23.06.10, 20:24
jak inaczej mozna przyrzadzic ryz?


mam na mysli np do miesa itp...
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: ryz 23.06.10, 21:16
      przepisow na ryz jest masa
      najprostrza zmiana smaku to ugotowanie ryzu w duzej wodzie, jak makaron i
      dodanie do odcedzonego zrumienionej cebulki


      prosty pilaw - zesmazasz na szklisto cebule, mozesz rowniez zabek czosnku w
      plasterkach, dodajesz wyplukany i odsaczony ryz, szklisz
      dodajesz sol, tymianek i zalewasz woda - 2 objetosci wody na 1 ryzu
      zagotowujesz, szczelnie przykrywasz- ja daje warstwe foli alu, i zmniejszasz
      doplyw ciepla na minimum, i tak sobie pyrkocze przez 20 minut, wylaczasz,
      zostawiasz nastepne 5-10 minut

      do podstawowego pilawu mozesz dodac jarzyny - groszek, marchewke, kukurydze,bob,
      orzechy, rodzynki, inne ziolka,
      • marciasek Re: ryz 24.06.10, 00:36
        Ja zawsze odmierzam dwie części wody, zagotowuję, solę, do wrzątku wsypuję 1 część ryżu i gotuję pod przykryciem na najmniejszym możliwym gazie aż do wchłonięcia wody. Czas zależy od gatunku ryżu: basmati - ok. 14 minut, jaśminowy tajski - ok. 11 minut. Zwykły ryż typu patna pewnie potrzebowałby więcej, pewnie coś koło 20 minut - trzeba poeksperymentować. Ryż ciemny - brązowy, czerwony - gotuje się ok. 40 minut i czasem potrzebuje więcej wody. Ryżu z odciąganą skrobią (parboiled) w ogóle nie toleruję, zatem nie mam pojęcia czy da się go ugotować taka metodą. Ryżu włoskiego używam do risotto i szkoda by mi go było gotować "na czysto".
    • bene_gesserit Cztery doskonałe ryże 23.06.10, 21:38
      Sprzed paru miesiecy, z kwartalnika Jamiego O - najpierw przepis na
      ryz gotowany na parze, a potem 4 sposoby jego dosmaczenia:

      To znaczy - nie odkrylam, ale przeczytalam, w kwartalniku Jamiego.

      RYŻ PODSTAWOWY
      Basmati nalezy przeplukac, wrzucic na osolony wrzątek i gotowac
      pięc minut, potem odcedzic i wstawic w sitku (ja uzylam sizalowego
      i sie sprawdza) na parę, pod przykryciem, na 7-8 minut. Ryz
      wychodzi jak w najlepszej knajpie - zachowuje caly swoj niebianski
      aromat, kazde ziarenko jest osobno.

      RYŻE RÓŻNE - Proporcje na 350g suchego ryzu (4-6 porcji czyli),
      po ugotowaniu na sypko wg powyzszego przepisu albo i nie.

      czosnek i galka:
      8 ząbków
      1/4 lyzeczki gałki
      oliwa, masło
      1 lyzeczka cynamonu
      1 mala cytryna (sok tylko)

      Podsmaz czosnek (w plasterkach) na masle i oliwie, dodaj przyprawy,
      dopraw, dodaj do ryzu, skrop sokiem z cytryny.

      cytryna, imbir i kurkuma:
      1 cytryna
      2,5 cm imbiru
      oliwa, masło
      czubata lyzeczka kurkumy

      Otrzyj skorke z cytryny. Zetrzyj imbir na drobnych. Podsmaz na
      oliwie i masle imbir, skorke i kurkumę. Dodaj sok z cytryny, dopraw
      (calosc ma miec konsystencję pasty), dodaj do ryzu.

      kolendra i limonka:
      duzy pęczek kolendry, posiekany
      2 limonki
      oliwa

      Do ryzu dodaj oliwę, kolendrę, skorke z jednej limonki, sok z
      dwóch, s&p.

      spicy chili rice:
      4 strączki kardamonu
      1-2 swieze chili
      oliwa
      2 lyzki masla
      4 gozdziki
      1 lyzkę koncentratu pomidorowego
      1 mala cytryna (tylko sok)

      Podsmaz na oliwie i masle rozgniecione ziarenka kardamonu (bez
      lusek!), chili, gozdziki. Dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw, dus-
      smaz 2 minuty. Zmieszaj z ryzem, pokrop sokiem z cytryny.
    • Gość: Teresa Re: ryz IP: *.3s.pl 23.06.10, 21:56
      Gotujesz ryż tak aby był sypki, następnie pozostawiasz go na jakiś czas, w między czasie przysmażasz na niewielkiej ilości oliwie z oliwek: pierś z kury pokrojoną w kostke i obtoczoną w przyprawie do kurczaka, pokrojona w księżyce papryke (zieloną, żólta oraz czerwoną),pokrojone i obrane pieczarki, cebulę czerwoną, samrzysz to według uznania, następnie mieszasz z wystudzonym ryżem. Samcznego:)
    • amiko220 Re: ryz 24.06.10, 11:08
      Ryż w sosie kurczakowo- brzoskwiniowym.
      ja gotuję ryż do miekkości, nastepnie zalewam go zimną wodą i płukam jak
      makaron, żeby się nie kleił. Następnie w rondelku na oleju podrumieniam cebulkę
      i dodaję piers z kurczaka pokrokoną w paseczki w przyprawach, według uznania,
      może być tylko pieprzi sól lub coś innego. Potem dodaję pokrojoną brzoskwinię z
      puszki i trochę soku, Można zatrzepać odrobiną śmietanki ale niekoniecznie.
      Danie podaję gorące, równie smaczny jest ryż w sosie żurawinowym z kurczakiem
      oczywiście, jeśli lubisz mięsa na słodko, smacznego
    • mhr-cs Re: ryz 24.06.10, 12:10
      mandarynka.1 napisała:

      > jak inaczej mozna przyrzadzic ryz?
      >
      >
      > mam na mysli np do miesa itp...

      zalezy jek przygotowac
      chcesz to mieso,
      jakie sorowki,warzywa
      czy jedno garnkowe itp
        • Gość: en Re: ryz IP: *.chello.pl 24.06.10, 14:25
          Do kurczaka w sosie lubie ryz z cytryna i pietruszka.
          Filizanke ryzu oplukac, odcedzic na sitku
          W rondelku rozgrzac lyzke masla
          Wsypac ryz, dodac otarta skorke z cytryny, mieszac az stanie sie szklisty
          Zalac dwiema filizankami wody goracej
          Gotowac na malym ogniu pod przykryciem, potem w kocyk i pod poduszke
          Na koncu dodac troche drobniutko posiekanej pietruszki i wcisnac troche cytryny
    • wilsoon Re: ryz 28.06.10, 11:40
      sos do spagetti, albo kawalki kurczaka i warzywa "mieszanka chińska," mozna tez
      zrobić gołąbki, albo wymieszac mieso z ryzem iu takie kotleciki z sosem grzybowym

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka