Dodaj do ulubionych

poledwiczki wieprzowe - lekkostrawnie?

21.09.10, 08:50
Da sie???
Z roznych powodow, w ktore nie chce wnikac, musze je zrobic dzisiaj...
a chyba pomyslu nie mam...
Obserwuj wątek
    • Gość: yśty Re: poledwiczki wieprzowe - lekkostrawnie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.10, 09:21
      Witaj.Nie wiem czy lekkostrawnie,wiem,że smacznie.Podejrzewam,że lekkostrawnie to tylko gotowana w warzywami. Warzywa należy ugotować ,albo lepiej podgotować wcześniej,potem wrzucić do nich polędwicę w całości,albo pokrojoną w plastry.Dla mnie jest to jednak memławe i bardziej trociniaste.
      Ja robię szybko i smacznie,ale nie wiem czy lekkostrawnie. Polędwice obsmażam wkoło na maśle z oliwą.Szybko i na lekko rumiano. Można z niej zrobić medaliony,ale ja wolę całą.
      Usmażoną,a raczej obsmażoną wkładam do małego rondelka , a do tłuszczu pozostałego na patelni dolewam wino jakie mam (może być półsłodkie).Tak z pół szklanki. Zagotowuję całość dobrze mieszając. Redukuję objętość na tyle, by w małym rondelku powstały sos zakrył polędwicę tak na 4/5.Zalewam polędwicę i całość daję do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Nie przykrywam. Jak płyn się w rondelku zagotuje ,obracam polędwice i dogotowuje tą wystającą 1/3 , bo sos już sie zredukował. Góra 10 minut gotowania bez przykrycia,dodaję łyżkę dobrej śmietany. Zagotowuje ponownie by smaki sie wymieszały. Polędwice wyjmuję,kroję na skośne plastry,polewam sosem i wówczas ją lekko solę i obsypuję pieprzem.
      Można poeksperymentować z jakimiś przyprawami,ję daje pieprz czarny.
      Kiedyś dodałem do sosu do zapiekania malutkie obgotowane wcześniej kurki. Było to bardzo smaczne i dekoracyjne,ale nie wiem czy to jest lekkostrawne.Na pewno jest smaczne i ładne
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka