lunatica 24.03.04, 08:29 potrzebny mi DOBRY i SPRWDZONY przepis, ponieważ nigdy nie robiłam takiego cista, a przychodzi do mnie w odwiedziny zagorzała wegetarianka i chciałam upiec takie ciasto specjalnie dla niej. poratujcie :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: Liska Re: MARCHEWKOWE ciasto IP: 81.210.125.* 24.03.04, 09:20 Ciasto marchewkowe czyli Rueblitorte 6 żółtek 6 białek 300 g cukru otarta skórka z cytryny 2 łyżki wiśniówki 300 g marchwi 300 g mielonych migdałów 50 g mąki cukier puder Żółtka ukręcić z cukrem na pulchną masę. Dodać skórkę z cytryny i wiśniówkę. Marchewkę zetrzeć na tarce, następnie wymieszać z migdałami, mąką i masą żółtkową. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem. Wyłożyć do wysmarowanej masłem formy i piec 60 min w temp 180 st C. Posypać cukrem pudrem. P.S. Moim zdaniem najlepsze jest gorące i trzeba zjeść je tego samego dnia. Na drugi dzień nadaje się bardziej do stostowania i zjedzenia z dżemem. Jest leciutkie i puszyste. Smacznego:) Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Re: MARCHEWKOWE ciasto 24.03.04, 09:22 brzmi smakowicie... już się rozmarzyłam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
aliceparis Re: MARCHEWKOWE ciasto 24.03.04, 10:58 Ja mam taki przepis (zawsze wychodzi): Skladniki na mala brytfanke: 1 szklanka cukru 1 szklanka maki pol szklanki oleju proszek do pieczenia i soda oczyszczona 2 marchewki 2 jajka bakalie jakie kto lubi (wczesniej namoczyc i odlac brudna wode) Jajka nalezy utrzec z cukrem. Do tego dorzucic make, olej, proszek do pieczenia, sode. Wymieszac z drobno starta marchewka i pokruszonymi bakaliami. Piec 15 min. w temp. 180 st. Potem zwiekszyc temperature do 220 st. i piec jeszcze 30 - 40 min. A swoja droga, chyba wiekszosc ciast na slodko jest wegetarianskich, prawda? Nie spotkalam sie jeszcze z ciastem z szynka... Jestem wegetarianka od 15 lat i jeszcze nie zdazylo mi sie nie moc zjesc jakiegos ciasta... Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Re: MARCHEWKOWE ciasto 24.03.04, 11:19 raczej chodziło o coś innego niż zwykły sernik,murzynek czy też inne ciasto :-) żeby zrobic komuś przyjemność - czy to takie niezwykłe? poza tym pisałam, że nigdy wczesniej takowego nie piekłam więc nie wiem czy ono jest na słodko czy też nie! a swoją drogą są baki cebulowe, ziemniaczane, chlebowe - i one na 100% nie są na słodko. L. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Liska Re: MARCHEWKOWE ciasto IP: 81.210.125.* 24.03.04, 13:19 Ja się na przykład spotkałam ze smarowaniem blaszki smalcem... ("bo dzięki temu ciasto nie przywiera"), nie wspominając o faworkach i pączkach na smalcu;-) Niektórzy wegetarianie nie jedzą też jajek, więc zostaje szarlotka bezjajkowa, dla mnie bleee. A najlepsze ciasto marchewkowe jadłam właśnie w Indiach i to, na które przepis Ci podałam, właśnie mi tamto przypomina. Podają też c.m w "Coffe Heaven", ale dla mnie za mało marchewkowe. Przypomniało mi się jeszcze, ze ciasto można polukrować i ozdobić marcepanowymi marchewkami (widziałam w hipermarketach). :-) Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica dzięki Lisko 24.03.04, 13:30 bratnia duszo :-) dobrze, że wspomniałaś o dekoracji, pomyślę o takich małych marcheweczkach może hand made - oczywiście jeśli bede miała natchnienie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ania Re: MARCHEWKOWE ciasto IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 07.04.04, 18:07 to gówno nie ciasto. jest obrzydliwie niedobre Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: goska Re: MARCHEWKOWE ciasto IP: *.gizycko.mm.pl 24.03.04, 11:23 Hej!Znalazłam takie dwa przepisy,może któryś przypadnie ci do gustu: puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2613 www.kuchnia.bytow.pl/index.php?menu=czytaj&nr=3 Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica carrot cake 24.03.04, 13:47 Carrot Cake 500 ml grated unpeeled carrot (about 4 medium-sized carrots) 2 eggs 200 ml golden syrup 1 t vanilla essence 300 ml flour 2 t ground cinnamon 1 t cumin seeds ½ t nutmeg ½ t ground cardamom 1 pinch ground chili 2 t baking soda 1/2 t salt Preheat oven to 175°c. Mix eggs, syrup and vanilla until combined, then add carrot and dry ingredients (sifted). Stir gently until just combined. Transfer mixture into 9-inch high- sided oven-proof pan. Bake for about 45 minutes. Top should be dry and skewer come out clean. Take out and leave to stand for 5 mins before turning out. Ice when cool. Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: carrot cake icing 24.03.04, 18:43 Carrot Cake moze byc, ale najlepszy jest tzw.icing czyli polewa. to ona przyciaga smakoszy, tak zaobserwowalam. jest jej duzo, taka pierzyna na ciescie. nie wiem tylko jaki ser mozna dodac do niej w zastepstwie tutejszego kremowego Philadelphia. a marcepanowe ozdoby wygladaja na polewie slicznie:) CARROT CAKE ICING 1(8oz=250g)pudelko Philadelphia cream cheese(albo jakis zwarty kremowy serek bialy), 3 lyzki oleju 3 1/2 szklanki pudru 1/5 lyzeczki soli wszystko zmiksowac, posmarowac ciasto. i inna wersja - z orzechami: 1 serek/jw/ 1/2 szkl.masla(ok 10dkg) 450g pudru lyzeczka wanilii lyzeczka soku pomaranczowego szklanka posiekanych orzechow zmiksowac maslo i ser, dadac cukier, sok i wanilie, a na koncu orzechy. i uwaga - smarowac ciasto zupelnie zimne. polewa nie twardnieje, moze sie nawet troche lac po przekrojeniu ciasta(niekoniecznie), ale tak powinno byc. ludzie zajadaja sie tym strasznie, wrecz jedza ciasto - dla polewy:)) Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Re: carrot cake icing 24.03.04, 22:03 wielkie dzięki za przepis na polewę. ostanio moją uwagę przykuł ozzy osbourne zajadający się właśnie sześcio warstowowym ciastem/tortem marchewkowym w białej polewie z malutkimi pomarańczowymi mrcheweczkami, cudeńko! Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: carrot cake 24.03.04, 18:48 Carrot Cake moze byc, ale najlepszy jest tzw.icing czyli polewa. to ona przyciaga smakoszy, tak zaobserwowalam. jest jej duzo, taka pierzyna na ciescie. nie wiem tylko jaki ser mozna dodac do niej w zastepstwie tutejszego kremowego Philadelphia. a marcepanowe ozdoby wygladaja na polewie slicznie:) CARROT CAKE ICING 1(8oz=250g)pudelko Philadelphia cream cheese(albo jakis zwarty kremowy serek bialy), 3 lyzki oleju 3 1/2 szklanki pudru 1/5 lyzeczki soli wszystko zmiksowac, posmarowac ciasto. i inna wersja - z orzechami: 1 serek/jw/ 1/2 szkl.masla(ok 10dkg) 450g pudru lyzeczka wanilii lyzeczka soku pomaranczowego szklanka posiekanych orzechow zmiksowac maslo i ser, dadac cukier, sok i wanilie, a na koncu orzechy. i uwaga - smarowac ciasto zupelnie zimne. polewa nie twardnieje, moze sie nawet troche lac po przekrojeniu ciasta(niekoniecznie), ale tak powinno byc. ludzie zajadaja sie tym strasznie, wrecz jedza ciasto - dla polewy:)) Odpowiedz Link Zgłoś
wydra10 Re: carrot cake 08.04.04, 00:18 kwieta4 napisała: > Carrot Cake moze byc, ale najlepszy jest tzw.icing czyli polewa. to ona > przyciaga smakoszy, tak zaobserwowalam. jest jej duzo, taka pierzyna na > ciescie. nie wiem tylko jaki ser mozna dodac do niej w zastepstwie tutejszego > kremowego Philadelphia. a marcepanowe ozdoby wygladaja na polewie slicznie:) > Philadelphię można dostać - przynajmniej w Warszawie. Pewnie nie w każdym sklepie, ale w "moim" warzywnym (sic!) tak. Podobna w konsystencji jest chyba Rama creme bonjour, oczywiście bez dodatków. Icing rzeczywiście jest rewelacyjny - pamiętam, że kiedy pierwszy raz w zyciu przeczytałam przepis, to uznałam, że musiałam czegoś nie zrozumieć. Potem upiekłam ciasto i zrobiłam ten icing, nie bez obawy, ale wyszło pyszne. Dodam, że miałam do dyspozycji tylko mikrofalowkę zwykłą, bez żanych opcji pieczenia, bo rzecz działa się na campusie w Kanadzie. Ale przepis też był specjalnie do mikrofali pozdrawiam W Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica podsumowując: Carrot Cake with Cream Cheese Icing 24.03.04, 22:37 Cake: 1 cup unsalted butter, plus 1 tablespoon for cake pan 2 cups sugar 1 teaspoon ground cinnamon 4 eggs 1 1/2 cups grated carrot 2 1/2 cups all-purpose flour, plus 2 tablespoons for cake pan 3 teaspoons baking powder 1/2 teaspoon salt 1/3 cup hot water 10 ounces finely chopped fresh pineapple, or tinned (well drained) Icing: 1/2 cup unsalted butter, room temperature 1/2 pound cream cheese, room temperature 2 cups icing sugar 1 tablespoon lemon juice Special equipment: an electric mixer and 2 (9-inch) cake pans For the cake: Preheat the oven to 375 degrees F. In an electric mixer cream together 1 cup butter, sugar, and cinnamon until smooth and fluffy. Beat in the eggs 1 at a time, mixing well after each addition. Fold in the grated carrot. Sift together the flour, baking powder and salt. Mix 1/2 of the flour into the butter mixture, then add 1/2 the water, mix well. Mix in the remaining flour and water. Fold in the pineapple. Grease 2 (9-inch) cake pans with the remaining butter and dust with the remaining flour. Divide the batter evenly between the 2 cake pans. Bake for 35 minutes until a toothpick inserted in the middle of the cake comes out clean. Cool in the pan for 10 minutes then remove from the pan and cool completely. For the icing: Cream together the butter and cream cheese until smooth.Whip in the icing sugar and lemon juice. Slice both cooled cakes into 2 layers. Spread the icing in between the layers as you stack them up. Ice the top and sides of the cake to finish Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica ciasto z marchwi na dobry humor 29.03.04, 18:08 CIASTO Z MARCHWI 2 szklanki mąki 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 0.5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu 0.5 łyżeczki goździków 1 szklanka cukru cukier waniliowy 1 szklanka oleju 4 jajka 4 szklanki marchwi startej na tarce (część na grubych, część na drobnych oczkach) bakalie Wymieszać suche składniki. Ubić olej z cukrem, a potem stopniowo ubijając dodawać po jednym jajku. Kiedy masa będzie puszysta, dodać mąkę, wymieszać. Dodać marchew i bakalie. Piec w ok. 180 stopniach, przez ok. 45 minut. beatapawlikowska.com/show_text.php?id=59 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Renata Re: ciasto z marchwi na dobry humor IP: 192.39.188.* 24.08.04, 15:10 Liska, szybkie pytanie. Czy na pewno do Twojego ciasta marchewkowego nie dodaje się tłuszczu? Ratuj! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Liska Re: ciasto z marchwi na dobry humor IP: 81.210.125.* 24.08.04, 15:48 Na pewno bez tłuszczu:) Tłuszcz tylko do wysmarowania blaszki. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Renata Re: ciasto z marchwi na dobry humor IP: 192.39.188.* 24.08.04, 15:56 Dzięki Liska. Przepraszam, że poddałam w wątpliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Liska Re: ciasto z marchwi na dobry humor IP: 81.210.125.* 24.08.04, 15:58 Nic nie szkodzi. Bardzo proszę i życzę smacznego. Najlepiej zjeść od razu, jeszcze ciepłe, bo szybko się starzeje. :) Odpowiedz Link Zgłoś