Dodaj do ulubionych

Łosoś w całości - proszę o dobry pomysł

07.07.10, 23:20
Siostra poprosiła mnie o pomoc w przyrządzeniu łososia w całości
(1,5 kg - łosoś oczywiście). W życiu nie przyrządzałam łososia więc
zwracam się o pomoc do bardziej rozeznanych w temacie :-) Będę
wdzieczna za każdą wskazówkę
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: Łosoś w całości - proszę o dobry pomysł 07.07.10, 23:25
      polecam
      ten
      przepis
      jamie olivera.
      losos jak sie domyslam jest wypatroszony. ziola wsadzisz do srodka, reszta jak w
      przepisie. z tym, ze pieklabym nieco dluzej niz 20 min.
      podalabym z mlodymi ziemniakami ktore gotowaly sie z peczkiem miety, majonezem
      bazyliowym i zielona mieszana salata z oliwa i cytryna.
      smacznego!
    • mhr-cs Re: Łosoś w całości - proszę o dobry pomysł 08.07.10, 09:07
      moj to tak
      fokia aluminiowa
      najpiew ukladam(pokrojone w plasrerki)
      cebulke,pomidory,ogorek
      cytryne,przyprawy
      na to lososia
      w srodku posolony,popieprzony
      i tez troche tych przypraw
      na gore klade to samo
      zawijam zeby powstajacy
      sos nie wyplynal
      w ogrodku na gryla
      w domu w piekarniku,
      wspanialy z bagietka
    • rudyocicat Re: Łosoś w całości - proszę o dobry pomysł 08.07.10, 09:47
      przygotowanego łososia, czyli oskrobanego, wypatroszonego i bez głowy, umytego
      kładę na foli...

      obsmarowuje go grubo od środka i z zewnątrz pesto, zawijam w folię i wrzucam do
      piekarnika.... nie znam nic lepszego, jet wyśmienite:) pesto robimy sami i
      orzechy są grubo mielone, więc panierka jest cudownie chrupka:) ale można
      wykorzystać pesto kupne... nie żałować pesto:) w rozgrzanym piekarniku trzymam
      ok. 20 minut...można też wrzucić go na grilla lub opiekacza grillowego w domku...

      polecam, jadłam różne łośki, dla mnie ta wersja rządzi, na tyle łatwa, że i ktoś
      bez doświadczenia da radę:) i pyszna:) aż się ośliniłam na samą myśl:)
    • tequilkuk Re: Łosoś w całości - proszę o dobry pomysł 08.07.10, 10:20
      Dostalismy kiedys calego lososia od kolegi - tesciowa zrobila go w
      ten sposb ze po umyciu dokladnym i wysuszeniu naafaszerowala go
      swiezymi ziolami z odrobina masla i upiekla w piekarniku. Ja
      zrobilam do tego szpinak z odrobina smietany i serem gruyere -
      wyszlo super.. Slina mi pociekla na wspomnienie :)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka