Dodaj do ulubionych

Suszenie grzybów w 200 st. - co z nimi będzie?

18.09.10, 09:45
No właśnie, moja mamuś w ten sposób "wysuszyła" w piekarniku 7 wiader grzybów. Po drodze przeszły fazę upieczenia, ale ostatecznie wyglądają jak normalne suszone.
Szkoda, gdyby miało być z nimi coś nie tak.
Jak myślicie - jakie wady mogą być w grzybach suszonych w ten sposób?
Z góry dzięki za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • Gość: yśty witaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.10, 10:09
      Mama nie dała żadnych szans robakom,które zanim się spociły to już się upiekły w grzybach.Teoretycznie co można było w grzybach zabić i rozłożyć to już się rozłożyło. Ponieważ niektóre potrawy z udziałem grzybów produkuje się w temperaturach zbliżonych do temperatury zaordynowanej przez Mamę, to nie sądzę, by coś poważniejszego z nimi się stało.Na pewno Mama suszyła je w piekarniku i na pewno miała tyle rozsądku,że zostawiła drzwiczki otwarte, by wilgoć z komory piekarnika uleciała,więc temperatura o jakiej piszesz była zadana, a niekoniecznie uzyskana.
      Jeśli grzyby nie kruszą się w palcach, to je użytkuj normalnie ,zgodnie z zamiarem i przeznaczeniem.Jeśli się kruszą,to je sproszkuj,włóż do słoika i używaj w formie proszku do zup,mięs,farszów i sosów.Pamiętaj,by proszek był absolutnie suchy przed zamknięciem w słoiku.
      Na przyszłość- najpierw długo suszyć w temperaturze ok 50 stopni przy otwartych drzwiczkach,pod koniec można podnieść na krótko do 70 stopni. Grzyby winny być suche,ale elastyczne.
        • owsiankawa Re: Suszenie grzybów w 200 st. - co z nimi będzie 18.09.10, 22:35
          Dziękuję za odpowiedzi.
          Niestety drzwi piekarnika były zamknięte (był włączony termoobieg), ale jak już napisałam grzyby wyglądają normalnie, więc nie pozostaje nic innego jak je zużyć.
          O suszarce do grzybów trochę myślimy, ale nie jesteśmy do końca przekonani, zwłaszcza że ta wysoka temperatura w piekarniku miała na celu oszczędność czasu, i w suszarce trwałoby to zbyt długo.
          Ale przy okazji spytam się o Wasze opinie na temat suszarek. Czy jeśli takie macie to jesteście z nich zadowoleni/zadowolone? Czy są trudne w obsłudze, myciu? Jak długo trwa suszenie? Na co zwrócić uwagę przy zakupie?
          • momas Re: Suszenie grzybów w 200 st. - co z nimi będzie 20.09.10, 09:00
            jestem zadowolona. obsluga banalna - wlaczasz przyciski i juz. Tylko czasem trzeba zamienic sita (ich kolejnosc) i przemieszac grzyby - no - poruszyc je...
            Mycie - bez klopotu. Jak masz zmywarke, to wogole bez problemu.
            Kupuj poza sezonem - sa tansze :) Ja dokupilam sobie dodatkowe sita.
            Co prawda - idealne jest suszenie naturalne - ale w warunkach domowych - nie zawsze realne. W suszarce/pielkarniku ten aromat jest troche wydmuchiwany.

            Ale i tak maja wiecej aromatu niz te suszone w sklepie - sprowadzane z Chin (ZGROZA!!!!!). No i bez wkladki miesnej :D (w zeszlym roku ogladalam sklepowe - o rety, ile miesa w nich bylo....)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka