momas 21.09.10, 08:50 Da sie??? Z roznych powodow, w ktore nie chce wnikac, musze je zrobic dzisiaj... a chyba pomyslu nie mam... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: yśty Re: poledwiczki wieprzowe - lekkostrawnie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.10, 09:21 Witaj.Nie wiem czy lekkostrawnie,wiem,że smacznie.Podejrzewam,że lekkostrawnie to tylko gotowana w warzywami. Warzywa należy ugotować ,albo lepiej podgotować wcześniej,potem wrzucić do nich polędwicę w całości,albo pokrojoną w plastry.Dla mnie jest to jednak memławe i bardziej trociniaste. Ja robię szybko i smacznie,ale nie wiem czy lekkostrawnie. Polędwice obsmażam wkoło na maśle z oliwą.Szybko i na lekko rumiano. Można z niej zrobić medaliony,ale ja wolę całą. Usmażoną,a raczej obsmażoną wkładam do małego rondelka , a do tłuszczu pozostałego na patelni dolewam wino jakie mam (może być półsłodkie).Tak z pół szklanki. Zagotowuję całość dobrze mieszając. Redukuję objętość na tyle, by w małym rondelku powstały sos zakrył polędwicę tak na 4/5.Zalewam polędwicę i całość daję do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Nie przykrywam. Jak płyn się w rondelku zagotuje ,obracam polędwice i dogotowuje tą wystającą 1/3 , bo sos już sie zredukował. Góra 10 minut gotowania bez przykrycia,dodaję łyżkę dobrej śmietany. Zagotowuje ponownie by smaki sie wymieszały. Polędwice wyjmuję,kroję na skośne plastry,polewam sosem i wówczas ją lekko solę i obsypuję pieprzem. Można poeksperymentować z jakimiś przyprawami,ję daje pieprz czarny. Kiedyś dodałem do sosu do zapiekania malutkie obgotowane wcześniej kurki. Było to bardzo smaczne i dekoracyjne,ale nie wiem czy to jest lekkostrawne.Na pewno jest smaczne i ładne Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: poledwiczki wieprzowe - lekkostrawnie? 21.09.10, 09:30 grzyby zdecydowanie odpadaja... :) ale dzieki.... cos pokombinuje w oparciu o Twój przepis:) tak by bylo lekkostrawnie ech - marnowanie miesa :( (jak dla mnie....ale to dla zoladkowca danie....) Odpowiedz Link Zgłoś
simon_r Re: poledwiczki wieprzowe - lekkostrawnie? 21.09.10, 09:35 Jak ma być lekko to może spróbuj pokroić na kawałki grubości ok 4cm, obtocz w mące i na klarowane masło. Jak się przyrumieni to będzie gotowe gdyż polędwiczki to bardzo delikatne mięso. Do tego warzywa na parze typu brokuł, małe marchewki, kalafior.. i już. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: poledwiczki wieprzowe - lekkostrawnie? 21.09.10, 10:03 polozyc na folii warzywa,ziola jakie sie chce zawinac raz ,albo dwa dokladnie nia i do wody goracej ok 70°, Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: poledwiczki wieprzowe - lekkostrawnie? 21.09.10, 10:14 oooo - zapomnialam o parzeniu! dzieki Mhr-cs :) długo je parzyc? Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: poledwiczki wieprzowe - lekkostrawnie? 21.09.10, 11:07 momas napisała: >jak długo je parzyc? sama bez folii ok. 20min. w folii z dodatkami dokladnie nie mozna podac,zalezy z czym jak owijanam porem dodaje ok.10min. ale to kwestia proby jak sie ma termometr do miesa to latwiej, nie chce mylic,wypruboj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marciasek Re: poledwiczki wieprzowe - lekkostrawnie? IP: *.ghnet.pl 21.09.10, 10:16 Obsmaż całą ze wszystkich stron na rumiano, przypraw czym lubisz a następnie wsadź do piekarnika nagrzanego do 80 stopni na jakieś 1,5 godziny (czas dla polędwiczki o wadze ok. 35 dag). Nie trzeba przykrywać. Wyjdzie bardzo delikatna i różowa w środku. Odpowiedz Link Zgłoś
the_kami Re: poledwiczki wieprzowe - lekkostrawnie? 21.09.10, 11:02 Po półtorej godziny nie będzie z tego suchy wiórek? Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: poledwiczki wieprzowe - lekkostrawnie? 21.09.10, 11:54 . Dzieki za pomysly. Wykorzystam je, bo mam zapas polędwiczek w zamrazarce. Dzisiaj wyprobuje parzoną wg Mhr-cs Pieczenie w niskiej temp. tez mi sie podoba :) - nie Kami, nie wyjdzie suchy wiórek. Piecze sie w temp 80 stopni. To obsmazanie i pieczenie Ystego tez brzmi smakowicie. A sobie dla siebie zrobie obsmazena, półkrwista. A co! Zaszaleje! Odpowiedz Link Zgłoś