sandra75 17.03.04, 21:37 Bardzo prosze o przepis na bogracz. Ostatnio chodzi mi po głowie ta potrawa, ale nie wiem, jak sie do tego zabrać. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: Pichciarz Re: bogracz-prosze o przepis IP: *.proxy.aol.com 17.03.04, 22:08 Strona Bogracs: vnet.hu/prota/bogracs_wstep.htm Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: bogracz-prosze o przepis 18.03.04, 09:20 Jesli węgierski jest dla Ciebie bardzo obcy, to wykorzystaj wyszukiwarkę. Wpisz bogracz, albo zupa gulaszowa, a dla pewności do datownika daj ubiegły rok. Było tego mnóstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: marcjanna Re: bogracz-prosze o przepis IP: 213.199.253.* 18.03.04, 11:05 Dziecinko kup sobie taki garnek [bogracz], rozpal ognisko i ugotuj sobie jakąś węgierską zupkę. Odpowiedz Link Zgłoś
sandra75 Re: bogracz-prosze o przepis 18.03.04, 11:29 Słoneczko, twoja odpowiedź nie mieści sie w mojej definicji przepisu. Dzięki za rady, ale raczej skorzystam z bardziej cywilizowanych metod. Pozdrawiam, dziecinko. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Pichciarz Re: bogracz-prosze o przepis IP: *.proxy.aol.com 19.03.04, 01:12 No to zapoznaj się z oryginalym przepisem. Podałem link (po polsku) wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: przepis 19.03.04, 04:10 BOGRACZ czyli węgierska zupa gulaszowa /bruno 17.06.2003/ -kilka różnych gatunków mięsa ale nie musi być najpiękniejsze - wołowego, wieprzowego, może byc drób czy baranina. Razem ok. kilograma; drobno pokrojone w małą kostkę (jeść się przecież będzie łyżką, a nie nożem i widelcem) - 3 duże cebule - 3 papryki - 2 ziemniaki - 3-4 ząbki czosnku pokrojone w bardzo duże kawały (można więcej :))) - fasolka z puszki (ja lubię jasia, ale może być drobna, albo kolorowa) - Przyprawy : sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, tymianek, może byc pasta paprykowa, przecier pomidorowy (lub pomidory) ziarna gorczycy, kolendry - według uznania. ****** Mięso osmażyć na oleju lub smalcu, a jak będzie brązowe, to wsypać pokrojoną cebulę, smażyć na złoto, dodać paprykę pokrojoną w słupki, jak wszystko zacznie smacznie pachnieć, wsypać pokrojone pyry, fasolę i resztę przypraw, po chwili wlać tyle wody, żeby powstała zupa, ale gęsta. Jeśli gotujesz w szybkowarze - ok. 1 godziny, w normalnym garnku 2,5. Do zamrażania nie rób zasmażki, zrobisz ją jak będziesz odgrzewać, ja wtedy zamiast niej robię drobne kluski kładzione. Odpowiedz Link Zgłoś