowanymi ruchami.
      przepis zaczerpnięty z czarnej oliwki.
    • kathy38 Re: Andruty do przekładania... 12.03.04, 10:47
      Zapewne w Łodzi jest Biedronka - ja w mojej Biedronce kupuję niezłe wafle marki
      Biedronka.

      A krem robię najwyklejszy -
      1. 4 łyżki kakao + 2 łyżki cukru wymieszać, zalac odrobiną wrzatku, wymieszać
      aby powstała gęsta masa - odstawić do ostudzenia
      2.kostka margaryny Maryna, niepełna szklanka cukru pudru, drobny cukier
      waniliowy - zmiksowac na puszysta masę
      3. dodać zółtko - ubijac dalej
      4. dodawać po trochu masy kakaowej
      5. Na koniec do smaku można dodać odrobinę spirytusu

      Masą przekładac wafle.
      • hiacynta2 Re: Andruty do przekładania... 12.03.04, 14:58
        Dzięki dziewczyny za odzew. Po przeczytaniu Waszych
        pomysłów na masy do wafli, walczę ze ślinotokiem.

        Kathy - w łódzkiej Biedronce nigdy nie byłam i okazuje
        się, że niesłuszne.

        Nawiedzam dziś Biedronkę - robię full andrutów przekładanych
        przepysznymi masami - mam całą sobotę i niedzielę
        na "dialektowanie" się wyrobem.

        W poniedziałek z wyrzutami sumienia - obiecuję sobie przed lustrem
        - od dziś się odchudzam!
        Niestety jestem zodiakalnym Bykiem, więc na obietnicach się kończy.

        Pozdrawiam

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka