Dodaj do ulubionych

ogórki w curry, musztardzie

IP: 89.229.62.* 30.08.10, 21:15
witam Drogie Forumowiczki,
tak sobie od czasu do czasu poczytuję to forum, (niektóre przepisy suuper, ale
jak pytam moją rodzinkę, czy zjedliby to i to, to oni gamonie:) kręcą nosami,
i kończy się na ziemniaczkach i schabowym:(; no ale do sedna sprawy:);
jemy sporo warzyw i tak mnie naszło, żeby zrobić właśnie ogórki w zalewie
curry i ogórki w musztardzie (nie wiem jak to nazwać, ale na pewno wiecie o co
chodzi;)); googlałam i googlałam, przepisów na pęczki, ale jakoś Wam zawierzam
najbardziej;);
proszę podajcie jakieś sprawdzone przepisy na te ogóreczki, (mam problem z
miarą, w części przepisów są łyżki, w innych łyżeczki i już naprawdę
głupieję;)), chciałabym, żeby te ogóreczki były bardziej słodkawo-currowe, czy
słodkawo-musztardzowe, ale i zarazem minimalnie pikantne; no to chyba
wszystkie życzenia;)
a i jeszcze dodam, że chciałabym zrobić 15 słoików litrowych z curry i tyle
samo w musztardzie, ile ogórków na to kupić;)
ale napisałam:)
i dziękuję za wszystkie pyszne przepisy:)))
pozdrawiam K.


Obserwuj wątek
    • ka_thy Re: ogórki w curry, musztardzie 30.08.10, 22:02
      Ja co roku robię ogórki w musztardzie. To czy są bardziej pikantne czy mniej zależy od musztardy. Ja wolę te pikantniejsze dlatego używam ostrej i bardzo ostrej musztardy. Np. rosyjskiej.

      Mój przepis na takie ogórki: Ogórki kroję wzdłuż na ćwiartki i układam w słoiku. Do jednego słoika wchodzi dośc dużo ogórków. Do każdego słoika (720ml) dodaję: kawałek ząbka czosnku, 1 nieduży listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu.

      Zalewa:
      4 szklanki wody
      1 szklanka octu 10%
      1 szklanka cukru
      2 łyżki soli
      słoiczek musztardy np. Kamis (ja używam różnych musztard np. rosyjskiej albo sarepskiej jeśli chcę bardziej pikantne, albo francuskiej wtedy w zalewie pływają całe ziarenka gorczycy - lubię eksperymentować z musztardą :))

      Składniki zalewy (bez musztardy) zagotowuję. Następnie dodaję musztardę i dobrze mieszam - używam do tego końcówki-trzepaczki z blendera. Zalewą zalewam słoiki. Trzeba pamiętać, żeby nabierać zalewę "od dna" bo musztarda lubi osiadać na dnie. Słoiki pasteryzuję. Robię to w piekarniku w temp. 125 st. na termoobiegu. Mniej więcej 15-20 minut.
      • brynia2 ka_thy :) 31.08.10, 11:59
        ka_thy napisała:

        > Słoiki pasteryzuję. Robię to w piekarniku w temp. 125 st. na termoobiegu.
        > Mniej więcej 15-20 minut.

        O szczegóły pasteryzacji w piekarniku chcę Cię zapytać.
        Nigdy nie pasteryzowałam w ten sposób, zawsze tradycyjnie w garnku to robię, ale
        aż mnie korci, aby spróbować po Twojemu :)
        1. Czy wkładać słoiki do nagrzanego czy zimnego piekarnika?
        2. Czy stawiać słoiki na suchej półko-blaszce czy z dodatkiem wody?
        3. Co po 15-20 minutach? Od razu wyjąć słoiki czy tylko uchylić drzwiczki do
        czasu ich wystygnięcia?
        • ka_thy Re: ka_thy :) 31.08.10, 14:30
          Pasteryzuję przetwory w piekarniku już od kilku lat i zawsze to robię na oko :D Po prostu jakoś nie po drodze mi zapisać, a po roku już nie pamiętam. :)

          1. Nagrzewam wcześniej piekarnik
          2. Słoiki stawiam na ruszcie - mieści się 6 słoików. Nie daję dodatkowo wody.
          3. Te 15-20 minut to orientacyjnie. Zawsze sprawdzam, czy ogórki zaczynają zmieniać kolor a w środku słoika zaczynają się pojawiać bąbelki. Kiedy uznam, że "to już", wyjmuję słoiki, dokręcam i stawiam na pokrywkach do ostygnięcia. Jak przy tradycyjnej pasteryzacji.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka