Dodaj do ulubionych

avocado-jak to się je?

29.03.04, 10:30
wstyd, ale naprawdę nie wiem jak się je (w jaki sposób przyrzadza?) avocado.
I czy powinno się kupować miękkie czy twarde owoce?
Obserwuj wątek
    • speni Re: avocado-jak to się je? 29.03.04, 10:33
      Avocado, jako taki owoc, przekrój wzdłuż, wyjmij pestkę i zajadaj łyżeczką.
      Albo obierz jak ziemniaka i pokrój na kawałki, oczywiście bez pestki. A jesli
      chodzi o przepisy, to ja nie pomogę, ale ktoś na pewno zaraz coś tu "wklei".
    • hania55 Re: avocado-jak to się je? 29.03.04, 10:39
      Kupować raczej miękknie, ale bez brązowych plamek na skórce, a jeśli kupi się
      twarde, odczekać z jedzeniem aż zmięknie.

      Można przekroić na pół (wzdłuż), wyjąć pestkę, a do wgłębienia wlać sos
      vinaigrette. Zjadać całość łyżeczką.
      • zyrafa Re: avocado-jak to się je? 29.03.04, 11:16
        > Można przekroić na pół (wzdłuż), wyjąć pestkę, a do wgłębienia wlać sos
        > vinaigrette. Zjadać całość łyżeczką.

        ja dorzucam do tego czosnek. duzo czosnku.
        swietna sprawa.
        pozdrawiam,
        z.
    • brunosch Re: avocado-jak to się je? 29.03.04, 10:50
      Po wyjęciu pestki (ogromna!) najlepiej zrobić z owocu jakąś pastę, albo
      sałatkę, bo samo jest bez smaku, za to zdecydowanie tłuste. Awokado świetnie
      przyjmuje każdy smak, z jakim się je połączy.
      Moja ulubiona pasta:
      awokado + czosnek + sól + pieprz + jajko na twardo.
    • Gość: n0str0m0 Re: avocado-jak to się je? IP: 61.49.198.* 29.03.04, 10:50
      je sie dobrze :)
      (dobre bo tluste)

      kupuj kazde, miekkie i twarde
      postoi na oknie to zmieknie

      twarde nadaja sie po pokrojeniu w "piorka" do salat
      miekkie...
      mozna nimi jak maslem smarowc kanapki
      (doskonale sandwicze wegetarianskie!)

      mozna po przekojeniu na pol jesc lyzeczka
      posypujac wylacznie sola
      (ok, sa tacy co dodaja vinegrette ale to... nieelegancko)

      mozna ugotowac zupe i podawac zimna...

      mozna w koncu zrobic dip'a guacamole
      i podawac obok nacho's

      search.yahoo.com/search?fr=fp-pull-web-t&p=guacamole+recipe
      smacznego

      nostromo
    • kwieta4 Re: avocado-jak to się je? 29.03.04, 10:51
      jest szalenie zdrowe!! warto polubic:)

      najszybciej - pokroic na kawalki i zmieszac np. z pomidorem, ogorkiem kisz.,
      salata itp., zalac oliwka, posolic.

      mozna lyzeczka wydlubac ze skorki /po przekrojeniu owocu na pol/, dodac
      posiekany koperek, sok z cytryny i troche jogurtu i...wlozyc do 'skorki -
      miseczki'. bardzo efektowna przystawka.

      mozna polac smakowa oliwka, albo jesc posypane sola czosnkowa.

      pokrojone w cwiartki awokado(obrane ze skorki:)ulozyc ozdobnie wraz z cwiarkami
      jajek na wielkanocnej salacie, polac majonezem.

      je sie owoce o ciemniejszej juz skorce, dojrzale, w dotyku lekko miekkie. jesc
      trzeba od razu po przekrojeniu, bo ciemnieje:( a zgrabna, okraglutka pestke
      radze zasadzic w ziemi - wyrasta fajna roslinka:))
    • Gość: kk Re: avocado-jak to się je? IP: *.jci.com 29.03.04, 19:24
      w guacamole do dan meksykanskich

      przepisow poszkaj w necie: generalnie dojrzale guacamolerozdrobione widelcem na
      papke, troche posiekanego pomidora, cebuli (tu nie jestem pewna) i *cilantro*
      czyli chyba czaber po polsku. Guacamole mozna uzywac do tacos alo jako dip do
      czipsow.

      cilantro wyglada zupelnie jak natka pietruszki, ale zapach ma zupelnie inny

      sposob na wyjecie pestki z dojrzalego, delikatnego awokado: przekroic na pol,
      lekko 'przekrecic' gorna polowke i otworzyc owoc. Teraz tak: polowke z pestka
      polozyc na dloni, wziac spory noz i z malym rozmachem wbic w pestke (ostrzem
      zdloz, nie czubkiem!). Brzmi to groznie, ale pestka jest tak wielka ze trudno
      nie trafic :) noz wbije sie na moze milimetr, obrocic pestke i wyjac. Mamy
      wtedy dwie ladne polowki owocu.

      • alex113 Re: avocado-jak to się je? 30.03.04, 00:42
        Cilantro to koledra (w guacamole jej nie spotakalm ale w salsie to tak), a do
        guacamole faktycznie dodaje sie posiekane pomidory, cebulke, odrobine tabasco i
        sok cytrynowy. Odrobina soli, pieprzu i cukru wedle uznania :-)
    • czort Re: avocado-jak to się je? 29.03.04, 19:38
      pasta z ryba:
      jakakolwiek puszka (sardynki, tunczyk w sosie wlasnym)
      szczypiorek,
      cytryna
      ewentualnie cebula,
      jajko na twardo.
      wyjac lysczeczka miazsz, rozgniesc, dodac rybe, i pozostale skladniki, duuuzo
      pieprzu, bo avocado jest lekko mdle.
      paste rozsmarowac na grzance posmarowanej czosnkiem - pychota!!!
    • Gość: Pichciarz Re: avocado-jak to się je? IP: *.proxy.aol.com 29.03.04, 20:02
      Kulinarnie podchodząc do sprawy, awokado to nie tyle owoc co jarzyna, tak jak i
      pomidor.
      Samego bym raczej bie jadł, ale świetny jako dodatek do sałatek i surówek,
      pokrojony w plasterki, półplasterki i kostki. No i oczywiście do past i
      smarowideł.
      Osobiście lubię go także z jajkami sadzonymi + pomidor i coś dla zaostrzenia
      smaku.

    • bukfa Re: avocado-jak to się je? 30.03.04, 04:13
      Awokado fantastycznie pasuje do wedzonego lososia. Mozesz podac po prostu
      plasterki lososia poprzekladane plasterkami awokado i pokropione cytrynka, albo
      do awokadowych "miseczek" wlozyc paste z miazszu wymieszanego z pokrojonym
      lososiem.
      Ja bardzo lubie chleb razowy z pasta z rozgniecionego awokado i orzechow
      wloskich. Mmmmmmmm, rozmarzylam sie :)
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka