Dodaj do ulubionych

MARCHEWKOWE ciasto

24.03.04, 08:29
potrzebny mi DOBRY i SPRWDZONY przepis, ponieważ nigdy nie robiłam takiego
cista, a przychodzi do mnie w odwiedziny zagorzała wegetarianka i chciałam
upiec takie ciasto specjalnie dla niej. poratujcie :-)
Obserwuj wątek
    • Gość: Liska Re: MARCHEWKOWE ciasto IP: 81.210.125.* 24.03.04, 09:20
      Ciasto marchewkowe czyli Rueblitorte


      6 żółtek
      6 białek
      300 g cukru
      otarta skórka z cytryny
      2 łyżki wiśniówki
      300 g marchwi
      300 g mielonych migdałów
      50 g mąki
      cukier puder

      Żółtka ukręcić z cukrem na pulchną masę. Dodać skórkę z cytryny i wiśniówkę.
      Marchewkę zetrzeć na tarce, następnie wymieszać z migdałami, mąką i masą
      żółtkową. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem.
      Wyłożyć do wysmarowanej masłem formy i piec 60 min w temp 180 st C.
      Posypać cukrem pudrem.


      P.S. Moim zdaniem najlepsze jest gorące i trzeba zjeść je tego samego dnia. Na
      drugi dzień nadaje się bardziej do stostowania i zjedzenia z dżemem.
      Jest leciutkie i puszyste.
      Smacznego:)
      • lunatica Re: MARCHEWKOWE ciasto 24.03.04, 09:22
        brzmi smakowicie... już się rozmarzyłam :-)
    • aliceparis Re: MARCHEWKOWE ciasto 24.03.04, 10:58
      Ja mam taki przepis (zawsze wychodzi):

      Skladniki na mala brytfanke:
      1 szklanka cukru
      1 szklanka maki
      pol szklanki oleju
      proszek do pieczenia i soda oczyszczona
      2 marchewki
      2 jajka
      bakalie jakie kto lubi (wczesniej namoczyc i odlac brudna wode)

      Jajka nalezy utrzec z cukrem. Do tego dorzucic make, olej, proszek do
      pieczenia, sode. Wymieszac z drobno starta marchewka i pokruszonymi bakaliami.
      Piec 15 min. w temp. 180 st. Potem zwiekszyc temperature do 220 st. i piec
      jeszcze 30 - 40 min.

      A swoja droga, chyba wiekszosc ciast na slodko jest wegetarianskich, prawda?
      Nie spotkalam sie jeszcze z ciastem z szynka... Jestem wegetarianka od 15 lat i
      jeszcze nie zdazylo mi sie nie moc zjesc jakiegos ciasta...
      • lunatica Re: MARCHEWKOWE ciasto 24.03.04, 11:19
        raczej chodziło o coś innego niż zwykły sernik,murzynek czy też inne ciasto :-)
        żeby zrobic komuś przyjemność - czy to takie niezwykłe?
        poza tym pisałam, że nigdy wczesniej takowego nie piekłam więc nie wiem czy ono
        jest na słodko czy też nie! a swoją drogą są baki cebulowe, ziemniaczane,
        chlebowe - i one na 100% nie są na słodko.
        L.
        • Gość: Liska Re: MARCHEWKOWE ciasto IP: 81.210.125.* 24.03.04, 13:19
          Ja się na przykład spotkałam ze smarowaniem blaszki smalcem... ("bo dzięki temu
          ciasto nie przywiera"), nie wspominając o faworkach i pączkach na smalcu;-)
          Niektórzy wegetarianie nie jedzą też jajek, więc zostaje szarlotka bezjajkowa,
          dla mnie bleee.

          A najlepsze ciasto marchewkowe jadłam właśnie w Indiach i to, na które przepis
          Ci podałam, właśnie mi tamto przypomina. Podają też c.m w "Coffe Heaven", ale
          dla mnie za mało marchewkowe.
          Przypomniało mi się jeszcze, ze ciasto można polukrować i ozdobić marcepanowymi
          marchewkami (widziałam w hipermarketach).
          :-)
          • lunatica dzięki Lisko 24.03.04, 13:30
            bratnia duszo :-)
            dobrze, że wspomniałaś o dekoracji, pomyślę o takich małych marcheweczkach może
            hand made - oczywiście jeśli bede miała natchnienie :-)
      • Gość: ania Re: MARCHEWKOWE ciasto IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 07.04.04, 18:07
        to gówno nie ciasto. jest obrzydliwie niedobre
    • Gość: goska Re: MARCHEWKOWE ciasto IP: *.gizycko.mm.pl 24.03.04, 11:23
      Hej!Znalazłam takie dwa przepisy,może któryś przypadnie ci do gustu:
      puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2613
      www.kuchnia.bytow.pl/index.php?menu=czytaj&nr=3
      • lunatica dzięki za linki! 24.03.04, 13:30

    • lunatica carrot cake 24.03.04, 13:47
      Carrot Cake

      500 ml grated unpeeled carrot (about 4 medium-sized carrots)
      2 eggs
      200 ml golden syrup
      1 t vanilla essence
      300 ml flour
      2 t ground cinnamon
      1 t cumin seeds
      ½ t nutmeg
      ½ t ground cardamom
      1 pinch ground chili
      2 t baking soda
      1/2 t salt

      Preheat oven to 175°c.

      Mix eggs, syrup and vanilla until combined, then add carrot and dry ingredients
      (sifted). Stir gently until just combined. Transfer mixture into 9-inch high-
      sided oven-proof pan.

      Bake for about 45 minutes. Top should be dry and skewer come out clean. Take
      out and leave to stand for 5 mins before turning out. Ice when cool.
      • kwieta4 Re: carrot cake icing 24.03.04, 18:43
        Carrot Cake moze byc, ale najlepszy jest tzw.icing czyli polewa. to ona
        przyciaga smakoszy, tak zaobserwowalam. jest jej duzo, taka pierzyna na
        ciescie. nie wiem tylko jaki ser mozna dodac do niej w zastepstwie tutejszego
        kremowego Philadelphia. a marcepanowe ozdoby wygladaja na polewie slicznie:)

        CARROT CAKE ICING
        1(8oz=250g)pudelko Philadelphia cream cheese(albo jakis zwarty kremowy serek
        bialy),
        3 lyzki oleju
        3 1/2 szklanki pudru
        1/5 lyzeczki soli
        wszystko zmiksowac, posmarowac ciasto.

        i inna wersja - z orzechami:

        1 serek/jw/
        1/2 szkl.masla(ok 10dkg)
        450g pudru
        lyzeczka wanilii
        lyzeczka soku pomaranczowego
        szklanka posiekanych orzechow
        zmiksowac maslo i ser, dadac cukier, sok i wanilie, a na koncu orzechy.

        i uwaga - smarowac ciasto zupelnie zimne. polewa nie twardnieje, moze sie nawet
        troche lac po przekrojeniu ciasta(niekoniecznie), ale tak powinno byc. ludzie
        zajadaja sie tym strasznie, wrecz jedza ciasto - dla polewy:))
        • lunatica Re: carrot cake icing 24.03.04, 22:03
          wielkie dzięki za przepis na polewę.
          ostanio moją uwagę przykuł ozzy osbourne zajadający się właśnie sześcio
          warstowowym ciastem/tortem marchewkowym w białej polewie z malutkimi
          pomarańczowymi mrcheweczkami, cudeńko!
      • kwieta4 Re: carrot cake 24.03.04, 18:48
        Carrot Cake moze byc, ale najlepszy jest tzw.icing czyli polewa. to ona
        przyciaga smakoszy, tak zaobserwowalam. jest jej duzo, taka pierzyna na
        ciescie. nie wiem tylko jaki ser mozna dodac do niej w zastepstwie tutejszego
        kremowego Philadelphia. a marcepanowe ozdoby wygladaja na polewie slicznie:)

        CARROT CAKE ICING
        1(8oz=250g)pudelko Philadelphia cream cheese(albo jakis zwarty kremowy serek
        bialy),
        3 lyzki oleju
        3 1/2 szklanki pudru
        1/5 lyzeczki soli
        wszystko zmiksowac, posmarowac ciasto.

        i inna wersja - z orzechami:

        1 serek/jw/
        1/2 szkl.masla(ok 10dkg)
        450g pudru
        lyzeczka wanilii
        lyzeczka soku pomaranczowego
        szklanka posiekanych orzechow
        zmiksowac maslo i ser, dadac cukier, sok i wanilie, a na koncu orzechy.

        i uwaga - smarowac ciasto zupelnie zimne. polewa nie twardnieje, moze sie nawet
        troche lac po przekrojeniu ciasta(niekoniecznie), ale tak powinno byc. ludzie
        zajadaja sie tym strasznie, wrecz jedza ciasto - dla polewy:))
        • wydra10 Re: carrot cake 08.04.04, 00:18
          kwieta4 napisała:

          > Carrot Cake moze byc, ale najlepszy jest tzw.icing czyli polewa. to ona
          > przyciaga smakoszy, tak zaobserwowalam. jest jej duzo, taka pierzyna na
          > ciescie. nie wiem tylko jaki ser mozna dodac do niej w zastepstwie tutejszego
          > kremowego Philadelphia. a marcepanowe ozdoby wygladaja na polewie slicznie:)
          >

          Philadelphię można dostać - przynajmniej w Warszawie. Pewnie nie w każdym
          sklepie, ale w "moim" warzywnym (sic!) tak.
          Podobna w konsystencji jest chyba Rama creme bonjour, oczywiście bez dodatków.
          Icing rzeczywiście jest rewelacyjny - pamiętam, że kiedy pierwszy raz w zyciu
          przeczytałam przepis, to uznałam, że musiałam czegoś nie zrozumieć. Potem
          upiekłam ciasto i zrobiłam ten icing, nie bez obawy, ale wyszło pyszne. Dodam,
          że miałam do dyspozycji tylko mikrofalowkę zwykłą, bez żanych opcji pieczenia,
          bo rzecz działa się na campusie w Kanadzie. Ale przepis też był specjalnie do
          mikrofali
          pozdrawiam
          W

    • lunatica podsumowując: Carrot Cake with Cream Cheese Icing 24.03.04, 22:37
      Cake:
      1 cup unsalted butter, plus 1 tablespoon for cake pan
      2 cups sugar
      1 teaspoon ground cinnamon
      4 eggs
      1 1/2 cups grated carrot
      2 1/2 cups all-purpose flour, plus 2 tablespoons for cake pan
      3 teaspoons baking powder
      1/2 teaspoon salt
      1/3 cup hot water
      10 ounces finely chopped fresh pineapple, or tinned (well drained)

      Icing:
      1/2 cup unsalted butter, room temperature
      1/2 pound cream cheese, room temperature
      2 cups icing sugar
      1 tablespoon lemon juice

      Special equipment: an electric mixer and 2 (9-inch) cake pans

      For the cake: Preheat the oven to 375 degrees F.
      In an electric mixer cream together 1 cup butter, sugar, and cinnamon until
      smooth and fluffy. Beat in the eggs 1 at a time, mixing well after each
      addition. Fold in the grated carrot. Sift together the flour, baking powder and
      salt. Mix 1/2 of the flour into the butter mixture, then add 1/2 the water, mix
      well. Mix in the remaining flour and water. Fold in the pineapple.

      Grease 2 (9-inch) cake pans with the remaining butter and dust with the
      remaining flour.

      Divide the batter evenly between the 2 cake pans. Bake for 35 minutes until a
      toothpick inserted in the middle of the cake comes out clean. Cool in the pan
      for 10 minutes then remove from the pan and cool completely.

      For the icing: Cream together the butter and cream cheese until smooth.Whip in
      the icing sugar and lemon juice.

      Slice both cooled cakes into 2 layers. Spread the icing in between the layers
      as you stack them up. Ice the top and sides of the cake to finish
    • lunatica ciasto z marchwi na dobry humor 29.03.04, 18:08
      CIASTO Z MARCHWI

      2 szklanki mąki
      1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
      1 łyżeczka sody
      0.5 łyżeczki soli
      1 łyżeczka cynamonu
      0.5 łyżeczki goździków
      1 szklanka cukru
      cukier waniliowy
      1 szklanka oleju
      4 jajka
      4 szklanki marchwi startej na tarce (część na grubych, część na drobnych
      oczkach)
      bakalie

      Wymieszać suche składniki. Ubić olej z cukrem, a potem stopniowo ubijając
      dodawać po jednym jajku. Kiedy masa będzie puszysta, dodać mąkę, wymieszać.

      Dodać marchew i bakalie. Piec w ok. 180 stopniach, przez ok. 45 minut.

      beatapawlikowska.com/show_text.php?id=59
      • Gość: Renata Re: ciasto z marchwi na dobry humor IP: 192.39.188.* 24.08.04, 15:10
        Liska, szybkie pytanie. Czy na pewno do Twojego ciasta marchewkowego nie dodaje
        się tłuszczu? Ratuj!
        • Gość: Liska Re: ciasto z marchwi na dobry humor IP: 81.210.125.* 24.08.04, 15:48
          Na pewno bez tłuszczu:)
          Tłuszcz tylko do wysmarowania blaszki.
          • Gość: Renata Re: ciasto z marchwi na dobry humor IP: 192.39.188.* 24.08.04, 15:56
            Dzięki Liska. Przepraszam, że poddałam w wątpliwość.
            • Gość: Liska Re: ciasto z marchwi na dobry humor IP: 81.210.125.* 24.08.04, 15:58
              Nic nie szkodzi. Bardzo proszę i życzę smacznego. Najlepiej zjeść od razu,
              jeszcze ciepłe, bo szybko się starzeje.
              :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka