Dodaj do ulubionych

quiche/tarta -jaka różnica?

29.03.04, 11:24
Jakies pomysły? Ja jak oglądam zdjęcia tych dwóch rzeczy, to niczym sie nie
róznią.
Obserwuj wątek
    • marghot Re: quiche/tarta -jaka różnica? 29.03.04, 11:36
      wg różńią się jedynie nazwiskiem ;))
      ciasto robi się takie samo - przynajmniej tak wynika z posiadanych przeze mnie
      przepisów

      to chyba ten sam przypadek co pesto i pasta prowansalska ;)))) a przynajmniej
      casus podobny
    • Gość: tarta Re: quiche/tarta -jaka różnica? IP: 213.17.230.* 29.03.04, 15:04
      Tarta, która ma na wierzchu coś (na ogół boczek w kawałkach przesmażony z
      cebulą) co zalano szklanką śmietany z rozmieszanymi trzema jajkami, to quiche.
      Ta śmietana powoduje, ze jest to bardzo kaloryczne i smaczne jako podkład pod
      piwo lub wino.
      • speni Re: quiche/tarta -jaka różnica? 29.03.04, 16:10
        Z całym szacunkiem, ale nie rozumiem tej wypowiedzi, może brakło znaków
        interpunkcyjnych.
        • hania55 Re: quiche/tarta -jaka różnica? 29.03.04, 18:15
          Tarta - zawsze na kruchym spodzie. Quiche - często na francuskim. To jedyne
          różnice, jakie przychodzą mi do głowy. Wydaje mi się, że quiche jest bardziej
          zapiekankowy niż tarta, jeśli wiecie, o co mi chodzi.
          • kwieta4 Re: quiche/tarta -jaka różnica? 29.03.04, 23:39
            chyba jednak roznica tylko w nazwie:)) pieke quiche od 20 lat, z przepisu
            kolegi Francuza. podpatrzylam wtedy, jak robil ja w jego restauracji w
            Londynie. na spod dawal doslownie przezroczysta warstwe ciasta(maka, jajko,
            woda), ktore po podpieczeniu obkladal boczkiem i porami, i zalewal slodka
            smietanka wymieszana pol na pol z mlekiem i z jajkami.
            kupilam sobie wtedy szklana forme, ktora uzywam do dzis, i od tamtej pory
            improwizuje. czasem nawet jestem bardzo 'tworcza':))
            mysle teraz.... czy tarta (w oryginale) to nie bedzie wersja 'slodka', a
            quiche - 'slona'?
            • kwieta4 Re: quiche/tarta -jaka różnica? 30.03.04, 00:54
              w biegu pominelam maslo w oryginalnym przepisze na quishe:)
        • Gość: tarta Re: quiche/tarta -jaka różnica? IP: 213.17.230.* 31.03.04, 08:45
          Myślę, że po przeczytaniu kolejnych postów moja wypowiedź będzie już jasna.
          Chodziło mi o to, ze z moich licznych książek wynika, iż quiche jest na
          wierzchu polany śmietaną z rozbitymi w niej jajkami. Natomiast moje ostatnie
          zdanie dotyczyło już tylko zalet konsumpcyjnych wyżej wymienionego, które
          polegają na tym, ze jest to bardzo kaloryczne choć wyglądające skromnie danie i
          świetnie się uzupełnia z popijanym do niego winem lub piwem.
    • Gość: aniko Re: quiche/tarta -jaka różnica? IP: 62.29.248.* 30.03.04, 14:34
      Tarta jest deserowa, na słodko: z owocami, kremem budyniowym. No a quiche jest
      daniem na słono. Przynajmniej ja nie spotkałam sie z wersją "odwrotną".
    • Gość: atorod Re: quiche/tarta -jaka różnica? IP: 212.* / *.cza.warszawa.supermedia.pl 30.03.04, 16:32
      Różnica jest prosta: tarta od quiche różni się nadzieniem. Otóż quiche zawsze
      jest na słono, a nadzienie to mieszanina śmietany, jaj i sera plus dowolne
      dodatki (mięsko, szpinak, por, grzyby...), co tworzy masę przypominającą
      konsystencją sernik. Zaś tarta może być słona lub słodka. Ułożone na kruchym
      lub francuskim cieście owoce, warzywa, kopozycje mięsno-warzywne nie są zalane
      masą jajeczno-śmietanową, a jedynie posypane żółtym serem (oczywiście nie
      koniecznie). Pozdrowienia z Francji.
      • taka_tam Re: quiche/tarta -jaka różnica? 31.03.04, 12:33
        no więc ja też wielokrotnie zachodziłam w głowę - gdzie jest ta róznica? mam
        książkę o tartach, quichach i flanach i żadnych różnic tam między nimi nie
        widać. i tarty i quiche są na słodko i słono oraz na spodach kruchych i
        francuskich... chyba jednak quiche częściej są na spodach francuskich, może to
        o to chodzi?
        • marghot Re: quiche/tarta -jaka różnica? 31.03.04, 12:45
          a może to są jakoweś nazwy regionalen tego samego produktu?
    • lunatica to ja troszkę namieszam - quiche, flan 31.03.04, 13:03
      to ja troszke namieszam z flanem i quiche(ą)... jak wrócę do domu to sparwdze,
      bo coś mi świta, że gdzieś miałam jakies rozróżnienie po polsku ;-)

      Quiche
      An open flan or tart with a savoury filling usually of egg and milk with other
      ingredients added to taste. Originally from Lorraine, the quiche has become a
      classic of French cuisine.

      Quiche
      An open top pie made of eggs, milk or cream, and anything else within reach.
      The most famous of these is the quiche Lorraine of Alsace, made with bacon and
      Gruyere cheese

      Flan
      This is a term that may be used to describe two different preparations. The
      first use of this word is describes an open top tart that is filled with pastry
      cream and topped with fruit. Flan is used in Spanish and Mexican cooking to
      describe an egg custard that is baked in a large shallow dish, and flavored
      with caramel. The dish is inverted when served and the excess caramel is used
      as a sauce for the flan. The flan may be flavored with orange, anise, cinnamon,
      or liqueur.

      Flan
      Open pie containing sweet or savoury filling in a custard of eggs and cream.
    • lunatica dodatkowo z innego źródła 31.03.04, 13:07
      Quiche - tarta z nadzieniem z jaj, śmietany, boczku, wędzonki i sera lub warzyw
      www.winiary.pl/poradnik_slownik_szczegoly_3.aspx
    • lunatica a tu fajna strona z francuskim żarciem 31.03.04, 13:09
      travel.yahoo.com/p-travelguide-771806-france_glossary_of_food_and_dishes-i
      • Gość: trop cool Re: a tu fajna strona z francuskim żarciem IP: *.dial.proxad.net 31.03.04, 19:27
        Ma racje, Lunatica.
        Quiche to ciasto z boczkiem, szynka i smietana z jajkami.

        Musi w skladzie nadzienia byc boczek, ktory daje ten specyficzny smak w
        polaczeniu z masa jajowo- smietanowa.
        Oczywiscie do tej bazy mozna dodac inne skladniki np.pieczarki itp.

        Nazwa quiche pochodzi od slowa alzackiego kûchen,( prawie jak po niemiecku)i
        znaczy - ciasto.

        Pozdrowienia.

Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka