Dodaj do ulubionych

bogracz-prosze o przepis

17.03.04, 21:37
Bardzo prosze o przepis na bogracz. Ostatnio chodzi mi po głowie ta potrawa,
ale nie wiem, jak sie do tego zabrać.
Obserwuj wątek
    • Gość: Pichciarz Re: bogracz-prosze o przepis IP: *.proxy.aol.com 17.03.04, 22:08
      Strona Bogracs:
      vnet.hu/prota/bogracs_wstep.htm
    • brunosch Re: bogracz-prosze o przepis 18.03.04, 09:20
      Jesli węgierski jest dla Ciebie bardzo obcy, to wykorzystaj wyszukiwarkę. Wpisz
      bogracz, albo zupa gulaszowa, a dla pewności do datownika daj ubiegły rok. Było
      tego mnóstwo.
      • Gość: marcjanna Re: bogracz-prosze o przepis IP: 213.199.253.* 18.03.04, 11:05
        Dziecinko kup sobie taki garnek [bogracz], rozpal ognisko i ugotuj sobie jakąś
        węgierską zupkę.
        • sandra75 Re: bogracz-prosze o przepis 18.03.04, 11:29
          Słoneczko, twoja odpowiedź nie mieści sie w mojej definicji przepisu. Dzięki za
          rady, ale raczej skorzystam z bardziej cywilizowanych metod. Pozdrawiam,
          dziecinko.
          • Gość: Pichciarz Re: bogracz-prosze o przepis IP: *.proxy.aol.com 19.03.04, 01:12
            No to zapoznaj się z oryginalym przepisem. Podałem link (po polsku) wyżej.
    • kwieta4 Re: przepis 19.03.04, 04:10
      BOGRACZ czyli węgierska zupa gulaszowa /bruno 17.06.2003/

-kilka różnych gatunków mięsa ale nie musi być najpiękniejsze - wołowego,
      wieprzowego, może byc drób czy baranina. Razem ok. kilograma; drobno pokrojone
      w małą kostkę (jeść się przecież będzie łyżką, a nie nożem i widelcem) - 3 duże
      cebule - 3 papryki - 2 ziemniaki - 3-4 ząbki czosnku pokrojone w bardzo duże
      kawały (można więcej :))) - fasolka z puszki (ja lubię jasia, ale może być
      drobna, albo kolorowa)
      - Przyprawy : sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek,
      tymianek, może byc pasta paprykowa, przecier pomidorowy (lub pomidory) ziarna
      gorczycy, kolendry - według uznania.
      Mięso osmażyć na oleju lub smalcu, a jak będzie brązowe, to wsypać pokrojoną
      cebulę, smażyć na złoto, dodać paprykę pokrojoną w słupki, jak wszystko
      zacznie smacznie pachnieć, wsypać pokrojone pyry, fasolę i resztę przypraw, po
      chwili wlać tyle wody, żeby powstała zupa, ale gęsta. Jeśli gotujesz w
      szybkowarze - ok. 1 godziny, w normalnym garnku 2,5. Do zamrażania nie rób
      zasmażki, zrobisz ją jak będziesz odgrzewać, ja wtedy zamiast niej robię
      drobne kluski kładzione.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka