Dodaj do ulubionych

semolina - co to jest?

IP: 213.199.197.* 12.03.04, 22:21
Powiedzcie mi, co to jest semolina i gdzie można ją kupić.
Dzięki!
Obserwuj wątek
      • Gość: Marsylka Re: semolina - co to jest? IP: *.ppp.tiscali.fr 13.03.04, 16:45
        Tylko, ze konsystencji maki semolina nie ma. Ja raczej porownala bym ja do
        kaszki manny. Raz nawet ugotowalam sobie na gesto, z mlekiem, bo tu manny nie
        uswiadczysz. Ja semoline uzywam czasem do zageszczenia sosow, ale rzadko, bo
        mikroskopijne grudki pozostaja, zdarza sie tez, ze dosypuje do zapiekanek, bo
        wymoczeniu prze godzine w mleku. Szczerze - semoline kupilam raz, i od 4
        miesiecy nie udalo mi sie zuzyc ( 250 g). Tym niemniej, nie przecze, ze ma ona
        zastosowania, o ktorych mi po prostu nie dane bylo sie dowiedziec:-) ( moze
        flany?, bo tych, ze wzgledu na brak doswiadczenia, zrobic samodzielnie sie
        jeszcze nie odwazylam:_))
        Pozdrawiam,
        Ola
        • Gość: Linn Re: semolina IP: *.dialup.tiscali.it 14.03.04, 10:00
          Istnieja 2 rodzaje semoliny: jednokrotnie i dwukrotnie mielona. Ta pierwsza to
          cos posredniego miedzy kasza manna a semolina dwukrotnie mielona. Ta ostatnia
          jest podobna do zwyklej maki, ale koloru jasnozoltego.
          Istnieje oczywiscie kasza manna, ktora po wlosku nazywa sie "semolina".
          Semolina to po wlosku "semola".
          Wloska "semola di grano duro rimacinata" to:
          remilled durum wheat semolina
          semoule remoulue de ble dur
          gemahlener hart weizengriess
          semola de trigo duro remoida
          Z torebek wiem, ze jest eksportowana m.in. do Rosji i na Wegry. Jesli chodzi o
          Polske, trudno mi cos powiedziec. Ja szukalabym moze w sprzedazy hurtowej. Nie
          wykluczam jednak tego, ze wszystcy wiedza o co chodzi, a tak naprawde nikt jej
          nie uzywa / chodzi mi o piekarzy i kucharzy /.
              • Gość: Liska Re: semolina IP: 81.210.125.* 14.03.04, 14:33
                Ja też nie. Sypałam zawsze kaszę manną. Nie wiedziałam, że mąka krupczatka to
                produkt "semolinopodobny".
                Włoskich produktów trochę już się na szczęście pojawiło. Szkoda tylko, że
                porządny makaron kosztuje 17 zeta. No i mamy kawę z prawdziwego zdarzenia, i
                suszone pomidory w oliwie a nie oleju + E 868, E 4578 itd ;-)
                ba, nawet jest panettone... Zastanawia mnie tylko, dlaczego ma tak przerażająco
                długi okres ważności...
                I jeszcze są ciasteczka amaretti:-)
      • Gość: wsuwka Re: semolina - co to jest? IP: 213.199.197.* 13.03.04, 17:22
        Dzięki za link. Proszę mi jeszcze powiedzieć, czy semolinę można kupić np. w
        hipermarkecie czy też należy się udać do sklepu ze zdrową żywnością. Nie
        spotkałam jej w żadnym dużym sklepie spożywczym, no chyba, że szukałam w złym
        miejscu (choć myślę, że powinna być tam gdzie mąki).
        Mam fajny przepis na pizzę właśnie z semoliną.
        A może czymś można ją zastąpić...?
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka