speni 29.03.04, 11:24 Jakies pomysły? Ja jak oglądam zdjęcia tych dwóch rzeczy, to niczym sie nie róznią. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghot Re: quiche/tarta -jaka różnica? 29.03.04, 11:36 wg różńią się jedynie nazwiskiem ;)) ciasto robi się takie samo - przynajmniej tak wynika z posiadanych przeze mnie przepisów to chyba ten sam przypadek co pesto i pasta prowansalska ;)))) a przynajmniej casus podobny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tarta Re: quiche/tarta -jaka różnica? IP: 213.17.230.* 29.03.04, 15:04 Tarta, która ma na wierzchu coś (na ogół boczek w kawałkach przesmażony z cebulą) co zalano szklanką śmietany z rozmieszanymi trzema jajkami, to quiche. Ta śmietana powoduje, ze jest to bardzo kaloryczne i smaczne jako podkład pod piwo lub wino. Odpowiedz Link Zgłoś
speni Re: quiche/tarta -jaka różnica? 29.03.04, 16:10 Z całym szacunkiem, ale nie rozumiem tej wypowiedzi, może brakło znaków interpunkcyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: quiche/tarta -jaka różnica? 29.03.04, 18:15 Tarta - zawsze na kruchym spodzie. Quiche - często na francuskim. To jedyne różnice, jakie przychodzą mi do głowy. Wydaje mi się, że quiche jest bardziej zapiekankowy niż tarta, jeśli wiecie, o co mi chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: quiche/tarta -jaka różnica? 29.03.04, 23:39 chyba jednak roznica tylko w nazwie:)) pieke quiche od 20 lat, z przepisu kolegi Francuza. podpatrzylam wtedy, jak robil ja w jego restauracji w Londynie. na spod dawal doslownie przezroczysta warstwe ciasta(maka, jajko, woda), ktore po podpieczeniu obkladal boczkiem i porami, i zalewal slodka smietanka wymieszana pol na pol z mlekiem i z jajkami. kupilam sobie wtedy szklana forme, ktora uzywam do dzis, i od tamtej pory improwizuje. czasem nawet jestem bardzo 'tworcza':)) mysle teraz.... czy tarta (w oryginale) to nie bedzie wersja 'slodka', a quiche - 'slona'? Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: quiche/tarta -jaka różnica? 30.03.04, 00:54 w biegu pominelam maslo w oryginalnym przepisze na quishe:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tarta Re: quiche/tarta -jaka różnica? IP: 213.17.230.* 31.03.04, 08:45 Myślę, że po przeczytaniu kolejnych postów moja wypowiedź będzie już jasna. Chodziło mi o to, ze z moich licznych książek wynika, iż quiche jest na wierzchu polany śmietaną z rozbitymi w niej jajkami. Natomiast moje ostatnie zdanie dotyczyło już tylko zalet konsumpcyjnych wyżej wymienionego, które polegają na tym, ze jest to bardzo kaloryczne choć wyglądające skromnie danie i świetnie się uzupełnia z popijanym do niego winem lub piwem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniko Re: quiche/tarta -jaka różnica? IP: 62.29.248.* 30.03.04, 14:34 Tarta jest deserowa, na słodko: z owocami, kremem budyniowym. No a quiche jest daniem na słono. Przynajmniej ja nie spotkałam sie z wersją "odwrotną". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atorod Re: quiche/tarta -jaka różnica? IP: 212.* / *.cza.warszawa.supermedia.pl 30.03.04, 16:32 Różnica jest prosta: tarta od quiche różni się nadzieniem. Otóż quiche zawsze jest na słono, a nadzienie to mieszanina śmietany, jaj i sera plus dowolne dodatki (mięsko, szpinak, por, grzyby...), co tworzy masę przypominającą konsystencją sernik. Zaś tarta może być słona lub słodka. Ułożone na kruchym lub francuskim cieście owoce, warzywa, kopozycje mięsno-warzywne nie są zalane masą jajeczno-śmietanową, a jedynie posypane żółtym serem (oczywiście nie koniecznie). Pozdrowienia z Francji. Odpowiedz Link Zgłoś
taka_tam Re: quiche/tarta -jaka różnica? 31.03.04, 12:33 no więc ja też wielokrotnie zachodziłam w głowę - gdzie jest ta róznica? mam książkę o tartach, quichach i flanach i żadnych różnic tam między nimi nie widać. i tarty i quiche są na słodko i słono oraz na spodach kruchych i francuskich... chyba jednak quiche częściej są na spodach francuskich, może to o to chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: quiche/tarta -jaka różnica? 31.03.04, 12:45 a może to są jakoweś nazwy regionalen tego samego produktu? Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica to ja troszkę namieszam - quiche, flan 31.03.04, 13:03 to ja troszke namieszam z flanem i quiche(ą)... jak wrócę do domu to sparwdze, bo coś mi świta, że gdzieś miałam jakies rozróżnienie po polsku ;-) Quiche An open flan or tart with a savoury filling usually of egg and milk with other ingredients added to taste. Originally from Lorraine, the quiche has become a classic of French cuisine. Quiche An open top pie made of eggs, milk or cream, and anything else within reach. The most famous of these is the quiche Lorraine of Alsace, made with bacon and Gruyere cheese Flan This is a term that may be used to describe two different preparations. The first use of this word is describes an open top tart that is filled with pastry cream and topped with fruit. Flan is used in Spanish and Mexican cooking to describe an egg custard that is baked in a large shallow dish, and flavored with caramel. The dish is inverted when served and the excess caramel is used as a sauce for the flan. The flan may be flavored with orange, anise, cinnamon, or liqueur. Flan Open pie containing sweet or savoury filling in a custard of eggs and cream. Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica dodatkowo z innego źródła 31.03.04, 13:07 Quiche - tarta z nadzieniem z jaj, śmietany, boczku, wędzonki i sera lub warzyw www.winiary.pl/poradnik_slownik_szczegoly_3.aspx Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica a tu fajna strona z francuskim żarciem 31.03.04, 13:09 travel.yahoo.com/p-travelguide-771806-france_glossary_of_food_and_dishes-i Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trop cool Re: a tu fajna strona z francuskim żarciem IP: *.dial.proxad.net 31.03.04, 19:27 Ma racje, Lunatica. Quiche to ciasto z boczkiem, szynka i smietana z jajkami. Musi w skladzie nadzienia byc boczek, ktory daje ten specyficzny smak w polaczeniu z masa jajowo- smietanowa. Oczywiscie do tej bazy mozna dodac inne skladniki np.pieczarki itp. Nazwa quiche pochodzi od slowa alzackiego kûchen,( prawie jak po niemiecku)i znaczy - ciasto. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś