Dodaj do ulubionych

Czy znacie dobre restauracje?

15.03.04, 16:39
Jeśli zdarzyło Ci się gościć w restauracji, która zachwyciła Cię dobrą
kuchnią, pomysłową aranżacją wnętrza, fachwoą obsługą - podziel się swymi
wrażeniami!

Redakcja "Kuchni"
Obserwuj wątek
    • Gość: Camille Re: Czy znacie dobre restauracje? IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 15.03.04, 17:08
      W Polsce restauracja Tsarina w Warszawie zachwycila nas - wszystko od
      przywitania po dania ktore serwuja bylo perfect i na najwyzszym swiatowym
      poziomie!
      • funana Re: Czy znacie dobre restauracje? 15.03.04, 17:12
        Nie ma już Tsariny-na jej miejscu jest włoska knajpa-nie byłam jeszcze.
        • Gość: Camille Re: Czy znacie dobre restauracje? IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 16.03.04, 23:45
          Jaka szkoda, ze Tsarine zamkneli! To byl naprwade wysoki, swiatowy poziom /i
          ceny tez!/.
          Poniewaz widze, ze wszyscy tu wypisuja swoje ulubione miejsca, wiec i ja
          dolacze pare innych nazw.

W Warszawie- rest. Malinowa w hotelu Brystol- duza klasa, Fukier na Starowce.

W Krakowie - Amarone, Cyrano de Bergerac- najwyzsza klasa. W czerwcu bede w
          rest.Copernicus, slyszalam, ze tez sa super.
          Sredniej klasy, ale ogolnie b. dobre to -Paese, Cherubino, Orient Express,
          Wentzl, Chimera, CK Dezerter......itd!
          • funana Do Camille 18.03.04, 14:39
            Copernicus KONIECZNIE!!Bardzo Ci polecam. Aaa! Chimery też już nie ma- został
            tylko bar sałatkowy (mieli duże problemy z Sanepidem jakis czas temu).Jeszcze
            chce Ci polecić na Józefa (Kazimierz)Wino i Kuchnia, czy tez na odwrót Kuchnia
            i Wino- mała kanjpeczka z kuchnią najwyższych lotów. Jadłam tam wspaniałą
            barwenę.
            • Gość: Camille Re: Do Camille IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 18.03.04, 17:09
              Chimery tez nie ma???? Serwowali tam absolutnie przepyszne jedzenie!Wielka
              szkoda.

Dzieki za sugestie o tej rest. na Kazimierzu - wlasnie szukalam czegos na lunch
              jak bedziemy tam z naszymi goscmi....
              • funana Re: Do Camille 19.03.04, 09:32
                Camillo,
                podaję Ci namiary na Kuchnię i Wino - Józefa 13, tel.421 77 36.Jeszcze warte
                polecenia jest Metropolitan, Sławkowska 3-róg św. Tomasza (kuchnia świetna-
                jadłam tam najlepszy krem pomodorowy z pesto),tel.421 98 03.
                pozdrowienia niestety z Warszawy (a tak bym sie teraz przeszła na Kazimierz na
                kawę...)
                • Gość: Magdusia Re: Do Camille IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.04, 12:56
                  Cześć,
                  widzę, że nie tylko ja się przeniosłam i tęsknie wielce za Kazimierzem... Długo
                  jesteś w Warszawie? Znasz jakieś miejsca, knajpki, które choć troszkę
                  przypominają Kraków? Gdzie można iść ze znajomymi? Ja cierpię na absolutny brak
                  znajomości takich miejsc, ale wciąż wierzę, że jednak są:)
                  Pozdrowienia od Krakowianki:)
                  Magda
              • Gość: marta Re: Do Camille IP: *.tele2.pl 20.05.04, 07:44
                EE jest Chimera na nowo juz dawno otworzyli rest.

Marta
            • carlos73 Re: Do Camille 18.03.04, 17:38
            • edziecko_ulcik Re: Do Camille 30.04.04, 19:34
              a ja polecam Tratorię Soprano na rogu Jagielońskiej i Anny :) - mniam :)
              Nostalgię - na Karmelickiej - mniam mniam
              ulcik
              • Gość: Barbara rstauracje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 13:41
                Moja ulubiona to Tradycja na Belwederskiej w Warszawie, nic nie moze sie rownac
                z tortem bezowym.. no, chyba, ze taki sam tort w slodko-slone na Mokotowskiej!A
                potem tylko basen albo aerobik...
            • Gość: Krokodyl Re: Do Camille IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.04, 21:27
              Ja byłam w "Kuchni i wino" , malutkie porcje, bardzo drogie, amatorskie
              gotowanie, smaczne, ale niedosmaczone, bez takich niuansów, o które aż się
              prosi.
              • Gość: pp Re: Do Camille IP: *.wielkie-drogi.sdi.tpnet.pl 28.12.04, 17:45
                zgadzam się amatorszczyzna ale przy naszej polskiej mała się znającej klienteli
                uchodzi za super knajpę
            • Gość: Elka Restauracja Carska w Bialowiezy IP: *.state.gov 11.07.05, 12:22
              Stacja Bialowieza Towarowa - magiczne miejsce, magiczna kuchnia
              Niesamowity wystroj wnetrz, antyki i pamiatki rodzinne, ale takze sala
              mysliwska. Bogate wnetrza, a kuchnia ... extreme speciale
              Zurek podawany jest w chlebie, przepieknie pachnacym i niesamowicie smacznym, z
              nuta chrzanu i ziol, po prostu niesamowite przezycie (zapomnijcie o zwyklym
              chlebie razowym). A na drugie danie dziczyzna. Szczerze polecam - podroz
              kulinarna warta wydanych pieniedzy.

• Gość: ewa Re: Czy znacie dobre restauracje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.04, 14:24
            dodam, do tych "średniej klasy:, Taco na Rynku i Poselskiej w Krakowie, Lawasz
            na Sławkowskiej. Podane restauracje "z wyższej półki" są b. drogie jak na np.
            studencką kieszeń. Te średnie - bardzo dobre! Kryterium klasowości Camille są
            raczej tylko ceny posiłków, w średniakach jest bardzo porządnie i zdecydowanie
            mniej wychudza kieszeń.
      • Gość: Jolka Re: Czy znacie dobre restauracje? IP: 212.160.128.* 17.03.04, 13:54
        Mała japońska knajpka w bramie koło teatru ROMA w Warszawie - obsługa super,
        jedzonko znakomite (japońskie i chińskie), ruchomy barek-taśmociąg sushi, gdzie
        klient sam wybiera danie a rozliczany jest wg koloru ... talerzyka (wiszą na
        ścianie z podaną ceną). Cicha orientalna muzyczka, dyskretna dobra potrafiąca
        doradzić obsługa, umiarkowane ceny - goście zagraniczni, których tam
        zaprosiliśmy na lunch biznesowy byli zachwyceni. Polecam.
        • Gość: Ada Re: Czy znacie dobre restauracje? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.08.04, 19:15
          To była moja ulubiona restauracja. niestety była... Obsługa fatalna! Najlepsi
          kelnerzy już stamtąd poodchodzili, ciągle są nowi, nieuprzejmi, nie znają nazw
          potraw. Chamscy, niekulturalni kucharze - ostatni raz tym byliśmy gdy kucharze
          śmiali się bardzo głośno i używali niecenzurowanych słów zupełnie nie zwracając
          uwagi na to, że ich słychac na sali. A że byliśmy akurat jednymi z nielicznych
          gości, naprawde było to słychać. Zupełny brak reakcji ze strony kelnerki (która
          tez to słyszała), a szefa sali nie było (zreszta ten fajny też stamdąd odszedł,
          nie wim, czy wrócił na Dobrą?)
        • Gość: Mietka Re: Czy znacie dobre restauracje? IP: 193.30.160.* 16.12.04, 09:21
          Mówisz o NIPON KAN
        • Gość: Emma Re: SO-AN IP: 217.11.129.* 30.05.05, 16:41
          Oj nie, ta byla fajna sto lat temu, kiedy jako pierwsza zaczela podawac sushi w
          Warszawie. Teraz lepiej przejsc sie kilkdziesiat metrow dalej, na rog
          Poznanskiej i Pieknej, do SO-AN, inaczej zwana susharnia. Genialne sushi, dla
          tych ktorzy troche sie znaja i lubia eksperymentowac. Oprocz tego milutka
          obsluga.
          Polecam.... www.so-an.pl/
      • Gość: ccc Re: Czy znacie dobre restauracje? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 29.05.04, 19:58
        Wcale nie trzeba biegać do drogich i reklamowanych knajp, na Ursynowie ul.
        Belgradzka mozna zjeść super deser, wypić świetną kawę, obsługa przesympatyczna.
        • Gość: Anka Re: Czy znacie dobre restauracje? IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 11.01.05, 20:57
          we Wrocławiu jest też już prawie na osiedlu, choć blisko centrum : Vabank na
          Komandorskiej, też niedrogo a bez napuszenia i bardzoooo smacznie
      • Gość: stach Re: Czy znacie dobre restauracje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.04, 21:10
        a ceny?
        • Gość: kobitka Re: Czy znacie dobre restauracje? IP: *.cz.f / 80.51.233.* 14.06.04, 11:25
          Polecam restaurację Wenecja w Żorach, pyszne jedzenie ! Sprawdzone wielokrotnie.
      • Gość: gorzowek Re: Czy znacie dobre restauracje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.04, 02:08
        Wspaniala kuchnia mila obsluga ,sympatyczny cipły wystrój. Towszystko
        znajdziesz w "restaurant-cafe" w Świeradowie Zdrój.
      • massom Banja Luka w Warszawie 04.08.04, 12:53
        Dobry wystrój bałkańskiej tawerny, świetna kuchnia, obsługa się jeszcze nie
        dotarła, ale ceny rekompensują resztę. Restauracja naprawdę godna polecenia!!!
        • Gość: Barbara Re: Banja Luka w Warszawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 13:43
          Banja Luka jest the best!Od niedawna mieszkam tuz obok i niebawem wystapie o
          karte stalego klienta. A jesli chodzi o inne miejsca, to plecam boston port
          international food, ktory jest tuz za rogiem. Najlepsze befsztyki w Warszawie
          (jesli nie w kraju...)
          • Gość: Nati Re: Banja Luka w Warszawie IP: 217.11.129.* 30.05.05, 16:23
            Absolutnie Boston Port.... nie tylko najlepsze befsztyki w Polsce, ale tez
            najlepsze ryby. Wlasciciel specjalnie zamawia niespotykane rodzaje, ktorych nie
            podaja w zadnej restauracji w Polsce ani nie ma w zadnym sklepie, podaje je np
            z przepysznym puree ziemniacznym domowej roboty. A przy tym jest bardzo
            milutki, rozmawia z goscmi, pokazuje ryby w swojej wielkiej ksiedze....
            A latem mozna usiasc w ogrodku....
            Polecam, Mokotow, ul Okolska, przy Warszawiance.
        • Gość: łysi WARSZAWSKIE JEDZENIE IP: *.chello.pl 13.02.05, 15:34
          A czy był ktoś w otwartej od lipca restauracji Klub Bistro Sofa??na
          ul.Nowogrodzkiej,róg Emili Plater..polecam swietną kuchnię fusion..bardzo
          wygodne kanpy:)
        • Gość: jugo Re: Banja Luka w Warszawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 10:42
          restauracja jest fantastyczna, polecam szpinak, a co do obsługi, to jako
          rekompensate za zbyt długie czekanie na posiłek, pani właścicielka osobiście
          przyniosł nam butelczyne oryginalnego prosku... fenomen, polecam.
          • Gość: jugo Re: Banja Luka w Warszawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 10:43
            mowilem o Banja Luce...
      • Gość: Smakosz Re: Czy znacie dobre restauracje? IP: *.tnt4.adl1.da.uu.net 18.08.04, 04:08
        Smak Wielkiej Rosji.

Mialem to nieszczescie w szczesciu, ze moj wyjazd do kraju gdzie “… kruszyne
        chleba, podnosza z ziemi przez uszanowanie …”, (przewaznie emeryci ze starego
        porfela), czesto przerywany byl obowiazkami sluzbowymi. Spelnienie jednego z
        nich zawiodlo mnie az do stolicy Polski. Nigdy w glebi serca nie bylem
        milosnikiem tego miasta. Mlodosc uplynela mi na kibicowaniu Wisle Krakow,
        odwiecznemu rywalowi Legii Warszawa, nigdy nie moglem zrozumiec dlaczego dzieci
        w Warszawie wychodza sie bawic “na dwor” a nie po prostu “na pole”, a gdy w
        telewizji, widzialem kolejne relacje z otwarcia zapierajacych rozmachem, dech w
        piersiach stolecznych inwestycji, dla rozweselenia nucilem zawsze piosenke
        starego krakusa, Andrzeja Sikorowskiego “Nie przenoscie nam stolicy do
        Krakowa”. Niemniej “czas goi rany”, wiec w czasie pobytu w Polsce skwapliwie
        skorzystalem z odwiedzenia stolicy. Glownym powodem nie bylo jednak spotkanie w
        Banku Unii Gospodarczej lecz chec zobaczenia I spalaszowania czegos dobrego w
        jednej z najslynniejszych warszawskich restauracji “Tsarinie”. Marta Gessler
        slynna restauratorka, ktora po powrocie do kraju zarzucila kotwice niestety
        (dla Krakowa) w stolicy, stworzyla siec niezapomnianych miejsc kultu grzechu
        obzarstwa. Przywrocony do lask “warszawki” “Fukier”, wspaniala
        cukiernia “Slodki” (gdzie paczki smakowaky mi bardziej niz u Bliklego),
        restauracja gdzie mozna zjesc wszystkie specjaly kuchni polskiej “Zielnik” oraz
        perla w koronie “Tsarina” sa dla rozkochanych w jedzeniu “Lajkonikow”, wiekszym
        problemem niz kaprysy Zygmunta III Wazy. Po pewnych perypetiach ze znalezieniem
        sie we wlasciwym miejscu – “stary warszawski kieryka” jak mawial niezapomniany
        Henio Lermaszewski z serialu “Dom”, najpierw zawiozl mnie na ulice Chmielna.
        Kiedys miescila sie tam restauracja “Caryca Katarzyna” ale niestety
        zbankrutowala (patronka do tego typu dzialalnosci chyba niezbyt pasowala) o
        czym poinformowala mnie wysoka, o slowianskiej urodzie kelnerka, jak zywo
        pasujaca do zatrudniajacej ja chinskiej restauracji “Szanghaj”. Dopiero
        nastepna podroz zatloczonymi ulicami stolicy zakonczyla sie powodzeniem. Na
        starym miescie przy ulicy Jozefinskiej 3-5 za wielkimi zelaznymi drzwiami,
        przezylem swoista “smakowita” podroz w czasie. Juz w szatni zaopatrzony w numer
        w ksztalcie carskiego rubla, schodzac schodami oswietlonymi swiecami osadzonymi
        w swiecznikach, ktorych nie powstydzilo by cie Carskie Siolo, wiedzialem, ze
        przede mna cos wielkiego. Na poziomie piwnic, tuz przed wejsciem olbrzymie
        lustro w zlotych ramach a przed nim wielki stol ze wspaniala kompozycja potraw,
        dodatkow, kwiatow, swiatel, ktora powstaje codziennie rano pod czujnym okiem
        wlascicielki. Zasiadlem w sali Dostojewskiego, na dzien dobry
        kieliszek “smorodiny” wodki z ledwie odczuwalnym smakiem suszonych owocow ( na
        koszt firmy), potem zlozylem zamowienie – barszcz czerwony z pierozokiem,
        salatka baltycka (siedem rodzajow wedzonych ryb z morza baltyckiego z
        jarzynami) oraz bliny z maki gryczanej z kwasna smietana I astrachanskim
        kawiorem. Na deser oczywisce rosyjska herbata (w szklance z metalowym
        koszyczkiem z obowiazkowymi carskim orlem) z konfiturami (ich felerem bylo to,
        ze smierdzialy malizna). Oczekujac na zamowione potrawy zwiedzilem dalsze
        pomieszczenia restauracji. Wszystko zostalo odnowione I zaprojektowane z
        niesamowita dbaloscia o szczegoly. Poczawszy od wspanialego stropu, podlog,
        poprzez meble, obrazy na scianach, samowary, obrusy konczac na detalach takich
        jak szklanki, sztucce. Wszystko to swiadczy o klasie wlascicielki ale takze o
        klasie epoki i kraju, ktory byl pierwowzorem dla tego pomyslu. Z zadumy i
        refleksji wyrwal mnie kelner w mundurze carskiego oficera, informujac mnie ze
        podano do stolu. Gdy powoli oddawalem sie jednemu z grzechow glownych, chwalac
        kazdy kes i za smak i za to jak zostal podany, gdy z ukrytych w scianie
        glosnikow, ucho delikatnie piescily dzwieki staroruskich piesni zastanawialem
        sie nad jednym. Czyim pomyslem byl strzal z “Aurory” atak na Palac Zimowy i
        caly ten balagan, ktory po tym nastapil. Panie! Komu to wszystko
        przeszkadzalo?
        • Gość: ibis Re: Czy znacie dobre restauracje? IP: *.speed.planet.nl 03.11.04, 14:13
          Ale mi się spodobało! Napisałeś coś jeszcze, to podaj, proszę, link :-)
          Pozdrawiam!
      • Gość: Kasia Piccola italia w wawie IP: *.chello.pl 01.09.04, 19:31
        Najlepsza wloska restauracja w warszawie. Doskonale jedzenie, domowy makaron i
        nieziemskie foccacio. Bezpretensjonalne domowe wnetrze. I ceny niezle. Zawsze
        jest tam paru wlochow.
        • matania Re: Piccola italia w wawie 30.09.04, 15:04
          Gość portalu: Kasia napisał(a):

> Najlepsza wloska restauracja w warszawie. Doskonale jedzenie, domowy makaron
          i
          >
          > nieziemskie foccacio. Bezpretensjonalne domowe wnetrze. I ceny niezle.
          Zawsze
          > jest tam paru wlochow.

jedzenie masz racje dobre ale kwestie wnetrza nalezaloby dyskretnie
          przemilczec:))
          • Gość: Mewa Re: Piccola italia w wawie IP: *.crowley.pl 14.10.04, 15:50
            O obsłudze też lepiej pomilczeć znacząco......:-(
            • Gość: aniamala Re: Piccola italia w wawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 20:10
              nigdy juz tam nie pojde, na drobną pieczoną przekąskę czekałam 40 min, dobrze
              ze nie zamówiłąm pizzy, bo widać było ze obsługa sie nie wyrabia, a nie było
              tłoku, wystrój ujdzie i to jedyny plus, bo smaki tez przeciętne
              • Gość: szpak Piccola italia w wawie... - jest tragiczna IP: 213.31.229.* 15.11.05, 12:14
                Tez juz nigdy tam nie pojde. Bylam pare razy i kazdy nastepny byl gorszy od
                poprzedniego. Dlugo sie czeka, nawet jesli sie jest jedynymi goscmi, smak
                przecietny, nie rewelacyjny, no i po prostu koszmarna obsluga.
                Tragedia, a nie restauracja.
          • chimichanga1 Re: Piccola italia w wawie 29.03.05, 19:44
            matania napisała:

> Gość portalu: Kasia napisał(a):
            >
            > > Najlepsza wloska restauracja w warszawie. Doskonale jedzenie, domowy mak
            > aron
            > i
            > >
            > > nieziemskie foccacio. Bezpretensjonalne domowe wnetrze. I ceny niezle.
            > Zawsze
            > > jest tam paru wlochow.
            >
            > jedzenie masz racje dobre ale kwestie wnetrza nalezaloby dyskretnie
            > przemilczec:))
            > Jak również przemilczmy kwestię obsługi, tego cienkiego, aż do przesady,
            ciasta do pizzy i muzyki, której nie udało mi się usłyszeć, pomimo prośby.
            Z inną atmosferą kojarzy mi się "domowa, rodzinna atmosfera".
        • Gość: Alberto Re: Bacio na Wilczej IP: 217.11.129.* 30.05.05, 16:27
          Absoltunie NIE!!!
          Najlepsza wloska w Warsawie to Bacio na Wilczej, a jezeli chodzi o pizze to
          nonsolopizza przy hotelu Sobieskim.
          I na tym konczymy temat wloskich restauracji w Waszwie, bo reszzta to tylko
          wannabees...
          • justyna158 Re: Bacio na Wilczej 09.07.05, 16:27
            restauracje wloskie wyprobowane i godne polecenia to Piccola Italia i Chianti w
            Warszawie oraz w Toruniu na Szczytnej lub Podmurnej, nie pamietam niestety
            nazwy.
          • Gość: gość portalu Re: Bacio na Wilczej IP: 66.98.168.* 06.08.05, 17:51
            nonsolopizza - bar samoobsługowy z cenami z restauracji, sztućce rodem
            z "Misia" (brakowało tylko łańcucha do przykucia), stoły powycierane smierdzącą
            szmatą i jęki jakiegoś włoskiego wirtuoza ze spalonej opery w tle... ale o co
            chodzi?
      • Gość: jaskaw Re: Czy znacie dobre restauracje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 13:56
        Bardzo gorąco polecam restaurację Astoria w Busku-Zdroju. Prowadzi ją Pani
        Krystyna. Kuchnia przednia, nawet moja teściowa nie potrafi tak gotować. Miałam
        tam urządzanie przyjęcie weselne i jedzenie palce lizac, naprawde warto.
      • Gość: megantoja Re: Czy znacie dobre restauracje? IP: *.cable.ubr02.maid.blueyonder.co.uk 19.01.05, 15:08
        Ja byłam tam kiedyś jako gośc na konferencji i szczerze nie polecam. Mroczne
        wnętrze, z równie mroczną obsługą...no i te ceny. Rozumiem, ze za jakośc się
        płaci, ale dlaczego aż tyle???
    • speni Re: Czy znacie dobre restauracje? 15.03.04, 17:09
      Restauracja Avanti, ul. Karmelicka w Krakowie. W życiu nie byłam w tak
      rewelacyjnej restauracji, najlepsze w Krakowie włoskie jedzenie, rewelacyjna
      obsługa i wystrój-również nie ma się do czego przyczepić. Nie zalicza się do
      najtańszych, ale przynajmniej tam wiem za co płacę.
      • Gość: magda Re: Czy znacie dobre restauracje? IP: *.bci.net.pl 19.03.04, 17:02
        Avanti, jest owszem, dobrą restauracją, ale wcale nie najlepszą z włoskim
        jedzeniem w Krakowie.
    • momikak Re: Czy znacie dobre restauracje? 15.03.04, 17:21
      Ostatnio często gościmy w Trattorii Soprano na ulicy Św. Anny w Krakowie. Dobra
      cena i rzezcywiscie dobre jedzenie. Wystrój jest ciepły i włoski...Przynajmniej
      przypomniały mi sie dobre czasy spędzone na studiach we Włoszech....
    • wedrowiec2 Re: Czy znacie dobre restauracje? 15.03.04, 17:22
      W Szczecinie sa dwie warte polecenia restaracje. Pierwsza to Chief, znana chyba
      w całym kraju jako najlepsza restauracja serwująca ryby i owoce morza (wody
      słodkiej też:)). www.chief.com.pl/chief/ Wystrój nawiązuje do menu.
      Druga to Gran Cru. Wiele razy o niej pisałam na tym forum. Ma bardzo
      kompetentną obsługę. Nie jest ona tania, ale mimo to potrafią, tylko na
      podstawie niewielkich sugestii, skomponawać bardzo elegancki posiłek
      (przyjęcie), który nie obciąży zbyt fundatora. Smaczne jedzenie, dobre wina.
      Szefowie kuchni i ich potrawy są nagradzane na międzynarodowych konkursach.
      www.grandcru.szin.pl/ Wnetrza są tak urządzone, że mogą spokojnie
      spędzić czas, nie przeszkadzając sobie wzajemnie.
    • czarna_jagodka Divertimento - Mysłowice (woj.śląskie) 15.03.04, 18:35
      Kilka lat temu wygrałam kolację w restauracji DIVERTIMENTO w Mysłowicach.
      Restauracja była bardzo elegancka i serwowała pyszne dania kuchni włoskiej.
      Niestety nie wiem czy jeszcze istnieje.

Teraz mieszkam w Krakowie i lubię chodzić do "Cherubino" na Św.Tomasza.
    • angelka.s Re: Czy znacie dobre restauracje? 16.03.04, 11:44
      Restauracja Grand Kredens w Warszawie na al.Jerozolimskich. Między Placem
      Starynkiewicza a Placem Zawiszy. Polecam szczególnie zapiekany ser brie z
      żurawinami... miodzio
      • Gość: suziliu Re: Czy znacie dobre restauracje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.04, 11:40
        zdecydowanie restauracja w hotel Copernicus w Krakowie. Byłam tylko raz, ale i
        tak polecam gorąco. Potrawy wyśmiennte i fantastyczna aranżacja wystroju całego
        hotelu.
    • taka_tam Re: Czy znacie dobre restauracje? 16.03.04, 15:10
      ostatnio byłam na obiedzie w piwnicy u claaszena w sopocie - ciekawy wystrój,
      smaczne jedzenie i wybór win oraz dobra, nienarzucająca się, ale wciąż "czujna"
      obsługa. mniam!
    • Gość: Kasia Re: Czy znacie dobre restauracje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.04, 15:22
      Kampinówka w Izabelinie obok dyrekcji Kampinoskiego Parku Narodowego. Smaczne
      polskie jedzenie, doskonała obsługa i możliwość pójścia na spacer po posiłku.
      Pozdrawiam
      • Gość: Cynamoon Re: Czy znacie dobre restauracje? IP: *.it / 62.233.189.* 16.03.04, 17:16
        Ostatnio malo bywam, bo mam male dziecko, ale tym bardziej cieszy jak gdzies
        wyjde...
        Od dawna, niezmiennie lubie mala wloska knajpke Giuseppe w Lublinie.
        Sa tam smaczne salatki, makarony, pizze oraz rozne rozmaitosci na sniadanie. W
        srodku jest przytulnie i wygodnie a obsuga bardzo, bardzo mila przyjazna i
        kulturalna (zawsze zwracam na to szczegolna uwage.
        • Gość: Cynamoon Re: Czy znacie dobre restauracje? IP: *.it / 62.233.189.* 16.03.04, 17:31
          Znalazlam ich strone w necie. Okazuje sie, ze maja o wiele wiekszy wybor dan ;-)

www.giuseppe.exe.pl/
      • aariel Re: Czy znacie dobre restauracje? 17.03.04, 17:16

> Kampinówka w Izabelinie obok dyrekcji Kampinoskiego Parku Narodowego. Smaczne
        > polskie jedzenie, doskonała obsługa i możliwość pójścia na spacer po posiłku.

A co tam polecasz odbrego do jedzenia i jakie maja mniej wiecej ceny?
        • Gość: Kasia Re: Czy znacie dobre restauracje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.04, 15:30
          Polecam zdecydowanie polędwicę w sosie serowym i kaczkę z żurawinami. Jeśli zaś
          chodzi o ceny to jak na okolice Warszawy to raczej niewygórowane. Obiad dla 3
          osób z deserem i kawą ok 100 zł.
          • Gość: ja Re: Czy znacie dobre restauracje? IP: *.man.polbox.pl 08.11.04, 09:01
            Kampinowka jedna wielka tragedia.Ostatnimi czasyschodzi mocno na psy . A szkoda
            bo najgorsza nie byla.
            • rosiee Re: Czy znacie dobre restauracje? 13.11.04, 22:57
              A ja poszukuje knajpki gdzies "pod chmurami" w Warszawie.
              Slyszalam juz o tej w PKiN, w Inraco i Mariocie.
              Wiem, ze sa jeszcze gdzies, ale gdzie???
      • Gość: Ewa Re: Czy znacie dobre restauracje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.05, 16:25
        zdecydowanie polecam..mieszkam niedaleko i czesto tam wpadam więc wiem co pisze.
    • Gość: barbra Jadka IP: *.t-systems.com.pl 16.03.04, 19:06
      a ja polecam Jadke we Wroclawiu. Moim zdaniem to najlepsza restauracja w naszym
      miescie. Niestety nie jest nigdy dosc pelna jak na moj gust, ale obsluga,
      atmosfera, wystroj i przede wszsytkim jedzenie - wszystko to jest wysmienite.
      Przetestowalam ostatnio to miejsce na moich niemieckich gosciach i byli
      naprawde pod wrazeniem.
    • taquine Re: Czy znacie dobre restauracje? 16.03.04, 22:12
      Krakow Rynek Główny 39/40 restauracja Pod Krzyzykiem (reaktywacja)
      raj dla oczu i podniebienia.
      • Gość: Norman Paese w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.04, 22:32
        Paese - bomba, każde danie wspaniałe, genialny deser - krem z białej czekolady !
        • Gość: Miau Re: Paese w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.04, 13:57
          Tylko skandaliczne ceny wina mają tam!
        • funana Re: Paese w Krakowie 18.03.04, 14:42
          Masz rację - trzymają poziom niezmiennie od lat. Bardzo miła atmosfera
          bez "zadęcia", świetna kuchnia (czekam na sezon szparagowy...),obszerna karta
          win.
        • Gość: Magda Re: Paese w Krakowie IP: *.bci.net.pl 19.03.04, 17:16
          Niestety, kiedy ostatni raz byłam w Paese (2000 rok), podano mi pstrąga z
          pomidorami w oliwkach..........odgrzewanego w mikrofali !!!! Pan kelner
          tłumaczył się tym, że już zamykali.
          • hania55 Re: Paese w Krakowie 19.03.04, 17:27
            Za Paese nie przepadam, bo parę razy, mimo pustki wiejącej z każdego kąta
            kelner oznajmił, że "wszystko zajęte". Kiedy już dostąpiłam zaszczytu zjedzenia
            tam podczas którejś bytności w Krakowie, obsługa nie była najgrzeczniejsza, a
            jedzenie rozczarowało. Może dlatego, że trudno jest odtworzyć prawdziwe
            korsykańskie jedzenie nad Wisłą?
            • wolna_galicja Re: Paese w Krakowie 25.03.04, 17:31
              hania55 napisała:

> Za Paese nie przepadam, bo parę razy, mimo pustki wiejącej z każdego kąta
              > kelner oznajmił, że "wszystko zajęte". Kiedy już dostąpiłam zaszczytu
              zjedzenia

Za to Robert Makłowicz w emitowanych ostatnio reklamach euro szuka Paese pod
              hasłem "słyszałem o nowootwartej restauracji" i idzie tam z rynku okrężną drogą
              prawie zahaczając o Wawel...
        • pilarka Re: Paese w Krakowie 15.02.05, 15:54
          Popieram! Miejsce ma wspaniala atmosfere, a o jedzeniu mozna by pisac
          poematy... Moje ulubione? Indyk wyspa piękności :)
        • Gość: daisyx-x-x Re: Paese w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.05, 13:09
          dawniej Paese było OK. Obecnie nikomu bym tego miejsca nie poleciła. Wszystko mi
          sie tam niepodobało tzn. fatalna obsługa - rozlewająca zupę na podstawkę,
          beznadziejne menu, zimne jedzenie, okropna zastawa - stare talerze,brzydkie, nie
          estetyczne. Ogólnie 3 z minusem.
      • Gość: arturo Re: Czy znacie dobre restauracje? IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 19.05.04, 22:03
        Szlacheckie Jadło z siesi Hawełka jest super !! Jedzenie ok. i atmosfera
        rewelacja
      • Gość: Katie Re: Czy znacie dobre restauracje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.04, 19:01
        uwielbiam pizze cztery sery z restauracji wloskiej Da Pietro w Krakwoie przy
        rynku glownym
    • hania55 Pytanie 16.03.04, 22:32
      Czy to jest plebiscyt, w którym odpowiedzi będą nagradzane bonifikatą na
      prenumeratę miesięcznika "Kuchnia"?
      • Gość: kaska Re: Pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.04, 22:52
        Hania, szukaja tematu;-)
        • hania55 Ćśśśśśśśś 16.03.04, 22:53
          Ja to wiem, Ty to wiesz, pare osób to wie - nie psujmy im profesjonalnego
          researchu!
          • giezik Re: Ćśśśśśśśś 17.03.04, 09:22
            mimo wszystko lepsza taka forma, niz to co wyrabiali poprzednio (przynajmniej
            sie podpisali)
            • izalil Re: Ćśśśśśśśś 17.03.04, 09:40
              Restauracja Tradycja - Belwederska 18a, Warszawa.
              Wnętrze urządzone w klimacie mieszczańskiego saloniku, bardzo przytulnie.
              Muzyka na żywo z fortepianu. Obsługa na najwyższym poziomie. Jedzenie
              przepyszne - tradycyjna polska kuchnia. No i te desery! Kelner przywozi do
              stolika na wózku wszystko co oferuje kuchnia, ale najlepsze są torty bezowe.
              Pychotka. Nie wiem czy nie lepsze od tiramisu, które uważam za mistrzostwo
              świata. Nawet mój facet który nie jada słodyczy zawsze zamawia torcik bezowy.
              Niestety dość drogo, ale nawet w zwykły dzień jest dużo klientów.

pzdr
    • Gość: kaska Re: Czy znacie dobre restauracje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.04, 22:47
      w Krakowie Bergerac i la fOntaine no i U Jaremy.
      A z tanszych Polakowski.
      • Gość: Magda Re: Czy znacie dobre restauracje? IP: *.bci.net.pl 19.03.04, 17:13
        Bergerac swego czasu zszedł na psy, jadłam tam ślimaki obciekające starym
        tłuszczem, niestety potrawy wykwintne tylko z nazwy. Kiedys było inaczej.
    • Gość: Infidel Pniom Pehn bar IP: *.crowley.pl 17.03.04, 00:34
      ul. Solec, Warszawa. Specjały kuchni azjatyckiej, szczególnie polecam
      skrzydełka dachowca na ostro i zasmażane cockroaches z ryżem.

smacznego
    • Gość: Dorota Re: Czy znacie dobre restauracje? Tokyo w Warszawi IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.03.04, 09:12
      Moze wnetrze nie jest najladniejsze, za to jedzonko w Tokyo przepyszne. Potrawy
      chinskie i japonskie.
      • Gość: Marghe_72 Re: Czy znacie dobre restauracje? Tokyo w Warszaw IP: *.aster.pl / *.acn.pl 17.03.04, 09:34
        Ja tam nie rozumiem prośny redakcji.. czyzby Pan Nowak i panai Ana (czy jakoś
        tak) nawalili?:)
    • Gość: acha Re: Czy znacie dobre restauracje? IP: 212.160.118.* 17.03.04, 14:43
      Już tu gdzieś kiedyś pisałam na fali uwag o KUCHNI,że radakcja mogłaby, moim
      zdaniem, czasem sięgać do tego co się dzieje na tym forum. Jeśli tak się stało,
      to chyba dobrze. A najlepiej, że stało się jawnie.
      Mnie smakuje w restauracji (Lublin) przy ul. Peowiaków koło teatru. Nazwa chyba
      Swojskie jadło - mam nadzieję, że nie przekręcam. Jest tam bufet sałatkowy i
      bufet warzyw ciepłych pod nazwą jarzyny z pieca. Są cieplutkie i różnorodne.
      Zastępują mi często drugie danie, bo na mięso nie mam już wtedy miejsca.
    • Gość: Kasia Re: Czy znacie dobre restauracje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.04, 15:56
      Tak, kilka razy udało mi się bardzo dobrze odpocząć w restauracji Dom Polski na
      Francuskiej w Warszawie, jest to obiekt bardzo stylowy i wytworny,stara willa
      warszawska, bardzo wyraźny charakter dworku szlacheckiego, czysto, wykwintnie,
      bardzo dobra obsługa i wyśmienita kuchnia, połączenie kuchni polskiej ale z
      francuską lekkością, całkiem ciekawa karta dań i win, wszystko bardzo smaczne,
      pięknie podane,cudowne desery. Pobyt tam nasuwa na myśl lato, odpoczynek i
      niesłychaną potrzebę prowadzenia czegoś takiego samodzielnie
      • aniutek Re: Czy znacie dobre restauracje? 18.03.04, 01:19

> Tak, kilka razy udało mi się bardzo dobrze odpocząć w restauracji Dom Polski na
        >
        > Francuskiej w Warszawie, jest to obiekt bardzo stylowy i wytworny,stara willa
        > warszawska, bardzo wyraźny charakter dworku szlacheckiego, czysto, wykwintnie,
        > bardzo dobra obsługa i wyśmienita kuchnia, połączenie kuchni polskiej ale z
        > francuską lekkością, całkiem ciekawa karta dań i win, wszystko bardzo smaczne,
        > pięknie podane,cudowne desery. Pobyt tam nasuwa na myśl lato, odpoczynek i
        > niesłychaną potrzebę prowadzenia czegoś takiego samodzielnie

hehehehe
        Kasia ???
        ktora????
      • Gość: Liska Re: Czy znacie dobre restauracje? IP: 81.210.125.* 18.03.04, 17:22
        Ojej, to brzmi zupełnie jak tekst z folderu;-)
      • Gość: Liska Re: Czy znacie dobre restauracje? IP: 81.210.125.* 18.03.04, 17:25
        Oregano w Lublinie - niezapomniane gnocchi i szarlotka, miłe wnętrze;
        Absynt w Warszawie - pyszne jedzenie, nienapuszone, nowoczesne wnętrze i miła
        obsługa;
        Il Caminetto w Warszawie - mało znane (na szczęście!) - najprawdziwsze włoskie
        jedzenie, świeże rybki w czwartek. Tylko te kelnerki trochę, nie tego...
        • Gość: Oozie Re: Czy znacie dobre restauracje? IP: *.sth.shb.se / *.handelsbanken.se 19.03.04, 11:47
          > Il Caminetto w Warszawie - mało znane (na szczęście!) - najprawdziwsze
          >włoskie jedzenie, świeże rybki w czwartek. Tylko te kelnerki trochę, nie
          >tego...

Do tego pierogi z fabryki, warzywa z mrożonki, zamiast grilla opiekane mięcho w
          kominku na środku sali, wino stołowe w cenie Petrusa.
          Żenada a nie restauracja!
          • Gość: Krokodyl Re: Czy znacie dobre restauracje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.04, 21:25
            Tez lubię tam chodzić na pyszną pizzę na podpłomyku, bardzo lubię też talerz
            ciepłych warzyw (nie z mrożonki ;-))) ) z podpłomykami z rozmarynem i z oliwą z
            kaparami. Do tego wino domowe. Na deser pyszne tiramisu i kawa z likierem i
            likier (który robią na miejscu) na koniec gratis. Ubóstwiam ten zestaw.
            Próbowałam też risotto i pastę, nie smakowały mi. O rybach za to słyszałam, że
            bardzo dobre, ale jeszcze ich nie próbowałam, bo nieodmiennie rzucam się na
            pizzę, bo okazuje się, że pizza też może być wyśmienita. :-)
      • Gość: Nor Re: Czy znacie dobre restauracje? IP: 217.11.129.* 30.05.05, 16:35
        Taaak... i wysmienite maja meny tematyczne, szparagi wiosna, truskawki latem,
        jesienia grzyby.. i nie powtarzaja sie...
        Moim zdaniem lepsza od Tradycji Polskiej, ktora tak wszyscy chwala....
    • Gość: Bywalec Re: Czy znacie dobre restauracje? IP: *.proxy.aol.com 18.03.04, 04:14
      Wiem, nie powiem. Popularność wszystko popsuje.
      • Gość: Marsylka Re: Czy znacie dobre restauracje? IP: *.ppp.tiscali.fr 18.03.04, 08:33
        Cyrano de Bergerac w Krakowie, Dom Polski w Warszawie. A na male co nieco-
        Zielnik na Odynca.
        • Gość: miki Re: Czy znacie dobre restauracje? IP: 82.177.111.* 02.08.05, 10:12
          a czy dzis znacie dobre restaurcje w wawie?
      • Gość: sz Re: Czy znacie dobre restauracje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.04, 00:17
        DOBRZE!
    • menadka WROCŁAW - Czy znacie dobre restauracje? 18.03.04, 11:38
      We Wrocławiu polecam grecka restaurację "Akropolis" na Pl. Solnym - polecam Wam
      m.in: pyszny mus z bakłażanów, ośmiorniczki w sosie winnym i zupa z soczewicy.
      Lubie także podjeść w T.G.I Friday na pl. Kościuszki - amerykańskie jedzenie, a
      kazda porcja to XXL - doskonałe frytki ale nie wiem czym je posypują.
      Pozdrowienia z Wrocławia
      • Gość: Kinga Re: WROCŁAW - Czy znacie dobre restauracje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 14:48
        Kochani, tyle sie naczytałam, że aż jestem głodna. Nie znalazłam zadnego adresu
        z pólnocy. Zapraszam do Elbląga. Jest taka fantastyczna restauracja o
        nazwie "FIGARO". Świetna obsługa i fantastyczne jedzonko np. do pieczonego
        mięsa ziemniaczki pieczone w prawdziwym piecu.... mniam mniam. Danie obiadowe,
        wykwintne kolacje. Naprawdę warto. Lubie jeszcze steakhause "CASABLANCA" ale
        tam dania serwowane są jak w sieci "SPHINX" więc chyba wszyscy znają.
    • Gość: Miau Kraków i Warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.04, 14:11
      Absolutnie nr1 w Polsce: Amarone, Pod Roza, Copernicus (Krakow), Biblioteka
      (Warszawa). Standard b. wysoki, europejski a ceny ciagle mniejsze duzo niz tam -
      juz za 60€ znakomita kolacja z dobrym winem dla 2 osob. Cena przy tej jakosci
      na "zachodzie" jest 3-5 raza wyzsza.
      • funana Re: Kraków i Warszawa 18.03.04, 14:19
        czyżby reklama? choć to rzeczywiście dobre knajpy tego samego właściciela.
      • opino_tworca Eee, to są restauracje .ikusow, a Ty Miau dla nich 18.03.04, 23:14
        PR robisz? Moje podniebienie nie godne ...
      • Gość: Magda Re: Kraków i Warszawa IP: *.bci.net.pl 19.03.04, 17:10
        Tak, zgadza się, do niedawna była jeszcze restauracja A la carte, przy ul.
        Izaaka, prowadzona przez niejakiego Oliviera Boudon, połączenie kuchni
        francuskiej z orientalną, m.zd. górna półka. No, może tylko eskalopki mnie z
        kangura mnie odstraszały, ale nie ze względu na to, że niedobre, ale żal
        kangura po prostu...Niestety podobno już jej nie ma. Na codziennie jedzenie nie
        polecam (je się powoli, no i ceny odpowiednie). W tym zakresie można skoczyć do
        Nostalgii na Karmelickiej, Trzech Papryczek albo Corleone przy Senackiej. I
        ewentualnie Polakowski (jadłodajnia), tyle że tam czasami przesadzają z mąką w
        zupie.
        • Gość: marcee Re: Kraków -POlakowski IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 21.03.04, 21:30
          nie bardzo mi tam smakuje !!
          o ile pasuje do Kazimierza to do starego lokacyjnego absolutnie nie ! a
          otwarla sie druga w okolicach placu szzcepanskiego
          • wolna_galicja Re: Kraków -POlakowski 25.03.04, 17:33
            Gość portalu: marcee napisał(a):

> nie bardzo mi tam smakuje !!
            > o ile pasuje do Kazimierza to do starego lokacyjnego absolutnie nie ! a
            > otwarla sie druga w okolicach placu szzcepanskiego

Dlaczego koleżance nie pasuje do "lokacyjnego"? I czy koleżanka słyszała, że
            Kazimierz też jest "lokacyjny"?

A Polakowski jest po prostu najlepszy w Krakowie (że zacytuję: "stosunek ceny
            do jakości jest najlepszy w mieście").
        • deirdra Re: Kraków i Warszawa 15.05.05, 12:00
          " Trzy papryczki " i " Corleone " znajduja sie przy ulicy Poselskiej w Krakowie.
    • Gość: Magdaaa Re: Czy znacie dobre restauracje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.04, 19:24
      Ja polecam Return club cafe przy kortach Legii(róg Myśliwieckiej i
      Kusocińskiego).Fajny wystrój, pyszne jedzenie za rozsądną cene,idealny na lunch
    • Gość: tomasz . IP: *.ipt.aol.com 18.03.04, 20:47
      Nigdy nie zapomne wieczorow spedzonych u:
      "Fukiera" w Warszawie.

Te tace pelne chruscikow i ciast, te wazony pelne polnych (?) kwiatow,
      ten gorac bijacy z kazdej sciany, ta serdeczna atmosfera, te "milony" malych
      swiatelek, ten dziwny, przepiekny zapach starych mebli i wreszcie ten
      zaczarowany, warszawski rynek... (zaraz bedzie o dorozce...)
      Zazdroszcze Wam Warszawiacy, troszeczke.

pozdrawiam
      • ada296 a w Poznaniu ? 19.03.04, 00:09
        nie ma dobrych knajp ?
        • Gość: tomasz Re: a w Poznaniu ? IP: *.ipt.aol.com 19.03.04, 12:24
          Przed paru laty spedzalem wiele godzin wieczornych w pubie
          POD ANIOŁEM, ul. Wrocławska 4 i sam juz nie wiem dlaczego.

Zaczarowanym miejscem byla rowniez kawiarnia
          POD ROZA (?), na starym miescie, szczegolnie jej piwniczka.
          Przepyszne ciasta, herbaty, wspaniala "dorosla" dystyngowana obsluga, tlo
          muzyczne, ale i cisza oraz jej goscie, troche inni od wszystkich, troche
          bardziej "milsi", mniej zalatani, rozleniwieni (ale pozytywnie) i chyba juz nie
          istnieje.
          Oczywiscie to tylko moje subiektywne odczucie.

pozdrawiam
          • Gość: DC Re: a w Poznaniu ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.04, 15:28
            Gość portalu: tomasz napisał(a):

> Przed paru laty spedzalem wiele godzin wieczornych w pubie
            > POD ANIOŁEM, ul. Wrocławska 4 i sam juz nie wiem dlaczego.

Ale to nie jest restauracja...)))

> Zaczarowanym miejscem byla rowniez kawiarnia
            > POD ROZA (?), na starym miescie, szczegolnie jej piwniczka.
            > Przepyszne ciasta, herbaty, wspaniala "dorosla" dystyngowana obsluga, tlo
            > muzyczne, ale i cisza oraz jej goscie, troche inni od wszystkich, troche
            > bardziej "milsi", mniej zalatani, rozleniwieni (ale pozytywnie) i chyba juz
            nie
            >
            > istnieje.
            > Oczywiscie to tylko moje subiektywne odczucie.

I to też nie! ;-)))

W Poznaniu są dwie bardzo dobre restauracje: Figaro i Milano. Całkiem
            przyzwoita jest też Papavero, choć odstaje jakościowo od tamtych i ma bardzo
            słabą kartę win, ale za to jest stosunkowo tania.

Pozdrawiam
            • nonstop Re: a w Poznaniu ? 20.03.04, 09:36
              No cóż, zawsze dziwiło mnie, że Milano na poznańskim Sołaczu nigdzie (tzn. w
              spisach, w necie etc etc) nie istnieje, a przecież mimo dużej konkurencji (w
              posen i okolicach jest ponad 400 lokali) jest zdecydowanie liderem. Może mylić
              z lekka pretensjonalna nazwa, ale za to borowiki z grilla! spaghetti e olio,
              aglio, peperoncino! tagliatelle z białymi truflami! kotleciki cielęce na maśle
              z szałwią! różowa dorada!
              hyhy
              no i wiele innych, rzecz jasna.
              Miłe jest to, że zawsze można przeżyć kulinarną niespodziankę. Raz, iż
              tzw. "talerz zakąsek z bufetu" jest zawsze inny i ciekawie smaczny, a dwa, że
              oprócz dań a'la carte zawsze kucharz ma coś dobrego na piecu. Raz będzie to
              comber zajęczy, innym razem królik po toskańsku etc etc.
              Kuchnia lekka i przyjemna. Bez stylizowania na haute cuisine. Karta win powala.
              I żadnych okropnych garni na talerzu.
              Polecałbym też Valpolicellę, lecz po ostatnich entuzjastycznych artykułach
              prasowych owariowali i podnieśli ceny o ok. 60% (choć nadal wątróbki w
              czerwonym winie to czysta esencja smaku).
              :-)
      • aniutek Re: . 19.03.04, 03:04

> Nigdy nie zapomne wieczorow spedzonych u:
        > "Fukiera" w Warszawie.
        >
        > Te tace pelne chruscikow i ciast, te wazony pelne polnych (?) kwiatow,
        > ten gorac bijacy z kazdej sciany, ta serdeczna atmosfera, te "milony" malych
        > swiatelek, ten dziwny, przepiekny zapach starych mebli i wreszcie ten
        > zaczarowany, warszawski rynek... (zaraz bedzie o dorozce...)
        > Zazdroszcze Wam Warszawiacy, troszeczke.
        >
        > pozdrawiam

dziekuje, milo mi :)
        przykaldalam do tego swoja reke przez pare lat :)
        • aniutek Re: . 19.03.04, 03:06
          a teraz mam swoja knajpe w NYC i staram sie aby bylo rownie niezwykle i cieplo
          • Gość: tomasz NYC IP: *.ipt.aol.com 19.03.04, 12:44
            jesli udalo sie Tobie odtworzyc choc troche tego "fukierowskiego" klimatu - to
            prosze napisz gdzie znajduje sie to "cudo" w NY, koniecznie.
            Prosze.
            • aniutek Re: NYC 20.03.04, 00:38

> jesli udalo sie Tobie odtworzyc choc troche tego "fukierowskiego" klimatu - to
              > prosze napisz gdzie znajduje sie to "cudo" w NY, koniecznie.
              > Prosze.

:)
              nie wiem czy sie udalo, wpadnij ocen sam ::))
              45 East 1 st Street, between 1st and 2nd avenue nazywa sie Quhnia
              zapraszam, zawsze milo widziec rodaka :)
              • aniutek Re: NYC 20.03.04, 00:46
                zapomnialam dodac, ze jestesmy na manhattanie.
                jesli lubisz pizze + watek polski + ciekawy spacer to zapraszam do Grimaldis, 19 old Fulton Str,
                Brooklyn ( under the brooklyn brigde) zaloga glownie nasza, kolejki wlasciwie zawsze, pizza doskonala,
                zagadaj po polsku do osoby pilnujacej drzwi a ominie Cie czekanie :)
                naprawde warto + widok na manhattan zapiera dech w piersi.
                • Gość: tomasz Re: NYC IP: *.ipt.aol.com 20.03.04, 22:34
                  teraz to juz koniecznie musze odwiedzic wielkie jablko.
                  dziekuje
              • Gość: tomasz Re: NYC IP: *.ipt.aol.com 20.03.04, 11:39
                Dziekuje, dziekuje.
    • Gość: pankar Re: Czy znacie dobre restauracje? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.03.04, 00:19
      Wrocław. Restauracja VINCENT.
      Piękne zabytkowe wnętrza. Wyśmienita kuchnia.
      Byłem kilka dni temu. W sobotę wieczzorem jest muzyka na zywo. Gitarowa.
      Piłem wyśmienite wino Segu Carmenere z Chile.
      Klimat powala.
      mają stronę: WWW.VINCENT.WROCLAW.PL
    • marghot Re: Poznań 19.03.04, 09:37
      Mandolino - wszystko świetne, ale ceny mogłyby być nieco niższe ;))
      Szafoniera w Puszczykowie, wspaniałe jedzenie i obsługa, za niewygórowane
      pieniądze (obiad dla 2os. ok.70zł)
      Valpolicella - pychota, choć restauracja ta ma swoje lepsze i gorsze dni;
      zdażyło mi się dostać lekko nieświeże pieczywo do "czekadełka"
      Duetto - włoska pyyyszna kuchnia
      • Gość: DC Re: Poznań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.04, 16:17
        marghot napisała:

> Mandolino - wszystko świetne, ale ceny mogłyby być nieco niższe ;))

Wszystkie dania mocno "zmęczone" - zdradzają duży upływ czasu od zakupu
        produktów takich jak mięso, ryba, itp. Ryby i owoce morza chyba tylko z
        mrożonki. Tortellini i ravioli kupowane gotowe ze sklepu. Nic ciekawego.

> Szafoniera w Puszczykowie, wspaniałe jedzenie i obsługa, za niewygórowane
        > pieniądze (obiad dla 2os. ok.70zł)

Jeśli ktoś lubi powspominać czasy stołówek studenckich i schabowego z baru
        mlecznego, wątróbkę pływającą w tłusczu, to istotnie świetne miejsce! ;-)))

> Valpolicella - pychota, choć restauracja ta ma swoje lepsze i gorsze dni;

Na 12 prób były same "gorsze dni".

> zdażyło mi się dostać lekko nieświeże pieczywo do "czekadełka"
        > Duetto - włoska pyyyszna kuchnia

Duetto to taki fast food. Oprócz ciasta na pizze i samego makaronu, reszta albo
        ze słoików albo z mrożonek.
        • marghot Re: Poznań 19.03.04, 16:23
          a jakie są Twoje typy?
          • Gość: DC Re: Poznań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.04, 17:12
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=11380145&a=11465588
            • Gość: gourmand Re: Poznań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.04, 01:40
              Zgadzam się. Milano jest faktycznie the best, choć nazwa jest kretyńska. Figaro
              też jest dobre, chociaż moim zdaniem trochę słabsze, ale ma z kolei
              pretensjonalny wystrój. Na lunche / zakąski swietny jest Tapas Bar ( Rynek ).
              Valpolicella, Piwnica Murna itp to sredniacy - bez cech wyrózniajacych.
              Prawdziwą poznańską kaczkę z pyzami i modrą kapustą najlepiej spróbować w
              Hacjendzie ( Morasko ) , ale trzeba mieć samochód. Dobre, ale nie rewelacyjne
              jest też Mlyńskie Koło w Antoninku - znowu potrzebne auto.
              A teraz - bonus dla prawdziwych smakoszy. knajpa / bar z dolnej półki, wystrój
              obskurny, częściowo samoobsługa - ale niezmiennie świetne poznańskie żarcie od
              30 lat : bar Grisza na Jackowskiego - za 15 - 20 zł mozna fantastycznie zjeść .
              ale uwaga : z alkoholi jedynie piwo, nie można palić no i ten wystrój .. taki
              charakter miejsca .. mimo wszystko polecam
      • Gość: szimi Re: Poznań IP: *.icpnet.pl 24.05.04, 10:01
        niech i mi będzie wolno dorzucić swoje 2 grosze - dobra restauracja z wyższej
        półki to wg mnie Pireus - jest dość drogo ale jedzonko mają wyborne. a półka
        średniodolna to Sphinx - mimo różnych legend krążących wokół niego jedzenie tam
        jest zawsze smaczne w dużych ilościach i praktycznie na każdą kieszeń
        • Gość: marcin Re: Poznań IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.05.04, 21:54
          jezeli mialbym do wyboru jedzonko w "restauracji" Sphinx i bulke z maslem to
          wole to drugie.pozdrawiam.
          • Gość: sfinxofil Re: Poznań IP: *.icpnet.pl 04.07.04, 17:14
            no to smacznej bułki z masłem ci życze chłopie ale zastanawia mnie to co ty
            wiesz o Sphinxie jak ty siedzisz w dojczlandzie
    • Gość: pestka2011 Re: Czy znacie dobre restauracje? IP: *.acn.pl 19.03.04, 14:13
      Knajpka przy Puławskiej 52 w stolicy. Pyszne tureckie jedzonko, duży wybór
      potraw, miła obsługa, ceny przystepne. Polecam
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka