Dodaj do ulubionych

Jak zrobic dobry sos tatarski lub inny, który by

IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 02.04.04, 12:14
pasowal do lososia, do jajek ew. wedliny. Swieta za pasem, a ja sie jeszcze
nie doedukowalam. Dzieki za wsazowki.
Obserwuj wątek
      • Gość: Dorota Re: Jak zrobic dobry sos tatarski lub inny, który IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 02.04.04, 13:07
        Serdeczne dzieki; znalazlam ten przepis na remolade - wyglada smakowicie; na
        pewno wykorzystam. Pozdrawiam.

        A skoro ja znalazlam to przypominam innym forumowiczom

        Remolada
        Potrzebne:

        - 1/4 filiżanki majonezu,
        - 1/4 filiżanki bardzo gęstej kwaśnej śmietany,
        - 1 łyżeczka musztardy typu Dijon,
        - 1 łyżka bardzo drobniutko posiekanej cebuli,
        - 3 łyżeczki drobno posiekanych kaparów,
        - 1/2 łyżeczki chrzanu,
        - 1 łyżeczka soku z cytryny,
        - 2 łyżeczki siekanej natki pietruszki,
        - 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku,
        - 2 łyżeczki siekanego szczypiorku,
        - 1/2 łyżeczki sosu sojowego,
        - 1/2 drobno posiekanego ząbku czosnku,
        - 1/2 drobno posiekanego korniszona,
        - sól i biały pieprz mielony do smaku.

        Wymieszać dokładnie wszystkie składniki ze sobą, poczekać ok. 30 min aż
        wymieszają się smaki, przełożyć do słoika i wstawić do lodówki
          • wedrowiec2 Re: Jak zrobic dobry sos tatarski lub inny, który 02.04.04, 17:06
            Pewnie telepatia:) Wprawdzie robię na oko, ale spróbuję odtworzyć wymiary
            składników ostatniego sosu
            pół słoika majonezu (chyba 100-120 ml).
            średnia cebulka (średnicy ok.3-4 cm)
            dwa korniszony długosci ok. 4-5 cm
            3-4 marynowane podgrzybki śr. 3,5 cm
            pieprz, sól wg uznania
            dwie gałązki zielonej pietruszki
            Oliwę lub śmietanę dodaję, gdy majonez jest zbyt gęsty, a śmietanę, gdy ma zbyt
            ostry smak (oczywiście sam majonez). Sos podaję do jajek na twardo. Nie
            próbowałam do wędlin, ale może być to dobre zestawienie.
            • kwieta4 Re: Jak zrobic dobry sos tatarski lub inny, który 02.04.04, 19:02
              szybko wysylam Wam to, co ostatnio zgromadzilam z Forum i nie tylko, ale zaraz
              jeszcze pogrzebie we wlasnych notatkach. mysle, ze to juz moze byc baza do
              wlasnych pomyslow:))

              Sos tatarski
              Składniki: mały słoiczek majonezu, płaska łyżka musztardy, sok z dwu małych
              cytryn, łyżka świeżo utartego chrzanu, 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
              posiekany mały korniszonek, żółtko na twardo przetarte przez sitko i drobno
              posiekane gotowane białko.Składniki połączyć, Doprawić do smaku solą, szczyptą
              cukru pudru i odrobiną mielonej papryki.

              Sos chrzanowy doskonały
              Składniki: ok. 200 g chrzanu (1 spory korzonek),łyżka masła, łyżka mąki, 150g
              śmietany, 1 żółtko, sól, cukier i sok z cytryny do smaku. do rozprowadzenia
              sosu trochę mleka, wody lub rosoł.
              Umyty chrzan włożyć na 1-2 dni do zimnej wody (łatwiej go potem utrzeć i straci
              nieco goryczy. Następnie korzeń obrać i zetrzeć na drobnej tarce, zalać w
              garnuszku wrzątkiem i pozostawić na 15 min. w otwartym oknie, ulatniają się
              wówczas ostre substancje eteryczne. Następnie należy postawić rondelek na
              niewielkim ogniu. dodać masto i dusić chrzan ok. 15 min. Mąkę rozprowadzić
              niewielką ilością rosołu, mleka lub wody, wlać do chrzanu, doprawić solą,
              cukrem oraz sokiem z cytryny i chwilę pogotować, mieszając. Jeśli sos jest za
              gęsty (powinien mieć konsystencję gęstej śmietany}, wlać trochę rosołu czy
              mleka. Dodac następnie śmnietanę zmieszaną z żółtkiem i jeszcze chwilę mieszać
              na niewielkim ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Sos można podać na zimno do
              jaj na twardo, zimnych mięs lub na gorąco do wędzonki, gotowanej ryby i mięsa.
              Sos można złożyć do słoików ze szczelnym zamknięciem i przechowywać przez kilka
              dni w lodówce.

              Chrzan tarty z jajkami
              8-10 dag chrzanu (jedna laska) umyć, oskrobać, zamrozić; zetrzeć na drobnej
              tarce.
              2 jaja na twardo (całe lub tylko żółtka - jak kto woli) drobniutko posiekać i
              utrzeć z 1/8 l śmietany.
              Dodać utarty chrzan, doprawić do smaku solą, cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
              Można również dodać utarte (bez skórki) winne jabłko. Smakuje wyśmienicie jako
              dodatek do wędlin.

              Chrzan zasmażany po litewsku
              20-25 dag (duuuża laska) chrzanu umyć, oskrobać, zamrozić. Przy tarciu
              zamrożonego chrzanu nie będziemy ronić łez. Dzień przed podaniem wyjąć. Zetrzeć
              na drobnej tarce, trzymając przez ściereczkę (żeby nie odmrozić palców ani nie
              rozgrzać chrzanu). Przelać wrzątkiem na sitku.
              Przesmażyć chrzan krótko w rondelku na 5 dag masła. Dodać tyle słodkiej
              śmietanki, żeby powstał gęsty krem. Zagrzać raz jeszcze, ale nie gotować!.
              Dodać sok z 1 cytryny, sól, cukier puder do smaku. Zaciągnąć surowym żółtkiem,
              uważając, żeby się nie ścięło. Wystudzony sos trzymać w lodówce. Podawać na
              zimno.

              Sos wiosenny
              Ugotować na twardo 4 jajka. Oddzielić żółtka od białek. Białka posiekać
              drobniutko. Żółtka rozetrzeć z sokiem z 3 cytryn. Można dodać ½ łyżki świeżo
              utartego chrzanu.
              Umyć i osuszyć 2-3 pęczki szczypiorku, ew. koperku lub rzeżuchy. Posiekać
              drobno. Można dodać czubatą łyżkę cebuli utartej na drobnej tarce i trochę
              posiekanej natki pietruszki.
              Wymieszać wszystko ze szklanką smietany gęstej, lekko kwaśnej (jak ktoś lubi,
              może dać część majonezu). Doprawić do smaku solą i cukrem pudrem. I gotowe.

              Ostry sos do zimnych mięs
              1 żółtko surowe rozetrzeć z 1 łyżką oliwy, 3 łyżkami chrzanu tartego
              (oczywiście z lasek, bo w słoikach jest za gorzki), 2 łyżkami śmietany (młodej,
              kwaśnej), sokiem z dużej 1 marchwi utartej, łyżeczką octu estragonowego,
              dosmakować solą, pieprzem białym, wymieszać do gęstości kremu.
              Rozrzedzić zimnym, mocnym bulionem mięsnym, przefasować przez rzadkie sito,
              dodać cukier puder.

              Sos Cumberland
              Do 2 łyżek chrzanu drobno startego dodać skórkę startą z 1 cytryny i 1
              pomarańczy, skropić sokiem z tej cytryny i pomarańczy, dodać 2 dkg skórki
              pomarańczowej smażonej (siekanej), 2 łyżki galaretki porzeczkowej, 2 dkg
              musztardy, pół szklanki czerwonego wina, sól, cukier.

              Ćwikła po staropolsku
              Ćwikłę zrobić na dwa dni przed podaniem. 1.2 kg buraków (kilka do kilkunastu,
              niedużych) wyszorować szczoteczką i opłukać. Upiec w piekarniku lub ugotować,
              zalewając wrzącą wodą. Ochłodzić, obrać ze skórki i poszatkować na cieniutkie
              plasterki. 8-10 dag chrzanu (jedna laska) umyć i oskrobać, zamrozić. Zetrzeć na
              drobnej tarce. Dodać 1 łyżkę (1 dag) sparzonego wrzątkiem kminku, sól, cukier,
              sok z jednej cytryny, ½ szklanki surowego kwasu buraczanego i kieliszek
              czerwonego wytrawnego wina. Ubić wszystko w kamiennym garnku lub słoju tak,
              żeby buraki były przykryte płynem na 2 palce. Zawiązać pergaminem i trzymać w
              chłodnym miejscu.
              • kwieta4 Re: dobry sos wg. Jacka Niezychowskiego 02.04.04, 19:55
                do lozka wzielam sobie wczoraj wieczorem stare wycinki z gazet, zeby sie
                zaprogramowac na upojna noc:)). mam je posegregowane tematami, wiec jak sie
                zbliza okazja - siegam po nie z rozkosza, zawsze jakby pierwszy raz:)). m.in.
                Niezychowski w 'Twoim Stylu' wspaniale opisywal z detalami jak kiedys
                swietowano. za kazdym razem podoba mi sie cos innego:), teraz np. wylowilam
                recepte na

                'prawdziwy sos cumberland'/nie ma w nim chrzanu!!/

                galaretka z czerwonych porzeczek,
                kieliszek czerwonego porto/ew.burgunda/,
                sok z jednej pomaranczy i jednej cytryny,
                starta z tych owocow skorka,
                szczypta mielonej gorczycy,
                Wszystko dobrze 'przetrzec', wymieszac i doprawic cukrem i cayenne.


                a drugi sos to 'sos zielony', podobno najlepszy sos do jaj i zimnych ryb jaki
                kiedykolwiek wymyslono:)). oto przepis:
                - 25dkg majonezu/domowego?/,
                - 15dkg szpinaku z rzezucha,ewentualnie troche mlecza i pokrzywy - ugotowac z
                zabkiem czosnku, przetrzec przez geste sito,
                - szczypiorek, pietruszke, koperek, estragon drobno pokroic /w ilosci - dwie
                lyzki stolowe kazdego/
                - wszystko wymieszac, doprawic sola, pieprzem, cukrem i cytryna.




                  • kwieta4 Re: Dorotko:)) 02.04.04, 21:28
                    mila jestes:) ciesze sie, ze cos sie moze przydac, tyle przeciez tego mam w
                    glowie i na kartkach, niech wiec idzie w swiat - dla podtrzymania dobrych
                    tradycji:).
                    a co do sosow, przypomne, ze doskonaly jest chrzan zmieszany z dzemem z czarnej
                    porzeczki, albo z borowkami - to na Wielkanoc tez przeciez pasuje, do mies np..
            • speni Re: Jak zrobic dobry sos tatarski lub inny, który 03.04.04, 17:09
              No więc tak. Zrobiłam ten sosik i moje przemyślenia są nastepujące, a raczej
              uwagi na przyszłość dla tych co sie skuszą na ów przepisik. Wychodzę z
              założenia, że najlepszy jest majonez Kielecki, jednak okazuje sie, że nie w tym
              wypadku. Nie pomyslałam, że w połączeniu z korniszonami i marynowanymi
              grzybkami, wyjdzie coś tak nieprawdopodobnie ostrego. Tak więc dla potomnych:
              do sosu tatarskiego nie używaj majonezu kieleckiego (najlepszy chyba byłby
              jakis delikatny może Helmans Babuni?), ale jeśli Ci sie jednak to zdarzy,
              jedynym wyjściem jest dorzucenie dwóch całych jajek na twardo (żadna ilość
              śmietany nie jest w stanie złagodzić tej ostrości). Ja robię wszystkie sosy w
              blenderze, więc jajko idealnie sie rozciera. I jeszcze jedna uwaga, jak dla
              mnie w zupełności wystarcza pół cebuli.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka